Bitcoinien myynti verottomasti

Tällä foorumilla on puhuttu paljon verottajan kiinnostuksesta bitcoinia kohtaan. Se mistä itse olen kiinnostunut on bitcoinien myyminen euroiksi verovapaasti, nimenomaan laillisesti. Laillisesti sen takia, koska en halua tehdä veropetosta ja stressata kymmentä vuotta (törkeän veropetoksen vanhenemisaika?) sitä että verottajalta saattaa tulla yllätys, varsinkaan siinä vaiheessa jos olen jo tuhlannut suuren osan rahoista. Liian suuri elämänriski, varsinkin jos on olemassa edes se pieni mahdollisuus että tulisi ehdotonta vankeutta jos summat ovat liian suuria. En siis itse omista vielä tällaisia summia, mutta katsotaan mihin kurssi tästä lähtee, aion holdata pitkällä aikavälillä.

En myöskään luota siihen että merkittävä bitcoinien myyminen tai oikeasti merkittävien asioiden ostaminen bitcoineilla (asunto, auto, jne) onnistuisi enää nykypäivänä ilman verottajan huomaamista. Jos puhutaan siis ihan sadoista tuhansista euroista. Tämä johtuu tietojen automaattisesta massa-vaihtamisesta, jota Prasoskin joutuu valitettavasti tekemään. Varsinkin tänä ja ensi vuonna tietojenvaihto on lisääntynyt (https://yle.fi/uutiset/3-9434032). Edes Caymansaarille muuttaminen ei vaikuttane tämän tietojenvaihdon takia, tai ainakin näin voitaneen olettaa. Myös minkään nettilompakon, kuten Netellerin käyttäminen auta.

Kryptomaailmassa pystyt siis toki helposti tekemään asiat anonyymisti ilman että verottaja pystyy tekemään mitään, esimerkiksi miksaamalla ja käyttämällä moneroa, mutta tämä ei auta yhtään mitään jos puhutaan siitä että haluat oikeasti tehdä noilla kryptoilla jotain, kuten lunastaa ne euroiksi tai ostaa asunnon. Kryptoilla ei kuitenkaan pysty nykyäänkään vielä ostamaan läheskään kaikkea ja jos ostat jotain merkittävämpää niin verottaja saattaa kyllä päästä jyvälle. Ainoa jäljelle jäävä mielekäs keino on siis saada myytyä bitcoinit laillisesti. Tämä olisi kiva saada tehtyä mahdollisimman pienellä veroprosentilla. Suomessa joudut maksamaan 30-34% pääomaveroa, tosin jonkun yrityskikkailun avulla saatat ehkä pystyä vähentämään tuota summaa, mutta et kuitenkaan ilmeisesti merkittävästi.

Ainoa tapa kotiuttaa bitcoinit euroiksi verovapaasti minkä keksin on hankkiutua rajoitetusti verovelvolliseksi Suomeen, eli käytännössä muuttaa sellaiseen valtioon joka ei verota bitcoinien myyntiä. Toisessa ketjussa puhuttiin että Saksassa tällainen onnistuisi (https://forum.bittiraha.fi/t/saksan-ja-tanskan-bitcoin-verotus/4471), eli veroprosentti olisi 0 jos on pitänyt kolikoita yli vuoden eikä harrasta treidaamista ammattimaisesti tai verojen välttelyn takia. Oletetaan siis että tämä onnistuisi Saksassa. Seuraava askel olisi sitten muuttaa sinne, elämäntilanteesta johtuen tämä voi olla aika hankala ceissi, eikä välttämätä sen arvoista jos coineja ei ole tarpeeksi. Oletetaan että coineja on kuitenkin merkittävästi ja muuttaminenkin onnistuu. Verottajan ohjeiden mukaan (https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48999/yleinen_ja_rajoitettu_verovelvollisuu/) kolme vuotta ulkomailla asumisen jälkeen yleinen verovelvollisuus Suomeen katkeaa, mutta sitä pystyy anomaan jo välittömästi muuttamisen jälkeenkin:

