Haastaako bittiraha perinteisen valuutan? BDO, 19.8.2012Bittirahaa käyttävät jo kymmenet tuhannet ihmiset ympäri maailman. Bittiraha tai bitcoin on virtuaalinen internet-raha, joka toimii erillään valtioista, pankeista ja päättäjistä. Silti sitä voi ostaa myös euroilla tai dollareilla. Mutta onko se vallankumouksellinen raha, historian suurin veijarihuijaus vai rikollisten pelimerkki?
Näin kyseltiin ajankohtaisen kakkosen 14.8. jaksossa. Tätä kysymystä ei tässä käsitellä vaan sitä, mitä bitcoinin maksuvälineeksi hyväksyneen yrittäjän näkemys oli ”valuutan” tulouttamisesta kirjanpitoon. Yrittäjä totesi tulouttavansa myynnin kirjanpitoon sitten, kun hän muuttaa bitcoinit euroiksi. Kuitenkin voi ääritapauksessa tapahtua, että muuntaminen takaisinpäin ei enää onnistu tai se tapahtuu huomattavan suurella kurssierolla. Tällöin on myyty tuotteita niiden arvoa pienemmällä hinnalla. Tätä ei kukaan korvaa yrittäjälle.
Kirjanpito- ja arvonlisäverolaki vaativat kuitenkin toisenlaista ja muotoista tulouttamista sekä kirjaamista kirjanpitoon.
Arvonlisäverolain 209 §:n mukaan verovelvollisen on järjestettävä kirjanpitonsa sellaiseksi, että siitä saadaan veron määräämistä varten tarvittavat tiedot. Arvonlisäveroasetuksen 1 luvun 1 §:n mukaan suoritettavan ja vähennettävän arvonlisäveron selvittämiseksi kirjanpitovelvollisen verovelvollisen on kirjattava veron määrään vaikuttavat liiketapahtumat aikajärjestyksessä sen ajankohdan mukaan, jolloin niiden perusteella suoritettava tai vähennettävä vero on otettava huomioon verokaudelta tilitettävää veroa laskettaessa.
Kirjanpito tulee järjestää siten, että arvonlisäverolaskelma voidaan tuottaa kuukausikohtaisesti. Ohjelmassa ei tätä kysymystä käsitelty. Yrittäjien tulee kirjata kassajärjestelmiin päivittäin myynnit, on niitä vasten sitten saatu käteistä, luottokorttivarmenne, oravannahkoja tai bitcoineja. Tämä tarkoittaa sitä, että myyntejä on seurattava myös kirjanpidontileillä. Pelkkä bitcoin-käyttäjätilin saldon seuraaminen ei riitä.
KRP:n ja Suomen Pankin edustajien näkökulmat eivät riitä kattamaan sitä, kuinka isosta ja herkästä muutoksesta onkaan kyse, jos useammat yritykset alkavat hyväksymään bitcoinit maksuvälineenä. Kuten näiden edustajat totesivat, bitcoinin käyttö on täysin käyttäjän omalla riskillä. Mitään valvontaa tai suojaa valuutan käytössä ei ole.
Toinen kysymys on, millä arvolla ne arvostetaan kirjanpitoon ja kuinka luotettava arvo on. Tämä sen johdosta, että palveluntuottaja valuuttakaupassa on Bitstamp, jota ei valvota millään tavalla ulkopuolisten taholta, kuten muita pörssejä. Erikoista on myös se, että bitcoin saldo tallentuu omalle tietokoneelle ja jokainen on itse vastuussa siitä, miten hyvin on tietoturvallisuutensa rakentanut. Ikään kuin bitcoinit eivät olisikaan bittejä, vaan linkki tiedosta että ”lompakkosi” saldo on nyt tietyn määräinen. Jos ”lompakko” häviää koneeltasi, mistään muualta ei todennetta ehkä löydykään.
Periaatteessa yrittäjien bitcoineilla tehdyt myynnit ja ostot tulee kirjata kuten muitakin maksuvälineitä käytettäessä. Bitstamp markkinapaikka näyttää bitcoinin arvon USD:a vasten, jolloin kyseeseen tulee lähinnä bitcoinin arvon muuntaminen USD:ksi päivämarkkinahinnan mukaisesti. Ja tämän jälkeen muuntaminen euroiksi Suomen Pankin keskikurssia käyttäen. Tämä ei kuitenkaan takaa sitä, että arvo oikeasti olisi edellä esitetyn määräinen, koska koko bitcoin käsitteenä voi olla seuraavana päivänä historiaa.
Jos yritykselle kertyy suuri bitcoin käyttäjätilisaldo, lienee kyseessä sen verran suuri ”valuuttariski”, josta tulisi mainita tilinpäätöksen liitetiedoissa.
Yritysten kirjanpitoa hoitavien olisi hyvä huomioida tilanne, koska bitcoin maksuja ei ole normaaliin tapaan rakennettavissa ohjautuviksi kassajärjestelmien kautta myyntiin. Bitcoinin käyttöönoton helppouden vuoksi, voi varsinkin uusien pienyrittäjien kohdalla vastaan tulla tilanne, jossa varasto on myyty tyhjäksi mutta myyntiä ei ole juurikaan tuloutettu kirjanpitoon. Varat ovat bitteinä maailmalla epämääräisen ”pörssikauppapaikan” olemassaolon varassa. Tilannetta kannattaa seurata.
Anne-Mari Manninen, KLT
Joissain kohdissa on mennyt puurot ja vellit sekaisin, mutta oli tuossa asiaakin.