Ihan hyvää pohdintaa aloitettu ensimmäisessä postauksessa Ja muutamat mielenkiintoiset projektitkin jo mainittu ^^
“Bitcoinista” on vaikea saada otetta, sillä perustallaajat eivät käytännön esimerkkejä voi vielä kuvitellakaan, että mitä kaikkea tämä ja muut hajautetut projektit mahdollistavat. Perustallaajalla en siis tietenkään tarkoita mitään pahaa, vaan tarkemminkin henkilöä, joka ei aiheeseen ole syventynyt ns. harrastajan innolla.
Niin kuin tykätään bitcoin piireissä mainostaa, on tietokoneiden tai internetin kehitys hyviä vertauskohteita Tosin, tietokoneisiin vertaaminenkin menee jo osittain “oldschoolin” puolelle, sillä tietokoneetkin ovat yleistyneet niin nopeasti, että vain pieni ryhmä nykyajan käyttäjistä omisti kotikoneen internetin “alkuaikoina”.
Nuoremmat ikäluokat (~10-16v?) ovat jo isommalti nuoresta iästä asti tottuneet tietokoneen tai kännykän lähes päivittäiseen läsnäoloon… joidenka tietenkin nykyään oletetaan perukseltaan olevan kytköksissä myös internetiin Suurella osalla onkin jo luultavasti ollut jonkinmoista konsolia jos tietokonettakin varttuessaan, sekä oma kännykkä, mp3 soittimet yms. jo vuosia.
Nuorista aikuisista (~20-25v?) osa varmaan muistaa, kun vielä soitettiin puhelut pöytäpuhelimilla lankalinjojen läpi (jolloin tuttujen numerot säilyi vielä pääköpan muistissakin vielä :D). Ja kohtalaisen moni saattaa muistaa, kun joku toveri sai tietokoneen jolla pääsi pelaamaan kaksin tai jopa nelinpelejä! Tai oi sitä nörtteilyä ja säätelyä, että päästiin vietteleen LANeja ja pelaamaan räiskintöjä, strategisoimaan linnojenvaltauksia sekä mitä muuta milloinkin tahkottiin läpi viikonlopun, HUH! Heh, sekä oi niitä hauskoja aikoja kun vanhemmat alkoivat toitottamaan teeveestä tuupattua propagandaa, että internetistä toisella puolella maapalloa pelaava henkilö voikin olla pedofiili tai muu kauhia hämärämies ;D Internetistä tilatessakin aina myös tuli tietenkin huijatuksi jne. jne
Vanhemmat ikäluokat ovat vielä nähneet ajat, jolloin telkkarista näkyi vain kolme-neljä kanavaa? Tai että edes ohjelmaa tuli tietyn ajan ulkopuolella… saati sitten väreillä! Ajatkin olleet, jolloin tuo oli jo puheenaihe, jos kylällä jollain moinen hökötys oli hankittuna! Saattanut kuulua tuolloin vanhemmalta ikäluokalta, “nottajo vastahan ne radiot tuli!?”
Internettiin verrattaessa taas, ikäluokat pienenevät, koska iso osa tarvittavaa infrastruktuuria oli jo olemassa (sähköverkot, lankapuhelinlinjat yms.) ja internet pääs kehittyyn alkuun räjähdysmäisesti teknologiaa hiettoaessa käyttökohteiden esiintyessä…
Tuossa alussa olikin tuo “alkuaikoina” lainauksissa, koska tuo merkitsee eri ikäluokille ja harrastelijoille eri asiaa. Viittaan tuossa alussa itse hetkiin, jolloin se sähköposti ja intternettisivu alkoi olemaan perustallaajalla samassa asemassa, mitä ennen telkkari oli silloin kun koko kylältä löytyi tosiaan yksi toosa ja muilta radiot
Alan harrastajallehan tuo hetki voi olla jopa about puolessa välissä kehityshistoriaa
*Pieni visakysymys tähän väliin Miltä vuodelta ja mitä kartta kuvaa?
