GHash.IO / CEX.IO boikottiin

Tänään alkoi aikamoinen paskamyrsky, kun GHash.IO:n nähtiin yltävän 40%:n osuuteen Bitcoin-verkon louhintatehosta. Redditissä ja Bitcointalkissa on avauduttu aiheesta melko äänekkäästi. Tästä asiasta on hyvä tiedottaa tännekin.

GHash.IO on siis louhintapooli, jossa on sekä tavallisia louhijoita että CEX.IO:n datacenter-louhintaa. Kyseinen pooli eli GHash.IO on osoittanut toiminnallaan useita merkkejä siitä, että heitä ei kiinnosta Bitcoin tippaakaan. Heidän toiminta osoittaa poikkeuksellista välinpitämättömyyttä.

  1. GHash.IO luo edelleen korkeintaan ~250KB:n blokkeja, kun kaikki muut isot poolit ovat jo siirtyneet luomaan isompia blokkeja, jotta Bitcoinin ajoittaista transaktioruuhkaa saadaan purettua. Tämä osoittaa erittäin lyhytnäköistä itsekkyyttä, tai suurta välinpitämättömyyttä.

  2. GHash.IO on käyttänyt louhintatehoaan double spendien suorittamiseen. Tämä on melko pöyristyttävää. Joskin tähän CEX.IO on kommentoinut sanomalla, että heillä ei ole tekemistä asian kanssa.

  3. GHash.IO ja CEX.IO eivät ole kommentoineet tai reagoineet tähän 50 prosenttia lähestyvän louhintatehon ongelmaan millään tavalla. Tämä osoittaa suurta välinpitämättömyyttä.

Tästä syystä annan suosituksen vahvalle boikotille sekä GHash.IO louhintapoolia ja erityisesti CEX.IO -louhintapalvelua kohtaan, joka on vahvasti kytköksissä GHashiin.

Voisin lisätä vielä, että parhaana long term ratkaisuna tälle näen sen, että Bitcoin-talouteen pystytettäisiin lisää CEX.IO:n kaltaisia louhintapalveluita, jotka tekevät datacenter-louhintaa. Siihen kaivataan lisää kilpailua.

Poolien osalta pitäisi päästä takaisin siihen tilanteeseen, että vähintään 3 poolia tarvitaan yhdessä 51%-hyökkäykseen. Nyt riittää kaksi, ja huolenaiheet lisääntyivät ymmärrettävästi kun GHash.IO alkoi lähestyä yksinään tuota 50 prosenttia.

Ghash on toiminut hyvin varmasti, ongelmia ei ole ollut mainauksessa, maksut toiminut, kaikkia muita pooleja kokeiltu…

GHash.IO / CEX.IO on julkaissut tiedotteen tähän liittyen: https://ghash.io/ghashio_press_release.pdf

Ihan mielenkiintoista luettavaa. Täytyy kuitenkin huomauttaa siitä, että tämä ei vähennä CEX.IO:n kautta ostetun louhintatehon potentiaalista vaarallisuutta. Se ei nimittäin auta mitään vaikka käyttäjät ohjaisivat louhintatehon muihin pooleihin, se teho on kuitenkin kaapattavissa CEX.IO:n käyttöön mahdollista hyökkäystä varten.

Itsenäisten louhijoiden osalta en ole kovin huolissani. Heidän on mahdollista melko helposti ohjata teho johonkin muuhun pooliin, eikä sitä voida kaapata kuin väliaikaisesti. Kriittisempää on nimenomaan se, että saadaan kilpailua CEX.IO:lle, jotta CEX.IO:n datacenter-louhinnan osuus ei kasva liian suureksi.

Suurin ongelma tässä on CEX.IO, ei niinkään GHash.IO. Joskin GHash.IO on poolina Bitcoin-käyttäjien kannalta täyttä paskaa, tuon alkuperäisessä viestissä mainitun blokkikokorajoituksen takia.

