Jos valtio loisi oman kryptovaluutan?

Tämä kryptovaluutta teknologia on minulle uusi tuttavuus, ja varsin mielenkiintoinen sellainen. Kun sitä epäillään niin kovasti valtamediassa ja pankit/valtiot karsastavat sitä niin paljon, niin pidän sitä merkkinä siitä että kyse on todella mullistavasta asiasta. Aikani pällisteltyäni en näe muita syitä valtioden karsastaa sitä kuin vaara 51% hyökkäykseen ja sen suhteellinen tuoreus, eli siitä ei ole vielä pitkällistä kokemusta. Lisäksi se heikentäisi (tulee heikentämään) vallanpitäjien mahdollisuutta hyötyä asemastaan. Sitä vastoin näkisin siinä monta merkittävää etua, jos jokin valtio loisi oman kryptovaluutan:

[ol][li]Verotus voisi toimia täysin automaattisesti[/li]
[li]Rahan peseminen voisi vaikeutua[/li]
[li]Pimeä työ vähenisi[/li]
[li]Rahan väärentäminen loppuisi[/li]
[li]Kirjanpitoihin tulisi lisää automaatiota ja luotettavuutta[/li]
[li]Kaupankäynti helpottuisi, kun ei tarvitsisi pankkien välisiä tilisiirtoja[/li]
[li]Välistäveto vähenisi ja sen kautta halpenisi tuotantokulut, kuluttajahinnat, mikäpä ei[/li]
[li]Kumulatiivinen vaikutus voisi olla parhaimmillaan erittäin merkittävä, ja lisäisi väistämättä kauppataseen ylijäämää[/li][/ol]

Tosin turha toivoa että Suomi olisi ensimmäisen 100 maan joukossa ottamassa uutta tekniikkaa käyttöön, jos se hyödyttää kansakuntaa. Nykyisen järjestelmän toiminta kuitenkin tunnetaan kohtuullisen hyvin ja sitä osataan säädellä. Uusi rahajärjestelmä sekoittaisi pahasti pakkaa. Islanti tai jokin muu pikkuvaltio sitävastoin saattaisi hyvinkin tehdä sen, ja niiden perässä vähitellen isommat valtiot…

Islantihan on jakamassa kansalaisilleen Auroracoineja. http://auroracoin.org/

Vautsi! Tuohan ei ole mikään “virallinen” juttu, mutta voisi kuvitella että sitä ei onnistuta rajoittamaan poliittisesti, Islanti kun on demokraattinen maa ja jokainen kansalainen varmaan mieluiten hyötyy omistamastaan 31,8 auroracoinistaan. Tuotahan voisi melkein louhia. Ainakin tulee olemaan mielenkiintoista seurata tuota kolikkoa. Kiitos vinkistä!

Bitcoinin teknologia pienin muutoksin olisi helposti muokattavissa keskushallituksi, mutta toiminnaltaan hajautetuksi järjestelmäksi. Miettikää esimerkiksi kryptovaluuttaa, jossa on määritelty joukko kryptoavaimia, joista jos tarpeeksi moni allekirjoittaa siirron, niin se saa siirtää mistä tahansa osoitteesta coineja miten haluaa minne haluaa. Lisäksi toinen joukko, joilla voi halutessaan luoda tyhjästä lisää coineja. Sekin olisi mahdollista, että mitään siirtoa, joka ei saa tietyiltä avaimilta hyväksyntää ei suoriteta.

Nämä kun olisi niin keskushallitsijat voisivat helposti pyörittää nykyisenkaltaista rahajärjestelmää kryptovaluuttana ja heillä olisi nykyistäkin parempi kyky tehdä mitä lystäävät. Systeemin ei edes tarvitsisi teknisesti vaatia käyttäjien henkilötietoja. Ne voitaisiin kiristää käyttäjien itse toimittamina viemällä joko kaikki tai osa rahoista jos niitä ei toimiteta.

Joko kuulostaa tarpeeksi pelottavalta?

Jos asia on niin kuin kuvailit, niin tämähän on kullan arvoinen tilaisuus päättäjille ottaa käyttöön uusi vallan väline. Täytyypä vinkata Parhinmäelle…

Eli tekninen ratkaisu pitäisi olla sellainen minkä ihmiset voisivat hyväksyä, muuten kaikki kuvittelemani edut jäisivät saavuttamatta?

Luonnollisesti. Jos ihmiset eivät suostu systeemiä käyttämään niin siitä tulee floppi.

Tuo systeemi minkä kuvailin, se on bitcoinista poiketen fragiili nimenomaan tuon keskushallinta-ominaisuuden takia. Eli siinä on keskitetty haavoittuvuuspiste, johon tähdätty isku voi romuttaa koko järjestelmän. Bitcoin itsessään on anti-fragiili, eli jokainen vaikeus mitä se kohtaa lopulta vahvistaa sitä. Eli kannattaa ihan vakavissaan pohtia voiko tuollaisen toteuttaa siten, että keskushallintomekanismin olemassaolo itsessään ei tee systeemin käyttämisestä liian riskialtista.

