Kysymyksiä verotuksesta

Auttakaa tyhmää. Louhin 2017-2018 noin 1.45eth edestä Ethereumia, ne jäi lojumaan lompakkooni ja nyt tekis mieli myydä ne euroiks kun arvo on noussut.
Ostin myös silloin pari vuotta sitten vähän jotai pienempiä kryptoja ethereumilla, niitä on ~50€ edestä.

 • Olisiko mun sillon 2017-2018 jo pitänyt tehdä jotain veroilmoutuksia louhimisista? Vai voinko tehdä nyt jälkikäteen, kun vaihdan ne euroiksi?

 • Pitääkö veroilmoitusta tehdessä ilmoittaa myös noi Ethereum–>muu krypto siirrot? Vai ilmoitanko vain tuon ~1.4eth myynnin? Alkaako verottaja selvittelemään mitä siirtoja Ethereum lompakoltani on tehty?

 • Onko totta, että itse louhittujen kryptojen vero toi ~10% (ansiotulo)?

Kiitos vastauksista.

1 tykkäys

Helpointa on kuin myyt vain kaiken, ja käytät hankintameno-olettamaa. Se nyt ei ole aivan oikea metodi, mutta se on kaikkien kannalta helpoin ja paras vaihtoehto. Summatkin ovat vielä melko pieniä, että tuskin tarvitset muuta lisäselvitystä.

1 tykkäys

Kiitos ehdotuksesta.
Minkälaisia ongelmia arvelisit tulevan jos alkavat pyytelemään lisäselvitystä? Tuleeko jotain sakkoja, kun en ilmoitellut sillon kun louhin ne?

Ja olin työttömänä kuukautena, jolloin tililleni tuli ~500€ arvosta ethereumia. Alkavatko sakottamaan extraa tästä jos tulee lisäselvityspyyntöä?

Jos haluaisin oikeaoppisesti hoitaa tän, nii pistäkö mun ekana maksaa ansiovero 2017-2018 louhituista ethereumeista (oikaisuvaatimus?), sitten vielä pääomavero kun myyn ne euroiks?
Ilmeisesti myytäessä louhinnasta saadut ethereumit euroiksi, maksetaan pääomaveroa mainaushetken ethereumin hinnan ja € myyntihinnan erotuksesta.

Vaihtoehtoisesti koko summa pelkällä hankintameno-olettamalla (todennäkösesti oon ihan kujalla näistä asioista)?

Niin, siis mainittakoon etten itsekkään ole mikään sijoitus / veroneuvoja. Kaiken mitä teet, niin teet omalla vastuullasi.

Oikea metodi olisi tehdä juuri niin kuin luettelit. Eli jos olet etherit louhinut, niin louhintahetkellä ne ovat ansiotuloa. Mahdollinen arvonnousu on taas sitten pääomatuloa hankintahinnan erotuksesta.

Ilmeisesti sinulla on siis kryptoassetteja hieman yli kahden tonnin edestä euroina. Jos haluat jokaisen euron talteen, niin todennäköisesti “oikein” tehtynä saatat säästää muutaman veroeuron, sillä tuolloin 17-18 ETH taisi käydä siellä 400usd paikkeilla, eli hankintahinta on merkittävä osuus myyntihinnasta.

Mutta jos haluat välttää excel rumban tai muun säätämisen, myyt vain kaiken ja käytät hankintameno-olettamaa, eli maksat 30% veroa 80%:sta, ja saat 76% myyntihinnasta puhtaana käteen.

Koska summa on niin mitätön, niin lisäselvitystä tuskin tulee. Ja jos tulee, lyöt vain kaikki tietosi asiasta heille, toteat ettet itse osaa laskea välttämättä oikein, ja he laskevat puolestasi. Mitään sakkoja tälläsistä summista tuskin tule, mahdollisesti vain veronpalautusta :smiley:

Työttömyystukiasiasta en uskalla sanoa juuta enkä jaata, mutta tuosta lienee jo sen verta kauan, ettei tieto välity automaattisesti Kelaan?

1 tykkäys

Itsellä olisi myöskin kysymys asiaan. Olen tässä nyt pelikoneellani muutamia päiviä silloin tällöin louhinnut Ethereumia ihan hauskuudeksi. Tämä on kiva harrastus. Mutta olen siis työtön ja voiko tämä aiheuttaa ongelmia Kelan kanssa? Siis itselläni ei ole minkäänlaista tarkoitusta siirtää näitä tililleni. Tarkoitus on ostaa jotain lupaavia “paskakolikoita” ja jättää ne vuosiksi taikka kymmeneksi makaamaan sinne. Siinä mielessä, että jos arpa osuisi oikeaan lappuun ja joku kolikko räjähtäisi kohti kuuta joskus.

1 tykkäys

Louhimisesta saadut kryptovaluutat tulkitaan ansiotuloksi niiden louhintahetken kurssin mukaan. Myös krypto-krypto -treidit ovat veronalaisia pääomatulona, mikäli arvonnousua on tapahtunut.

If I start Daytrading is counted as capital gain or income? is it a profit or just as a salary tax?

Vääntäkääpä vielä tyhmälle rautalangasta. Missä kaikissa tilanteissa verottajalle tulee ilmoittaa?