"Kun Suomen kansalainen muuttaa ulkomaille, häntä pidetään yleensä Suomessa asuvana muuttovuonna ja kolmena sitä seuraavana vuonna. Hänet voidaan kuitenkin katsoa rajoitetusti verovelvolliseksi jo ennen muuttovuotta seuraavan kolmannen vuoden loppua, jos hän osoittaa, että hänelle ei ole jäänyt ulkomaille muuton jälkeen olennaisia siteitä Suomeen. Kesken vuotta ulkomaille muuttanut Suomen kansalainen katsotaan hänen vaatimuksestaan rajoitetusti verovelvolliseksi muuttohetkestä alkaen, jos olennaiset siteet ovat katkenneet muuttohetkellä. Tällöin häntä voidaan Suomesta muuton jälkeen verottaa vain hänen Suomesta saamistaan tuloista.

Kun Suomen kansalaisen olennaisten siteiden on kerran katsottu katkenneen, hänestä tulee Suomessa uudelleen yleisesti verovelvollinen vain, jos hänen varsinainen asuntonsa ja kotinsa siirtyy Suomeen tai hän oleskelee täällä yli kuusi kuukautta. Hänestä ei tule yleisesti verovelvollista mahdollisten myöhemmin ilmaantuvien olennaisten siteiden perusteella (KHO 1993/1831)."

Ei siis kuulosta mitenkään mahdottomalta, jos vain onnistuu hankkimaan vuokra-asunnon Saksasta ja muuttoluvan Saksan maahanmuuttoviranomaisilta (en nyt keskity siihen että miten tämä toimii), Suomeen vain ei saa jäädä asuntoa, työpaikkaa, puolisoa, yms. mikä tulkittaisin olennaisiksi siteiksi Suomeen. Et saa myöskään hengata Suomessa yli kuutta kuukautta. Kun olet saanut vahvistuksen Suomen verottajalta että olet rajoitetusti verovelvollinen, kotiutat vaikka pienissä erissä coineja Saksassa ja testaat että verojärjestelmä tosiaan toimii niin kuin pitää. Kun olet kotiuttanut kaikki coinit, voit vaikka muuttaa takaisin Suomeen.

Jos joku jaksoi lukea tänne asti, niin olisin kiinnostunut osaako joku vastata seuraaviin kysymyksiin, eli toimiiko tämä näin helposti.

  1. Kuinka helppoa on saada rajoitettu verovelvollisuus välittömästi muuttamisen jälkeen? (en halua asua yli kolmea vuotta Saksassa).
  2. Kuinka helppoa on hakea oikeutta muuttaa Saksaan jos ei ole töitä sieltä?
  3. Jos muutan coinien myymisen jälkeen takaisin Suomeen, niin ei kai Suomen verottajalla yleensäkään ole oikeutta takautuvasti periä veroja rajoitetusti verovelvolliselta vaikka toiminta vaikuttaisi siltä että ulkomaille on muutettu vain verojen välttelyn takia ihan vain muutamaksi kuukaudeksi?
  4. Rajoitetusti verovelvollinen joutuu kuitenkin maksamaan veroja Suomesta saamistaan tuloista, eli jos kotiutan Coinmotionilta euroja saksalaiselle pankitilille, katsotaanko tämä Suomesta saaduiksi tuloiksi? Jos tulkitaan, niin entä jos siirrän coinit toiseen lompakkoon ja kotiutan jonkun saksalaisen pörssin kautta euroiksi, niin voiko Suomen verottaja tulkita että rahat on ensin siirrety pois coinmotionista, joten tulot ovat alunperin tulleet Suomesta (oletan että verottaja on vaikkapa saanut Prasokselta coinmotionissa olevan lompakkoni osoitteen ja tietää että minulla on coineja). Tällöin tosin saattaisi katketa se Saksan verottajan vaatimus siitä että coinit on täytynyt olla hallussa yli vuoden.
  5. Voisiko tämä kaikki hoitua ihan vaikka puolessa vuodessa? Jos muuttaa loppupuolella vuotta ja myy coinit sen vuoden puolella, jolloin täytyy vain odottaa verottajan päätöstä keväällä. Jos tosin muuttaa heti pois Saksasta kun on saanut vahvistuksen verottajalta, niin voikohan Saksan viranomaiset jälkikäteen tulkita että kyse oli verojen välttelystä ja vaatiakin veroja uudestaan. Vai koskeekohan tuo verojen välttely vain Saksan sisäisiä veroja vai myöskin valtioiden välillä tapahtuvaa verotusta.

