Bitmain.com

Onko tietoa miksi bitmain.com hyväksyy maksuvaihtoehtona vain BTC Cashin? Onko kyseisestä firmasta kenelläkään kokemuksia?

Melko helposti selviää miksi.
Bitmain ei ole ihan mikä tahansa autotallipaja eikä myöskään herra Jihan Wu ihan kuka tahansa…

Herrat Roger Ver ja Jihan Wu ovat aika vahvasti sitä mieltä että BCH on jotain enemmän kuin shittialtti. Ja kun maailmalla nyt ostetaan BTC:llä BCH:ta ei sekään näytä enää olevan mitään ns nappikauppaa.

Tuolta


voi poimia yksityiskohtia ja aavistusta kuka on Jihan Wu ja mitä tekemistä hänellä ja menneiden aikojen “bitcoinjeesuksella” Roger Ver on BCH kanssa ja mitä tekemistä Jihan Wu:lla on Bitmainin (ja vähän muunkin) kanssa ja mikä on se silta Bitcoin Cashiin. Ehkä varsin ymmärrettävää valita kaupankäyntivaluutaksi BCH (heidän näkökulmastaan).

Kumpi on Bitcoin. Sen näemme vuoden tai kymmenen kuluessa.

Tästä voi muutenkin tulla melkoinen mylläkkä (tai sitten ei) joka sekoittaa ainakin ns kahvinporoista (eli “teorioista”) kurssien ennustajien päät. Hyvä jos kykenevät teoriaa kulloinkin tapahtuneisiin sopivaksi vaihtamalla ennustamaan edes menneisyyttä…

Toki tässä sopassa on paljon poltiikkaa mukana, mutta yksinkertaisimmillaan ja konkreettisesti,
BTC on jumissa: https://jochen-hoenicke.de/queue/#
Tämä johtuu siitä, että core (Blockstream) ei halua nostaa lohkokokoa, jotta heidän (Blockstreamin) 2nd layer tuotteille olisi kysyntää. (Segwit, LN, jne.)

Bitcoin Cash, eli BCH (joissain pörsseissä myös BCC) forkkautui ja skaalautui, siinä ei ole segwittiä, mutta lohkokoko on 8mb, jolloin siirrot ovat lähes ilmaisia ja erittäin nopeita.

Satoshin alkuperäinen visio oli nimenomaan “peer-to-peer cash”, joka ei enää nykyisen BTC:n kohdalla toteudu, lähempänä tätä visiota on BCH.

Mihin 8M riittää.

Jos hiukan ajatellaan tulevaisuutta ja ajatellaan että esim bitcoinia käytettäisiin laajalti jokapäiväisessä arjessa pieniin maksuihin. Otan oikein triviaalin esimerkin.

Minulla on kahvila joka myy vain pelkkää kahvia ja kahvia myydään 1000 kuppia päivässä.
Tässä kuvitellussa ajassa yhden btcoinin arvo vastaa nykyeuroa arvolla 10000.
Ajatellaan että se maksaa 0,5mBTC kun saat nautiskella sen kahvisi ja saat vaikka santsikupinkin samaan rahaan koska kahvi itsessään ei paljon maksa.

Jokainen maksoi siis normaalilla bitcoinsiirrolla minun yhdelle btc osoitteelle 0.5mBTC.
Enkä nyt puutu siihen että paljonko he maksoivat siirtojen louhintapalkkiota.

Nyt minulla on 0,5BTC tuossa osoitteessa joka sisältää siis tuhat inputtia.

Ajattelin siirtää sen toiseen osoitteeseen ( maksaakseni itse sillä jotain tai vaikka vaihtaakseni sen euroiksi.)

Jos tällainen BTC käyttö arjen maksuvälineenä olisi kautta maailman edes jonkun verran yleistä koko bitcoin järjestelmä nyykähtäisi juuri siihen. Se kyykkäisi vaikka lohkon koko olisi se 8M.
Itseasiasa jos se olisi yleinen globaali mikromaksamisen väline niin ei sitä pelastaisi ehkä mikään järjellinen lohkon koko.

