Dai Stablecoin System & MakerDAO

Nyt on julkaistu ensimmäinen vakava Ethereum dApp sitten Tual:in DAO katastrofin.
Kehittäjien selostus siitä miten se toimii on hieman vaikealukuinen ( https://makerdao.com/purple/ ), joten koitan tässä selittää vähän käytännöllisemmin mistä siis on kyse.

MakerDAO on julkaissut kaksi kryptovaluuttaa:
-Spekulatiivinen hallintatoken MKR jota käytetään lähinnä hallitsemaan DAO:a (Hajautettua Atutonomista Organisaatiota)
-DAI kryptovaluutta jonka arvo on sidottu tällä hetkellä dollariin , eli on siis kuin USDT, mutta mahdollisesti sen voi tulevaisuudessa sitoa johonkin muuhunkin

Järjestelmä toimii Collateralized Debt Position:eilla (CDP), eli käytännössä lainoilla jotka on taattu eetterillä (ETH, myöhemmin muitakin mahdollisuuksia lainan takaamiseen on suunnitteilla käsittääkseni). Avaat CDP:n ETH transaktiolla jolle löytyy heidän käyttöliittymä täältä: https://dai.makerdao.com/
Vaihdat ETH:si poolattuun ETH ja lukitset sen CDP:hen jonka jälkeen saat nostaa DAI:ta sieltä pienempi arvoisen määrän kuin mitä lukittu ETH:si takaa. Sitten voit vapaasti käyttää DAI:t joiden arvo on siis sidottu dollariin ja pysyy vakaana. Riippuen paljonko ETH takaa CDP:täsi + paljonko velkaa siinä on eli paljonko DAI:ta on nostettu verrattuna ETH hintaan CDP:si saa jonkun likvidaatio arvon eli siis ETH alahinnan mihinkä jos ETH:n arvo tippuu niin CDP likvidoituu ja siinä oleva lainan takaus käytetään maksamaan velka ja menetät ETH:si.
Jos taas ETH hinta esimerkiksi kasvaa niin voit maksaa DAI velkasi pois ja vapauttaa lainan takauksesi omaan käyttöösi.

Esimerkki:
ETH hinta 1000$, laitat 1 ETH takaamaan CDP, nostat 500 DAI, ostat niillä 0.5 ETH. ETH hinta nousee 1500$, käytät nyt DAI:lla ostamastasi 0.5 ETH osan ostamaan 500 DAI ja maksat velkasi ja vapautat lukitun 1 ETH ja käteen sinulle jää vähän yli 1 ETH.

dApp on vasta tänä vuonna julkaistu ja siihen on päivityksiä vielä suunnitteilla, tiedä sitten kokeeko saman kohtalon kuin Tual:in DAO mutta todella mielenkiintoinen projekti mielestäni jota kannattaa tarkkailla, projekti on vasta alkuvaiheilla ja DAI ei ole vielä kovin monessa pörssissä suurilla volyymeillä mutta nyt on siis hyvin aikaa vielä tutustua tähän.

Bonus:
Jos ostit ETH kun sen arvo oli 1$ ja haluat nyt myydä sitä mutta ketuttaa maksaa 30% veroa pääomatuloista niin voit teoriassa avata CDP, ottaa DAI lainan ja myydä DAI 1$ arvoisina ilman yhtään pääomatuloa.