Bitcoin on arkikäytössä vuonna 2020 - entä sitten?

Heitetään skenaario, että eurokriisin tai muiden tapahtumien seurauksena bitcoinien käyttö yleistyy, ja kun se yleistyy tarpeeksi, siitä tulee jokapäiväinen maksuväline, jolla voi maksaa vuokran ja sapuskat lähikaupassa.

Mitä vaikutuksia tällä on yhteiskuntaan? Ajattelin, että tähän ketjuun voisi koota - enemmän ja vähemmän utopistisia - ideoita siitä, mitä (käytännön) vaikutuksia on Bitcoinilla on arkielämään.

Aloitan omalla heitollani: kun rahan siirtely on lähes ilmaista, talous siirtyy reaaliaikaisemmaksi: kun duunipäivä on paketissa, saat palkan bitcoineina lompsaasi kun leimaat kellokorttisi. Sitten maksat (tai automaatti maksaa puolestasi) päivän vuokran, ja loput bitcoinit voit säästää tai pistää heti kurkusta alas :-). Arkijärki sanoo, että tämä on hyvä juttu talouden kannalta, kansantaloustieteilijät korjatkoot jos meni väärin.

Yksi asia todennäköisesti lisääntyy: harmaa talous. Nykymaailmassa harmaan talouden maksuväline on käteinen. Tulevaisuudessa digitaalinen käteinen, eli Bitcoin, tuo uudenlaisia mahdollisuuksia pimeään palkanmaksuun, koska palkan voi maksaa Internetin yli.

Ja ei, en pidä tätä välttämättä huonona asiana. Erityisesti Suomessa yrittäjänä toimiminen on nykyiseltään todella vaikeaa. Työntekijöiden palkkaaminen on vaikeaa, koska työehtosopimukset ovat kohtuuttomia.

Tämä suuri epäkohta ratkaistaan joko sitovien työehtosopimusten lakkauttamisella tai Bitcoinilla. Esimerkiksi tällä hetkellä yrityksemme ei voi palkata yhtään työntekijää, vaikka työtä tekeviä kyllä olisi tarjolla ja sopimukseen päästäisiin jos olisi mahdollista sopia vapaammin.

Tietysti työntekijöiden palkkaaminen pienemmillä palkoilla törmää toiseen fataaliin ongelmaan Suomen yhteiskuntamallissa ja se on meidän “kannustava” sosiaaliturvajärjestelmä. Tuet katkeaa heti jos teet vähänkin töitä eli ei kannata tehdä mitään, paitsi jos saat niin paljon että se kannattaa.

Ratkaisu tähän on tietysti perustulo, jonka päälle voi huoletta tehdä työtä pienemmälläkin palkalla ja osa-aikaisesti tai pätkätöinä.

Rahaliikenteen automatisoinnin kustannukset pienenevät dramaattisesti. Tämä tarkoittaa paljon uusia startuppeja/palveluita, jotka siis eivät ainoastaan myy jotain, vaan myös yhdistävät myyjiä ja ostajia mielenkiintoisella ja innovatiivisella tavalla.

Oikeastaan jo perinteisen talouden piirissä toimii monenlaisia tällaisia yrityksiä - esim. ebay, kickstarter jne. Bitcoin-taloudessa vain maksuliikenteen järjestäminen ei ole yrityksille minkäänlainen kustannus, vaan “barrier of entry” tämänkaltaiseen liiketoimintaan on todella matala.

Yksi omista visioistani on esim. localbitcoins.com-tyylinen palvelu, joka olisi vain sijaintipohjainen markkinapaikka mille vaan fyysiselle tavaralle, jota on vaikea myydä postimyynnin kautta :slight_smile: Tai sitten kehitän localbitcoinssia siihen suuntaan.

