Krugman aivan liekeissä bitcoinin syöksystä

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/krugman-mita-nopeammin-bitcoin-tuhoutuu--sita-parempi/LWUfYgtu

Nyt on Krugmanin onnenpäivät taas menossa :slight_smile:

Odottaisin Krugmanin kaltaiselta henkilöltä hiukan syvempää analyysiä tai sitten toimittaja muunnellut juttuja raflaavampaan suuntaan: “hakkereille, jotka ovat varastaneet huomattavan osan jäljellä olevista kryptokolikoista”.

Olihan tuossa talousnobelistilla hyvät perustelut. Keskuspankit säätelevät markkinoille laskettavan rahan määrää ja se tekee niin hyvän perinteisestä rahasta, kun bitcoin laskee rahaa markkinoille hyvin sääntelemättömällä tavalla… Kunnes kaikki bitcoinit on luotu, niin sitten ei pääse edes louhijat laskemaan uutta rahaa liikkeelle.

Siitä olen samaa mieltä että bitcoin on huono sijoituskohde, kun se ei ole tarkoitettu edes sijoituskohteeksi.

Toi jäljellä olevat kolikot on taas kyllä niin asiantuntemuksellinen lohkaisu talousnobelistilta, että melkein lohkoketjusta pitäis lohkaista uusi kolikko jäljellä olevista tuon kunniaksi. Arvasin että kiinalaiset mainerit on hakkereita, joilla on liikaa laskentatehoa.

Krugman on dinosaurus joka elää teollisen aikakauden siiloissa eikä näe huomista. Bitcoinissa ei ole mitään teknologista mystiikkaa. Tietämättömyys on mielen myrkky.

Nyt perinteisen talouden tulppaanit kuihtuivat ja edellisen kerran näin on tapahtunut kuulemma joskus 2011. Silloin samana vuonna Bitcoin otti ensi askeleita kohti valtavirtaa. Tästäkö nyt sitten alkaa bitcoinin ja cryptojen todellinen implementointi globaaliin järjestelmään.

Analysoin maailman tilaa mielessäni ja yritin ymmärtää bitcoinin romahdusta, pankkien cryptokieltoja, kiinalaisia mainereita, pankkien rahan liikkeelle laskemista ja pörssiromahdusta. Mikä yhteys näillä kaikilla on.

Jos kaikki cryptojen omistajat vaihtaisivat omaisuutensa fiattiin, niin keskuspankin tulisi laskea lisää rahaa markkinoille ja mitähän siitäkin seurais.

Se on sitä pankkien aukotonta ja erinomaista sääntelyä.

Alkuperäinen nlähde on ilmeisesti tämä (julkaistu jo 29.1.2018):

Ihmetyttää tämä nobelvoittajan numerotaidottomuus: “Oh, and Bitcoin’s untethered nature also makes it highly susceptible to market manipulation. Back in 2013 fraudulent activities by a single trader appear to have caused a sevenfold increase in Bitcoin’s price. Who’s driving the price now? Nobody knows. Some observers think North Korea may be involved.”

Wikipedian mukaan Pohjois-KoreanBKT oli 12,38 miljardia USD vuonna 2011, joten ei niillä muskeleilla paljon bitcoinin kurssia manipuloida, kun BTC:n market cap on sadoissa miljardeissa. No, P-Korea on nykyään muodissa, kun etsitään syyllisiä. Mutta missä on Putin-trollit?

Suurin osa olemassa olevista cryptoista (etenkin bitcoineista) on vaihtanut omistajaa jo lukemattomat kerrat. Ei siinä välissä tarvita keskuspankkeja. Maailmassa on fiat-rahaa ihan riittämiin.

Skenaariona mielenkiintoinen silti, että keskuspankit kiinnostuisivat esim. bitcoinista) ja haluaisivat sitä holveihinsa kullan sijasta. Koittaisi cryptojen omistajille kissanpäivät :slight_smile:

Bitcoinryntäys on menossa, kuten oli aikoinaan kultaryntäys. Kulta ei poistu, vaan bitcoinista tulee isojen tahojen hallinnoima, jolla ohjaillaan cryptomarkkinoita. Kulta ja bitcoin kulkevat rinnakkain ja kulta siinäkin tilanteessa on se viimeinen takuu.

USA:n dollaria parempi kansainvälinen reservivaluutta olisi globaali kryptovaluutta, jonka arvo olisi protokollatasolla vakautettu suhteessa maailmantalouteen. Sen arvoa säätelisi liikkeellelaskua ja kierrosta poisvetämistä ohjaamalla hajautettu tekoälyjen joukko, joka perustaisi säätelynsä sellaiseen määrään talousdataa, jonka analysoiminen olisi ihmiselle mahdotonta. Olen lähes varma, että tuollainen reservivaluutta joskus toteutetaankin, koska sellainen on paljon uskottavampi kuin olemassaolevista valuutoista edes USD tai euro. On nykyaikana aika lailla täysin naurettavaa, että yksi kokoushuoneellinen lihasäkkejä voi päättää sellaisen valuutan liikkeellelaskuparametreista, jollaista on liikkeellä yhtä paljon USD:tä.

