Deflaatio

“Bitcoinille voi siis käydä niin, että että yhden BTC:n arvo kasvaa loputtomasti, eikä kukaan enää halua käyttää niitä. Tästä luultavasti seuraisi lopuksi koko järjestelmän romahtaminen.”

en tajua miksi tuossa artikkelissa, tai yleensäkkin pelätään deflaatiota ja että miksi järjestelmä kaatuisi deflaation takia. jos/kun se joskus tulevaisuudessa se tapahtuu niin bitcoinin hinta on esim. 1000e. silloin aletaan vain käyttämään “bitcenttejä” eli ei niinkuin nykypäivänä ihmiset ostaa marketeista kerralla sen 50btc hintaan 200e, vaan tuolloin käsittääkseni ostetaan 0,2btc hintaan 200e ja nämä esim. tavarakaupat on sen mukaiset tietenkin. nykypäivänä esim. riser-kaapeli on n. 3btc ja tulevaisuudessa se voi olla 0,012btc…

vai tarkoitetaanko tuolla lainaamallani lauseella sitä että coinien hinta nousee niin kovaa tahtia ylöspäin että käyttäjät eivät uskalla ostaa niitä koska pelkäävät ostovoimansa katoavan kokonaan sen takia koska hinta nousee heiluu niin lujaa.

mitä muut ovat mieltä ?

Lause on vähän hämärä kyllä. Jos arvo nousee, ei järjestelmä oikein voi romahtaa, koska kyllähän ihmisille aina raha kelpaa. Jossain vaiheessa pikemminkin tulee jonkinlainen kupla tms, jos ihmiset rupeavat kotiuttelemaan voittojaan enemmissä määrin, esim. ostelemaan asuntoja tai sijoittelemaan rahaa toisiin kohteisiin.

Jatkuva ostovoiman nousu tuskin bitcoinien tapauksessa pitää paikkaansa, pikemminkin raju arvonheilahtelu. Vaikka sekin on ollut stabiili viimeikaikoina.

Deflaatiokierteellä pelotellaan ihmisiä, mutta koska bitcoin on täysin erilainen rahajärjestelmä kuin mikään aikaisemmin, niin perinteiset talousteoriat istuvat siihen aika huonosti. Ja toisaalta, mediassa on yleensä suht inflaatiomyönteinen perusvire - ajatellaan että inflaatio ja julkisten menojen kiihdyttäminen on hyvästä, se on tapa elvyttää taloutta silloin kun yksityinen sektori ei vedä. Inflaatiokriisejä on käsittääkseni kuitenkin ollut historian aikana huomattavasti enemmän kuin deflaatiokriisejä.

Deflaatio on peikko, jota pelätään ihan turhaan. Esimerkiksi kulutusnäkökulmasta se on empiirisesti susi argumentti, että ihmiset eivät ostaisi mitään. Ensinnäkin ihmiset tietenkin ostavat elintärkeitä asioita, jotta he pysyvät hengissä. Kaikenlisäksi he tuntuvat ostavan myös kodinelektroniikkaa aika massiivisesti, vaikka kodinelektroniikka on jatkuvasti kovemmassa deflaatiokierteessä, kun Bitcoin tulee todennäköisesti koskaan olemaan! Odottamalla vuoden tai pari saat samalla rahalla helvetisti kehittyneemmän vehkeen, mutta silti niitä vaan ostetaan ja ostetaan.

Investointien ja lainojen näkökulmasta asia on monimutkaisempi, mutta se on selvää, että argumentti jossa väitetään deflaation lopettavan investoinnit on täysin paradoksaalinen. Bitcoin-taloudessa deflaatio voi johtua lähtökohtaisesti kahdesta asiasta, joko sen käyttäjämäärä kasvaa tai talous kasvaa. Käyttäjämäärän kasvu on toki Bitcoinille tässä vaiheessa äärimmäisen olennaista ja siihen liittyy monia aspekteja kuten se, että käyttäjämäärän ja kurssin nousu tuntuu lähinnä lisäävän Bitcoinin käyttöä, koska ihmiset haluavat kokeilla uutta tapaa maksaa.