 1. Talletus 200€ lompakkoon (ETH)
 2. Siirto toiseen lompakkoon (ETH)
 3. Lompakossa vaihto ETH > USDT
 4. Siirto kolmanteen lompakkoon USDT
 5. Kolmannessa lompakossa (Gate.io) USDT vaihto kryptopörssissä (Gate.io) X valuuttaan esim. DOGE
 6. Myöhemmin vaihto takaisin DOGE > USDT
 7. Palautus lompakon kautta pankkitilille/luottokortille

Ymmärtääkseni lompakoiden välisiä siirtoja ei tarvitse ilmoittaa, mutta miten nuo virtuaalivaluttojen väliset vaihdot ilmoitetaan tai kryptopörssissä tehty vaihto?

Kuvitellaan, että alunperin talletettu summa oli 200€ ja DOGE:n nousun jälkeen summa olisi 10 000€. En pääse jyvälle miten virtuaalivaluuttojen väliset vaihdot (USDT > DOGE jne.) tässä tapauksessa laskettaisiin. Vai noudatetaanko luovutushinta 10 000€ - hankinta 200 € … 30% pääomatulovero … kaavaa koko roskalle?

Tuossa tilanteessa kannattaa käyttää hankintameno olettamaa niin sinun tarvitsee maksaa vähemmän veroja kun nousu ollut noin huimaa. eli 10 000€ olisi 2000€ hankintameni josta sitten voittoa 8000 siitä se 30% vero.

Auttakaa 6kk markkinoilla ollutta aloittevaa kryptosijoittajaa veroasioissa. Oletuksena noin 10k sijoitus josta ollaan voitolla kohtuu mukavasti. Miten olisi järkevä toimivia ihmisen jolle nämä veroasiat ovat uusi asia ja tieämyksen verojen osalta melko pieni.

 1. skenaario käytän esim koinyl palvelua joka ilmeisesti osaa kaivaa blockchainista tiedot verottajalle kelpaavaan muotoon ja lähetän tämä suoraan verottajalle mutta verottaja ei varmaan tulkitse asiaa parhaalla mahdollisella tavalla sijottajan näkökulmasta.

 2. skenaario otan yhyeyttä maksulliseen veroneuvojaan joka ottaa oman osansa ja ehkä osaa kikkailla fifo ketjut edullisempaan suuntaan sijottajan näkökulmasta.

Olen myös uusi sijoittaja joten paniikki myyntejä on tapahtunut eikä treidaus ole mennyt parhaalla mahdollisella tavalla on voittoja sekä häviöitä on enkä itsekkään tiedä mikä on tilanne muuten kun että voitolla 2-3x alkupääomaan nähden.

Onko suosituksia maksaa palvelusta ulkopuoliselle toimijalle joka hoitaa veroasiat parhaansa mukaan vai että käytän koinlyä yms ja lähetän sen suoraan verottajalle vaiko sitten HMO tyylinen ratkaisu.

SRY monimutkaisesti kirjoitetusta tilanteesta, apuja kaivataan

HMO kannattaa käyttää mikäli on voitolla yli 500%
Sinun tapauksessa kannattaa laskea tappiot mukaan niin et maksa niin paljon veroa

1 tykkäys

Miksi edes maksaa mitään veroja. Bitcoinin kehittäjä oli jyrkästi hallituksen verotusta vastaan. Jos verottaja kysyy niin kai silloin ei muuta vaihtoehtoa ole.
Oma alotteisesti en lähtisi kertomaan yhtään mitään.

Kun Ethereumin lohkoketju jakautui ETH / ETHW:ksi syksyllä 2022, Coinmotionin asiakkailla syntyneet ETHW:t jäivät ilmaan roikkumaan kun heidän järjestelmissä ei ollut ETHW:tä. Alkuvuodesta 2023 Coinmotion ilmoitti löytäneensä keinon saada ne “kotiutettua”, ja sain itsekin ETH:ta vastaavan arvon verran. Tosin suurin osa ETHW:n jakautumishetken arvosta oli sulanut pois siihen mennessä, joten potti jäi hyvin pieneksi.

Miten tämä kyseinen tapaus pitäisi ilmoittaa verottajalle? Tämähän on pääomatuloa joten se kai pitäisi ilmoittaa, mutta toisaalta en ole vielä myynyt kyseistä erää, joten siltä osin ei ole vielä aika ilmoittaa. Mikä olisi ostohinta, kun sitä ei todellisuudessa ole suoraan ostettu? Lahjakaan se ei ole.

Ei ole mistään isosta summasta kyse joten ei tarvinne pelätä mitään syytteitä, mutta aina parempi jos kaikki olisi oikein ja ajallaan ilmoitettu.

Hankintameno-olettamaa käyttäen niiden hankintahinta on 20 %:ia siitä, mikä niiden arvo on hetkellä X.

Valitsetko että X on NYT tai vasta se hetki kun myyt ne.

Verottajankin oletus taitaa tuo hmo olla, jos vaikka hankintamenoiksi ilmoittaisit 0 euroa.

Hankintameno-olettama lasketaan myyntihinnasta, millään muulla ei ole merkitystä. Eli jos myyt esim. tuhannelle eurolla, hankintameno-olettama on 200 euroa jos olet omistanut alle 10 vuotta ja 400 euroa jos olet omistanut yli 10 vuotta.

1 tykkäys