Kysymyksiä Bitcoin ytimen päivityksistä/päivittäjistä

Hei,

Jostain syystä on vaikea löytää informaatiota bitcoinin ytimen päivitykseen liittyvistä asioista. Kykenisikö joku selittämään yksinkertaisesti muutamia asioita.

  1. Millaisia päivityksiä on mahdollista ajaa järjestelmään?

  2. Kuka nämä päivitykset ‘‘hyväksyy’’?

  3. Miten verkko hyväksyy päivitykset?

  4. Pystyykö päivittäjät tuhoamaan/aiheuttamaan vahinkoa julkaisemalla huonoja päivityksiä?

Näihin jos saisi selkeitä vastauksia niin olisin kiitollinen!

Bitcoin on protokolla. Referenssi-implementaatio (ja samalla käytännössä speksi) protokollalle on virallinen bitcoin-Qt clientti, minkä saa ladattua osoitteesta bitcoin.org. Muitakin clienttejä löytyy, mutta käytännössä varmaan 99% bitcoin-verkosta käyttää suht standardia bitcoind:tä.

Bitcoin-qt:tä kehittää sekalainen joukko porukkaa open source-mallilla, ja viralliseen versioon muutokset hyväksyy joku pääkehittäjistä (joita on mm. Gavin Andersen). Käytännössä kaikista muutoksista väännetään kuitenkin kättä loputtomiin maililistalla.

Tuolla enemmän tietoa kehitysprosessista, sekä myös koko kehitysprosessi johdetaan tuolta: https://github.com/bitcoin/bitcoin

Millaisia muutoksia voi sitten ajaa? Tuohon en keksi kovin helppoa vastausta. Mitä vaan muutoksia voit tehdä omassa kommunikoinnissasi, kysymys on että miten muut siihen suhtautuu. Esim. nyt kinkkisin sääntö lienee se, että yli megatavun blokkeja ei hyväksytä. Paine blokkikoon kasvattamiselle on kova, mutta kaikki pitäisi saada hyväksymään tämä muutos, tai ainakin tarpeeksi iso osa mainaajista, palveluiden ylläpitäjistä, kauppiaista jne, niin että he päivittävät softansa uuteen systeemiin. Jos esim. puolet hyväksyy muutoksen, mutta puolet ei, se aiheuttaa sen, että blokkiketjua tuleekin kaksi - vanha ja uusi. Käytännössä tilanne olisi sama, kuin tulisi uusi altcoin, mutta jossa blokkiketju on tiettyyn pisteeseen sama kuin päähaarassa.

Kannustin kuitenkin konsensukseen on kova, tilanne jossa on useampi haara on yleisesti todella epätoivottava kaikkien kannalta…

1. Millaisia päivityksiä on mahdollista ajaa järjestelmään?

Ei voi suoraan ajaa, koska ohjelmisto ei ole automaattisesti päivittyvä.

2. Kuka nämä päivitykset ''hyväksyy''?

Kaikki jotka lataavat koneelleen uuden version.

3. Miten verkko hyväksyy päivitykset?

Verkkoon voi liittyä uusi kone jos se puhuu samaa “kieltä” muiden kanssa. Päivitys tapahtuu sitä mukaa kun yksittäiset käyttäjät ottavat uuden version käyttöönsä.

4. Pystyykö päivittäjät tuhoamaan/aiheuttamaan vahinkoa julkaisemalla huonoja päivityksiä?

Kyllä, mutta tämä ei ole todennäköinen tilanne.

Kiitos vastauksista. Näistä herkiskin muutama jatkokysymys.
.
Hypoteettinen tilanne: Julkaistaan päivitys, mutta juuri sinun rahoistasi huoltapitävä walletintarjoaja ei päivitäkkään softaansa. Käyttöoikeutesi rahoihisi olisi näin ollen vain vanhassa haarassa? Onko keinoa saada massit käyttöön uuteen haaraan ilman että palveluntarjoaja päivittää softaansa? Esim. Lataamalla saman version bitcoin ohjelmistosta koneelleen, siirtämällä kolikot omalla kiintolevyllä olevaan osoitteeseen ja tämän jälkeen päivittää softan?

Kun bitcoin paisuu vieläkin isommaksi ja mukaan tulee satoja uusia isoja vaikuttajia niin luonnollisesti päätösten teko vaikeutuu. Pian ollaan samassa tilanteessa kuin Suomen eduskunta ja paskaa jauhetaan loputtomiin eikä asioista saada päätettyä kun aina on joku Päivi Räsänen pistämässä vastaan? Kristinuskonkin oli tarkoitus olla yksi iso uskonto, mutta nyt se onkin haarautunut jo useampaan kertaan. Ihmiset on erilaisia ja niillä on erilaisia mielipiteitä.

Voiko Bitcoin koskaan valmistua, että sitä ei tarvisi enää päivittää? Ei?

Hypoteettinen tilanne: Julkaistaan päivitys, mutta juuri sinun rahoistasi huoltapitävä walletintarjoaja ei päivitäkkään softaansa. Käyttöoikeutesi rahoihisi olisi näin ollen vain vanhassa haarassa?

Päivitetty versio on yleensä yhteensopiva vanhan version kanssa.

Onko keinoa saada massit käyttöön uuteen haaraan ilman että palveluntarjoaja päivittää softaansa?

Normaali päivitys ei aiheuta lohkoketjun haarautumista.

Esim. Lataamalla saman version bitcoin ohjelmistosta koneelleen, siirtämällä kolikot omalla kiintolevyllä olevaan osoitteeseen ja tämän jälkeen päivittää softan?

Bitcoinien omistusoikeus määräytyy sen perusteella kuka tietää avaimet osoitteisiin. Avaimet voi importoida toiseen lompakkosovellukseen.

Voiko Bitcoin koskaan valmistua, että sitä ei tarvisi enää päivittää? Ei?

Nykyinen versio ei tue suurta käyttäjämäärää.