Käytännössä näitä asioita tarkastellaan kuitenkin sen valossa, että kaikki 21 miljoonaa (tai lähes kaikki) ovat jo luotu järjestelmään ja kaikki käyttävät bitcoinia. Silloin ainoa merkittävä käyttäjämäärän muutos on väestönkasvu, joka itseasiassa taittuu laskuun muutaman vuosikymmenen päästä monien väestökasvuennusteiden perusteella. Tämä tulee aiheuttamaan taloudelle yleistä inflaatiopainetta, joskin lievää sellaista. Jokatapauksessa väestönkasvun vaikutus on hyvin pieni.

Jäljelle jää talouskasvu. Miten talouskasvua tapahtuu? Lainojen ja investointien avulla. Mitä tämä aiheuttaa Bitcoin-taloudessa? Deflaatiota. Mitä sitten tapahtuu lainapohjaisille investoinneille? Ne vaikeutuu. Mitä tapahtuu talouskasvulle? Se vähenee tai loppuu. Mitä tapahtuu deflaatiolle? Se vähenee tai loppuu. Mitä tapahtuu lainapohjaisille investoinneille? Ne helpottuu. Eli yksinkertaisesti väite siitä, että deflaatio tappaisi Bitcoin-talouden on täysin paradoksaalinen. Mitä enemmän on talouskasvua sitä enemmän on deflaatiota ja sitä vaikeampaa talouskasvu on, joka taas vähentää deflaatiota ja helpottaa investointeja.

Toki säästöihin perustuvat investoinnit ovat edelleen mahdollisia vaikka lainojen otto mahdottomaksi menisikin. Eli jos hyviä investointikohteita kasvavassa taloudessa edelleen löytyy, voi se pysyä kasvavana ja deflaatiopohjaisena pidempäänkin. Käytännössä tämä tulisi näkymään taloutena, jossa kasvu ei perustu velkaan sillä tavalla, kun se nykyään perustuu. Myös talouden nousut ja laskut olisivat huomattavasti loivempia, koska kasvua ja siihen liittyviä kuplia ei keinotekoisesti pönkitetä inflaation avulla.

Tässä talouden nousujen ja laskujen loivuudessa otetaan toki huomioon se, että Bitcoinin kaltainen raha olisi massiivisessa käytössä. Tällä hetkellä se ei päde millään tapaa, koska Bitcoinin koko markkinakatto on vasta noin 35 miljoonaa euroa. Puhutaan siis pikkuriikkisestä taloudesta maailman mittakaavassa. Tämän kokoinen rahatalous, joka on kuitenkin globaalisti käytettävissä, on tietysti varsin altis heilahteluille. Se on Bitcoinin haaste tässä vaiheessa.

Tässä muuten yksi parhaista lukemistani artikkeleista tähän aiheeseen liittyen:

Voiko bitcoinin arvoa seurata jostain.Mielellään näkisin koko historian.

Täältä näkee koko historian, valitse “all data” kohdasta time period. Käyrä on selkeämpi jos muuttaa vielä sen kynttilän keskihinnaksi.

http://www.bitcoincharts.com/charts/mtgoxUSD#rg60ztgSzm1g10zm2g25zv

Deflaatiokysymykseen on vastattu melko kattavasti Bittirahan uudessa UKK:ssa. Se on luultavasti tämän ketjun keskustelua parempi analyysi aiheesta.

https://bittiraha.fi/content/usein-kysytyt-kysymykset#b10

Kohdasta 11 “Voidaanko Bitcoin tuhota ostamalla kaikki bitcoinit?”

Korjatkaa jos olen väärässä: Mikäli joku onnistuisi ostamaan kaikki paitsi yhden bitcoinnin ja sen jälkeen hukkaisi ne, niin bitcoin-talous voi koostua uudestaan tästä yhdestä jäljelle jääneestä bitcoinnista, koska bitcoinnit jakautuvat pienempiin osiin rajattomasti? Tällöin kauppaa käytäisiin jollain bitcoinnin miljoonasosilla.

Tämä pitää paikkansa. Tätä asiaa on pohdittu UKK:ssa enemmän kysymyksessa 12, “Onko mahdollista, että kaikki bitcoinit katoavat ajan mittaan?”

https://bittiraha.fi/content/usein-kysytyt-kysymykset#b12

Kyllä, yksi bitcoin riittäisi hienosti, varsinkin ohjelmistopäivityksen jälkeen joka lisäisi maksimitarkkuutta. Suurempi ongelma olisikin varmaan tässä hypoteettisessa tilanteessa se, että niiden hukkaamista ei voisi todistaa ja se voisi nakertaa ihmisten luottamusta bitcoiniin kokonaisuudessaan.

