Miten kauan keskimääräisellä ihmisellä menee keskimäärin siihen, että hän riittävällä tarkkuudella omaksuu ymmärtämyksen Bitcoinista, käyttääkseen sitä? 30 min, 2 tuntia, päiviä, viikkoja. Palailen foorumille parin vuoden tauon jälkeen. Edelleen kaipaan sitä pelkistettyä one-button-wonderia, mitä painamalla Alepan Mairekin ymmärtää.
Riippuu vähän, mitä käytöllä tavoitellaan, miten käyttö ymmärretään yms. Esim. jos haluaa sijoitusmielessä ostaa vaikka pienen määrän lyhyellä tähtäimellä, voi ostaa XBT-instrumenttia nordnetin (tai muun online-brokerin) kautta. Tällöin näkisin ettei perehtymistä juurikaan tarvita, paitsi tietysti se perehtyminen minkä tarvii sijoituspäätökseen.
Jos taas haluaa vaikka käyttää bitcoinia nettiostoksiin, niin joku lompakko kannattaa säätää toimimaan jne.
Mitä isompia summia liikuttelee coinien varassa, niin sitä enemmän kannattaa investoida myös aikaa perehtymiseen. Muttei se pelkkä bitcoinin käyttö tosiaan kummoista vaadi.
Bitcoinin käyttö tai bitcoineihin sijoittaminen on tosiaan aika paljon helpompaa kuin se, että ymmärtää teknisesti täysin sen miten Bitcoin toimii. Jälkimmäisessä menee aika paljon aikaa - itse olen nyt 4,5 vuotta ollut kuvioissa ja edelleen oppii uutta. Mutta perusasioiden omaksuminen ei mahdottoman kauan kestä. Niissäkin kyllä todennäköisesti päiviä vähintään.
Sinällään lompakon voi asentaa ja alkaa heti käyttämään, mutta kannattaa ainakin varmuuskopioinnit ja muut opetella ettei rahaa häviä. Bitcoineja menetetään kuitenkin varmuuskopioiden puutteeseen monikymmenkertaisesti enemmän kuin vaikkapa hakkerointeihin tms.
Itse Bitcoinin käyttämiseen tarpeellinen osaaminen on kohtalaisen vähäistä. Hankalampi homma on, että suurin osa ihmisistä tarvitsee hyvin henkilöstä riippuvaisen määrän käyttämisen kannalta tarpeetonta tietoa, jonka määrä useimmiten on isompi kuin käyttämiseen tarvittavan ja ymmärtäminen vaikeampaa.
Yritän tässä nyt kuitenkin listata käyttämistä varten tärkeitä tietoja:
- Bitcoin-osoitteen ja lompakon yhteys. Ymmärrys, että yhdessä lompakossa voi olla monta osoitetta ja, että bitcoinissa osoitteet toimivat samalla myös viitenumeroina. Lompakosta riippuen voi olla tarpeen opastaa myös, että lompakko tarjoaa uuden osoitteen aina kun vanhaan on tullut siirto, mutta että vanhat yhä toimii.
- Siirtojen vahvistusten merkitys ja tieto siitä minkälaisessa aika-ikkunassa niitä yleensä tulee.
- Siirtokulu. Ymmärrys siitä, että se on teoriassa vapaaehtoinen, mutta käytännössä voi pahimmillaan tarkoittaa, että siirto ei vahvistu lainkaan, jos sitä laitttaa liian vähän. Monet lompakot automatisoivat sen valinnan, että käytäjälle riittää ymmärtää mitä lompakon eri vaihtoehdot tarkoittavat.
- Ymmärtää lompakon tietoturva-malli. Eli, että lompakossa on salaisia avaimia, joiden kautta käyttöoikeus lompakon sisältöön tulee. Jos väärä ihminen pääsee niihin käsiksi, niin lompakon sisältö lähtee. Lompakkolaitteen tietoturvahygienian kunnossapitäminen.
- Lompakon varmuuskopiointi. Mielellään paperille. Riippuu lompakosta miten tehdään.
Siinä on mitä tuli näin yhtäkkiä mieleen asioita mitä on tarpeen ymmärtää käyttämiseksi.