[quote=“rpietila, post:1, topic:1230”]Asiasta on tehty tutkielma täällä. Yhteenveto:
Kurssi on noussut eksponentiaalisesti
Trendiviivan nousunopeus on 1140% vuodessa
Eniten trendiä jäljessä oltiin kesällä 2010, juuri ennen Mt.Goxin avaamista
Eniten trendiä edellä oltiin kesäkuussa 2011, kun kurssi oli vuodessa noussut 230 000%
Tällä hetkellä trendiä ollaan jonkin verran jäljessä; lokakuun trendin mukainen kurssi on 250$.
Mikäli kasvunopeus pysyy vakiona, 1000$ saavutetaan toukokuussa 2014 ja 10 000$ huhtikuussa 2015.[/quote]
Minä kun en mistään mitään tiedä, niin kysyn kun itse olen myös pohtinut tätä. Jos tuo sinun vuoden 2015 ennuste toteutuisi, tarkoittaa se sitä , että coinin arvon pitäisi 50-100 kertaistua. Onko tuo realistista? Tarkoittaako se, vaikkakaan ei suoraan lineaarisesti, että coinien käyttäjäkunta pitäisi myös nousta samaa tahtia, vaikkakaan ei ehkä ihan 50-100 kertaistua? Tarkoittaako se myös sitä, että bitcoin järjestelmään pitäisi syytää 50-100 kertainen määrä vaikkapa euroja parissa vuodessa? Ja nämä rahat tulevat nykyisiltä käyttäjiltä tai niiltä uusilta? Jos näin on, minä en usko tuohon ennusteeseen.
Ja vielä…
Jos järjestelmään ei tule uusia käyttäjiä tai siitä ei lähde ketään pois, tarkoittaa tämä sitä, että jokaisen käyttäjän tulisi 50-100 kertaistaa oma sijoituksensa. Se olisi erittäin epätodennäköistä.
[quote=“eiviela, post:3, topic:1230”]Minä kun en mistään mitään tiedä, niin kysyn kun itse olen myös pohtinut tätä. Jos tuo sinun vuoden 2015 ennuste toteutuisi, tarkoittaa se sitä , että coinin arvon pitäisi 50-100 kertaistua. Onko tuo realistista? Tarkoittaako se, vaikkakaan ei suoraan lineaarisesti, että coinien käyttäjäkunta pitäisi myös nousta samaa tahtia, vaikkakaan ei ehkä ihan 50-100 kertaistua? Tarkoittaako se myös sitä, että bitcoin järjestelmään pitäisi syytää 50-100 kertainen määrä vaikkapa euroja parissa vuodessa? Ja nämä rahat tulevat nykyisiltä käyttäjiltä tai niiltä uusilta? Jos näin on, minä en usko tuohon ennusteeseen.
Ja vielä…
Jos järjestelmään ei tule uusia käyttäjiä tai siitä ei lähde ketään pois, tarkoittaa tämä sitä, että jokaisen käyttäjän tulisi 50-100 kertaistaa oma sijoituksensa. Se olisi erittäin epätodennäköistä.[/quote]
Kyseessä on kuluneiden 5 vuoden nousuvauhdin pohjalta tehty projektio. Eli toisinsanoen, vastaavaa nousua on jo nähty. Se ei luonnollisesti ole mikään tae siitä, että nousu jatkuu, mutta mieti esimerkiksi olisitko sanonut samat sanat, jos vuoden 2012 joulukuussa (kun kurssi oli $10 tienoilla) olisi joku ennustellut, että huhtikuussa 2013 käydään $265:ssä. Itsekin olisin katsellut tuon väittäjää epäilevästi ja kyllä se kieltämättä kuulostaakin niin isolta nousulta, että vaikea käsittää miten se voisi tapahtua, mutta se tapahtui.
Käytännössä jos sanot, että noin ei voi tapahtua, niin ennustat bitcoinin käyttäjämäärän kasvun rajua hidastumista, pysähtymistä tai jopa laskuun kääntymistä. Tämä itseasiassa kuulostaa yhtä epätodennäköiseltä kuin itse nousu. Hankala ymmärtää miksi käyttäjien määrä olisi tähän asti kasvanut tällä vauhdilla ja nyt yhtäkkiä törmäisi seinään.
Arvioni bitcoinin käyttäjämäärästä on vain 350 000 tällä hetkellä. Käyttäjämäärällä on varaa ainakin 1000-kertaistua helposti, siksi kurssinkin 1000-kertaistuminen on asia, joka pitää mahdollisuutena ottaa huomioon. Mikäli trendi jatkuu seuraavat 3 vuotta keskimäärin samana kuin viimeiset 5 vuotta, kurssi 1000-kertaistuu.