En tiedä auttoiko tämä pitkä sepustus mitään, mutta kertokaa omia mielipiteitänne asiasta, joku muukin saattaa painia tämän kanssa. Ja puhun siis tilanteesta jossa olet oikeasti kotiuttamassa satojen tuhansin eurojen edestä coineja.

Olisi mielenkiintoista kuulla jonkun ihan oma tarina. Miten homma onnistui?
Tuo saksan tulkinta on erikoinen. Miten asiat voi olla noin eri tavalla EU maissa? Onkohan mahdollista, että asiat menee samaan suuntaan myös Suomessa?
Maltalla on samankaltainen verokohtelu maan ulkopuolelta saaduille tuloille.

Kirjoitit kaiken aivan oikein. Missä siis ongelma? Sen kun menet tekemään sen. Muista vaan, että sulla on enää noin 1 viikko aikaa, ellet halua maksaa veroja Suomeen vielä vuonna 2018!

Miksi ihmeessä muuttaisit takaisin Suomeen asumaan?

P.S. Halvin laillinen tapa saada 0% tulovero, on oleskelulupa Panamassa:
https://panama-immigration-services.com/panama-friendly-nations-visa/

Muihin asioihin en osaa ottaa kantaa kuin näihin kahteen.

Eli Saksaan muuttamiseen et tarvitse EU-kansalaisena yhtään mitään lupia yhtään keneltäkään. Sen kun muutat pois jos siltä tuntuu.

Tuo kuuden kuukauden aikaraja on tuttu lätkähommien puolelta, ns. “artistiverotus”. Jos muutat kesken vuotta ulkomaille ja olet jo asunut Suomessa yli kuusi kuukautta sen verovuoden aikana, et tule saamaan rajoitettua verovelvollisuutta, et ainakaan pelkästään Bitcoin myyntejäsi varten, vaan takuuvarmasti Suomen verottaja sinulta verot niistä perii.

Sillä tavalla homma onnistuu varmasti, että muutat nyt ennen vuoden vaihdetta 2018 Saksaan, oleskelet siellä ensi vuodesta yli kuusi kuukautta ja muutat virallisesti takaisin suomeen 2019 vuodenvaihteen jälkeen. 2018 vuoden puolella toki voit oleskella Suomessa sen alle kuusi kuukautta, mutta virallisesti en suosittelisi muuttamaan takaisin ennen 2019, koska tällöin verottajalla ei teoriassakaan jää lailista saumaa koskea Bitcoin tienesteihisi. Mikään parin kuukauden stinttikikkailu ei tule onnistumaan.

Eräänä huomiona täydentäisin, että voi syntyä tilanne jossa “Suomessa yleisesti verovelvollinen henkilö on verosopimuksen mukaan toisessa valtiossa asuva. Tällöin Suomi voi yleensä verottaa ainoastaan henkilön Suomesta saamat tulot, vaikka henkilö on Suomessa yleisesti verovelvollinen.”

Eli kun sanot “Ainoa tapa kotiuttaa bitcoinit euroiksi verovapaasti minkä keksin on hankkiutua rajoitetusti verovelvolliseksi Suomeen, eli käytännössä muuttaa sellaiseen valtioon joka ei verota bitcoinien myyntiä.” niin se ei ole teknisesti ainut tapa.

Moi,

Esim. verosopimusta sovellettaessa voi olla vain yksi verotuksellinen asuinpaikka 3v säännöstä huolimatta. Tosiaan myös kuten edellä. En tiedä oletko ollutkin jo Feeniksiin yhteydessä. Jos et, niin pudota mailia [email protected]