Halving ja hintaspekulaatiot

Mitä Bittirahan väki on mieltä tämän hetken tilanteesta? Onko hinnassa jo blokki palkkion puoliintumis lisä vai onko se tulossa vai onko peräti iso droppi tulossa? Itse uskon että odotetun hinnan nousun sijaan tulee isompi tiputus tai että hinta seilaa näillä kohdilla tai vähän alempana ja mahdollisesti pitkään, jokin hetkellinen ylös alas liike voi olla tiedossa mutta alas päin uskon hinnan menevän todennäköisemmin. Kiinalaisilla mainaajilla tulee olemaan hankalat ajat ja isoja tehtaita todennäköisesti muuttuu lämmöntuotanto elementeiksi.

Ethereumin kyydistä taas kannattaa nauttia nyt kun DAO kerää rahaa vaikka kuinka paljon, tämän jälkeen hiekkalaatikko testi leikki tulee loppumaan ja vauhti alas on hyvin kovaa mutta ylämäki voinee kestää hyvinkin pitkään, riippuen mitä Bitcoin mainaajat päättävät tehdä. Lämmittävätkö he mieluummin varastorakennuksia vai tekevätkö he kenties asialle jotain.

Eri linjoilla ollaan tai siis en usko, että alaspäin tullaan. Sitä kyllä olen miettinyt, että onko halvingin nostavavaikutus jo tullut eli siis tuliko se viime vuoden lopussa. Toisaalta se kurssinousu lähti liikkeelle the Economistin kansijutusta.

Vaikka valtaosa bitcoinin vaihdosta käydään Kiinan valuutassa niin olisiko nyt aika heittää ikiajoiksi hyvästit alle 400 euron bitcoineille, uskon niin. Paljon positiivista tapahtunut, toivottavasti skaalauskysymys saataisiin ratkaistua, sillä on iso negatiivinen kurssivaikutus, jos sekoilu vielä jatkuu eikä päästä eteenpäin. Ja toisaalta jos ratkeaa niin kurssi nousua luvassa enemmän kuin lääkäri määrää.

Mutta siis good bye <400€ bitcoinit, en jää kaipaamaan:)

Itse ennustan massiivista romahdusta. Kun bitcoineja on yhä vähemmän, niin jengi tajuaa miten paljon haluavat rahanpainamista, ja vaihtavat bitcoininsa inflatonäriseen fiattiin. Keskuspankkirahassa on kuitenkin Quantative Easing ja muut edistyneet rahanluontimekanismit, jotka hyödyttävät yhteiskuntaa. Ja ihmiset tajuavat että on itsekästä tavoitella oman ostovoiman kasvua, vaan pitää tavoitella sen sijaan yhteiskunnallista hyvää (eli siis sitä, että keskushallinto saa isomman osan kansalaisen ostovoimasta).

(pahoittelut huonosta trollista)

3 tykkäystä

Quantitative easing 1,2,3,4,5,6,7…on sama mitä Zimbabwessa tehtiin. Eli painettaan rahaa.
Se luo inflaation/hyperinflaatiota.
Se ei hyödytä yhteiskuntaa vaan päinvastoin.
Pankissa luodaan rahaa painamalla nappia. Mutta luodakseen Bitcoineja, hopeeta tai kultaa
niin vaaditaan energiaa ja/tai työvoimaa.
Ihmiskunta pärjäisi paljon paremmin ilman sosiaalista keskuspankkia.

Ei välttämättä alas tule mutta tuskin hetkellistä nousua lukuunottamatta ole mitään nousua tiedossa. Uskon että tuo halving nousu on jo “tullut” tämän hetken tilanne mukaan huomioiden viime vuonna ja tämän vuoden alussa.

