Tällä foorumilla ei ole hirveästi ollut rautakeskustelua ja melkein kaikki ovat jo siirtyneet niin sanotusti pilven veikoiksi, mutta soudan vastavirtaan ja aloitan aiheen Butterfly Labsin liki myytiksi ja legendaksi muodostuneesta 28 nanometrin tekniikalla valmistetusta vesijäähdytetystä lippulaivasta, eli Monarchista.
Monarchin piti tulla markkinoille vuodenvaihteessa 2013-2014 ja mallisarjaan kuului aluksi 300 GH ja 600 GH versiot. Havainnekuvissa Monarch oli näytönohjaimen kaltainen radiaalipuhaltimella varustettu pci-e-kortti. Monarchin tuotekehitys kuitenkin venyi ja venyi. Jossakin vaiheessa suunniteltuihin kuvioihin tuli yhden terahashin vesijäähdytetty “Imperial Monarch”. Butterfly Labs kuitenkin aliarvioi täysin 28 nm asic-piirinsä virrankulutuksen samoin kuin se teki aiemman 65 nm mallisarjan kanssa ja ilmajäähdytteiset mallit kuopattiin.
Lopulta joskus elokuussa 2014 kun kaikki toivo ja kannattavuus oli jo menetetty Monarcheja alkoi ripotella asiakkaille. Kaikki vesijäähdytettyjä malleja. Monarcheissa on kaksi integroidulla pumpulla varustettua vesiblokkia ja niille 120mm tuulettimella varustettu jäähdytinkenno. Monarch ei ole ns. standalone-louhintalaite vaan vaatii usb-liitännällä varustetun tietokoneen. Myös kortin pci-e-liitin ilmeisesti toimisi, mutta kun laite on pultattuna metallikehikkoon jäähdytyslaitteineen, niin sitä tuskin moni ryhtyy kehikosta ikinä purkamaan.
Itse ostin syys-lokakuun vaihteessa kaksi käytettyä Monarchia Bittirahan nimimerkki Andowsilta. Olen enimmäkseen louhinut niillä Raspberry Pi:llä, joka on varustettu Debian Linuxista muokatulla Raspbian käyttiksellä ja cgminer 4.6.1:llä. Windows-puolella toimii myös Butterfly Labsin nettisivuilta löytyvä muokattu BFGMiner 4.2. Uudemmat BFGMinerin versiot heittävät kaikennäköistä erroria ruudulle, vaikka ne jollakin tapaa myös toimivat.
Omat kokemukset ja plussat ja miinukset ovat seuraavanlaiset:
- hiljaisempi kuin Antminer S3
- hyötysuhde jonkin verran parempi kuin S3:ssa, joskaan ei mitään maata mullistavaa
- melkoisesti tehoa suht pienessä ja hiljaisessa paketissa
- eksoottinen ulkonäkö kiinalaisiin teollisiin louhintalaatikoihin nähden
ja sitten:
- hiukan epäkäytännöllinen ja vahinkoarka ulkomuoto
- ei standalone, eli ei voi käyttää helposti wlanin varassa komerossa niin kuin Antminerin S1 tai S3
- oma “700 GH” mallini ylikuumenee vakiona ja alkaa throttlata, lisätuuletus auttaa
- ei ole nykytiedon valossa VIELÄ mahdollista yli- tai alikellottaa, mikä olisi aivan kriittinen ominaisuus tuon kuumenemisenkin takia
- alttiita vesivuodoille, bitcointalkissa raportteja ja pelottelua vuodoista
- Butterfly Labs on ajautunut selvitystilaan ja valtion viranomaisten ohjaukseen, joten tuotetuki on olematonta
- BFL on tunnettu käytännössä rikollisen huonosta toiminnasta ja useat heidän työntekijänsä riekkuvat isoillakin nettiroorumeilla kuin 14-vuotiaat totaaliset kusipäät
Tässä vielä lopuksi screenshotti omasta cgmineristäni. Tällä hetkellä on alla Ubuntu 14.02 kun konffailen Raspberryä vielä vähän lisää:
“700 GH”:ksi tehtaalla merkatun mallin todelinen nopeus cgminerin mukaan n. 790 GH/s. Virrankulutus Corsair TX750:llä 550W seinästä.
“550 GH” mallin nopeus n. 650 GH/s. Virrankulutus Super Flower 500W powerilla 420W seinästä. Kun tämän laitteen kytkee Corsairin poweriin, se “innostuu” ja nopeus nousee liki 700 GH/s:iin ja virrankulutus silloin 470W
Eli ihan kiva setti, oli firmasta mieltä mitä tahansa. 1.45 TH/s ja 970 wattia virrankulutusta ja melutaso kohtuullinen, joskaan en haluaisi pitää noita olohuoneessa.
Pakko oli aloittaa tänne tällainen ketju, koska Butterfly Labsin tarina on Bitcoinin historiankirjoissa niin eeppinen saaga täynnä tuskaa ja kyyneleitä sekä laitteen tuotekehityksessä että ennakkotilauksia tehneiden asiakkaiden keskuudessa. Veikkaan, että tällä foorumilla ei ole ihan hirveästi väkeä joka on samassa veneessä kanssani. Täytyy nyt vielä tutkailla josko näitä laitteita saisi joskus yli- ja alikellotettua softalla. Minulta löytyy myös Atmel AVR Dragon programmeri/debuggeri, millä pystyy flashaamaan BFL:n 65nm tuotteisiin firmwareja, mutta en ala vielä sorkkimaan sillä Monarchia kun en ole kerennyt vielä Jalapenoihinkaan sitä testata.