Hajoaako bitcoin kahtia?

No nih, tämmöinen uutinen tuli vastaan:

Mitäs tämä bitcoinin tulevaisuuden kannalta tarkoittaa? Ainakin seuraavat skenaariot ovat käsittääkseni mahdollisia:

A) Ei mitään merkitystä. Kiinassa louhijoiden enemmistö: eivät kiinalaiset lähde tuollaiseen jenkkien sanelemaan juttuun mukaan ja kun jenkit huomaavat että niin ei tapahdu, unohtavat koko homman siinä pelossa että muuten kolikko voisi hajota kahtia. Homma jatkuu kuten tähän saakkakin.
B) Jenkit puskevat tuon läpi mutta kiinalaiset eivät suostu jenkkien saneluihin siitä että jenkit päättävät mitkä transaktiot kirjataan lohkoketjuun ja mitä ei kirjata. Jenkit vain jatkavat louhimista omilla ehdoillaan ja kolikko hajoaa kahdeksi, syntyy BTCUS ja BTCCH joista jälkimmäinen on kiinalaisten kolikko vailla sensuuria tai kiinalaisten itsensä laatimilla omilla sensuurisäännöillä.
C) Kolikko ei hajaudu vaan laaditaan kaikkien mainaajien yhteiset, globaalit sensuurisäännöt. Kaikkia transaktioita ei siis enää automaattisesti kirjata lohkoketjuun vaan “isoveli valvoo” mitä sinne laitetaan.

Onko nyt jotenkin itsestäänselvää että vaihtoehto A) toteutuu ja B) tai C) eivät ole mahdollisia? Jos näin on niin millä perusteilla? Näkemyksiä?

Ei ainakaan mikään tuossa artikkelintyngässä viittaa halkeamiseen. Lohkon löytänyt saa toki halutessaan päättää mitkä transaktiot lohkoon sisällyttää ja mitkä on sisällyttämättä. Aina löytyy tuhat muuta louhijaa jotka kelpo transaktion louhii siirtopalkkio mielessään lohkon löytäessään :slight_smile:

“Halkeaminen” voisi tapahtua mahdollisesti siinä tapauksessa että tämä artikkelissa mainittu Blocksheer louhintapooli päättäisi alkaa ajaa jotain Bitcoin nodejen varmistamista konsensussäännöistä poikkeavaa koodia, jolloin he ristiriitatilanteessa “halkeisivat” omaksi pieneksi ketjukseen omine nodeineen ja keskitettyine louhintapooleineen. Tätähän on tapahtunut useamminkin ja kuuluisimpana esimerkkinä lukemattomat jo olemassaolevat eri Bitcoin “forkit”.

Käytännössähän kuka tahansa voi ottaa kopion Bitcoinin koodista, muuttaa paria parametria, laittaa pyörimään, yrittää väittää että tämä on oikea Bitcoin ja saada kannatusta omalle versiolleen sen myötä.

Jos tälläisiä “halkeamisia” ei lasketa niin Bitcoin ei ole haljennut/forkkaantunut kertaakaan historiansa aikana ja Bitcoinin louhintatehon kehitys näyttää osoittavan että mitä enemmän aikaa kuluu, niin sitä epätodennäköisemmäksi moinen tapahtuma muuttuu.