Kryptojen verotus nykyään?

Hei,

Tarvitsisin hieman apua/näkemystänne miten verotus menee seuraavassa tilanteessa tämän päivän verotuksessa.

Esimerkki hypotettisesta tilanteesta:

  1. Ostan 10 kpl BTC:tä hintaan 2000€ /kpl (sijoitus 20.000€)

  2. Treidaan pörssissä BTC:tä epäonnistuneesti toisten kryptojen kanssa ja menetän 7 BTC:tä. (Jäljellä enää 3 BTC). Treidaukset tehty ennen lakimuutosta, jolloin cryptojen välillä tehty treidaus realisoisi verotuksen.

  3. Myyn 2,5 BTC:tä hintaan 10.000€/kpl, joilloin saan 25.000€ ja voittoa tulisi 5000€. Jäljelle jää käyttööni vielä 0,5 BTC:tä. Tämän jäljelle jäävän 0,5 BTC:n kohtalo jää vielä auki millainen myyntihinta tulevaisuudessa sille realisoituu.

Tässä myyntitilanteessa BTC:n arvo on noussut myyntihetkellä suuresti, mutta toisaalta hävisin myös BTC yksikköjä runsaasti huonolla treidaamisella muiden cryptojen kanssa.

MIten menee verotus tässä tilanteessa?

Omasta mielestäni loogisinta olisi, että veroseuraamuksia tulisi vain tuosta 5000€ voitosta 30%, eli 1500€.

Käsittääkseni ainakin vanhassa veromallissa olisin todennäköisesti joutunut maksamaan veroja kyseisestä myynnistä huomattavasti enemmänkin, koska BTC:n yksikkö arvo on noussut hurjasti myyntihetkellä ostohintaan verrattannu, mutta eikö nykyinen ohjeistus ole, että tappiot pystyy vähentämään, jolloin verojen maksu menisi tuon oman näkemykseni mukaisesti?

Olen aika varma että verot menee vain tuosta 5000€ voitosta mikään muu vaihtoehto ei tunnu järkevältä. Tosin onko verottaja sitten järkevä tiedä sitä.

Joo, tuo verottajan järkevyys tässä hieman huolestuttaakin, kun tuntuu olevan näiden kryptojen kanssa hieman epäselvyyttä, miten niitä pitäisi verottaa… :smiley:

Lainaan threadiä, kun kuitenkin saman otsikon alle sopii…

Nyt kun tappioitakin voi vähentää verotuksessa… Miten jos on tappioita kryptoista ja voittoja osakkeista, onko näiden eri omaisuuslajien verot keskenään ynnättävissä suoraan?

Esim. osakkeista myyntivoittoveroa 5000e, ja kryptoista tappiota 10000e. Tuleeko nettoveroiksi 0e ja vielä 5000e jää alijäämähyvitykseksi seuraaville verovuosille?
Vai joudunko silti maksamaan 5000e veroja osakemyynneistä, ja tuo kryptotappio jäisi vain odottamaan mahdollisia tulevia kryptovoittoja?

Älä osta noin kalliiseen hintaan, niitä on bitcoin diilaajia, jotka voi myydä halvemmallakin.

Ideoita miten tulisi menetellä tässä tilanteessa:

Vuonna 2017 ostettu 5 BTC Hintaan 3000€ KPL
Niitä on treidattu altticoineihin vuosien 2017-2019 aikana, mutta noista treideistä ei ole mitään tietoja tallessa koska exchange on suljettu.

Kaikkien treidien jälkeen on kasassa 10 BTC ja ne halutaan myydä tänään hintaan 10000 € KPL

Eli osto hinta kaikille yhteensä 15 000€ ja myynti 100 000€

Meneekö verotus vain niin että Myynti - osto? Tulos 85 000€ Voittoa josta verot maksetaan.
Hankintameno olettama olisi parempi vainta koska silloin verotettava tulo olisi 80 000€ jos oikein ymmärsin?

Kyllä jos nyt ihan oikein mennään niin jokainen treidi pitäisi tilittää verottajalle erikseen voittojen osalta. Tappioita ei voi vähentää.

Jos ei treideistä ole mitään tallella niin se on voi voi. Itse pidän Excelissä kirjaa ihan jokaisesta treidistä. Sen kummempaa dokumenttia ei kyllä välttämättä löydy minultakaan kun ei ne pörssit sellaisia tarjoa.

Tässä tapauksessa käyttäisin hankintameno-olettamaa jos se tolta näyttää.

eikös se juuri siksi ole se hankintameno-olettama olemassa?
Ja nyt Verottaja sallinee sen käytön kryptoissakin?

En tiedä onko se siksi, mutta kyllä verottaja sen nyt taitaa sallia kryptoissakin.

niin, tai en nyt treiditietojen katomista tarkoittanut hmo:n syyksi vaan yleensä kaupanteon taustatietojen häviämistä. Esim. isoisä on tehnyt maakauppoja aikoinaan ja nyt ollaan niitä maita myymässä… (en tiedä oliko hyvä esimerkki :wink: )

Tappioiden vähentäminen on muuttunut päätöksen KHO 2019:42 myötä.

Kyllä se luultavasti menee niin KHO:n päätöksen mukaisesti.

Onko sinulla altcoin-treidejä vuoden 2018 loppupuolella? Verottajan 29.5.2018 ohjeen mukaan ne olisi pitänyt ilmoittaa viime vuoden tuloiksi.

Oliko se vain “suositus”, joka odottaa vahvistamista. Ja vahvistaminen edellyttää yleistä hyväksyntää “yhteisöltä”?
Noin ainakin joissakin kommenteissa ja videoissa sanottiin.

Kuinka moni on ilmoittanut altcoin-treidejä?

Tuota voisi verrata Youtuben “sovereign citizen”-videoihin, joissa poliisi pysäyttää liikenteessä henkilön, jolla on oma laintulkinta, jonka mukaan hänen ei tarvitse totella poliisin määräyksiä eikä näyttää ajokorttia. Ei se auta mitään, vaan poliisi rikkoo auton ikkunan ja tekee kiinnioton.

Sitäpaitsi Verohallinnon tulkinta on jo oleellisesti kumottu KHO:n päätöksen myötä. Kuinka hyvä kryptojen verotus voisi edes olla ottaen huomioon Suomen yleisen verotason? Huononnuksia voi vielä tulla. Esim. Rinteen hallitusohjelma:

“Selvitetään, onko mahdollista ottaa käyttöön veromallia, joka estää ulkomailla asuvien Suomessa verovelvollisina olleiden myynteihin, lahjoihin ja perintöihin liittyvien verojen välttämisen.”

Veroja on helppo nostaa sitten kun ihmiset eivät enää voi muuttaa ulkomaille.

Tietääkö kukaan…
Jos asun toisessa EU-maassa, olen suomessa rajoitetusti verovelvollinen, ja käytän Coinmotionia Bitcoinien myyntiin, lasketaanko nämä Suomesta saaduiksi tuloiksi ? :thinking:

1 tykkäys