Bitcoinien varma säilytys

Mikä olisi kaikista absoluuttisimman varma säilytys keino bitcoinille? Onko se tuo paperilompakko ja voisiko joku kertoa tarkasti miten tuon saa tehtyä. kiitos.

Mikään ei oo varma paitsi Jorma. Eikä sekään.

Valitettavasti joudut tekemään oman subjektiivisen arvion eri säilytystapojen varmuudesta.

 • Paperilompakko (kryptatty)
 • Trezor
 • Offline-säilytys jollain vanhalla koneella
 • etc etc

Miten tuo kryptattu paperilompakko tehdään ?

Esimerkiksi täällä voi tehdä: bitaddress.org

Sivu kannattaa tietysti tallentaa koneelle ja käyttää offlinena. Tarkistussumman voit katsoa täältä: https://bitcointalk.org/index.php?topic=43496.0 Näin varmistut siitä, ettei kukaan ole kopeloinut sivun lähdekoodia.

 1. Mene osoitteeseen; ”www.bitaddress.org
 2. Liikuta hiirtä kunnes pienenevä lukema saavuttaa nollan (”0”)
 3. Tallenna sivu selaimesta kovalevyllesi (nimi: bitaddress.org.html)
 4. Sammuta tietokoneesi
 5. Sammuta modeemi
 6. Käynnistä tietokone (huom! Ei modeemia)
 7. Käynnistä tallennettu dokumentti ”bitaddress.org.html” ja liikuta jälleen hiirtä jotta saavutat arvon nolla (”0”).
 8. Valitse ”Generate New Address” (10-20 kertaa)
 9. Valitse ”Paper Wallet”.
 10. Valitse ”BIP38 Encrypt?” ja Addresses to generate ”1” (vain yksi paperilompakko)
 11. Valitse tulosta. Huom! Avaa tulostettava dokumentti vain PDF esikatselussa (ÄLÄ TULOSTA PAPERILLE, EIKÄ MYÖSKÄÄN TIEDOSTONA KOVALEVYLLE). Kopio näkyvästä paperilompakosta kynällä BitcoinAddress ja PrivateKey numerosarjat vähintään kolmeen eri paperiin (huom! kirotusvirheen ja paperin hukkaamisen vuoksi).
  Nämä lukemat ovat paperilompakkosi. Osoitteeseen BitcoinAddress voit tallentaa bitcoineja. Näet ne esim. osoitteessa; www.blockchain.info. Lompakon saat auki esim. blockchain.info ohjelmalla PrivateKey numerosarjalla.

Huom! QR koodin lukeminen / vakoileminen käy helposti. Tietokoneesi kamera pitää peittää ja kamerakännykkä viedä toiseen huoneeseen. Kun kirjoitat lukemat ylös, älä lue niitä ääneen.

 1. Sammuta tietokone
 2. Käynnistä modeemi ja tietokone

Huom! Turvallisuuden kannalta tee tarkoin kohdat 1-13 juuri tässä järjestyksessä.

1 tykkäys

Erään bitcoinin kehittäjän nimeltä Luke “luke-jr” Dashjr mukaan bitaddress.org ja muut vastaavat webbisysteemit ovat täyttä kuraa ja ne toimivat väärin. Luke varmaan jossain vaiheessa tekee tästä selventävän raportin. Jotakuinkin sellasta se on, että nää webbilompakot tekee väärällä tavalla privaattiavaimet. Vaihtoehtona voisi olla vaikkapa luoda Electrumilla seedi josta tekee paperilompakoita.

Luke “luke-jr” Dashjr on kyllä luotettavan oloinen lähde. Onko sinulla linkkiä tähän kommenttiin? Ainakin eräässä JavaScriptin versiossa oli ongelmia. En ole kuullut, että ongelmaa olisi nykyisin.

BTC Storesta saat vuorenvarman Bitcoin-paperilompakon edullisesti.

Tähän kaivataan nyt kyllä melko paljon selvennystä ja lähteitä. Kaiken sen perusteella mitä itse tiedän, Bitaddress.org on pätevä sivusto eikä sen menetelmissä ole ollut mitään isompia ongelmia. Se on paljon käytetty sivusto, jonka koodin avulla tehdään todella paljon lompakoita. Tuo väite on radikaali suoraan sanottuna.

Kaikki nämä “webbisysteemit” eivät kyllä ole samanarvoisia. Sellainen sivusto kuin Brainwallet.org on saanut paljon kritiikkiä. Siinä ilmeisesti on jotain paskaa. Mutta tämä on ensimmäinen kerta kun kuulen jotain Bitaddress.orgiin liittyen.

Jatkossa mielellään niitä lähteitä heti eikä kylmiltään tälläisiä väitteitä. Monet luottavat bitaddressiin ja mielestäni perusteettomat heitot ovat turhaa pelottelua. Faktaa pöytään.