*
… muttaniin! Johan meni rumblaukseksi, mutta pointtina siis tämä: Ellei ole tietotekniikan alan harrastelija, on vaikeaa kuvitellakkaan tai hahmottaa vertauskuvaa tilanteesta, että samalla tavalla miten sähköposti mullisti postinjakajakelun … miten voip puhelut karsivat lankaliittymät ja kaukopuhelupalvelut operaattoreilta… miten videon streamaus palvelut ovat ajaneet puheenvuoroa isoilta mediafirmoilta kansalaisille, miten isot levyttämöt ovat menettäneet emppiirinsä musiikin levityksessä tiedostonjakoverkoille… niin samalla tavalla “Bitcoin” mahdollistaa mullistavan määrän uusia teknologioita kehittyvän viemään isoilta firmoilta, erityisesti pankeilta, mahdollisuutta ryövätä maiden ja ihmisten oikeuksia ja varantoja ^^
“Bitcoin” on ollut lainauksissa, koska tuokin tarkoittaa eri kättäjäryhmille eri asiaa. Tuohon on perustallaaja tasolla lumpattu kolme eri asiaa;
Bitcoin protokolla
Bitcoin verkko
Bitcoin valuutta
Jokainen näistä itsessään jo mahdollistaa eri teknologian aloilla huimia uusia järjestelmiä, jotka antavat valtaa ja päätöksentekomahdollisuuksia takaisin kansalle Suuri juttu on tuo palveluiden hajautus ^^ Hajautetut ja julkiset palvelut ovat hyvin turvallisia ja vaikeasti korruptoitavissa.
Esimerkiksi otetaan tuo linkattu mesh verkon idea… kuvittele tilannetta, että Helsingissä suurimmalla osalla ihmisistä olisi laitteet mesh verkossa… läppärit, padit, puhelimet… sinulla olisi useampia nodeja lähettyvillä melkein missäpäin vain kaupunkia kulkiessa ja joku näistä nodeista on varmasti yhteydessä internetiin. Tämän tyylisiä ideoitahan on nähty… wippies yms. Näillä palveluilla ei kuitenkaan ollut vielä järkevää tapaa tarjota palveun ylläpitäjille korvauksia ylläpidosta, sähköhän ja ylläpitovaivathan ei ole nyky yhteiskunnassa ilmasta!
-> Yhdistäppä tähän bitcoinin; saat kannustettua ihmiset ylläpitämään verkkoa vaikka veloittamalla satosheja, dogecoineja tai vaikka helsinkicoineja datan siirron määrän mukaan. Tämä veisi nykyisiltä palveluntarjoajilta pelinappuloita millä pitävät internetiä sensuurin alla ja antaisi käyttäjille vaihtoehtoja, mihin verkkoihin luottaa. Helsingissä voisi esimerkiksi olla kolme mesh verkkoa rinnakkain, suomipropagandaverkko, porvariverkko ja vapaan miehen hajautettu verkko
–> Yhdistäppä tähän vielä tuo bitcoin radio projekti ja sms/mms kautta bitcoinin lähetys ja vastaanotto, luottokortin pitämismaksu ja käyttömaksu alkaa kuulostaa hölmöltä?
TL;DR
Bitcoinin perustalla olevat keksinnöt, protokolla+verkko+valuutta, ovat jo asettuneet pysyäkseen, ja tulee nämä varmasti vaikuttamaan teknologian sekä ihmiskunnan kehityksen suuntaan Teknologian kehitys tulee olemaan hyvinkin räjähdysmäistä monella alalla, sillä nämä keksinnöt mahdollistavat lähestulkoon minkä vain ylläpitokustannuksia vaativan keskitetyn palvelun hajauttamisen koska infrastruktuuri maailmanlaajuiselle verkolle on jo pitkälti rakennettu! 8)