Lakimieskontakti veroneuvontaan

Hei! Tuli yllättäen aikamoiset mätkyt takavuosien bitcoinien ostoista ja myynnestä, ihan tuolta neljä vuoden takaa. Kaikki on verottajan puolelta niin hyvin dokumentoitu että siellähän onkin tiedot pilkulleen. Kaikki mahdollinen mitä on kuviteltavissa. Kuka milloin mistä ja minne siirtänyt. Kaikki eri pankkiryhmittymien kaikki eri tilit ja bitaddress -osoitteita myöten. Kaiken kukkuraksi jopa voittokertymä valmiiksi laskettu??

Näitä useamman kymppitonnin mätkyjä en halua heti maksaa. Nyt on hyvä hetki ottaa yhteyttä johonkin pätevään lakimieheen joka on perehtynyt virtuaalivaluuttoihin ja tähän liittyvään juridiikkaan.

Useat Suomalaiset palveluntarjoajat ovat tarjonneet anonyymittä ja Keskuspankkikin ilmoittaa että bitcoin ei ole oikeaa valuuttaa ja sen käyttöä ei seurata. Jostakin kuitenkin vuotaa ja seuraamistakin tapahtuu kun verottajalla on “kaikki”.

Huvittaa että olen kiikuttanut BIP38 kryptattuja tikkuja ja paperilompakoita tallelokeroon. Olen ollut niin varovainen kaiken suhteen ja kaikki onkin ollut koko ajan muiden tiedossa.

Mutta jos tiedätte alan lakimiehiä / toimistoja josta voisi tilata audienssia niin ottaisin mielelläni kontaktitietoja vastaan.

Kiitoksia kovasti jo etukäteen

Nyt on kyllä virheellistä tietoa. Kuka palveluntarjoaja on mainostanut anonymiteettiä? Ei firmat voi sellasta tarjota. Keskuspankki ei ole vastuussa rahaliikenteen yms seurannasta, se on ihan sama mitä ne sanoo. Eri virastot hoitaa noita asioita, mm. verottaja, poliisit ja ehkä finanssivalvonta. Eri viranomaisilla on myös erilaisia oikeuksia tiedonsaantiin yrityksiltä. Jos yritys ei suostu tietoja luovuttamaan, niin seurauksena on sakkoja, linnaa tai molempia. Tuskinpa kukaan yrittäjä nyt on halukas menemään vankilaan asiakkaidensa tietojen suojelemisen takia.

Bitcoinilla on mahdollisuus saavuttaa hyvä anonymiteetti, mutta se tarkoittaa sitä että käyttää paljon vaivaa, aikaa jne sen suhteen että mitä jälkiä jättää mihinkin. Käytännössä tuskin kovinkaan suurella osalla bitcoin-käyttäjistä on kovin korkeatasoista anonymiteettiä.

Enpä usko että voit välttää veron maksamista mitenkään. Maksuaikaa voit tarvittaessa hakea. Suomalaisessa kulttuurissa ja lainsäädännössä ei tosiaan ole raha-asioiden yksityisyys kovin korkealla tasolla. LIsäksi ulosottomies vie rahat suoraan tililtä, jos ei maksa.

Pääomatuloissa hankintameno-olettama saattaa alentaa maksettavaa veroa, ja verottaja on voinut jättää sen huomioimatta (vaikka vero pitäisikin laskea verotettavan kannalta parhaimmalla tavalla).

Jos kryptovaluuttoihin perehtyneitä lakimiehiä on olemassa, heidän kannattaisi ilmoittaa olemassaolostaan esim. tällä sivustolla. Muutkin voisivat olla kiinnostuneita. Käsittääkseni veroista pääsee helpoiten eroon muuttamalla ulkomaille. Esim. monissa Keski-Euroopan maissa ei makseta Bitcoin-myynneistä veroa.

Samaa mieltä, en usko, että pystyt mitenkään välttämään veroja, mikäli tiedot verottajalla on hankintahintoineen ja arvonlisäveroineen oikein.