Blokki koko kiistaan ei ole ratkaisua jonka joku tai jotkut tekee. Mainaajien pitää se itse tehdä. Jos mainaus kalusta vaihtuu varaston lämmittimiksi ja he joutuvat sammuttamaan niitä niin vaikeustason laskussa menee ikuisuus jonka aikana huudetaan bitcoinin kuolemaa ja on varmaa että se ei ainakaan nosta hintaa. Unlimited olisi mielestäni viisain ratkaisu, 2mb blockeilla ei tehdä myöskään mitään muuta kuin hetken ja todetaan että hard fork on turvallinen. Toki tilanne vaihtelee mutta tällä hetkellä ollaan 8 megaa jäljessä ja jos Bitcoinin käyttäjämäärät pitäisi kasvaa jatkuvasti niin tilanne ei tule helpottamaan tulevaisuudessa. Side Chainit ym eivät ole ratkaisu tähän, korkeintaa turvallisuus riski jota ei ole edes toiminnassa.

Koko Core tiimi on niin korruptoitunut ajamaan omaa asiaansa ja ideologiaansa että mainaajien pitäisi jo pikku hiljaa tajuta ettei ole mitään sopimusta ja heitä ollaan kusettamassa ja kovaa sekä antaa kenkää koko paska sakille ennen kuin on liian myöhäistä.

Satoshi oli viisas kun jätti blokki rajan jotta tälläinen tilanne saatu aikaan. Ihmis luonto ja raha siellä vain taistelee kunnes oikeus voittaa :slight_smile:

Lohkopalkkion puolittumiseen liittyen arvaan, että hinta nousee. Ihan siitä syystä, että uusia kolikkoja syntyy puolet nykyisestä enkä usko kysynnän puolittuvan.

Kuvittelisi kyllä että jättimainaamot hyvin varautuneita palkkion puolittumiseen, varsinkin tuoreimmat. Toki voi olla että kilpailua kannattavuuden rajoilla ja tulee kaatamaan joitakin. Jättimainaamot ovat kuitenkin “halvimman sähkön / infran alueilla”, joten kurottava korvaus pääsääntöisesti näkynee varmaankin myytävän tuotteen hinnassa. Tai sitte toiminnassa on ilmaa ja hinnat pysyy samoina, tai jotain ihan muuta… Eniwei, saas nähdä, ja jännittäviä aikoja eletään :slight_smile:

Pari kysymystä…

Onko unlimited blokkikoolla jotain haittapuolia, eikö se olisi kuitenkin kaikkein helpoin ja loogisin ratkaisu?

Jos oletetaan että jonkun laajalle hajautuneen cryptocoinin core-team olisi korruptoitunut, niin mitä vaikutusmahdollisuuksia heillä olisi kokonaisuudessa (pelkästään) oman etunsa lisäämiseksi?

Nah en usko että ne niin korruptuneita on kun voisi olettaa. Kai ne vaan odottaa että mainaajat päättää, koska kukaan muu ei sitä voi tehdä. En ole niin syvälle perehtynyt että osaisin sanoa että onko unlimitedistä jotain haittaa mutta ainakin muutamassa muussa coineissa taitaa toimia ihan ongelmitta ja sen jälkeen ei ainakaan tarvitsisi kokoajan tehdä niitä hard forkkeja jotka nostaa blokki kokoa… Vastatkoon joku joka tietää :smiley:

Kyllä esim “megatrendicoinit” tulee olemaan ihan potentiaalinen kilpailija BTC kanssa. Siis kun puhutaan blockista, niin eikös se ole poolissa noin 25 BTC, jos löytää blockin? o.O Noin 4000 dollariakos se nyt oli? Vähän yli taitaa olla… Bitstamp x 25

Käsittääkseni blockikoon nostossa tulee jossain tietyssa vaiheessa ongelmaksi nettiyhteydet.

En ole ehkä ihan oikea ihminen arvailemaan, mutta muistaakseni tälläkin foorumilla oli aiheesta juttua. Eli siis, että jos blockikokoa liikaa nostetaan, tulee se ongelmaksi jossain maissa nettiyhteyksien hitauden takia.