Mitä tulee luke-jr -nimiseen henkilöön, niin hänellä on kyllä meriittejä. Hyvässä ja pahassa. Bitcoin-tekniikan ymmärtää erinomaisen hyvin eli kiinnostaa tietää jos hän on löytänyt jotain vakavia ongelmia Bitaddress.orgissa. Mutta epämääräiset heitot toisaalta ei kiinnosta.

Joten toistaiseksi voin todeta että Bitaddressin käyttäminen (oikealla tavalla eli juuri noin kuin ake38 kuvaili) on edelleen yksi turvallisimmista tavoista säilyttää bitcoineja.

Tässä pätkä logia irkistä kanavalta #bitcoin, Freenoden verkossa. Jonkin verran ylimääräistäkin seassa mm. walleteista noin muuten mut oleelliset asiat löytyy.

http://pastebin.com/J3kgvuy8

Brainwallet.org tosiaan teki heikkoja avaimia. Voi olla että se oli vaan bugi… toisaalta sivuston pyörittäjä itse bruteforcaili myös lompakkoja.

[quote=“Anduck, post:10, topic:2472”]Tässä pätkä logia irkistä kanavalta #bitcoin, Freenoden verkossa. Jonkin verran ylimääräistäkin seassa mm. walleteista noin muuten mut oleelliset asiat löytyy.

http://pastebin.com/J3kgvuy8

Brainwallet.org tosiaan teki heikkoja avaimia. Voi olla että se oli vaan bugi… toisaalta sivuston pyörittäjä itse bruteforcaili myös lompakkoja.[/quote]

Siis kuulemma bitaddress.org on myös tehnyt heikkoja lompakoita joskus. Siis huhuja kuulunut, että ihmisiltä ois hävinnyt rahaa paperilompakoista jne. Tämä on sitten tietty kolmannen käden tietoa, itse en kys. palvelun paperilompakoissa ole bitcoineja säilyttänyt, joten en niin tarkkaan ole asiaa selvitellyt. Nykyisen version pitäisi kai olla toimiva, folipipot käyneet läpi koodia yms.

Edit: Henry kaipaili jotain faktaa, itse siis muistan lukeneeni redditistä asiasta. En kuitenkaan jaksa tonkia niitä threadeja nyt valitettavasti.

Ainakaan minua linkki ei vakuuttanut. Suosittelisin lataamaan koodin githubista https://github.com/pointbiz/bitaddress.org sen sijaan että käyttää bitaddress.org-sivustoa. Sivuston ylläpitäjä voisi jakaa joka sadannelle käyttäjälle koodia, joka tekee heikkoja avaimia. Githubiin on vaikeampaa ujuttaa pahantahtoista koodia kenenkään huomaamatta.

Jos ei luota tietokoneen generoimiin avaimiin, ne voi tehdä myös heittämällä noppaa tai käyttämällä sekoitettua korttipakkaa.

Minkälaisella setupilla kannattaa säilöä privaattiavaimet, jotta ne säilyvät maastossa jopa kymmeniä vuosia?

En voi kertoa menetelmistäni, koska se on turhaa tietoa ulkopuolisille. Kirjoitin tähän jo pitkät pätkät mutta tuumasin sen tietoturvariskiksi. Ei ne mitään ylivertaisia ole kumminkaan, vaan on convenience + security eikä security over convenience. Haluan että saan lompakkoni käyttöön myös 30v päästä eläkkeellä enkä ole hukannut paperilompakkoani elämän käänteisiin.

Tuon ku läsäytät muovipurkin pohjaan ni ei löydy paljastimella.
Multi sig kehiin jos haluat hifistellä. Tai sitten vaan teet kuus purkkia. Kolmeen niistä avaimen kolmasosa ja toisiin kolmeen samat uudelleen.

Pulloposti. Toimii kuulemma vedessäkin.

Päivitetään hieman keskustelua, jos vastauksesta on jollekin apua.
Päädyin itse lopulta ostamaan Trezorin (fyysinen hardware lompakko) ja cryptosteel suojan sille.

Netistä lainattu kuva molemmista:

Setti maksoi yhteensä noin 180e.
Trezor on kyllä loistava kapistus jo vain harrastusmielessäkin kryptojen säilyttämiseen. Käyttöliittymä on mielestäni kaikkein selkein kaikista lompakoista ja sitä on hauska käyttää.

Onkos varmat säilytyspaikat yhä samoja?
Trezor?

Entäs Coinmotionin holvi? Sodankin syttyessä?

Kaipa se kaikkein varmin on edelleen aivolompakko. SIeltä ei kukaan ulkopuolinen voi saada bitcoinejasi ulos oikeastaan muuten kuin kiduttamalla tai kiristämällä (tyyliin “jos et kerro tunnuksiasi niin ammumme vaimosi/isäsi/äitisi/lapsesi tms.”). Aivolompakossa on toki muuten omat hankaluutensa (esim. miten kuoltuasi perijäsi pääsevät käsiksi bitcoineihisi) mutta se on sitten toinen keskustelu se. Eli jos ihan vain turvallisuudesta puhutaan niin eiköhän aivolompakko ole lyömätön.