Lohkoketju.fi - uusi suomenkielinen lohkoketjuselain

Tätä Bittiraha.fi portaaliakin ylläpitävä Prasos Oy on sivuprojektina tehnyt lokalisoidun lohkoketjuselaimen, joka perustuu insight-nimiseen ohjelmistoon.

https://lohkoketju.fi <- täältä testaamaan!

Palvelu on viritetty äärimmäisen nopeammaksi ja omissa testeissämme se on ollut nopeampi kuin kansainväliset tunnetummat lohkoketjuselaimet. Välimuistin käyttöä on hiottu siellä missä sitä on sopivaa käyttää ja palvelua pyörittää varsin tehokas 8-ytiminen mylly, jossa ei ole muita palveluita pyörimässä.

Noodina palvelussa käytössä on bitcoin core. Https-redirect on käytössä ja pakollinen palvelun käyttöön. Lokalisoinnit olemme vieneet pidemmälle kuin mihin insight suorilta venyi, mutta on siellä vielä juttuja jotka voisivat olla enemmän suomalaisia. Kuten desimaalierottimeksi pilkku pisteen sijasta ja sen sellaista.

Näimme että tarvetta tälläiselle palvelulle on - kohtahan Bitcoinin lohkoketjusta tai muista seurataan vaikka mitä, yksityisten ihmisten, yritysten, viranomaisten jne. toimesta. Oma usko lohkoketjun päälle rakennettavaan rahaliikenneinfraan, sopimuksiin yms. on vahva.

Toivoisimme teiltä palvelun testausta ja palautteen antamista, suoraan tähän ketjuun, YV tai support(miukumauku)lohkoketju.fi

Itse suuntaan pian viikon lomalle, mutta tiimimme seuraa kyllä aktiivisesti.

Hienolta näyttää lohkoselain. Katselin mm. mitkä poolit on lohkoja luonut. Näistä tutuista pooleista ei ollut merkintää lohkon kohdalla:

410176 / Kano Ckpool
410151 / Ghash.io
410030 / Bitminter

Nyt tyhmä kysymys. Eli kun tuolta löytyy tämä: https://lohkoketju.fi/tx/send . Jonne minun käsitykseni mukaan voi antaa yksityisavaimella allekirjoitetun siirron toteutettavaksi.

Niin kysymys kuuluu miten PHP:llä voisi tehdä sen yksityisavaimella allekirjoitetun siirron bitcoin-osoitteesta toiseen. Niin että syntyy raakaa siirtodataa, joka on käypää heksadesimaalimuotoa?

Ei kait luulisi olevan sen mikään ihmeellinen temppu? Ja olen yrittänyt etsiä valmista PHP koodia että asiaa pääsisi testaan. Onko kellään antaa sellaista tai linkkiä siihen.

Niin että saan siltä koodilta sen raakadatan ja sen jälkeen vain copy pastee sen tähän https://lohkoketju.fi/tx/send ja painan Lähetä nappia. Ja siirto tapahtuu jos kaikki on mennyt oikein.

Ja nimen omaan homma pitää onnistua PHP:llä, että voin sitten rakennella lisää omia kokeiluja sen pohjalta.

Ei ole kovin helppoa. Suosittelisin käyttämään esim Bitcoin Corea tähän, eli siis raakatransaktion tekemiseen ja allekirjoitukseen.

Lisätietoa miten tuon voisi toteuttaa vaikkapa PHP:llä löytyy Bitcoin Wikistä, esim. https://en.bitcoin.it/wiki/Script

Pitäisi siis tehdä Bitcoinin skriptisyntaksi PHP:llä (joitain toteutuksia löytyy, voi olla vanhoja - skripti muuttuu “usein” eli soft-forkit yms voi muuttaa sitä. Tänäkin vuonna verkkoon tulee muutamia päivityksiä jotka muokkaavat skriptiä.) Mutta voit tehdä vaikkapa yksinkertaisen P2PKH-toiminnallisuuden tms, silloin onnistuu “kohtuuhelposti” eikä tarvitse muuten skriptin toiminnasta välittää.

Joudut myöskin kertomaan UTXOt skriptille - nekin voi hakea kohtuuhelposti vaikkapa Bitcoin Corella. Ylipäätään transaktioiden teko on aina melko riskistä, jopa Coren raakatransaktiokomennoilla ja omilla skripteillä vielä riskisempää.

UTXO:n spendaus (eli bitcoinien lähetys jostain osoitteesta tai sopimuksesta) vaatii sen, että tiedät skriptin, joka on vaadittu bitcoinien siirtoon sekä sen vaatimat allekirjoitukset.

Ylipäätään tämä on semmoinen skripti mitä en tekisi PHP:llä; hyödyntäisin jo olemassa olevia softia kuten Corea, jolta saa melko hyvin dataa ulos valmiiksi käsiteltynä.

Bitcoin-coren mukana tulee komentorivityökalu bitcoin-tx, jolla pystyy tekemään raakoja transaktioita käsin. Se ei ota minkäänlaista yhteyttä verkkoon toimiakseen. Sen pitäisi olla kohtalaisen resurssiystävällinen tapa tehdä niitä.

Nyt palvelussa saa summat näkymään euroina.

https://lohkoketju.fi