Eli mitä pienemmät blockit sitä huonommat yhteydet riittää.

Nykyiset netti liittymät siirtää divx leffan muutamassa hassussa sekunnissa. Hitaammilla yhteyksillä menee muutama minuutti. Divx leffa on 700 kertaa isompi kuin nykyinen blokki sekä netti yhteydet kehittyy kokoajan. Myöskään ei ole mitään syytä miksi full nodeja pitäisi ajaa joka Mogandishun slummi alueella tai Suomen peräkylällä. Full Nodejen määrä ja sijainti eivät tee verkosta decentraloitua.

Keskimääräinen lohkokoko on tällä hetkellä n. 0,8 MB. Luultavasti maksimikokoa pitäisi hillitysti alkaa nostamaan. Eikä siinä varmaan mitään ongelmaa olekaan. Jotkut tahot kuitenkin haluaisi nostaa sitä ihan rajattomasti. Alkaa vaan epäilyttää, että sitten aletaan änkemään lohkoketjuun kaikkea mahdollista krääsää. Esim. suuryritysten ja pankkien ehdoilla. Ja sen jälkeen full noden pitäminen kotioloissa onkin jo mahdotonta. Siksi mielestäni tarvitaan hillittyä lohkokoon kasvattamista. Siis todellisen tarpeen, eikä bisnesmaailman etujen mukaan.

Mitä tulee alkuperäiseen aiheeseen eli puolittumiseen niin se on kyllä aika erikoinen ilmiö ja tuskin ainakaan louhijat pystyy varautumaan siihen muuten kuin louhimalla ihan viimeistä päivää ennen puolittumista. Siksi uskon, että hinta tulee nousemaan ja pääosin vasta puolittumisen jälkeen. Ja markkinoilla ei varmaan tapahdu etukäteen hirveää ostoryntäystä, koska ihan 100 % selkeää näkemystä halvingin vaikutuksesta ei ole.

Itse kyllä näen suurempana uhkana sen, ettei blokkikokoa saada nostettua järkevässä ajassa, ja joku toinen kryptovaluutta alkaa saamaan jalansijaa. Blokkikoon nostaminen ei todellakaan ole mikään triviaali temppu. Ensin core-teamin pitäisi päästä sopimukseen siitä, millä tavalla sitä nostetaan. Sen jälkeen pitäisi saada kaikki päivittämään nodensa uusimpaan versioon. Ensimmäisestä ei ymmärtääkseni ole mitään yhtenäistä näkemystä (jos puhutaan hard forkista siis, segwitiä ja muita en kuitenkaan lue blokkikoon nostoksi). Core teamilla ei tunnu olevan halua tai kiirettä blokkikoon nostoon. Jälkimmäinenkin tulee olemaan todennäköisesti hankalaa. Ihmiset päivittelevät nodejaan todella laiskasti noin yleensä.

Vähän huolestuttaa bitcoinin tilanne. Maksimi blokkikoko saisi olla mielestäni reippaasti isompi, koska nykyään talletustila ym on niin halpaa, että full noden pyörittämisen ei pitäisi silti olla kellekkään halukkaalle iso taloudellinen panos. Lisäksi vielä prunettaminen ja vastaavat tekniikat tekevät vieläkin edullisemmaksi pyörittää nodea.

Rajoittamalla blokkikokoa nimen omaan päästetään eri tahot määräämään mitä sinne blokkiin saadaan varastoida. Voitko avata millä tavalla homma menisi suuryritysten ja pankkien ehdoilla? Nythän nimen omaan saadaan rajoitettua jos halutaan vain X tiedot sinne. Joka tapauksessa mainaajat kaiken blockchainiin mainaa ja mainaajat tulevat tarvitsemaan tulevaisuudessa siirtoja myös niitä krääsä siirtoja jotta tulevat toimeen kun blokki palkkiot pienenee. Ja tulevaisuudessa sinne todellakin varastoidaan kaikkea mahdollista krääsästä lähtien kuten tähänkin asti mutta vain enenemissä määrin.

