Bitcoin lompakot

Tarkoituksena vaihtaa Multibit lompakko uuteen, koska sitä ei enää tueta.

Pidän lompakkoa USB-tikulla + Ubuntu + lompakko ja näin ajattelin myös tehdä uudenkin lompakon kohdalla. Mikä olisi paras avoimen lähdekoodin lompakko ja mistä sen saa turvallisesti?

-Olisi hyvä että lompakko olisi varmuuden vuoksi hyvin kryptattu USB-tikulla. Joissakin lompakoissa on PIN koodi - onko tuo riittävä?
-Paperilomapakko, eli nykyään sanoista koostuva palautussalasana on tarkoitus laittaa paikkaan johon muut eivät pääse.

Kiitos vastauksista.

Jos kyse on pikkusummista, niin perus mobiililompakko, kuten mycelium tai bitcoin wallet ovat nähdäkseni riittävän turvallisia.

Jos taas isompia summia haluat säilyttää, niin ehdottaisin esimerkiksi 2-of-3 multi-sig lompakkoa, jonka osa-lompakot on tallessa eri paikoissa.Vaihtoehtoja tällaisen luomiseen ovat esimerkiksi copay ja electrum nimiset lompakot. Kumpikin lompakko toimii myös normaalin 1-of-1 lompakon luomiseen. Copay on näistä helppokäyttöisempi, mutta henkilökohtaisesti olisin taipuvainen valitsemaan näistä electrumin, koska se antaa mahdollisuuden luoda multi-sig lompakon ilman, että lompakon watch-only kopio on pakko tallentaa palvelimelle. Copayssä kyseisen palvelimen voi toki valita itse ja sellaisen voi myös ajaakin itse, mutta jos näin tekee niin lompakon käytön kokonaisvaikeustaso nousee selvästi yli electrumin.

Myös lompakoksi suunniteltua laitetta, kuten Ledger tai Trezor on syytä harkita. Kumpaakin näistä on mahdollista käyttää sekä Copayn, että Electrumin kanssa tekemään lompakon ydintoiminnot. Nämä laitteet mahdollistavat lompakon pitämisen kohtuu kätevästi käytettävissä samalla kun lompakon priva-avaimet ovat visusti offline kun sitä ei olla käyttämässä. Näiden välinen valinta on kuitenkin vähän karvasta touhua. Kumpikaan, kun ei täytä kaikkia ideaalin hardware lompakon ominaisuuksia.

Kiitokset. En luota Ledgeriin tai Trezoriin ja on vaikea ymmärtää miksi verkkoon hajautettu lompakko olisi turvallisempi kuin USB-tikku + linux + luoettavasta lähteestä lompakko + md5sum. Tämän jälkeen USB-tikku paikkaan josta siihen ei päästä käsiksi tietoverkkojen kautta + salasana jossa on kymmeniä merkkejä, joten hankalaa on vaikka joku saisikin USB-tikun haltuunsa. Tällöin kaikki on täysin omassa hallinnassa.

Pitää tutustua myceliumiin ja bitcoin wallettiin.

Vielä yksi tarkennus, eli mitä lompakkoa suosittelette Ubuntulle? Riittää että pystyy tekemään paperilompakon, eli saa privaattiavaimen ja julkisen avaimen ulos, siten että tarvitaan vielä salasana näiden lisäksi jotta paperilompakon saa auki. Sekä että varsinainen lompakko on myös salasanan takana.

Löytyykö miten noita lompakoita suoraan Ubuntulle, vai meneekö kääntöhommiksi?

Kiitos, tarkoitus itse myös googlta, mutta koska moni on varmasti käynyt läpi, niin saadaan samalla muidenkin tietoon.

Kiitos vaivannäöstäsi.

Ledger ja Trezor eivät tallenna lompakkoasi verkkoon. Ne on suunniteltu nimenomaan olemaan lompakon tallentamiseen suunniteltuja USB-tikkuja, joihin voi tallentaa lompakon privaattiavaimet ja, joiden avulla hoidetaan transaktioiden allekirjoitukset. Ne on suunniteltu siis sellaiseen toimintaan, että privaattiavaimet eivät koskaan käy tietokoneella.

Ubuntulle ehdottaisin Electrumia.

Kiitos taas perinpohjaisesta vastauksesta. Kyllä joo näin olen ymmärtänyt niiden toiminnan - en vain luota niihin.

Tutustun Electrumiin.

Täälläkin alkanut jokin ”turvallisempi” lompakko kiinnostamaan sillä puhelimen lompakko kun alkaa jo olemaan useamman satasen arvoinen. Enkä pidä edes seteleitä noin paljoa nahkaisessa. Olisipa jossain kädestä pitäen rautalanka ohjeet.