Kiinalainen tuomioistuin: Bitcoin on laillista omaisuutta

CT:n uutinen.

Kyllä se siitä pikkuhiljaa. (Kiinahan on muutenkin lohkoketjuteknologian käytön huippumaa samoin kuin digitaalisten (fiatraha) maksujärjestelmien ykkösmaa ja kohta tulee mitä ilmeisimmin “lohkoketju RMB”).
Monestakin syystä digitaalinen omaisuus muodossa jos toisessa on oikeastan pakko hyväksyä eikä silloin ole helppoa rajata että millainen “bittikuvioiden yhteenliittymä” ei ole omaisuutta ja millainen on.)

Koko uutinen kaikkinen yksityiskohtineen on aika mielenkiintoinen. Koskien myöskin omaisuuden (digitaalinen omaisuus) siirtoa toisen henkilön hallinnassa olevaksi omaisuudeksi.

Kyse ei ollut myöskään mistään tavallisesta yksittäisestä jonkun suomalaiskaupungin kokoisen kylän tai Suomen kokoisen pienen kaupungin yksittäisestä tuomioistuimesta vaan “Hangzhou Internet Court” joten tuolla on ihan oikeasti painoarvoa.

For the Chinese who purchase the cryptocurrency in legal means, it shall be the lawful property protected by PRC civil laws,” Tian commented on the court’s decision for Cointelegraph.

Vaikka tuomioistuimessa olisikin yksi 2013 vuodelta oleva juttu niin sen päätös on merkittävä ja siitä esiin nousseet tulkinnat ja debatti on mielestäni varsin merkityksellinen. Ei paljon jää epäselväksi onko bitcoin omaisuus laillista omaisuutta kiinassa vai ei. Ja kunn se on laillista omaisuutta niin omaisuudella voi olla arvoa ja arvolla voi… ja niin edelleen…kuten maitopyörästä matikka.

Joka tapauksessa koko artikkeli kannattaa mielestäni lukea poikkeuksellisen tarkasti, mukaanlukien jokainen lause.
Niiden merkitys saattaa selvitä hiukan myöhemmin. :wink:

1 tykkäys

Joo joo näitä on semmoisia tyyppejä, joilla on 148 Biljoonaa dollaria tilillä. Kiinassa noita bitcoin rikkaita on varmasti maailmassa eniten.

Kuten aiemmin ohimennen sanoin, nyt se on varmaa.
PBoC (Kiinan keskuspankki) aloittaa oman digitaalisensa.

CNBC, 13.9.2019:
Cryptocurrency
China’s new digital currency could encourage worldwide use…

The People’s Bank of China (PBOC) last month announced that it’s close to launching its own digital currency, saying that the rationale behind the move is to “protect” its foreign exchange sovereignty.

(aika jännästi muotoiltu)

Ja sitten edelleen

Mu Changchun, deputy director of the PBOC’s payments department, said that the new digital currency will have similarities to Facebook’s proposed Libra coin. It would be as safe as central-bank issued paper notes, he claimed, and could be used on platforms such as Tencent’s WeChat and
even without an internet connection.

Yllä sanotaan että olisi myös yhtä turvallinen kuin keskuspankin setelit. Todellisuudessa turvallisempi jos nyt kryptografiaan-matematiikkaan on yhtään uskominen…

Sitä Kiinan valtion “Libraa” ei pysäytä Macron, Soros eikä DT. Ja kun se alkaa, se etenee ainakin Kiinassa kuin taifuuni, aivan kuten AliPay/WeChat pay on siellä pyyhkäissyt yli maan ja seteliä näkee yllättävän vähän ja yhä vähenee, samoin kuin jotain muovikortteja. Itseasiassa jos jollain ei näitä nykyaikaisia WeChatpay tai Alipay ole häntä voidaan katsoa hiukan kieroon ellei nyt ole joku ulkomaalainen “pitkänenä” ties mistä periferiasta joilta ei voi odottaakkaan että olisivat nykyajassa…
Jos joku kuvittelee että nykyiset digimaksuvälineet Kiinassa olisivat jotain pieniä kauppaostoja netissä/lähikaupassa ja kolikoita kaverille tasoisia… ehei, niillä voi maksaa vaikka pilvenpiirtäjässä olevan “miljoona” omistusasunnon samoin kuin kananjalkapussin grillillä.
Nyt kun tulee digijuan… se on kohta sama digijuan niin zimbabwessa kuin ranskassakin. Sitäpaitsi Kiinan maksuvälineillä voi ostaa ja myydä Kiinassa bitcoineja aivan kuinka haluaa. Edes kiinalaiset pankit ei ole sille allergisia. Onhan se ihan laillista “omaisuutta”. Kuten kiinalainen oikeus toteaa…