[quote=“kangasbros, post:13, topic:3166, full:true”]

Itse kyllä näen suurempana uhkana sen, ettei blokkikokoa saada nostettua järkevässä ajassa, ja joku toinen kryptovaluutta alkaa saamaan jalansijaa. Blokkikoon nostaminen ei todellakaan ole mikään triviaali temppu. Ensin core-teamin pitäisi päästä sopimukseen siitä, millä tavalla sitä nostetaan. Sen jälkeen pitäisi saada kaikki päivittämään nodensa uusimpaan versioon.[/quote]

Ei core tiimi päätä sitä minkä kokoinen blokki koko tulee. Eikä todellakaan full nodet. Vaan mainaajat. Mikään muu krypto ei tule saavuttamaan sitä asemaa mikä bitcoinilla on, bitcoinin on vain käytävä nämä kasvukivut läpi.

Core tiimin mukaan segwit on hard fork. Kunhan ovat antaneet siimaa jotta tilanne päätyy tähän pisteeseen. Eivätkä he halua ilmeisesti nostaa. Voisiko taustalla olla sellainen syy että haluavat irtisanoutua muutoksista ja antaa verkon päätää. Tilanne tulee menemään siihen että kiinalaisia tehtaita sammuu tappiollisina ja homma tasoittuu kunnes saadaan lohko koko nostettua. Tai sitten core tiimi jatkaa politiikkaansa hamaan loppuun asti.

Ei ole merkitystä kuinka paljon full nodeja on, ei niitä tarvitse jokaisessa laaksossa ja metsässä kasvaa.

Sitä mukaa kun bitcoinista tulee vakavasti otettava ilmiö tai maksuväline on eri kaupallisilla tahoilla taipumus työntää lusikkansa soppaan. Valitettavasti tällaisen kehityksen tulos on aina sama. Tavallinen ihminen tai kuluttaja saa nuolla näppejään ja suuryritykset juhlii. Bitcoin on siinä mielessä toistaiseksi ihan poikkeuksellinen ilmiö. Ehkäpä tämä blokkikoon rajoittaminen on vaan epätoivoista taistelua tuulimyllyjä vastaan. Mutta helpolla ei luovuteta :slight_smile:

No siis niin kauan kun blokkikoko on rajoitettu on olemassa vahva argumentti em. kehitystä vastaan. Siis ei kannata edes yrittää, koska se ei vaan käy.

Kuulostaa hyvältä, kannatetaan :smile:

Öö Blockstream? Niin blokki koon rajoitus on jo hyvä esimerkki näistä kaupallisista ja rahakkaista tahoista joilla on sormensa pelissä. Toisena esimerkkinä sitten vaikka täysin kiinaan keskitetty mainaus joka tullaan purkamaan kun hinta ei nouse.

http://www.coindesk.com/bitcoin-miners-ethereum/

Juuri kuten veikkailin että tulee tapahtumaan mutta hyvä niin :smiley:

No se on just varmaan sitä krääsää, joka pysyy poissa mun kovalevyltä, jos ei mua kiinnosta. Ihan ok vissiin.

Tästä tulikin mieleen, että mulla tuli eilen noden getinfo komennosta error “obsolete version, please upgrade” tms. Vaikka mulla on siis 0.12.0 versio ja sen jälkeen on tullut vaan yksi uusi versio. Aiemmin en ole tämmöistä nähnyt, vaikka 0.12.1 julkastiin vissin jo joskus huhtikuun puolella. Olikohan joku bugi ? No joka tapauksessa varmaankin ne keksii keinoja päivitysten nopeuttamiseen. Error ilmoitukset ja blacklisting ainakin ?

Redditin r/btc -trolliarmeijan juttuja ei pidä ottaa tosissaan. Tietoa asioista saa paremmin lähes mistä vaan muualta.