HS: Bitcoin ei ole enää libertaarinörttien näpertelyä – maailmassa on jo satoja miljonäärejä, joiden varat ovat kiinni vaihtoehtoisissa valuutoissa

Tänään HS julkaisi kunnon artikkelin Bitcoinista. Meikäläistä on haastateltu siihen.

3 tykkäystä

Kyllä tuossa artikkelissa paistaa todella vahvasti konservatiivine rahatalouden näkökulma ja sokea usko sääntelyyn sekä viranomaisiin.

Edelleen massoille väitetään, ettei Bitcoin muka voisi korvata nykyistä rahapolitiikkaa.

1 tykkäys

Jep, sama kommenttiosiossa…

Joo, mutta upee juttu, että noin mittava artikkeli julkaistaan. Todella hienoa, nyt kyseessä kuitenki ylivoimaisesti merkittävin lehti Suomessa.

1 tykkäys

“KAIKISTA kryptovaluuttoihin liittyvistä sivuilmiöistä eniten viranomaisia puistattavat virtuaaliset kolikkoannit eli ico:t (initial coin offering), joiden avulla lohkoketjuteknologiaa kehittävät yritykset keräävät rahoitusta. Suomen pankin Heikkinen kuvaa ico-anteja ”pelottaviksi”.”

Icon ensijainen tarkoitus on huolehtia valuutan distribuutiosta. Luotaessa uusi valuutta täytyy se jotenkin jakaa käyttäjille. Bitcoinissa tästä huolehtii louhinta, joka hoitaa sekä transaktioiden varmentamisen että valuutan jakamisen käyttäjille. Toinen mahdollinen variaatio on se, että konsensusprotokolla huolehtii ainoastaan transaktioden varmentamisesta, ja valuutan distribuutio tehdään jollain toisella tavalla. Ico takaa ainakin sen, että yksi henkilö ei saa suurinta osaa kolikoista esiintymällä tuhansilla valheellisilla identiteeteillä.

Icoja on ilmeisesti ollut satoja kappaleita, mutta vähemmän kuin tuhat. Jos joku olisi sijoittanut niihin kaikkiin, niin hän olisi silti voitolla, koska parhaiten menestyneiden arvo on yli 1000-kertaistunut. Toinen kysymys on se, kannattaako niihin enää tässä vaiheessa sijoittaa.

Miten sitten valtion kannattaisi bitcoiniin suhtautua, jos olisi vapaat mahdollisuudet toimia? Aluksi kannattaisi hankkia vähintään Suomen Pankin kultavarantoa vastaavat bitcoin-sijoitukset strategiseksi reserviksi. Tämän jälkeen ilmoitus bitcoinin laillisuudesta Suomen alueella nyt ja tulevaisuudessa. Valtion rahahuolet olisi ratkaistu, ainakin jos olisi osannut tehdä tämän jo vuosia sitten.

“Euroopan keskuspankki vahtii hintavakautta siksi, että kansalaiset ja yritykset voivat tehdä vuosien päähän ulottuvia investointeja rauhallisin mielin. Jos euro heilahtelisi kuukausittain kymmeniä prosentteja, luottamus romahtaisi.”

Miksi volatiliteetti olisi väistämättä bitcoiniin liittyvä ominaisuus? Eiköhän euron vakaus johdu suurelta osin siitä, että se on bitcoinia isompi ja sillä on laillisesti selkeä asema. Sitäpaitsi euron vakaus on myös sitä, että yhden euron ostovoima heikkenee jatkuvasti inflaation syödessä sen arvoa.

1 tykkäys

Nyt nörtit ostamaan valtion kultaa kryptovaluutoilla.