For the Chinese who purchase the cryptocurrency in legal means, it shall be the lawful property protected by PRC civil laws ,”

Sensijaan se ico/shitti/btc “pörssi” ymv toiminnan kielto oli ihan perusteltua tilanteessa jossa se oli riistäytynyt/riistäytymässä käsistä äärimmäisen härskien ja epärehellistenkin toimijoiden toimesta. Vapaus - siis vastuullinen vapaus - ja mielivaltainen vapaus kun ovat hiukan eri asioita vaikka ne monissa paikoissa sekoitetaankin.

Jää nähtäväksi mutta ensimmäistä vaihetta ei kauaa tarvinne odottaa…

Juu mutta:

  1. toisin kuin bitcoin, on stablecoin
  2. toisin kuin bitcoin, ei ole hajautettu valuutta eli ei oikeastaan aito krypto lainkaan.

Vaikka siis kuinka leviäisi kulovalkean tavoin niin on täysin eri sarjassa kuin bitcoin, digitaalinen kulta.

Tottahan toki se niin on eikä kait kukaan muuta ole sepittänytkään. Siitä huolimatta siitä tullee merkittävä asia.

appropo… mikä muuten on ajatuksesi siitä että jos ajattelemme BTC ikäänkuin digitaalisena kultana. Mihin ihmeeseen silloin tarvitaan mitään salamaverkkoja. En minä ainakaan kultavarantojanikaan joka tunti tai päivä tai edes viikko käyttele. Jos taas ajatellaan arkielämän maksuvälinettä niin siihen digitaalinen kulta (BTC) ja fyysinen kulta ovat hiukan hankalia. Molemmat toki hiukan eri syistä.

PS. Ainoa varma BTC on se joka on siellä oikeassa lohkoketjussa. Salamaverkoissa on vain uskomuksia. (eli luottamukseen perustuvaa olemassaoloa tai olemassaolevan hallintaa siis)

Toki esim BTC “salamasiirtoja” voi ohi lohkoketjun tehdä miten tahansa kuka tahansa ja millä tahansa aina niin kauan kun on se täysi tai riittävä luottamus. Pitkon voi siirtää vaikka paperilla kädestä käteen ja vaikka yksityinen siihen näkyviin räntättynä - kunhan on luottamusta tai vaikka laittaa sen sähköpostilla tai SMS:llä saajalle… kunhan on luottamusta (asiassa vallitseviin kaikkiin olennaisiin seikkoihin).

Hyvä kysymys! Perinteinen vastaus tuohon on se että salamaverkkoja tarvitaan jotta bitcoin voisi toimia SEKÄ digitaalisena kultana ETTÄ skaalautuvana maksuvaihtoehtona/välineenä. Jälkimmäisen funktion kannalta salamaverkkojen tulevaisuus näyttää aika nihkeältä esimerkiksi tämän tekstin valossa:

https://www.ccn.com/bitcoin-lightning-network-dying-bad-incentives/

Eihän tuo kauhean rohkaisevalta vaikuta. Mitä insentiivejä on pitää isoja summia rahaa kiinni salamaverkoissa jatkossa kenelläkään? Ja saadaanko edes teknisesti salamaverkkoja ikinä valmiiksi? Ainakin viimeiset kolme vuotta on hoettu että 18 kuukauden kuluttua on valmista mutta kun tuo 18 kuukautta tuntuu jatkuvasti pakenevan jonnekin kaukaiseen horisonttiin…

Mutta tuskinpa se tosiaan mikään tragedia olisi vaikka salamaverkot eivät koskaan laajalle yleisölle valmistuisikaan. Miksei tulevaisuus pelkkänä digitaalisena kultana bitcoinille voisi riittää? Kiina tekee oman digivaluuttansa ja EKP seurannee perässä ja kai sitten joskus nyt pahasti jälkijunaan jääneet jenkitkin. Nämä keskitetyt kolikot toimisivat maksuvälineinä ja bitcoin digitaalisena kultana.

Homma muuttuisi toki erittäin mielenkiintoiseksi jos joku keksisi bitcoinille jonkin muun skaalautumisratkaisun kuin lohkokoon laajentamisen (tämän osaston ovat jo miehittäneet bitcoin cash ja bitcoin sv) tai salamaverkot. Jokin puskista tuleva tekninen ylläriratkaisu olisi vähintäänkin mielenkiintoinen muttei sellaista taida olla näkyvissä, ei ainakaan minun tiedossani…