Jos ne eivät olisi kadonneet, se tarkoittaisi tällöin että yksittäisellä taholla on valta aiheuttaa rajuakin inflaatiota laittamalla näitä kolikoita liikkeelle haluamallaan vauhdilla.

Tosin tällainen ‘osta kalliilla, myy halvalla’ -strategia ei rahallisesti ole kovin mielekäs.

Bitcoinien kiertonopeudesta on olemassa hyvät taulukot, ja suuri määrä coineja ei käytännössä kierrä lainkaan. Tilanne on analoginen kullan ja hopean kanssa, jossa merkittävä osa 50 vuotta sitten olemassa olleesta kullasta on edelleen samoissa käsissä kuin silloin.

Tässä on hyvä huomioida, että liikkeellä olevien bitcoinien määrä on kasvussa, kuten näkee esimerkiksi tästä kuvaajasta:
http://blockchain.info/charts/bitcoin-days-destroyed?showDataPoints=false&timespan=all&show_header=true&daysAverageString=7&scale=0&address=

Kuvaajan juju on siinä, että se mittaa päivittäin siirrettyjen bitcoinien määrän painotettuna siirrettyjen coinien iällä. Eli jokainen siirto lasketaan mukaan kuvaajaan kaavalla *<siirrettyjen coinien ikä>. Samojen coinien siirtäminen saman päivän aikana monta kertaa ei juuri siis vaikuta graafiin.

Tämä kuvaaja osoittaa että bitcoinien hoardaus ei ole kasvamassa vaan pikemminkin laskemassa.

Tässä on tuore, aiheeseen liittyvä artikkeli. Hyvää settiä.

http://www.forbes.com/sites/jonmatonis/2012/12/23/fear-not-deflation/

Deflaatiopeikko tuntuu jossain määrin elävän edelleen Bitcoin-yhteisössä, äskettäin oli siitä iso keskustelu Redditissä. Keskustelusta kuitenkin näki, että reilu enemmistö pitää Bitcoinin mallia hyvänä.

Skeptisyys on varsin ymmärrettävää, sillä valtavirtataloustiede suhtautuu deflaatioon hyvin negatiivisesti. Sekin on kyllä ymmärrettävää, kun tajuaa miten rahajärjestelmät toimivat. Velkavetoiselle paperirahalle, jossa kulutusta ja kasvua pönkitetään keinotekoisesti kokoajan, rahan on pakko liikkua jotta koko paska ei romahda. Deflaatio olisi merkki katastrofista.

Bitcoinin mallissa mitään vaatimuksia kasvulle ja jatkuvalle kulutukselle ei ole olemassa, koska alunperinkin tyhjään perustuvan kasvun synnyttäminen on aikalailla mahdotonta. Bitcoin-taloudessa kasvu perustuu todellisiin säästöihin, joka on lisääntyvän vaurauden ainoa oikea lähde. Ainoastaan kykenemällä säästämään välittömän kulutuksen sijaan, voi syntyä uutta vaurautta.

Bitcoin talouden suhteellinen koko muihin valuuttoihin nähden täytyy ottaa huomioon.

Eikö tuo deflaatio tavallaan tarkoita sitä, että BTC-talous kasvaa? Kun BTC käy maksutapana enenevässä määrin kulutukseen ja talous kasvaa, vakautuu oletettavasti valuuttakurssikin tietylle vaihteluvälille.

Realistisestihan toistaiseksi BTC talouden miljardi USD:n markkina-arvo on kärpäsen paskan kokoinen osuus maailmantaloudessa.

Uskon, että kysyntä bitcoineille kasvaa edelleen voimakkaasti ja kiihtyvällä tahdilla. Kysyntä luo tarjontaa ja kauppa käy.

Näkyvyys mainstream medioissa tekee myyräntyötä tavallisen kansan riveissä. BTC -talous on tuntematon käsite valtaosalle väestöstä toistaiseksi.

Työ on vasta alussa ystävät.

[quote=“CoinmasterYoda, post:14, topic:114”]Bitcoin talouden suhteellinen koko muihin valuuttoihin nähden täytyy ottaa huomioon.

