Keinoäly ja louhinta

Iltaa,

Oletteko ajatellut, että mitä mahdollisuuksia keinoäly tuo mukanaan?
Voikohan keinoälyä valjastaa louhintaan? 8)

Varmasti voisi, louhintaan ja kaikkeen muuhunkin. Mielenkiintoinen aihe ja loputtomat sovellukset. AI (Artificial Intelligence) tullee yleistymään isosti sitä mukaa kun sen ‘äly’ riittää erilaisiin laskentoihin, (työ)tehtäviin ja ihmisen korvaamiseen, vähiten vaativista alkaen kokoajan haastavempiin laajentuen. Mutta, loppujenlopuksi johtaa mahdollisesti siihen, että jossain vaiheessa muna tulee olemaan viisaampi kuin kana (+ mahdollinen fyysinen ylivertaisuus), tai ainakin sen hetken ylimmän ihmisälyn tasolla (mahdollisesti pysyvästi, toisinkuin kuolevan ihmisen). Miten varmistetaan ettei AI älytä ihmistä? Mitä käy jos kontrolli menetetään? Riippunee miten AI (tai useampi) on opetettu ja/tai oppinut ‘ajattelemaan’ asioita, ja kenen kannalta.

ps. I’ll be back.

Puheenaihe tuntuu aina olevan keinoäly vs ihminen. Henkilökohtaisesti näen tämän keskustelulähtökohdan jokseenkin turhana, koska ennen kuin saamme oikeasti hyvän AI:n, tulemme integroimaan tekoälyä itseemme. Se on paljon helpompaa ja sitä ollaan jo tehty käytännössä. Se vain on niin lähellä ja arkipäiväistä, ettei sitä yleensä edes tajua että näin on tehty.

Jos haluat idea siitä miten pitkällä tässä jo ollaan, niin mieti hetkinen miten elämäsi muuttuisi, jos kaikki tietotekniikka pitäisi heivata mäkeen. Tekoälyn integroiminen pysyvästi ja fyysisesti ihmisen ruumiiseen on vain yksi askel tässä prosessissa, joka alkoi kun tietokone keksittiin.

Kyllä jossain määrin huolissaan pitäisi olla esim. israelin ja gazan rajalla olevien israelin aseistettujen robottien vuoksi. Ja lennokkien vuoksi. Näissä ei nyt välttämättä VIELÄ käytetä keinoälyä kokonaisvaltaiseen toimintaan, mutta pakosta jotkut toiminnot perustuu keinoälyyn.