Kohu tästä asiasta teki mielestäni hyvää Bitcoinille. Itse olen ollut hieman huolissaan yhteisön välinpitämättömyydestä isojen poolien kasvua kohtaan. Nyt tästä on tehty juttu ja pooolien ylläpitäjätkin varmaan tiedostavat, että postia tulee niskaan tietyssä vaiheessa ja näin ehkä pyrkivät sen välttämään.

Paheksunta isoissa pooleissa mainaavia kohtaan on huipussaan ja kun tästä negatiivisyydestä päästään yli niin Bitcoin maailma on taas parempi paikka toimia.

Hyvä juttu että lopultakin nousi älämöly. Saa tosin nähdä miten tuo 55% itsenäisten louhijoiden osuus kehittyy. Toivon mukaan lähenee nollaa. Toisaalta, ihmiset ovat laiskoja…

Tämmönen skenaario tuli mieleen, ei tosin taida olla uusi: Jos jotkut vihamieliset tahot haluavat vahingoittaa Bitcoinia niin helppo tapa on ostaa louhintalaitteita ja osoittaa ne valmiiksi suurelle, epärehelliselle (tai epärehellisen maineen saavuttaneelle) poolille kuten GHash.IO. Kustannukset per taho pienenevät huomattavasti. Lisäksi tulee huomata että Bitcoinin pahimmat vastustajat löytyvät mitä ilmeisimmin fiat-pyramidin huipulta. Poolin ei välttämättä edes tarvitsisi toimia epärehellisesti, vaan jo pelkkä louhinnan ylivalta nakertaisi luottamusta järjestelmään.

Perinteisiä louhintapooleja parempi olisi louhia vertaisverkkopoolissa (P2Pool)

Aiheeseen liittyvä reportaasikuva:

Aah ja ooh, boikotoidaan nyt vähän aikaa. Henk. koht yritän ihan täpöillä pitää boikotin niinpitkään kun pystyn. Ainakin seuraavaan kurssiromahdukseen saakka. Kaik GHs:t on nyt myyty…

Pistin tuonne Redditiin tuoreimpia näkemyksiäni: http://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/1uta1v/the_real_issue_is_cexio_not_ghashio/

Saisiko tuollaisen louhintapoolia ylläpitävä taho nostettua palkkaa, jolla elää? Eli jos oletetaan, että Suomen maaperälle rakennettaisi ihan oma Bitcoin-louhintaa tuottava keskus. Johon voisi sitten myös yksittäiset omilla laitteilla louhivatkin liittyä.

Niin onko sellaisesta hommasta asiansa osaaville ehkä 10 henkilölle säännöllinen työ ja vaikka 2 viikon välein tuleva palkka “varma” kun homma toimii. Vai pyörisikö homma 10 ylläpitäjällä vai pitääkö olla enemmän vai riittääkö vähempikin?

Sittenhän ei ole enää kysymys kuin siitä ketkä ne pyörittäjät olisi? Ja saisiko systeemille kerättyä ehkä rahaakin, millä rahoittaa tilojen vuokraus ja sinne laskentaa suorittavia louhintakoneita.

Itse voisin harkita jo pientä sijoitusta tukeakseni moisen systeemin syntymistä. Ja saisin ehkä sitten ostettua myös louhijan tehoa, joka voisi tuottaa itselle jopa rahaa eli Bitcoineja. Tai tulevaisuudessa myös “ilmaisia” Bitcoin-siirtoja. Ja näin välttyisin itse omien louhijoiden rakentelulta/ostamiselta. Joka vaatii ainakin vielä käsittääkseni kohtalaista asiaan paneutumista ja osaamista.

Toki sellaisenkin pienen louhijan voisi itselle lämpöpatteriksi ostaa. Jos sellaisia olisi joskus myytävänä. Ehkä tuollaista pienten louhijoiden armeijaa voisi tulevaisuudessa käyttää säätelyvoimana, jos joku yrittää viedä sen 51%. Tai kun Bitcoin siirrot meinaa ruuhkautua. Vähän niin kuin sähköntuotannossa käytetään vesivoimaa säätelyvarana tasamaan sähkönkulutuksen piikkejä.