Eikö tuo deflaatio tavallaan tarkoita sitä, että BTC-talous kasvaa? Kun BTC käy maksutapana enenevässä määrin kulutukseen ja talous kasvaa, vakautuu oletettavasti valuuttakurssikin tietylle vaihteluvälille.

Realistisestihan toistaiseksi BTC talouden miljardi USD:n markkina-arvo on kärpäsen paskan kokoinen osuus maailmantaloudessa.

Uskon, että kysyntä bitcoineille kasvaa edelleen voimakkaasti ja kiihtyvällä tahdilla. Kysyntä luo tarjontaa ja kauppa käy.

Näkyvyys mainstream medioissa tekee myyräntyötä tavallisen kansan riveissä. BTC -talous on tuntematon käsite valtaosalle väestöstä toistaiseksi.

Työ on vasta alussa ystävät.[/quote]

En henkilökohtaisesti näe skenaariota, jossa luottamus bitcoiniin menisi täysin poislukien joku massiivinen bugi järjestelmässä, mitä en pidä kovin todennäköisenä.

Tällä hetkellä luottamus kahteen “päävaluuttaan”, euroon ja dollariin on heikentymässä jatkuvasti ja bitcoin tarjoaa sopivasti oikeasti kilpailukykyisen vaihtoehdon edellämainituille. Esteenä on vain “taviksille” suht korkea learning curve siihen, kuinka järjestelmä toimii.

Kysyntää ja tarjontaa kauppojen osalta on jo saatu aika hyvin mielestäni käyntiin, mutta valtioiden puuttuminen kaupankäyntiin hieman arveluttaa.

Jues: sun kanssa olen pitkälti samoilla linjoilla.

“Tavikselle” kynnyksenä näen teknisen jargonin lisäksi sen käytännön asian, että raha on omalla vastuulla. Sitä ei säilytetä pankin valvonnassa, vaan pidetään omien suojausten takana.

Lompakkojen hallinnan logiikkaan ja “maksamisen käytettävyyteen” tarvittaisiin mielestäni parannuksia. Tulevaisuudessa käyttöraha tullaan ilmaisemaan muodossa mBTC (ja yBTC), kun talous ja bitcoinin arvo ovat kasvaneet riittävästi. Kuka asiaan perehtyneistä osaisi nykyarvollaan heittää lonkalta vaikkapa leffalipun tai taulutelevision hinnan bitcoineissa? Entä sitten, kun BTC:n arvo on satakertainen? Tuoreessa muistissa ainakin itselläni on vielä markkojen vaihto euroihin. Kansan syville riveille se oli hyvin hankalaa ja jopa mahdotonta omaksua nopeasti.

Itse olen lähtenyt BTC -kuvioihin ideologisista syistä. Väsähtäminen valtioiden finanssipolitiikkaan katkaisi tämän kamelin selän. ;D

Euro- ja USdollaritaloudet ovat pahasti kuralla. Bitcoinilla on kuitenkin nimiongelma popularisoinnin kannalta. Perinteistä valuutannimeä muistuttavalla nimellä kynnys tämän valuutan käytön aloittamiselle olisi pienempi. Onneksi kuitenkin kynnyksen päälle päässyt harvemmin enää kompastuu siihen.

[i]"Yleisvalvontatoimiston päällikkö Päivi Heikkinen sanoo, että nykymuodossaan bitcoinista ei ole kilpailijaksi keskuspankkivaluutoille. Hän perustelee näkemystään esimerkiksi bittirahojen rajoitetulla enimmäismäärällä, minkä katsotaan johtavan valuutan arvonnousuun.

– Vaikea kuvitella, että sadattuhannet ihmiset haluaisivat palkkansa bitcoineina, maksaa vuokransa bitcoineina ja ostaa leipää sekä maitoa niillä. Ne eivät riitä, Heikkinen sanoo."[/i]

Legendaarista settiä huhtikuulta tästä artikkelista http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2013/04/22/jos-huumediilerit-luottavat-bittirahaan-miksen-minakin/20135713/12

se on kun ei sen vertaa oteta selvää, että paljonkos ny on desimaaleja käytössä.

Sen nyt ymmärtää, ettei Heikkinen ole hirveästi jaksa päätään vaivata bitcoinilla sun muilla, kun kyse on niin marginaalisesta asiasta. Muttei ehkä kannattaisi kuitenkaan kommentoida asioita lehdille, ennenkuin on jotain perusteita edes selvitellyt ::slight_smile: