Lompakko kysymyksiä

  1. Minkä’ lompakon käyttämistä suosittelet?

  2. Miten pitkälle pitää mennä lompakon turvaamisessa (en ole mikään suursijoittaja)

  3. voisiko joku selittää selkokielellä mitä tarkoitta lompakon “backup”

  4. pitäisikö olla useampi kuin yksi lompakko?

kertokaa itse (kokeneet käyttäjät) alottelijalle vielä lisää mitä tahansa tulee mieleen…

[quote=“hossein, post:1, topic:868”]1) Minkä’ lompakon käyttämistä suosittelet?

  1. Miten pitkälle pitää mennä lompakon turvaamisessa (en ole mikään suursijoittaja)

  2. voisiko joku selittää selkokielellä mitä tarkoitta lompakon “backup”

  3. pitäisikö olla useampi kuin yksi lompakko?

kertokaa itse (kokeneet käyttäjät) alottelijalle vielä lisää mitä tahansa tulee mieleen…[/quote]

  1. Pienten summien säilyttämiseen ja käyttölompakoksi bitcoin-qt tai easywallet.org. Isompien summien säilyttämiseen paperilompakoita. Sijoitustarkoituksessa fyysisiä bitcoin-kolikkoja tai harkko.

  2. Niin pitkälle kuin itse haluaa.

  3. Useimmiten tällä tarkoitetaan kai bitcoin-qt:n wallet.dat-tiedoston varmuuskopiointia.

  4. Ei pidä mutta se helpottaa ja antaa jonkinlaista lisäturvaa.

Lompakko on tiedosto, joka sisältää avaimia. Avain (private key) antaa käyttöoikeuden osoitteeseen (address). Heitänpä tähän vielä oman kantani Basen lisäksi.

  1. Alkuperäinen bitcoin-qt on todennäköisesti turhan raskas kasuaalikäyttöön. Electrum on kohtuullinen vaihtoehto kevyeksi lompakkomanageriksi.

  2. Lompakossa on hyvä aina pitää salasanaa. Riskejä salasanan määrittäminen ei suinkaan poista - jos vihamielisellä käyttäjällä on metodit suojaamattoman lompakon varastamiseen koneeltasi, on hänellä todennäköisesti myös metodit salasanasi urkkimiseen ennemmin tai myöhemmin. Jos uskot pystyväsi pitämään koneesi puhtaana vakoiluohjelmista, saattaa salasanalla suojattu lompakko olla riittävä vaihtoehto. Muussa tapauksessa kannattanee harkita turvallisemman bitcoin-ympäristön hankkimista (esmees linux) tai muita lisäsuojauksia.

  3. Backup, eli varmuuskopiointi. Lompakko tallennetaan yleensä tiedostoon nimeltä wallet.dat. Tästä tiedostosta kannattaa pitää kopioita eri paikoissa, esimerkiksi dropboxissa, usb tikulla, yms. Jos wallet.dat hukkuu, eikä varmuuskopioita ole, niin siinä menevät myös bittirahat. Electrum tarjoaa lisäksi semmosita ominiaisuutta jossa wallet.datin pystyy generoimaan uudestaan ns. siemensalasanasta.

  4. Hajauttaminen on hyvä vaihtoehto jos omistat isoja summia. Ei kannata tehdä asiasta liian monimutkaista ainakaan alkuun.

Alla vielä lisäinfoa. Kysele toki, jos teksti menee liian tekniseksi tai epäselväksi.

Jokaisesta lompakosta voi ottaa ulos noita yksityisavaimia. Ne voi vaikka tulostaa tai kirjoittaa myös paperille (kirjoitusvirheet…) ja pistää kassakaappiin, jos ei halua pitää digitaalisena tietokoneella. Huomaa tosin, että useimmat lompakko-ohjelmat luovat aina uuden avaimen ja osoitteen jokaisen maksutapahtuman yhteydessä. Tätä osoitetta kutsutaan nimellä “change address”. Maksutapahtuman jälkeen alkuperäisellä avaimella ei ole enää yhtään rahaa.

Esimerkki jos osoitteesta A maksetaan osoitteeseen B 1 BTC;

Ennen maksutapahtumaa
Osoite A - Balanssi 10 BTC (Avain A)
Osoite B - Balanssi 0 BTC (Avain ?)