Lohkopalkkio on nyt vielä 12,5BTC.
Kukin voi seurata paljonko siirtopalkkioita alkaa tulla tuon päälle kun syntyy ruuhkaa ja alkaa ns jonon ohitus maksamalla isompia palkkioita. Siellä on näkynyt ajoittain aika meheviäkin lisiä tuon 12,5BTC päälle.

Kohta lohkopalkkio tippuu puoleen mutta louhijat haluavat kuitenkin siirtopalkkionsa ja ruuhkassa se onnistuu niin kauan kun aina on joku joka kohottaa maksamaansa siirtopalkkiota päästäkseen keulille jonossa.

Mutta nyt haluan siis siirtää sen 0.5BTC toiseen osoitteeseen.
Se sisältää 1000 inputtia.
Vedetään nyt vin suuruusluokka hatusta erittäin karkeasti laskematta tarkemmin ja kuvitellaan että siirron koko olisi nyt 150000 tavua. 150kilotavua ja haluan että siirto menisi kohtalaisella alle tunnissa. Otan huomioon tämän hetken mempoolin ja haluan päästä siis jonossa “ohi”. Varmistaakseni asemani otan tän hetken fee taulukosta


alimman jolla näyttäisi olevan mahdollisuus päästä seuraavaan tai sitä seuraavaan lohkoon. ja koska jos huono tuuri käy lohkon aikakin voi olla joskus pitkä.

Päädyn 400 satoshiin/tavu. ja siis hihasta ravistettu siirron koko 150k tavua.
150000x400=60 miljoonaa satoshia jotta saisin “per heti” siirrettyä tuon päivän kassan. Siis homma kaatui siihen.

Ok, joudun pakkovalintaan ja odottamaan. Entä jos hyväksyisin että odotus aika voisi olla pitkä. Tosi pitkäkin jos huono tuuri käy. (tuo linkin talukko ei taida huomioida tilannetta jossa mempooliin tulee koko ajan lisää ja se kasvaa ja koko ajan löytyy maksuhalukkaita täyttämään louhijoiden “ahneutta”.
Voi mennä päivässä tai jää jopa paljon pidemmäksi aikaa jumiin ja valitsen 200satoshia/byte
(eilen käytin arvoa 200 satoshia byte ja edelleen jumissa, kohta kulunut 24h)
Valitsen 200 satoshia / tavu.
No niin, maksan. 0.5BTC päivän kassasta tulee minulle 0.2BTC ja louhijoille 0,3BTC.
Jos kassani oliskin samalla tavalla koottu mutta saldo vaan olisi kymmen tai satakertainen ei tuo 0.3BTC heilauttaisi edes kulmakarvoja.

Osuuspankki siirtää nopeammin ja halvemmalla vaikka indonesiaan.

Tässä vaiheessa kiroan BTC: alimpaan hel… olisi ollut paljon viisaampaa rahastaa vitosia fiattia.

Mark Cuban on oikeassa. Bitcoinista ei tule koskaan globaalia arkipäivän jokapaikassa maksamisen välinettä. Ei edes lähelle. No sitten voi tulla jos päälle kehitetään mikälie salamaverkko jossa rahani kulkee mikälie tahojen kontrolloimana ja mikälie tahojen koska tahansa hukattavana tai saattavat jopa muutama ukko keksiä että pistetääs lihoiksi ja nostetaan palkkioita.

Tää nyt vaan ei toimi. Toki unelmia voi olla ja kaikki toimii hienosti aina kun lähdetään siitä että ohitetaan pari kolme kiusallista pikkuasiaa jotka ratkaistaan joskus myöhemmin tai jossain muualla.

Jos joku kuvittelee että demokratia ratkaisee niin erehtyy. Se päättyy riitelyyn ja siihen että syntyy eri itsenäisiä kuppikuntia ja aina on joku ongelma ratkaisematta kun ei synny konsensusta. Diktatuuri olisi jo hoitanut ongelman kun demokratia vasta alkaa tajuta että tassä ehkä saattaa olla joku ongelma mutta riitelee siitä onko ongelmaa tai eikö ole ja millainen se on.

