Kryptojen verotus nykyään?

Hei,

Tarvitsisin hieman apua/näkemystänne miten verotus menee seuraavassa tilanteessa tämän päivän verotuksessa.

Esimerkki hypotettisesta tilanteesta:

  1. Ostan 10 kpl BTC:tä hintaan 2000€ /kpl (sijoitus 20.000€)

  2. Treidaan pörssissä BTC:tä epäonnistuneesti toisten kryptojen kanssa ja menetän 7 BTC:tä. (Jäljellä enää 3 BTC). Treidaukset tehty ennen lakimuutosta, jolloin cryptojen välillä tehty treidaus realisoisi verotuksen.

  3. Myyn 2,5 BTC:tä hintaan 10.000€/kpl, joilloin saan 25.000€ ja voittoa tulisi 5000€. Jäljelle jää käyttööni vielä 0,5 BTC:tä. Tämän jäljelle jäävän 0,5 BTC:n kohtalo jää vielä auki millainen myyntihinta tulevaisuudessa sille realisoituu.

Tässä myyntitilanteessa BTC:n arvo on noussut myyntihetkellä suuresti, mutta toisaalta hävisin myös BTC yksikköjä runsaasti huonolla treidaamisella muiden cryptojen kanssa.

MIten menee verotus tässä tilanteessa?

Omasta mielestäni loogisinta olisi, että veroseuraamuksia tulisi vain tuosta 5000€ voitosta 30%, eli 1500€.

Käsittääkseni ainakin vanhassa veromallissa olisin todennäköisesti joutunut maksamaan veroja kyseisestä myynnistä huomattavasti enemmänkin, koska BTC:n yksikkö arvo on noussut hurjasti myyntihetkellä ostohintaan verrattannu, mutta eikö nykyinen ohjeistus ole, että tappiot pystyy vähentämään, jolloin verojen maksu menisi tuon oman näkemykseni mukaisesti?

Olen aika varma että verot menee vain tuosta 5000€ voitosta mikään muu vaihtoehto ei tunnu järkevältä. Tosin onko verottaja sitten järkevä tiedä sitä.

Joo, tuo verottajan järkevyys tässä hieman huolestuttaakin, kun tuntuu olevan näiden kryptojen kanssa hieman epäselvyyttä, miten niitä pitäisi verottaa… :smiley:

Lainaan threadiä, kun kuitenkin saman otsikon alle sopii…

Nyt kun tappioitakin voi vähentää verotuksessa… Miten jos on tappioita kryptoista ja voittoja osakkeista, onko näiden eri omaisuuslajien verot keskenään ynnättävissä suoraan?

Esim. osakkeista myyntivoittoveroa 5000e, ja kryptoista tappiota 10000e. Tuleeko nettoveroiksi 0e ja vielä 5000e jää alijäämähyvitykseksi seuraaville verovuosille?
Vai joudunko silti maksamaan 5000e veroja osakemyynneistä, ja tuo kryptotappio jäisi vain odottamaan mahdollisia tulevia kryptovoittoja?

Älä osta noin kalliiseen hintaan, niitä on bitcoin diilaajia, jotka voi myydä halvemmallakin.