Transaktio
Osoite A -> Osoite B 1 BTC
Osoite A -> Osoite C 9 BTC

Maksutapahtuman jälkeen
Osoite A - Balanssi 0 BTC (Avain A)
Osoite B - Balanssi 1 BTC (Avain ?)
Osoite C - Balanssi 9 BTC (Avain C)

Lompakko-ohjelmat hoitavat tämän automaattisesti. Avain C tallenetaan wallet.dat tiedostoosi. Jotkut ihmiset ovat esimerkiksi pitäneet rahojaan paperiavaimella A, siirtäneet 1 BTC osoitteeseen B, ja poistaneet wallet.dat tiedoston luullessaan että avaimella A on edelleen 9 BTC. Siinä tulee itku pitkästä ilosta nopeasti jos ei ole tarkkana.

Kun tuolla www.bitaddress.org tekee useampia paperilompakoita kerrallaan, niin onko se luotettava. Eli täsmääkö private keyt bitcoin-osoitteisiin? Olisko fiksumpaa tehdä vaikka yksi paperilompakko kerrallaan, tulostaa, ja tehdä toinen, ja tulostaa jne.? Onko liikkunut huhuja ongelmista? Melko teoreettistahan tuo on.

Ajattelin siirtää suurempia summia turvaan paperilompakkoon. Sitten oliskin kurjaa jos myöhemmin private keytä lompakkosovellukseen importatessa huomaisi, että osoite ja avain ei täsmää.

blockchain.infossahan voi tietysti tarkistaa private keyllä onko juuri sille lähetetyt bitcoinit tulleet perille, mutta sitten on riski että private key paljastuu jollekkin taholle.

Siirsin blockchainin My Wallet lompakosta 0,005 coinia.

Jostain syystä kyseisen transaktion kohdalla lukee

osoite johon siirsin 0,005BTC
osoite josta siirsin 0,9136BTC

Lisäksi näytöllä kävi ehkä puoli minuuttia myöhemmin viesti, jonka mukaan olin vastaanottanut dollarisumman, joka taisi täsmätä juuri tuohon 0,9136BTC.

Kaikki on siis ok. Osoitteestani siirtyi juuri tuo 0,005BTC. Mutta mikä tuo 0,9136BTC on?

“Vaihtorahat.” Katsopa tarkkaan missä osoitteessa ovat, lompakko on saattanut luoda uuden osoitteen niille.

[quote=“ottulo, post:6, topic:868”][quote author=kesämies link=topic=914.msg10242#msg10242 date=1383249569]
Kaikki on siis ok. Osoitteestani siirtyi juuri tuo 0,005BTC. Mutta mikä tuo 0,9136BTC on?
[/quote]

“Vaihtorahat.” Katsopa tarkkaan missä osoitteessa ovat, lompakko on saattanut luoda uuden osoitteen niille.[/quote]

Hillot näyttää olevan samassa osoitteessa. Siellä missä pitääkin.

Voisko joku selittää tuota logiikkaa. Tuollaista vastaabaa näkyy vaikka kuinka. Tuossa ylempänä olikin selitetty lompakkojen taipumusta lähetellä coineja luomiinsa osoitteisiin, mutta ei tässä ainakaan mitään uusia osoitteita ole.

https://en.bitcoin.it/wiki/Change

Vähän outo juttu nuo “vaihtorahat”, mutta kuulunee bitcoinin luonteeseen.

Tosin my wallet on minulla palauttanut “vaihtorahat” samaan osoitteeseen. Ja sitäkin ilmenee vain silloin kun lähetän rahoja my walletista. Ei silloin kun otan rahoja vastaan.

Multibitkään ei ole luonut mitään uusia osoitteita transaktioiden yhteydessä. Exportatessani yksityisavaimia, siellä on ollut vain ne samat jotka olen sinne syöttänyt.

Minulla on liuta paperilompakoita, joiden bitcoin-osoittteet ovat 34-merkkisiä. Yhdessä tosin on 33 merkkiä. Kuinka yleistä tuo on?

Kysymyksiä. Osoitteessa bitaddress.org voi luoda paperilompakoita.

Välilehdellä paperwallet voi ruksata kohdan BIP38 Encrypt. Jolloin voi antaa myös jonkinlaisen Passphrasen. Mistä on kyse?

Välilehdellä Bulkwallet, joka myös tekee paperilompakoita, mutta jättää qr-koodit luomatta, voi ruksata kohdan “Compressed addresses”, jolloin tulee hieman erilaisia osoitteita sekä private-keytä.

Blockchain.info tunnistaa ilman “Compresses addresess” valintaa tehdyt bitcoin osoitteet sekä private-keyt, mutta compressoituna tehdyistä vain bitcoin osoitteet, ei private-keytä.

Mistä on kyse?

Olis varmaan melko ikävää siirrellä coineja osoitteeseen, ja kun yrittää importata private-keytä, se ei kelpaakaan.

En löytänyt täältä https://en.bitcoin.it/wiki/Main_Page vastauksia.