Tämä ei ole ennuste, vaan yksi skenaario. Kuten Joel mainitsi, harva uskoi syksyllä 2012 siihen, että muutamassa kuukaudessa kurssi nousisi 20-kertaiseksi. Vielä kovempi nousu oli 2010 kesäkuusta seuraavaan kesäkuuhun, kun kurssi yli 1000-kertaistui vuodessa. Viisas sijoittaja varautuu kaikkiin mahdollisuuksiin eikä leikkaa tuottoja kesken. Bitcoin on vahvassa nousutrendissä, jossa kannattaa olla mukana.
Yksi näköharha on syytä välttää. 1000-kertaistuminen 200 dollarista on eri kuin tuhatkertaistuminen 0.005 dollarista. Jos lähdetään 0.005 dollarista tuhatkertaistuminen ja sen jälkeen tuhatkertaistuminen ei vaikuta talouteen maailman mittakaavassa paljoakaan. Mutta jos lähdetään 200 dollarista tilanne on toinen. Suurissa kuplissa on aina unohdettu talouselämän realiteetit, jotka kuitenkin vaikuttavat myös bitconin kurssiin.
Siitä olen samaa mieltä, että bitcoin on nousutrendissä ja ensi vuonna ollaan yli $1000 lukemissa.
Tämä voi mennä vähän aiheen ulkopuolelle, mutta kuinka suureksi näette myös kullan ja hopean kurssin kasvavan tulevaisuudessa, jos ne vielä joskus hyväksytään maailmanlaajuisesti käytettäviksi valuutoiksi? Nythän niillä ei voi suoraan esim. ostaa ruokaa suoraan kaupasta suurimmassa osassa maailmaa. Kullan ja hopean kursseja ilmeisesti manipuloidaan, koska muuten niiden arvon pitäisi jo olla huomattavan paljon suurempi mm. rahan painamisen vuoksi.
Yksi asia, mitä mielestäni juuri kukaan täällä ei ole ottanut huomioon, että ainakin dollari ja euro saattavat mennä hyperinflaation tällä vuosikymmenellä. Pidän tätä mahdollisuutta erittäin todennäköisenä skenaariona. Mikäli bitcoin nousee vielä tästä hetkestä 1000-kertaiseksi, niin saatamme elää jo silloin hyperinflaatiossa. Siinä tapauksessa bitcoinin hinnalla ei ole merkitystä, vaan mitä sillä voi ostaa. Eli voi olla, että vuonna 2016 yhden bitcoinin hinta on esim. triljoona euroa, mikä ei siis kerro arvosta juuri mitään.
Anyway, mikäli yhden bitcoinin hinta on joskus tulevaisuudessa 150 000 euroa, niin joka tapauksessa uskon, että elämme silloin hyvin erilaisessa maailmassa kuin nyt.
Bitcoinin kannalta on erittäin tärkeää että maailman talous ei romahda tai horju vakavasti. Euron ja dollarin hyperinflaatio saattaa vaikuttaa internetin levinneisyyteen ja toimivuuteen siten että bitcoinin käyttö vaikeutuu.
Tämä vaatii mielestäni aika fundamentaalista katastrofia. Internet on niin kriittinen juttu, että sen toimivuudesta tullaan pitämään huolta lähes yhtä suurella tarmolla kuin siitä, että ihmisillä on vettä, ruokaa ja suojaa. Länsimaissa erityisesti siis. Internetin kontrolli voi pirstaloitua ihan muutenkin kyllä, joka on vain hyvä asia. Se ei saisi olla kenenkään hallinnassa, kuten nyt on. USA käytännössä hallitsee monia Internetin solmukohtia.
Bitcoinin kehitys menee Internetin kehityksen kanssa osittain käsi kädessä. Internet kehittyy vauhdilla melko köyhissäkin ja muuten alkeellisissa maissa, joten Bitcoinilla on hyvät näkymät. Internetin edut ovat niin suuret, että en näe Internetin kokonaisvaltaisesti hajoavan muussa kuin todella fundamentaalisessa katastrofitilanteessa. Maakohtaisia käyttökatkoksia siihen voi toki tulla erilaisten kriisitilanteiden saatossa, mutta sellaiset tuskin tuhoavat Bitcoinia.
Mitä maailmantalouden romahtaminen käytännössä tarkoittaa?
