Bitcoinia sivuava pro gradu -tutkielma

Jätin viime viikolla tarkastettavaksi Bitcoinia sivuavan pro gradu -tutkielmani ja ajattelin sen linkittää tännekin, mikäli sitä joku haluaa vilkaista:

http://www.uta.fi/~jm80907/Juri_Mattila_pro_gradu_erillinen_kansilehti.pdf

Huomautettakoon kuitenkin, että tutkielma käsittelee lähinnä vertaisverkkoteknologian synnyttämää lainsäädännöllistä muutospainetta, joten Bitcoinin hyötyjä ei tästä johtuen erityisemmin ole tutkielmassa analysoitu. Ehkä tämä laajempi aihepiiri jotakuta tästä huolimatta kuitenkin kiinnostaa.

s. 48 poistaisin “helposti”, koska ei voida sanoa että kontrollointi olisi mahdollista edes vaikeasti tai millään tapaa
Valuutan arvo ei siten esimerkiksi rahapoliittisin keinoin ole helposti kontrolloitavissa

Ihan hyvältä vaikutta, en lukenut kuin bitcoin-osion.

[quote=“kangasbros, post:2, topic:428”]s. 48 poistaisin “helposti”, koska ei voida sanoa että kontrollointi olisi mahdollista edes vaikeasti tai millään tapaa
Valuutan arvo ei siten esimerkiksi rahapoliittisin keinoin ole helposti kontrolloitavissa[/quote]

Tokihan Bitcoinin valuuttakurssi on edelleenkin valtiotasolla kontrolloitavissa rahan kvantiteettiteorian puitteissa samoin kuin esim. Kiina kontrolloi Yhdysvaltain dollarin kurssia ostamalla valtavia määriä dollareita pois markkinoilta ja laskemalla niitä takaisin kiertoon mielensä mukaisesti. Mutta kuten todettua, helppoa se ei missään tapauksessa ole, vaikkakin teoriassa mahdollista.

Juuri näin. Itseasiassa EKP:n tuoreessa virtuaalirahoja koskevassa raportissa oli kohta, joka viittasi siihen, että EKP saattaisi olla valmis ostamaan itselleen Bitcoin-reservejä. Itseasiassa jos Bitcoinista tulee merkittävä tekijä joskus tulevaisuudessa niin pidän melko todennäköisenä, että valtiot ja keskuspankit ostavat suuria määriä bitcoineja nimenomaan kontrollin lisäämiseksi.

Tämä ei ole ajankohtainen asia tosin, Bitcoin on vielä aivan liian pieni noihin ympyröihin.

Kiitos linkkauksesta!

Olen muuten torstaina jättämässä jatko-opintohakemuksen tohtorinväitöskirjan laatimista varten ja kuulisin mielelläni näkemyksiä siitä, minkälaisia oikeustieteen, taloustieteen, informaatiotieteen sekä tulevaisuudentutkimuksen leikkauspisteeseen sijoittuvia tutkimusongelmia näkisitte digitaalisiin kryptovaluuttoihin ja erityisesti Bitcoiniin mahdollisesti liittyvän. Eli toisin sanoen, mitä Bitcoiniin liittyen haluaisitte näiden tieteenalojen piirissä tutkittavan?

Linkki oli vanhentunut mutta löysin virallisen version täältä: http://tutkielmat.uta.fi/tutkielma.php?id=23056

Väitöskirjaan minulla ei ole antaa vinkkejä, mutta erittäin hyvä että aiot tutkia aihetta lisääkin.

“Eli toisin sanoen, mitä Bitcoiniin liittyen haluaisitte näiden tieteenalojen piirissä tutkittavan?”

Onko Bitcoinin takeena oleva matematiikka aukoton ja pettämätön ?
Selkokielinen selvitys siitä mikä bitcoin-algoritmi on. Mitä tarkoittaa että Bitcoin perustuu avoimeen lähdekoodiin ja mikä tarkalleen ottaen tekee tästä algoritmista korrektin eli mihin perustuu väite ettei algoritmia voi käsitellä tai väärentää eli manipuloida.
Selvitys bitcoin-verkon toiminnasta yleensä, mikä tekee siitä luotettavan.
Mitä tarkoittavat ns. mikserit ja miten ne vaikuttavat maksutapahtumaketjun seurattavuuteen.
Nämä ovat perustavanlaatuisia kysymyksiä, fiat-rahan takaavat keskuspankit, Bitcoinin matematiikka.

Kiinnostaisi erityisesti analysointi, kuinka haavoittuva Bitcoin on mahdollisille suurten exchange -talojen sulkemiselle esim. valtioiden tai crakkereiden toimesta? …mitkä ovat toimivia vaihtoehtoja noissa tilanteissa?