Löysin juttua tuosta kompressoinnista.

[quote] I have both types of addresses in my wallet, but I now prefer to use the compressed ones because of the free faucets. [/quote] You should always be using new addresses anyway, and recent software doesn't create uncompressed keys anymore so don't worry about this. The fact that some uncompressed keys lie in your wallet isn't any problem at all. [b]The "problem" (increased blockchain usage) happens[/b] only when spending from those keys, but you won't do that again as long as you receive payments on new, compressed ones. https://bitcointalk.org/index.php?topic=316350.0

Kompressoidut avaimet ilmeisesti kuormittavat lohkoketjua vähemmän. Jatkossa varmaankin luodaan vain kompressoituja avaimia. Vanhat kompressoimattomat kuitenkin toimivat jatkossakin, kuten pitääkin.

Blockchain.infon search toiminto ei vielä tunnista kompressoituja avaimia, onko tietoa milloin siihen on tulosssa parannus? Varmaankin blockchainin My Wallet lompakkopalveluun niiden kompressoitujen avainten importtaaminen jo onnistuu?

Kokeilin importata Multibittiin kompressoidun avaimen ja hyvin onnistui. Lisäksi Multibit luo asennettaessa automaattisesti yhden osoitteen bitcoinien vastaanottamista varten. Huomasin, että privatekey on kompressoidussa muodossa.

Tässä ei kyllä mielestäni ole mitään järkeä. Eihän niitä yksityisavaimia koskaan julkisteta tai laiteta block chainiin. Yksityisavaimen kompressointi ei kai pitäisi vaikuttaa signeerauksien kokoon? Korjatkaa toki jos olen väärässä.

[quote=“kangasbros, post:12, topic:868”][quote author=kesämies link=topic=914.msg10407#msg10407 date=1383654481]
Kompressoidut avaimet ilmeisesti kuormittavat lohkoketjua vähemmän. Jatkossa varmaankin luodaan vain kompressoituja avaimia. Vanhat kompressoimattomat kuitenkin toimivat jatkossakin, kuten pitääkin.
[/quote]

Tässä ei kyllä mielestäni ole mitään järkeä. Eihän niitä yksityisavaimia koskaan julkisteta tai laiteta block chainiin. Yksityisavaimen kompressointi ei kai pitäisi vaikuttaa signeerauksien kokoon? Korjatkaa toki jos olen väärässä.[/quote]

Lisäksi kompressoitu ja kompressoimaton yksityisavain näyttävät olevan suurinpiirtein saman pituisia. Mutta jotakin etua niistä pitää olla.

Jees, tutkinpa vähän asiaa ja kysymyksessä siis on julkisen avaimen tallentaminen tiiviimmässä muodossa. En tiedä säästääkö tuo tilaa block chainissa, tai siis kumpaa versiota chainissa säilytetään. Yksityisessä avaimessa tilaa ei yritetä säästää ja se onkin vähän turhaa. Pakatussa versiossa julkisen avaimen voi ilmaista 33 tavussa, pakkaamattomassa 65.

Kuulostaa vähän siltä että on nyt herätty siihen että ei olekaan kovin kätevää tallentaa kirjanpito jokaisen käyttäjän koneelle. P2p

[quote=“kangasbros, post:14, topic:868”][quote author=kesämies link=topic=914.msg10411#msg10411 date=1383655236]
Lisäksi kompressoitu ja kompressoimaton yksityisavain näyttävät olevan suurinpiirtein saman pituisia. Mutta jotakin etua niistä pitää olla.
[/quote]

Jees, tutkinpa vähän asiaa ja kysymyksessä siis on julkisen avaimen tallentaminen tiiviimmässä muodossa. En tiedä säästääkö tuo tilaa block chainissa, tai siis kumpaa versiota chainissa säilytetään. Yksityisessä avaimessa tilaa ei yritetä säästää ja se onkin vähän turhaa. Pakatussa versiossa julkisen avaimen voi ilmaista 33 tavussa, pakkaamattomassa 65.

http://bitcoin.stackexchange.com/questions/3059/what-is-a-compressed-bitcoin-key/3839#3839[/quote]

Kompressointi ei näytä vaikuttavan bitcoin-osoitteen eikä yksityisavaimen pituuteen mitenkään. Ainoastaan yksityisavamen ensimmäinen merkki on kompressoituna K tai L kun kompressoimattomana 5.

Jos tarkoitat tällä koko bitcoin-verkon siirtohistoriaa, niin sitä olen ihmetellyt itsekkin. Sehän paisuu koko ajan. Tämähän on jonkinlainen uhka bitcoinille. Mihin sen tiedon voi tulevaisuudessa tallentaa? Osaako joku kommentoida?