Ihmiset tulevat käymään kauppaa niin kauan kuin se vain suinkin on mahdollista, vaikkakin hidastumisia ja notkahduksia tulee varmasti tapahtumaan. Ne ovat enemmän sääntö kuin poikkeus ja näkisinkin, että ne ovat lopulta bitcoinille eduksi. Se, mitä käytetään valuuttana ei ole olennaista - jos ei muuta niin sitten vaikka oravannahkoja (Bitcoin olisi kätevämpi)
Internetille en oikeastaan näe minkäänlaisia uhkia. Netissä pyörii nykyään niin isot bisnekset, että jos joku maa keksii laittaa piuhat umpeen, tulee se näkymään vain ja ainoastaan maata kurjistavana tekijänä.
Itse kyllä näen niin, että bitcoin ja muut kryptovaluutat tarkoittavat sitä, että tavaroiden ja palveluiden kauppa on yhä vähemmän riippuvaista suurista maailmanvaluutoista kuten euroista ja dollareista. Jos dollari tai euro rupeisi hyperinflatoitumaan, se vain nopeuttaisi kryptovaluuttojen yms kehitystä ja käyttöönottoa.
En myöskään usko, että tietoliikenneinfra merkittävästi kärsisi jos dollari tai euro menisi hyperinflaatioon, ellei sitten muutos olisi todella merkittävää. Aina löytyy välineitä vaihdantaan, ja bitcoinin tapaiset välineet ovat pirkässä juoksussa paljon tehokkaampia ja resilientimpiä mitä valtiolliset valuutat. Ja jos tietoliikenneinfrakin kusee, niin sitten pystytetään se uudelleen alkuun vapaaehtoistyöllä tai libertardien vaihtovälineellä eli jalometalleita treidaamalla ;D
Mutta en kyllä itse usko alkuunkaan dollareiden tai eurojen romahtamiseen, pikemminkin keskuspankit nyt rupeavat tiukentamaan rahapolitiikkaansa kun kilpailua on näköpiirissä.
En itsekään usko tuohon euro/dollari romahdukseen, koska se tarkoittaisi todella levottomia aikoja. Eurohan on (mielestäni) keksitty tälläisten levottomuuksien ehkäisemiseksi. (Juu, kyllä näin silti voi tapahtua) Uskon jopa siihen, että mitä enempi kryptovaluuttaa aletaan käyttämään, sitä enempi se vakauttaa nykyisten Fiat-valuutoiden kurssia. Tämä sen vuoksi, että ihmiset ei tule meidän elinaikana siirtymään kokonaan pois nykyisestä keskuspankkien hallitsemasta rahasta, mutta nuoret aikuiset 25-45 ja juniorit (alle 25) omaksuvat kyllä uudet tavat toimia. Lisäksi kryptoraha tarvitsee vielä pitkään “oikean rahan”, johon sen hintaa voidaan verrata.
Nousutrendiin uskon vahvasti, tähän vaikuttaa kaikki nykyiset uutiset, joissa kerrotaan eri tahojen hyväksyvän/suhtautuvan suopeasti näihin valuutoihin. En usko, että näin moni instanssi, joissa on pelisilmää rahan tekemiseksi ja älykkyyttä muutenkin(Sitä tarvitaan, jotta päättäviin asemiin päästään; ainakin jonkinlaista) ryhtyisivät suosimaan esim. Bitcoineja vain harrastuksen vuoksi. Kyllä kyseessä on joko: 1. usko valuutan tulevaisuuteen, 2. toivo/usko valuutan tulevaisuudesta (on jopa niitä yrittäjiä, jotka toivovat mieluummi parempaa huomista, kuin rahaa), 3. halu olla edelläkävijä(markkinointi) tai 4. pelko siitä, että jää jälkeen.
Nämä neljä (voihan niitä olla paljon muitakin), seikkaa vaikuttavat siihen, että yrityksen omaksuvat kryptovaluutat, jopa npeammin, kuin suuri massa. Eli silloin, kun suuri massa alkaa käyttää Bitcoineja, sille on jo olemassa “alusta”.
[quote=“Jarmo Viikki, post:17, topic:1230”][quote author=nilux link=topic=1319.msg16942#msg16942 date=1401092144]
Nythän ollaan tuossa ketjun alussa mainutun toukokuun 2014 lopussa. Käyrää 600€ jäljessä. Täytyypä ostaa
[/quote]
Don’t worry… Herra Viikin kommenteissa ei ole ollut aikaisemminkaan mitään logiikkaa. Ehdotankin paluuta realismiin, eli ns maan pinnalle… ._. Ei millään pahalla.