Suomi olisi varmaan joka tapauksessa yksi hyvä paikka moiselle louhintajärkäleelle. Koska Suomi on vakaa maa yhden jos toisenkin asian suhteen. Mutta kuka/ketkä moista uskaltaisi lähteä yrittämään ja onko sitten myös mahdollisia sijoittajia tiedossa?

Niin saataisi vakavasti otettavia kilpailijoita louhintaan mukaan.

Ei ole kuin prosentin tai parin päässä sellainen skenaario, että pelkästään toiseksi suurimman poolin BTC Guildin kaataminen palvelunestohyökkäyksellä toisi Ghash.IO:lle 51% koko verkosta! Ei tarvitse edes kaapata mitään kun käyttää vain raakaa voimaa.

Omasta mielestäni Ghash on paljon vähemmän uhkaava kuin btcguild, tai sitä ennen deepbit: koska se omistaa merkittävän määrän louhintakalustoa jonka arvo on suoraan sidottu bitcoinin arvoon, on sen kynnys “perseillä” huomattavsti isompi kun yksittäisen pool-opin.

Vähän niin ja näin. Olet oikeassa siinä, että louhintakaluston omistajalla on merkittävä kannustin olla tekemättä Bitcoinille haitallisia asioita, mutta yleisesti ottaen keskitetty louhintateho on helpommin käytettävissä ja kaapattavissa vihamieliseen toimintaan Bitcoinia vastaan. Yksittäisiä louhijoita on vaikea kontrolloida ja he voivat helposti suunnata louhintatehonsa toiseen pooliin, mikäli pooli tekee jotain ikävää.

Eli kokonaisuudessaan itse taivun kuitenkin siihen, että keskitetty louhintateho on vaarallisempi asia Bitcoinin kannalta kuin isot poolit. Ei se kuitenkaan merkittävä ongelma ole kunhan se on suhteellisen hajautettua. Tällä hetkellä CEX.IO on vaan turhan iso keskittymä suhteessa muuhun.

Ainakin yrittävät välttää:

https://ghash.io/ghashio_press_release.pdf

Lainaus organofcorti:n Neighbourhood Pool Watch:ista

GHash.io
I’m not going to write much about this. I think much of the panic of the past week is due to poor interpretation of the 24 hour Blockchain.info pie charts, which are affected by variance. The weekly average is at about 32% of the network, and the rate of increase is less than it has been. It’s important to encourage GHash.io to reduce its network percentage but there’s no need for the sorts of witch hunts we’ve been seeing - the worst since those protesting against DeepBit when that pool was king.”

lähde: http://organofcorti.blogspot.fi/2014/01/january-12th-2013-weekly-pool-and.html

Oiskohan aika unstickata threadi ja vaihtaa kuivat kalsarit ?

Mun mielestä pahin on juurikin se, että tuo unohdetaan, ja GHash jatkaa kasvuaan. Niin kauan kuin CEX.IO:lla ei ole riittävästi vakavasti otettavia kilpailijoita, “tilanne on päällä”. Turha tätä erityisemmin on enää hehkuttaa, mutta kyllä asia mielestäni ansaitsee näkyvän paikan ainakin toistaiseksi.

Yleisestikin niin kauan kuin riittää vain 2 poolia tai 2 tahoa, jotka yhdessä saavat yli 50%, on tilanne nihkeä. Tällä hetkellä tuollainen tilanne on päällä.

Toisaalta ei nuo tilanteet välttämättä niin vakavia ole pahimmassakaan tilanteessa, koska useimmat 51%-hyökkäyksen skenaariot ovat toimivuudeltaan väliaikaisia.

Oikeaan suuntaan menossa. :slight_smile: 4d = 35%, 48h = 35% ja 24h = 30%

Onnella on aika iso merkitys siinä kuinka monta blokkia pooli löytää. Kannattaa siis katsoa 48h ja 4d -näkymiä.

Koska viimeksi tämä tilanne on ollut olemassa, vaikkaan itse vuoden ensimmäistä puoliskoa 2012 kun kaksi suurinta poolia eivä olisi olleet yli 50% verkosta.

Joko tää boikotti on loppunut, ei pystynyt enää vastustamaan noin halpoja GHs-hintoja… ::slight_smile: