Kuinka verottajalle todistetaan?

En ole vielä laittanut tilille mitään kryptovoittoja, mutta tuli mieleen, että mitä verottaja käytännössä vaatii todisteeksi siitä, millaisten sijoitusten kautta rahat on ansaittu? Käytän pääasiassa Bitstampia, josta saa kyllä ladattua kaikki osto- ja myyntitapahtumat tekstitiedostona, mutta voisiko joku tekstitiedosto muka riittää. Ja jos se riittäisi, voisiko sen vain antaa kokonaisuudessaan verottajalle ja jättää asian heidän selvitettäväkseen? Koska siinä vaiheessa kun ostoja ja myyntejä on satoja kuulostaa lähes mahdottomuudelta selvittää kuinka mikäkin summa tulisi verottaa.

Ehkä teen tästä vain liian vaikeaa johtuen ymmärtämättömyydestäni.

Taulukkolaskenta-ohjelmalla se täytyy tuollaisen datamäärän kanssa tehdä. Ei siinä oikein muu auta. Muista myös se, että verottaja haluaa jokaisesta tekemästäsi voitollisesta Bitcoin-myynnistä 32% voitto-osuudesta. Tappioita he eivät huomioi mitenkään.

Ja sekin kannattaa muistaa, että todisteita tässä ei tarvita, koska kyse on vain ilmoituksesta. Todisteet tulevat kyseeseen lähinnä jos verottaja päättää kohdistaa sinuun henkilökohtaisen verotarkastuksen.

Ok, kiitos vastauksesta!

Nykyiset veroprosentit ovat 30% alle 30ke osuudelta ja 34% yliolevalta.

Tuntuu hullulta, että veroja täytyy maksaa, vaikka kokonaisuudessaan menettäisikin rahaa kryptosijoituksissa. Osakkeissa sentään otetaan huomioon myös tappiot.

Jos paljon kuvetta niin ota nyt vaikka loma 6kk 1 päivä veropatatiisiin ja lomailet samalla rahalla siellä ilmaiseksi minkä maksaisit suomen valtiolle veroina. Parempaa verotus mallia odotellessa.

6 kk taitaa riittää vain jos osoittaa ettei Suomeen jää juuri mitään siteitä. Muutoin käsittääkseni verovelvollisuus Suomeen kestää 3 vuotta ulkomaille muutosta.

Saksassahan myös bitcoin-myynnit ovat verottomia, jos on hodlannut vähintään vuoden. Tietääkö kukaan, onko suomalaisen mahdollisuutta tuosta noin vain muuttaa Saksaan ja saada oleskelulupa jos ei ole työpaikkaa?

Eu-kansalaisena voit muuttaa Saksaan ilman mitään lupia samantien.

Voiko se olla noin helppoa? Miten minulla on sellainen kasitys etta tyo- tai opiskelupaikka sentaan pitaisi olla… Muutoinhan tuota taytyy harkita aivan vakavasti. Asuisi sen verran Saksassa, etta paasisi sikalaisen verotuksen piiriin. Omalla osallani saastyisi lahes 34% myyntihinnasta, kun btc:ni ovat sen verran pitkaan hodlattuja.

Ihan mielenkiinnosta kysyn että kuinka suuresta bitcoin määrästä puhutaan? :stuck_out_tongue:

Eikö Saksa olekaan p… maa? :slight_smile:
Mitenköhän on Unkarin tai Tsekin verotus … :thinking:

Tein töitä Saksassa. Paskamainen tuloverotus. Suomessa kevyempi…

Ei voittotappioista mitään veroja tarvi maksaa.

Luulisin, että käytännössä riittää se, että jos sinulla on tositteet kryptovaluuttaostoistasi ja -myynneistäsi (sähköpostit Prasokselta, Coinbaselta jne. jne.), niin lasket niistä. Ts. ensin katsot montako bitcoinia myit (ja sait myynneistä euroja tilillesi) ja sitten katsot ostoista vastaavan määrän bitcoineja (periaatteella FIFO = ensin sisään, ensin ulos) ja paljonko näistä maksoit euroja. Jos myyntien ja ostojen erotus on positiivinen, maksat voitosta pääomatuloveroa sen vuoden verotuksessa, jona kotiutat voitot euroiksi pankkitilillesi.

Mikäli olet käyttänyt suoraan Bitstampia siirtämällä sinne SEPA-siirtona euroja, niin tuskinpa verottajalle tarvitsee mitään pörssin sisäisiä kryptovaluuttojen välisiä veivauksia edes selostaa. Verottajaa ne eivät kiinnosta, koska ne eivät ole verotettavaa tuloa verottajan oman linjauksen mukaisesti. Jos kaupat ovat olleet voitollisia ja sinulla on bitcoineja sellainen määrä, että Bitstampista tai muualta yhteensä ostamasi määrä on pienempi, niin voit onnitella itseäsi, koska kuulut harvojen tienaavien treidaajien joukkoon. Huono uutinen on, että tappioillisia kauppoja ei saa vähentää voitollisten verotuksessa ja sellaisten bitcoinien hankintamenoksi oletetaan nolla euroa, joten joudut näiltä osin maksamaan pääomatuloveron koko myynnistä vähentämättä hankintamenoja. Jos maksat kiltisti treidaamalla tienaamistasi bitcoineista koko niiden myyntihinnan osalta pääomatuloveron, verottajaa tuskin kiinnostaa millä tavalla treidaamalla olet nämä bitcoinit tienannut.