Mielestäni Bitcoin sopii Zeitgeist-aatteisiin hienosti. Se on valtarakenteita tasoittava, ja reilua, vapaata informaationkulkua sekä vapaata taloutta edistävä teknologia. Bitcoin on myös rahamalliltaan deflatorinen, jolloin se on omiaan vähentämään päätöntä materialistista kulutusta, vieden kulutuksen enemmän järkipohjalle. Sillä on nähdäkseni iso vaikutus tiellä kohti kestävämpää talousmallia.
Niin kutsutun resurssipohjaisen talouden suoranainen edistäjä Bitcoin ei toki ole, mutta se on kuitenkin askel eteenpäin monessa mielessä.
Mitä sitten tarkoitetaan resurssipohjaisella taloudella? Sitä eivät kaikki Zeitgeist-liikkeen sisälläkään ihan ymmärrä, ja hyvin harva sen ulkopuolella. Yritän lyhyesti koota pääpointit.
-
Se on luonteeltaan niukkuuden jälkeisen talouden rahajärjestelmä, ei sovellu niukkuuden aikaisen talouden ylläpitoon (se ei siis liity “säännöstelyyn” tai “vaihtotalouteen”, vaan kyse on äärimmäisen korkeateknologisesta tieteeseen pohjautuvasta mallista (teknokraattinen anarkismi kuvaa jokseenkin hyvin sitä)
-
Se ei ole keskitetty järjestelmä. Kyse on eräänlaisesta resurssien järkevään allokointiin pohjautuvasta ajatusmallista, jossa tarpeet viedään halujen edelle. Ei kuitenkaan pakolla, vaan koko homma perustuu ihmisten arvomuutokseen.
-
RBE (Resource Based Economy) noudattaa non-aggression principleä, eli väkivallattomuuden periaatetta. Se on suunnitteluun pohjautuva ajatusmalli (kommunismi 2.0?), mutta se ei ole keskitetty tai väkivalloin pakotettu.
RBE-mallista saa pätevimmän kuvan katsomalla Zeitgeist 3 -elokuvan ja tämän luennon osat 1 ja erityisesti 2.
Onko tuossa sitten mitään realismia? Mielestäni ei nykypäivänä. Tuollainen malli vaatii lähestulkoon Star Trek -ajan teknologiaa (Star Trekissä ihmiset eivät käytä rahaa ollenkaan, koska sitä ei enää tarvita).
Niukkuuden jälkeinen talous on saatu aikaan korkeatasoisella teknologialla, jolloin kaikki resurssien allokointi on voitu ihan vaan automatisoida. Ihmiset tekevät puhtaasti heitä itseään kiinnostavia asioita, sen sijaan että he juoksisivat rahan perässä. Tuo on mielestäni loistava ideaali, mutta realiteetit ovat siitä kaukana tällä hetkellä.
Kyllä minäkin mieluusti heittäisin koko Bitcoinin kaivoon ja tekisin jotain ihan muuta, jos se olisi järkevästi mahdollista. Opiskelisin tieteitä ja pohtisin miten pääsen Marsiin, tai jotain muuta jännää. Oikeasti vapaassa maailmassa, siis rahan orjuudesta vapaassa, ihmisen on helppo lähteä tekemään ihan mitä tahansa mielenkiintoista, ja aikaa riittää, koska ei tarvitse asettaa ykkössijalle toimeentulon tarvetta. Toimeentulo on automaatio RBE-yhteiskunnassa.
Tuo on hieno unelma, mutta valitettavasti se on tällä hetkellä vain unelma. Teknologia kehittyy vauhdilla, mutta niin sanottu post scarcity economy jää vielä tällä hetkellä haaveeksi. Nyt ja tässä näen parhaaksi toivoksemme vapaan informaationkulun ja vapaan talouden. Tähän kuuluu myös vapaa rahajärjestelmä. Näitä edistetään parhaiten vapaalla Internetillä, ja vapaalla rahalla kuten Bitcoinilla.
Jos kiinnostaa tarkemmin ymmärtää mikä on Zeitgeist -“anarkismin” ja libertarismin suhde ja eroavaisuudet, suosittelen erittäin lämpimästi Adam Kokeshin ja Peter Josephin tuoretta väittelyä. Adam taitaa olla eniten omaa ajatteluani vastaavia henkilöitä nykyään, kun taas Peter Josephin kanssa olin aiemmin vahvemmin samoilla linjoilla. Edelleen arvostan Peterin ajatuksia ja työtä erittäin paljon, mutta olen itse siirtynyt ns. realistilibertaariksi.