BCH on ihan sama. Mutta nyt kun käyttö on vähäistä ja maksimi blokkikoko 8M joutuvat louhijat louhimaan pikkiriikkisellä palkkiolla siirroista. Kun ei ole ja louhittava kuitenkin on. Kun käyttö yleistyisi ja mempooli alkaisi täyttyä ja koko ajan blokit huitelisivat lähellä 8M saattaisi olla aika helppo ennustaa että ei ole BCH siirtely ilmaista eikä edes halpaa.

Tietenkin jos siirtopalkkioiden maksajat päättäisivät olla maksamatta ja etuilematta… mutta siirtelijöiden kesken nyt ainakaan ei voi syntyä konsensusta jostain siirtopallkion määristä.

Nimittäin jos kaikki siirtäjät, joka ikinen, vain päättäisi että siirtopalkkio on 20 satoshia per tavu niin louhijat eivät voisi asialle mitään. Koska joku kuitenkin louhii. No tällaista sopimusta ei ihmisnisäkäs kykene keskenään tekemään. Ns “hyvä diktaattori” tietenkin voisi sellasen määrätä. mutta sitä ei kukaan halua - vai haluaako ehkä sittenkin. Se jää nähtäväksi.

Tässä yksi mukava paikka jossa voi seurata reaaliajassa lohkoittain kuka louhi ja paljonko oli lohkon koko ja paljonko oli siirtopalkkiot. (nyt pyörii 3-4BTC per lohko (+ tiewnekin se 12,5BTC) ja paljonko oli toteutuneet siirtopalkkiot kilotavua kohden kun ruksailee listasta ne asiat mitä haluaa katsella. Yhdessä lohkossa transaktioiden määrä näyttää nyt keikkuvan 1000 ja 2000 välillä.
Jos ajettelee että pikkumaksuihin käyettäisiin maailman laajuisesti niin jokainen ymmärtää että tilanne olisi aivan mahdoton. Eihän 2000 (kallista) transaktiota 10 minuutissa ole oikeastaan mitään jos BTC olisi laajassa arkikäytössä maksuvälineenä globaalisti. Pilkkua pitäisi sirtää reippaasti. Tulee mieleen ne Mark Cubanin murjaisut.

Mutta, hodlaaminen ei maksa mitään ja kun vain pöytälaatikkoon kirjaa ruutuvihkoon kulloistakin spekulatiiviarvoa ei sekään maksa mitään.

Yksi vaihtoehtohan (ainakin teoriassa, vaikka siinäkin on monta mutkaa matkassa) voisi olla blokin tavoiteajan pudottaminen esimerkiksi minuuttiin ja blokkipalkkion pudottaminen tietysti vastaamaan tätä. Hieman suuremman blokkikoon ja nopeampien blokkien kanssa pärjättäisiin jo pitkälle tulevaisuuteen ilman mitään lightning virityksiä. Bcashan nyt on tuon blokkikoon osalta sillä tiellä. Toki sitten lohkoketjun kasvava koko aiheuttaisi tässä omat ongelmansa.

Noissa lohkoketjun ulkopuolisissa virityksissä vaan on se, että siinä vaiheessa aina astuvat mukaan isot korporaatiot tavalla tai toisella, jolloin alkuperäinen idea Bitcoinista keskittämättömänä järjestelmänä kärsii.

Vähän tuntuu, että Bitcoinin osalta on tehty aivan liian vähän aivan liian myöhään ja tulevaisuudessa joku muu oikeasti käyttökelpoinen kryptovaluutta tulee syöksemään Bitcoinin valtaistuimeltaan. Toki jollain tasolla Bitcoin varmasti jää kullan tapaiseksi virtuaaliseksi säästö ja sijoituskohteeksi, mutta muuhun se ei enää kauan kelpaa ja se ei ole todellakaan sitä mitä Satoshi visiossaan tavoitteli.