Kansanedustaja Anna Kontula tehnyt kirjallisen kysymyksen virtuaalivaluuttojen verotuksesta


#1

#2

Tämähän on mitä loistavin juttu! Olen seurannut Anna Kontulan poliittista uraa aikaisemminkin ja silmiinpistävää on ollut hänen ehdotustensa käytännönläheisyys ja hänen tapansa kuunnella niitä tahoja, joita lait koskevat. Kontula on vasemmiston parhaita poliitikkoja.

Tässä yhteydessä tuon esille taas senkin, että useita lohkoketjuja ja niiden kryptovaluuttoja käyttävät hajautetut sovellukset, jotka hyödyntävät atomisia ketjujen välisiä vaihtoja käyvät todella hankalaksi käyttää, mikäli aikoo totella Verohallinnon nykyistä ohjetta, koska pieniä kurssivoittoja voi tulla suuri määrä lyhyessä ajassa. Kontulan viittaus mikrotransaktioihin kattoi tämän seikan, joten Kontulan kysymykseen ei ole paljon lisättävää. Saa nähdä mitä hallitus vastaa.


#3

A. Kontulalta tällä kertaa hyvä ehdotus :slight_smile:
Onhan hänellä joitakin muita rationaalisia ideoita/ajatuksia, mutta joissakin on sitten menty eri suuntaan kuin oma näkemys sallisi…

Edit:

“Jos kryptovaluutta-alan vahva kasvu jatkuu, niin eturintamassa olemisesta olisi varmasti hyötyä Suomen kansantaloudelle.”

niin, tuota ollaan usein yritetty täälläkin “mainostaa”;

  • välittömät vaikutukset tulee jo siitä kun suomalaiset myyvät valuuttoja ja saavat verotettavaa myyntivoittoa. Koska suomalaisia on vähemmän kuin muita maailman pörsseissä, niin silloin voitot ovat pääosin niiltä muilta => Suomeen tulee valuuttaa ulkomailta

  • välilliset vaikutukset ovat noita A. Kontulan mainitsemia teknologiateollisuuden kehittymiseen liittyviä seikkoja.


#4

On hyvä että asiaa otetaan puheeksi, mutta todellinen vastaus taitaa olla: “Bitcoinit ja virtuaalivaluutat ovat valtion vallan ulkopuolella, emmekä siten kykene verottamaan mitenkään lohkoketjuissa tapahtuvaa maksuliikennettä.”
"Tästä johtuen ne jotka eivät koskaan vaihda kryptovaluuttojaan takaisin fiat valuuttaan eivät ole verotuksen piirissä. " “Ne jotka kuitenkin vaihtavat virtuaalivaluuttojaan palvelun kautta joka meille raportoi, tullaan verottamaan ankarimman mahdollisen verotuksen mukaisesti valtion valuutassa, käytännössä rikkomuksena käyttää muuta kuin julkisesti viralliseksi julistettua yhteistä valuuttaamme.”

Mitähän kohtaa Anna Kontula tuosta yrittää kohtuullistaa?

Raparperi


#5

Olisi varmaan pitänyt arvata että sieltä tulee lähinnä epävastaus jossa kierrellään ja kaarrellaan ja käytännössä jätetään täysin vastaamatta niihin olennaisiin kysymyksiin ja toistetaan papukaijana verohallinnon väitteitä siitä miten ei ole olemassa sääntelyä laissa blaa blaa…

EDIT: Relevantti vastaus viimeisessä kappaleessa:
“Virtuaalivaluuttoja on lukuisia erilaisia ja niiden käyttö on kasvava ilmiö. Tämän tyyppisten uusien
ilmiöiden vaikutuksia yhteiskunnan eri aloille onkin syytä jatkuvasti seurata ja arvioida
lainsäädäntömuutosten ja muiden toimenpiteiden tarpeellisuutta.”

Eli suomeksi: “kahtellaan, josko jottain tarttis jossain vaiheessa teherä…”


#6

Hyvää näkemystä siitä, mihin EU:ssa ja Suomessa ollaan menossa löytyy osoitteesta:


-> Asiakirjat

Mukana mm. Prasos, LocalBitcoins, Verohallinto, Tulli jne.

Verohallinto:

Virtuaalivaluutan tarjoajien rekisteröinti

Hallituksen esitysluonnoksen mukaisesti Suomessa rekisteröitäisiin direktiivin
mukaisesti virtuaalivaluuttojen vaihto-palvelua ja lompakkopalvelun tarjoavat
sekä liikkeellelaskijat. Verohallinnon tulkinnan mukaan tämä kattaisi myös esim.
virtuaalivaluutan louhijat.”