Deflaatio on peikko, jota pelätään ihan turhaan. Esimerkiksi kulutusnäkökulmasta se on empiirisesti susi argumentti, että ihmiset eivät ostaisi mitään. Ensinnäkin ihmiset tietenkin ostavat elintärkeitä asioita, jotta he pysyvät hengissä. Kaikenlisäksi he tuntuvat ostavan myös kodinelektroniikkaa aika massiivisesti, vaikka kodinelektroniikka on jatkuvasti kovemmassa deflaatiokierteessä, kun Bitcoin tulee todennäköisesti koskaan olemaan! Odottamalla vuoden tai pari saat samalla rahalla helvetisti kehittyneemmän vehkeen, mutta silti niitä vaan ostetaan ja ostetaan.
Investointien ja lainojen näkökulmasta asia on monimutkaisempi, mutta se on selvää, että argumentti jossa väitetään deflaation lopettavan investoinnit on täysin paradoksaalinen. Bitcoin-taloudessa deflaatio voi johtua lähtökohtaisesti kahdesta asiasta, joko sen käyttäjämäärä kasvaa tai talous kasvaa. Käyttäjämäärän kasvu on toki Bitcoinille tässä vaiheessa äärimmäisen olennaista ja siihen liittyy monia aspekteja kuten se, että käyttäjämäärän ja kurssin nousu tuntuu lähinnä lisäävän Bitcoinin käyttöä, koska ihmiset haluavat kokeilla uutta tapaa maksaa.
Käytännössä näitä asioita tarkastellaan kuitenkin sen valossa, että kaikki 21 miljoonaa (tai lähes kaikki) ovat jo luotu järjestelmään ja kaikki käyttävät bitcoinia. Silloin ainoa merkittävä käyttäjämäärän muutos on väestönkasvu, joka itseasiassa taittuu laskuun muutaman vuosikymmenen päästä monien väestökasvuennusteiden perusteella. Tämä tulee aiheuttamaan taloudelle yleistä inflaatiopainetta, joskin lievää sellaista. Jokatapauksessa väestönkasvun vaikutus on hyvin pieni.
Jäljelle jää talouskasvu. Miten talouskasvua tapahtuu? Lainojen ja investointien avulla. Mitä tämä aiheuttaa Bitcoin-taloudessa? Deflaatiota. Mitä sitten tapahtuu lainapohjaisille investoinneille? Ne vaikeutuu. Mitä tapahtuu talouskasvulle? Se vähenee tai loppuu. Mitä tapahtuu deflaatiolle? Se vähenee tai loppuu. Mitä tapahtuu lainapohjaisille investoinneille? Ne helpottuu. Eli yksinkertaisesti väite siitä, että deflaatio tappaisi Bitcoin-talouden on täysin paradoksaalinen. Mitä enemmän on talouskasvua sitä enemmän on deflaatiota ja sitä vaikeampaa talouskasvu on, joka taas vähentää deflaatiota ja helpottaa investointeja.
Toki säästöihin perustuvat investoinnit ovat edelleen mahdollisia vaikka lainojen otto mahdottomaksi menisikin. Eli jos hyviä investointikohteita kasvavassa taloudessa edelleen löytyy, voi se pysyä kasvavana ja deflaatiopohjaisena pidempäänkin. Käytännössä tämä tulisi näkymään taloutena, jossa kasvu ei perustu velkaan sillä tavalla, kun se nykyään perustuu. Myös talouden nousut ja laskut olisivat huomattavasti loivempia, koska kasvua ja siihen liittyviä kuplia ei keinotekoisesti pönkitetä inflaation avulla.
Tässä talouden nousujen ja laskujen loivuudessa otetaan toki huomioon se, että Bitcoinin kaltainen raha olisi massiivisessa käytössä. Tällä hetkellä se ei päde millään tapaa, koska Bitcoinin koko markkinakatto on vasta noin 35 miljoonaa euroa. Puhutaan siis pikkuriikkisestä taloudesta maailman mittakaavassa. Tämän kokoinen rahatalous, joka on kuitenkin globaalisti käytettävissä, on tietysti varsin altis heilahteluille. Se on Bitcoinin haaste tässä vaiheessa.