Vielä yksi, eli asiakasprosessien huomattava yksinkertaistaminen ilman järjettömiä investointeja. Olisi jo nyt varsin kustannustehokasta ja helppoa tehdä automatisoitu “bitcoin-ravintola”. Esim. ravintola-menu, jossa on luotu jokaiselle artikkelille ja pöytänumerolle oma bitcoin-maksuosoite ja qr-koodi. Näin siis voisi tehdä niin, että kun maksat jonkun kohdan (esim. aurajuustopurilainen, pöytä 5) keittiössä valvovassa tietokoneessa kilahtaa ja safka toimitetaan pöytään kun se on valmis. Sekä ravintola että asiakas säästää aikaa ja vaivaa :slight_smile:

Miettii vaikkapa kuinka paljon Vapiano on investoinut hienoisiin vehkeisiinsä, jotka eivät mielestäni edes paranna asiakkaan palvelutasoa… ;D

[quote=“kangasbros, post:3, topic:315”]Vielä yksi, eli asiakasprosessien huomattava yksinkertaistaminen ilman järjettömiä investointeja. Olisi jo nyt varsin kustannustehokasta ja helppoa tehdä automatisoitu “bitcoin-ravintola”. Esim. ravintola-menu, jossa on luotu jokaiselle artikkelille ja pöytänumerolle oma bitcoin-maksuosoite ja qr-koodi. Näin siis voisi tehdä niin, että kun maksat jonkun kohdan (esim. aurajuustopurilainen, pöytä 5) keittiössä valvovassa tietokoneessa kilahtaa ja safka toimitetaan pöytään kun se on valmis. Sekä ravintola että asiakas säästää aikaa ja vaivaa :slight_smile:

Miettii vaikkapa kuinka paljon Vapiano on investoinut hienoisiin vehkeisiinsä, jotka eivät mielestäni edes paranna asiakkaan palvelutasoa… ;D[/quote]

+1

Tuo on aivan huikea idea ravintolalle! Olen Vapianossa pari kertaa käynyt ja lamppu välähti heti. Olisi kyllä huikeaa jos se toimisi noin :slight_smile:

Yksi huikea sovellusala tuli vielä mieleen: automaatit! Nimittäin bitcoin-automaatithan tulevat paljon helpommiksi ja edullisemmiksi toteuttaa, kuin kolikkoautomaatit. Jos olisi aikaa kaikilta muilta bitcoin-projekteilta, värkkäilisin kyllä bitcoineja vastaanottavaa automaattia :smiley:

Ehkä ensimmäinen hyvä sovelluskohde voisi olla kalja-automaatit otaniemen salakapakoihin :wink: Siellä joskus kolikoilla toimivan kalja-automaatin bongasinkin, luontainen jatkumohan tähän olisi bitcoineilla toimiva kalja-automaatti.

Bitcoinilla toimiva seteliautomaatti: tällä voisit myydä bitcoinisi euroiksi, ja tuloksena olisi sileä seteli.

Seinässä on vain taulu, jossa on euroseteleitä kirkkaissa väreissä ja jokaisen vieressä QR-koodi :slight_smile:

[quote=“rpietila, post:6, topic:315”]Bitcoinilla toimiva seteliautomaatti: tällä voisit myydä bitcoinisi euroiksi, ja tuloksena olisi sileä seteli.

Seinässä on vain taulu, jossa on euroseteleitä kirkkaissa väreissä ja jokaisen vieressä QR-koodi :)[/quote]

BitInstantin MasterCard ajaa saman asian.

Noo… käteisellä on tiettyjä etuja kuten anonyymiys. En muutenkaan tykkää tusaa tommosten korttien kanssa kun ne toimii milloin tykkää. Mutta siitä sallitaan kullakin olla oma mielipide :slight_smile:

Jos sitä ikinä tulee :slight_smile:

Tää bitinstanin korttijuttu on kyllä täysin ylihypetetty. Ensinnäkään sitä ei ole vielä markkinoilla. Toisekseen se ei ole millään tavalla anonyymi, vaan niiden pitää mennä regulaatioiden kanssa kuten muidenkin toimijoiden.

