Muistaako kukaan että vuoden 2015 loppupuolella Euroopan Unionin tuomioistuin päätti että Bitcoin on laillinen maksuväline, minkä vuoksi, sillä on sama suoja kuin tavallisella valuutalla koskien EU:n arvolisäverodirektiiviä:
“The court ruled that bitcoins should be treated as a means of payment, and as such were protected under the directive”.
-Reuters 22.10.2015, googlaamalla löytyy lisätietoa, en viitsinyt postata kaikkia linkkejä samaan postaukseen.
Mikäli tulkitsen tätä oikein (ammattilaisen apua tarvittaisiin ;)), erikseen kysymällä EU:n tuomioistuimelta, voisimme saada tulkinnan että arvolisäveron lisäksi bitcoineilla on myös muu valuutan suoja, kuten arvonnousun verottomuus. Tämä olisi luonnollinen johtopäätös, mikäli tuomioistuime kanta suhteessa bitcoiniin olisi johdonmukainen. Mitä mieltä olette? Ketkä olisivat valmiita viemään verottajan kannan Euroopan tuomioistuimeen?
Mikset vaan vaihda Bitcoineja käteiseen Bittimaatin kautta tai Local Bitcoinsissa? Sitten verotta ei saa tietää paljonko olet Bitcoineilla tienannut, etkä mitään veroja joudu maksamaan.
Valuuttakaupan tapauksessa Suomessa on käytössä vuonna 2013 30% pääomavero ja 50 000€ ylittävältä osalta 32%. Tappioista ilmeisesti jonkinlainen vähennysoikeus. http://forextieto.com/verotus
Aloitin tämän threadin jotta mahdollisimman moni tutkisi asiaa. Tätä ei uutisoitu ymmärtääkseni Suomessa lainkaan ja siksi tämä tuli itsellenikin yllätyksenä vasta joskus vuoden 2016 paremmalla puolella.
Arvonlisäverottomuus oli tuomioistuimen lopullinen kanta mutta erikseen ei mainittu, kuinka pitkälle tuomioistuimen tulkinta venyy koskien Bitcoinin nauttimaa kohtelua muiden valuuttojen joukossa. Ymmärrykseni mukaan Euroopan Unionin tuomioistuin selkeästi linjasi että bitcoin sen laillisen maksuvälinekelpoisuuden vuoksi nauttii myös muun valuutan suojaa koskien EU:n arvonlisäverodirektiiviä. Koskeeko tämä sitten myös muuta valuutan suojaa, kuin arvolisäverottomuutta, ei erikseen mainittu mutta tämä on helposti tulkittavissa tuomioistuimen jo linjaamalla kannasta (mitä mieltä olette?).
Eipä tämä nyt muutenkaan mikään ihme olisi jos tuomioistuin päättäisi verottajan sanelulinjaa vastaan tässä kysymyksessä. Esimerkiksi Saksassa yksityishenkilö voi tietyin reunaehdoin saada bitcoininsa täysin verovapaasti (esim, mikäli kyseessä ei ole suursijoittaja, tämä pitää valuuttansa verottajalle ilmoitetusta lompakossa vuoden ajan jne.). Bitcoin myös nauttii arvonnousun verottomuutta Saksassa tässä tapauksessa. Tämä kaikki päätettiin jo vuosia sitten (Saksaa ei turhaan pidetä Euroopan edelläkävijänä). Näin reilu kohtelu valtion taholta kuulostaa toki oudolta näin suomalaisittan, mutta voitte toki itsekin varmistaa tämän
Hyvää syytä mihin? Olla viemättä asiaa Euroopan Unioni tuomioistuimeen ? En tiedä luitko viestini oikein, mutta en ongelmakohtien selvittäminen tuossa laitoksessa on ihan suotavaa Et kai luullut että kehotin ihmisiä rikkomaan lakia, koska sitä en halunnut tehdä? Tuo linkki ei oikein vain sovi kontekstiin…
Päätös tulee tosiaan viemään vuosia. Pitkässä juoksussa on kuitenkin kaikkien kannalta hyvä jos saataisiin selvyys edes jossain vaiheessa. Tämä on jo noin 2 vuotta vanha päätös. Parempi kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan. Sikäli kuin virtuaalivaluuttoissa kiinni oleva arvo nousi tänä vuonna moninkertaiseksi verrattuna esim. Suomen valtion budjettiin, on tämä ala jo harvinaisen uskottava elinkeino. Siksi lypsylehmän teurastaminen (esim. kuoliaaksi sääteleminen yms.) on myös suomalaisille haitallinen moka, sikäli kun yli sadan miljardin junasta myöhästyminen ei ostovoimaa/verotusta hirveämmin lisää. Verottajan linjan voi myös haastaa hallinto-oikeudessa, mutta Euroopan tuomioistuimessa onnistumismahdollisuus voisi olla suurempi?