Verottaja on ilmaissut tämän todella selkeästi, arvonnousu on verotettavaa tuloa. Osto- ja myyntikulut voi tottakai vähentää. Mikäli tekee bitcoinkaupoilla tappiota niin tappiota ei voi vähentää ko. verotusvuoden jälkeen kuten osakekaupassa voi tehdä.

Suomen verottaja on tiukka ja ilmeisen tarkka, jos tosiaan kaikki mainitsemasi tiedot on noinkin pilkulleen dokumentoitu. Yllättävää kyllä, en olisi uskonut. Melko epämääräinen oli mm. se verottajan kirje, jossa tietoja pyydettiin. Saitko sen ja vastasitko siihen mitään?

Suosittelen tutustumaan darkwebin ja deepwebin toimintaan…! Sullakin on siis neljä vuotta ollut toi telehelvetti?

Euroopan komissio haluaa saada virtuaalivaluuttojen, esimerkiksi Bitcoinin, anonyymin käytön kuriin. Asiaa on käsitelty viimeksi 5/2016. Asiasta ei ole tehty päätöksiä.

Komissio ehdottaa, että virtuaalivaluuttojen tai kryptovaluuttojen, kuten Bitcoin, vaihdantapalvelut ja digitaalisen lompakkopalvelun tarjoajat kuuluisivat rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjunnan sääntelyn piiriin. Ehdotuksen merkittävin vaikutus olisi sillä, että virtuaalivaluutan vaihdantapalvelujen ja digitaalisten lompakkopalvelun tarjoajien olisi tunnistettava asiakas (laki ei ole vielä voimassa) ja seurattava asiakassuhdetta sekä raportoitava epäilyttävistä liiketoimista rahanpesunselvittelykeskukselle (laki ei ole vielä voimassa). Tämä tarkoittaa myös sitä että virtuaalivaluutan vaihdantapalvelun tulisi antaa tietoja viranomaisille muun kuin vapaaehtoismenettelyn kautta (laki ei ole vielä voimassa). Nyt tietojen luovutus yksityisiltä ja vaihdantapalveluista tapahtuu täysin vapaaehtoisesti. Viranomaiset (mm. verottaja) voivat pyytää tietoja. Ne voidaan haluttaessa luovuttaa, tai ne voidaan myös olla luovuttamatta. Luovuttamatta jättäminen ei ole kriminalisoitu.
Komissio esittää lisäksi että myöskään anonyymin sähköisen rahan käyttö netissä ei jatkossa olisi mahdollista, valtiovarainministeriö kertoo.

Nämä eo. ovat EU:n komission suunnitelmia tulevaisuudelle, jotka toteutuvat todennäköisesti jollakin aikajänteellä, mutta siihen asti edetään voimassa olevien asetuksien mukaisesti.

Kun etsin lakimieskontaktia, en etsi lainopillista neuvoa. Laki on ihan yksiselitteinen. Etsin lainopillista neuvoa siitä mikä on menettelytapa. Tässä ei juuri ole ennakkotapauksia ja asian (oikeuden) saaminen saattaa edellyttää myös käräjäoikeuden päätöstä.

Joka tapauksessa kannattaa olla tietoinen omista oikeuksista ennen pyydettyjen tietojen esittämistä. Voisin verrata asiaa marjojen poimintaan. Jokainen myyty marja on verotettavaa tuloa kun ne vapaaehtoisesti ilmoitetaan verottajalle, mutta rangaistavaa ei ole niiden ilmoittamatta jättäminen. Verottajalla ei ole oikeutta selvittää muun kuin vapaaehtoismenettelyn kautta näin saatu ansiotulo. Muulla verottajan laittomalla urkinnalla ei ole todistusarvoa ja kiistetty jää oikeudellisesti todistamatta.

Laki määrää erikseen ne asiat joiden ilmoittamatta jättäminen on rangaistavaa.
Mm. bitcoin ja marjat eivät kuulu tähän joukkoon.

https://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Muu_verotus/Varojen_ja_velkojen_ilmoittaminen(12006)

Kolmanneksi kannattaa muistaa myös itsekriminointisuoja (kts. wikipedia) silloin kun kyseessä ei ole jonkun henki tai terveys. Virtuaaliset valuutat kuuluvat itsekriminointisuojan piiriin.
”Itsekriminointisuoja oikeuttaa rikoksesta epäillyn vaikenemaan ja olemaan vastaamatta kysymyksiin, eikä hänellä ole suojan perusteella velvollisuutta pysyä totuudessa esitutkinnassa tai oikeudenkäynnissä.”

Lakimieskontakti mulla ei ole.

Pidän asenteestasi, että taistelet verottajaa vastaan. Koska asia on uusi ja ennakkotapauksia ei ole niin kuka tietää…

Toisaalta asia on yksinkertainen, bitcoinin arvonnousu on verotettavaa tuloa. Jos verottaja esittää todistuksena pankkien tilisiirtoja ja Suomessa toimivan yrityksen asiakastietoja, jotka näyttävät toteen, että arvonnousua on tapahtunut ja se on realisoitu niin ei siinä enää hyödytä itsekriminointisuoja. Todistustaakka on verottajalla. Jos tosiaan on niin, että verottajan hankkimat tiedot ovat “laitonta urkintaa” niin asia varmaankin on toinen. En tiedä, mutta kuulostaa melko kaukaa haetulta. Voisiko asia tosiaan olla niin yksinkertainen, että verottaja ei voi tehdä mitään muuta kuin kysellä jos joku haluaa vapaaehtoisesti tietoja antaa, ei kuulosta Suomen verottajan toimintatavalta.

Marjanpoiminta on hieman ontuva vertaus, koska itse keräämät ja myydyt marjat ovat yksiselitteisesti verotonta tuloa, eikä verottaja niistä verota vaikka ne sinne ilmoittaisikin. Eri asia on jos olet mansikkatilalla poimimassa työksesi tms. https://www.vero.fi/fi-FI/Tietoa_Verohallinnosta/Medialle/Lehdistotiedotteet/Marjat_saa_myyda_verovapaasti_jos_niita_(40272)

Lexialta saattaa löytyä osaavaa porukkaa.

Toki kannattaa ottaa huomioon ettei “useamman kymppitonnin” mätkyjä vastaan paljoa kannata taistella, lakimies ei välttämättä pysty mätkyjä senttiäkään pienentämään mutta hänen palkkionsa voi nopeasti olla mätkyjä suurempi.

Jos tosiaan on niin, että verottajan hankkimat tiedot ovat “laitonta urkintaa” niin asia varmaankin on toinen

Ei Suomessa ole mitään väliä miten todisteet hankitaan, “fruit of the poisonous tree” on ameriikan juttuja.

Olisi mielenkiintoista tietää oletko käyttänyt kanssa ulkomaalaisia vaihtopalveluita, kuten Bitstampia tai Krakenia ja onko verottaja kanssa saannut tietoja sieltä?

Moi,

Voisin olla sellainen lakimies, jota tässä tilanteessa tarvitaan :rage::angry::bulb::hammer::innocent::grin:

Juki

Hei,

Allekirjoittaneella on kokemusta ja osaamista virtuaalivaluuttojen verotuksesta.
Referenssinä: https://helda.helsinki.fi/bitstream/handle/10138/153136/bitcoini.pdf?sequence=1

Ota yhteyttä, jos on tarvetta avulle esim. oikaisuvaatimuksen laatimisessa.

Miten otan yhteyttä?

Jotenkin karmivaa, etta verottajalla on tuosta noin vain kaikki tiedot kerattyna. Monero alkaa tuntu entista houkuttelevammalta vaihtoehdolta…

Kysyinsin vain että mikä on Monero ja mitä se tekee?

Monero on yksi monista kryptovaluutoista, mutta pyritty tekemään paremmin suojatuksi kuin bitcoin. Edward Snowden suosittelee ZCashia: https://twitter.com/snowden/status/913544739542241282

Esim. tuolta näkyy eri kryptoja ja niiden markkinaosuuksia: https://coinmarketcap.com/coins/

1 tykkäys