Miten hommaat vastaavan kortin:

  1. Tilaat normaalin luottokortin pankiltasi, johon liittyy vielä yleensä 1kk korotonta maksuaikaa
  2. Maksat laskun bitcoineilla vaihtamassa bitcoinit euroiksi exchangessa, siirrät omalle tilillesi ja maksat laskun.

Vähän enemmän työtä tietysti, mutta fundamentaalisesti ei juuri eroa bitinstantin lupauksiin. He ovat nimittäin itsekkin todenneet, että luultavasti bitcoin-balanssia ei pysty kortilla käyttämään, vaan bitcoinit pitää itse aina tarvittaessa muuttaa fiatiksi kortille käytettäväksi.

Ja toisekseen, markkinoilla on jo nyt paljon prepaid-visa ja mastercard kortteja, joita on mahdollisuus käyttää täysin anonyymisti. (Bitcurexin kortti ei kuulemma ole luotettava, mutta markkinoilla on muita toimijoita jotka ovat kuulemma luotettavia, googlettamalla löytynee jos kiinnostaaa).

Suurin osa uuden teknologian hyödyistä menee hukkaan, jos lait ja sääntelyt ovat niin vahvoja, että innovaatiolle ei löydy kasvualustaa. Onkin mahdollista, että länsimaat pahentavat entisestään suhteellista asemaansa sillä, että lakeja ei ehditä muuttaa tarpeeksi nopeasti. Kuvittelisin, että Intiassa tms. voi aika huoletta ylläpitää alla olevan kaltaisia bisneksiä:

Otetaan esimerkki osingoista. Osingoista päättäminen on hyvin säänneltyä ja byrokraattista. Sen sijaan Litecoin pörssissä LGSE
https://bitcointalk.org/index.php?topic=101694.0
on firmoja, jotka jakaa täysautomaattisesti osinkoa joka viikko, ja se lähetetään osakkeenomistajille ympäri maailmaa kuluitta. Osinko perustuu suoraan firman taloudellisiin tunnuslukuihin, jotka on verifioitavissa. Tällainen ei ole Suomen lain puitteissa mitenkään mahdollista, eikä rahansiirron tekninen helpottuminen siksi johda parempiin palveluihin.

GLBSE:n tapaus on esimerkki siitä, että bisnestä on vaikea tehdä puolilaillisesti. On joko toimittava kokonaan lain ulkopuolella (Silk Road elää ja menestyy) tai sitten kumarrettava jokaisen säätäjän oikuille (Mt.Gox elää ja menestyy).

Aika monella firmalla on ongelmia sääntelyn kanssa, eivätkä ne silti lopeta toimintaansa. Kertoo jotain huonosta bisnestaidoista jos sääntelyn tms valtion virastojen takia sulkee palvelun alas - ei pitäisi olla valtionkaan intresseissä tappaa tuottavaa bisnestä. Yleensä jonkinlaiseen sopimukseen pääsee myös virkamiesten kanssa.

Veikkaan että nyt ei ole kyse edes bisnestaidoista vaan yksinkertaisesti siitä, että Nefariolla meni pupu tiukasti pöksyyn, kun viranomaiset tuli ja kertoivat mitä hommasta voi seurata (ja mahdollisesti pelote-efektin nostamiseksi liioittelivat).

No juuri tuohan on sitä bisnestaitoa. Sen sijaan että joka asiasta säikytään ja ruvetaan sulkemaan palvelua, pidetään palvelua ihan reilusti yllä ja samaan aikaan voidaan käydä neuvotteluja viranomaisten kanssa.

Legitiimi syy palvelun sulkemiseen on mielestäni se, että asiakkaiden varat ovat uhattuna. Voihan toki tällaisestakin olla kysymys, mutta epäilen.