[quote=“kesämies, post:16, topic:868”][quote author=jarif link=topic=914.msg10414#msg10414 date=1383663096]
Kuulostaa vähän siltä että on nyt herätty siihen että ei olekaan kovin kätevää tallentaa kirjanpito jokaisen käyttäjän koneelle. P2p
[/quote]

Jos tarkoitat tällä koko bitcoin-verkon siirtohistoriaa, niin sitä olen ihmetellyt itsekkin. Sehän paisuu koko ajan. Tämähän on jonkinlainen uhka bitcoinille. Mihin sen tiedon voi tulevaisuudessa tallentaa? Osaako joku kommentoida?[/quote]

Sitäpä sitä. Se on nyt 11Gigatavua. Aika röyhkeä tilanvaraus lompakko-ohjelmalle :wink:

Multibitissä tuo on ratkaistu siten että koko siirtohistoriaa ei tallenneta. Mutta koska verkon koko siirtohistoria on jonnekkin tallennettava, niin jossain muualla se sitten myös on. Ja tämä jo tekee vertaisverkosta vähemmän vertaisen, jos kaikilla verkon koneilla ei ole toistensa vertaista siirtohistoriaa. Eikä tämäkään poista sitä ongelmaa, että siirtohistoria paisuu koko ajan.

Vai onko olennaista, että vain verkon louhintaan ja transaktiohin osallistuvat koneet sisältävät koko siirtohistorian? Ja tässäkin tapauksessa ongelmana pysyy siirtohistorian jatkuva kasvu.

Voiko olla mitenkään mahdollista, että vanhat lohkot voidaan hävittää ja niiden sisältämä siirtohistoria sisällyttää uudempiin lohkoihin ilman että uudempien koko siitä kasvaa?

Tuo siirtohistorian kasvu on melkoinen ongelma. Jos siirtojen määrä tuplaantuu vuosittain, on kasvu huimaa. 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64. Joka vuosi tulee siis enemmän uusia siirtoja kuin kaikkina edellisinä vuosina yhteensä. Ja kun noita lukuja ajattelee miljoonina, ne ovat melkoisia. Vaikka kasvu ei pysy kiihtyvänä, se kasvaa kuitenkin, ja se on ongelma.

Juu, siis bitcoin-osoitteeseen liittyy julkinen avain ja yksityisavain. Periaatteessa tavallisen bitcoin-käyttäjän ei hirveästi tarvitse välittää yksityisavaimista tai julkisesta avaimesta, koska niitä ei juurikaan näytellä. Poikkeuksena toki paperilompakot ja aivolompakot.

Julkisia avaimia käytetään blockchainissa, ja bitcoin-osoite muodostetaan julkisesta avaimesta hash-funktioilla.

Yhden blokin tämänhetkinen maksimimäärä on 1 megatavu. Tuon rajan nostaminen vaatii isomman muutoksen (nk. hard fork). Ihan eksponentiaaliseksi kasvu ei siis hetkessä räjähdä.

Ei peruskäyttäjän tarvitse huolehtia block chainin koosta ollenkaan, jos ulkoistaa sen ylläpitämisen jollekulle muulle (esim. nettilompakkopalvelut). Lisäksi on erilaisia välimallin ratkaisuja. Multibit/Androidin Bitcoin Wallet hoitaa asian BitcoinJ-kirjastolla, jossa käytetään “lite”-versiota blockchainista joka on vain muutamia kymmeniä megatavuja. Sitten toisenlainen lähestymistapa on electrum-softassa, jossa on “kerros” vapaaehtoisten pyörittämiä palvelimia block chainin ja clienttien välillä.

Kun blokkiketjun koko kasvaa, tietysti peruskäyttäjän käyttö hankaloituu, mutta bitcoin-firmoilla kyllä löytyy aina resursseja vaikka useiden terojen kokoisen blokkiketjun ylläpitämiseen. Erilaisia ratkaisuja kuitenkin löytyy. Esim. blokkiketju-datasta suurin osa on turhaa, käytettyä transaktiodataa, joka voidaan unohtaa.

Mikä on louhijoiden, nettilompakoiden ja omalla koneella olevien lompakoiden suhde lohkoketjun ylläpidossa ja transaktioden hoidossa? Onko siis verkolle hyötyä, jos jätän koneeni ja multibit-lompakon auki hyrräämään?

No ongelma on, että näitä firmoja vastaa voi hyökätä. Teknisesti tai lakiteknisesti.

Tämä kuulostaa hyvältä.

Onko muuten listaa paperilopakoiden luontiin tarjolla olevista palveluista? Bitaddressin tiedänkin.