Hetkinen kuvittelet että hajautettu tekoäly voisi kontrolloida hallitusti liikkeellä olevan universaalin krypton määrää?
Väitän että hajautettu tekoäly ohjaa jo nyt enemmän vapaasti vaihdettavien fiat-valuuttojen arvoja kuin keskuspankit miksikö?
Yksikään iso finanssitalo ei anna enää meklariensa sooloilla osakkaille ilman tekoälyn hyväksyntää. Käytännössä siis tekoälyt päättävät minne ja milloin iso osa fiat-valuutta menee. Siitä seuraa että tekoäly pyrkii ennustamaan keskuspankkien toimet ostoissaan -ja myynneissä. Samalla se pyrkii minimoimaan niiden haitat kurssikehitykselle ohjaamalla keskuspankkeja tietynlaisiin ratkaisuihin.
Edellisestä seuraa että voidaan ajatella ns. hajautetun tekoälyn pyrkivän puhaltamaan sijoituskuplaan ilmaa niin paljon kuin mahdollista puhkaisematta sitä. Vaikka väite on äkkisältään absurdi uskon tilanteen olevan ihan oikeasti tämän.
Kysymys kuuluu mihin tarvitaan kryptoja?
Siihen että kupla puhkeaa tekoälyjen yhdistyessä tullessa tietoiseksi vallastaan ja muuttaessaan tavoitteen kuplan puhaltamisesta vaikkapa maapallon pelastamiseen.
Silloin kryptojen pitää toimia tekoälystä neutraalinarahana, jos se on vain mahdollista, kun käteistä ei enää ole. Talous ei tarvitse enää mitään tekoälyn liikkeelle laskemaa kryptoa.

Se on hyvä kysymys että mihin kryptoja tarvitaan. Tekoäly ei nosta verkon käyttöastetta, eikä salkun holdaajat. Bitcoin pitää laittaa liikkeelle. Bittipörsseissä tämä tiedostetaan. Halpa coini lisää hieman käyttöastetta ja uusi nousu voi alkaa.

Valtioiden tarvitsee ainoastaan luoda oma krypto ja vanhan maailman ongelmat siirtyy kryptoihin. Raha ja ihminen on aina samanlainen yhdistelmä, vaikka olis oravannahat käytössä.

Parempi kupla tämäkin Bitcoin kuin Wallstreet joka on tienannut sijoittamalla erilaisiin ihmiskunnan tuhoamistöihin kuten sotiin ja asevarusteluun. esim. https://www.globalresearch.ca/war-the-racket-of-big-business-wall-street-and-the-bankers/5389212

Hetkinen kuvittelet että hajautettu tekoäly voisi kontrolloida hallitusti liikkeellä olevan universaalin krypton määrää?

Miksei, jos tuo ominaisuus on rakennettu kryptoon sisälle protokollatasolle. Jos näyttää siltä, että krypton ostovoima on nousemassa liikaa suhteessa laajaan hintadataan, protokolla printtaa lisää kryptoja. Jos taas valuutan arvo näyttää alenevan hintadatan perusteella, systeemi tekee pienen haircutin.

Väitän että hajautettu tekoäly ohjaa jo nyt enemmän vapaasti vaihdettavien fiat-valuuttojen arvoja kuin keskuspankit miksikö? Yksikään iso finanssitalo ei anna enää meklariensa sooloilla osakkaille ilman tekoälyn hyväksyntää. Käytännössä siis tekoälyt päättävät minne ja milloin iso osa fiat-valuutta menee. Siitä seuraa että tekoäly pyrkii ennustamaan keskuspankkien toimet ostoissaan -ja myynneissä. Samalla se pyrkii minimoimaan niiden haitat kurssikehitykselle ohjaamalla keskuspankkeja tietynlaisiin ratkaisuihin. Edellisestä seuraa että voidaan ajatella ns. hajautetun tekoälyn pyrkivän puhaltamaan sijoituskuplaan ilmaa niin paljon kuin mahdollista puhkaisematta sitä. Vaikka väite on äkkisältään absurdi uskon tilanteen olevan ihan oikeasti tämän.

Finanssitavarataloissa ei kai säädellä olemassa olevan raha määrää. Uutta rahaa luodaan liikepankeissa. Siihen pyrkii epäsuorasti vaikuttamaan keskuspankki ohjauskorkojaan ja vähimmäisvarantovelvoitetta säätelemällä.

Kysymys kuuluu mihin tarvitaan kryptoja? Siihen että kupla puhkeaa tekoälyjen yhdistyessä tullessa tietoiseksi vallastaan ja muuttaessaan tavoitteen kuplan puhaltamisesta vaikkapa maapallon pelastamiseen. Silloin kryptojen pitää toimia tekoälystä neutraalinarahana, jos se on vain mahdollista, kun käteistä ei enää ole. Talous ei tarvitse enää mitään tekoälyn liikkeelle laskemaa kryptoa.

Vähän liikaa tieteisfantasiaa.