Voin sanoa, että omalta osaltani en kuvailemani kaltaisen systeemin haltuun jättäisi merkittäviä määriä omaisuutta. Ainakaan pitkiksi ajoiksi.

Aivan uskomaton juttu, todella mielenkiintoinen kokeilu !

Parempi olla hiljaa. Muistaako kukaan mitä noi valtion it-projektit on maksaneet ja kuinka ne on onnistuneet?

No se on ainakin selvää, että jos projekti tiedolle menee niin ei ole pelkoa sen onnistumisesta.

Tieto lisää tuskaa

Todennäköisempää on varmaan että jokin yksityinen pankki näkee tässä markkinaraon. Ja lainaa sitten virtuaalirahaansa valtiolle kun sille tulee rahapulmia.

Nxtcoinin kaltainen 100% premined + forgaaminen toimis paremmin ku ei preminea ja mainattu…

Sit ei tarvis olla kansalaisten (tai valtion) mainaamassa jotta transaktiot toimis. Proof of stake pitäis inflaatiota aioissa.

Lisäks oisko kuntapohjainen parempi ku koko valtion kattava? Helpompi pitää paikallisena? Vähä sama ku ToHo tai Bristolin Punta

Muuten Kim Dotcom (Megauploadin, Megan ja tulevan Baboomin [ent Megabox] perustaja) aikoo ottaa puoleensa (Internetpuolue) ohjelmaan että loisivat kyrptovaluutan Uusiseelantiin.

Tuota Nxt:tä itsekin funtsin sopivaksi juuri tällaiseen. Valtio tai miksei vaikka ykstyinen taho (virtuaalipankki? :D) voisi kätevästi pitää kaiken taontatehon omassa bunkkerissaan ja päästää kansalaiset käsiksi coineihinsa nettisivun kautta kuten se on nxtllä sisäänrakennettu.

Sotii toki aika pahasti virtuaalivaluuttojen yleistä anarkiahenkeä vastaan, mutta tuolla systeemillä voisi teoriassa jäädyttää epäilyttävät tilit ja jopa tuhota esim. rikollisissa käsissä olevat varat. Mahdollisuuksia joita tullaan aika varmasti odottamaan virallisilta/kaupallisilta toimijoilta.

Koska nykyvaltiot ovat väkivaltamonopoliin perustuvia valtahierarkioita ja pyramidihuijauksia, ja tällä hetkellä väistymässä, vetäytymässä ja romahtamassa (Kreikka jne.), niin mielenkiintoisempi kysymys on minkälainen “valtio” l. yhteiskunta halutaan ja osataan luoda kryptovaluutan, esim. FIMKin pohjalta. Joka iikka näkee miten yhteiskuntapalvelut kuten joukkoliikenne ja terveydenhoito häviää syrjäseuduilta, vaikka ne on juuri niitä asioita, mitä porukat valtiolta/yhteiskunnalta haluavat. Miten FIMK yhteisövaluuttana voisi soveltua väistyvän fiat-valtion yhteiskuntapalvelujen korvaamiseen ja ylläpitoon?

FIMKin IPOssa rahaa valui ulkomaille niin paljon että sen pohjalle ei voi enää suomalaista yhteiskuntaa perustaa ;D

Mietityttää toi jakaantuminen itteenikin, uteliaalla asenteella eli saas nähdä. Kysymys lienee oikeesta tasapainosta, selviääkö FIMK ollenkaan kilpailussa muiden kryptovaluuttojen kanssa vai kuoleeko alkuunsa, ja miten kansallinen aspekti suhtautuu tohon skabaan. Ja toisaalta odotukset voi olla turhan korkeella, jos kuvittelee, että FIMK korvais suit sait koko pirun valtion, kuntatasolla voi kuitenkin tapahtua monenmoista. Mut vaikee ees veikata kuinka paljon koko potista on 4-5 vuoden päästä täkäläisten hallussa ja kuinka paljon muualla asuvien lompakoissa.

En viitsinyt aloittaa uutta ketjua, kun tää ehkä kuitenkin pikkasen liippaa…

En oo ite ihan niin perillä ton lohkoketjun mahdollisuuksista, mutta käsittääkseni sitä vois hyvinkin käyttää juuri tällaisten rekisterien ylläpitoon.

Jos näin on, niin voisko joku ystävällinen asiasta enemmän ymmärtävä, infota rakasta valtionvarainministeriämme. Ennen kuin ne viimeisetkin roposet, sieltä tyhjyyttään kumisevan kirstun pohjalta on raavittu. Eikö olis aika turhaa kuluttaa resuja jonkin vanhanaikaisen excel taulukon luomiseen, lohkoketju vallankumouksen kynnyksellä…?