Bitcoin ja verotus

Mitäs mielipuolta porukka on semmosesta jos vaikka yksinkertaisesti siirtää ostamansa bitcoinit paperilompakkoon ja ilmoittaa varastetuksi? Onko verottajalla mitään tehtävissä?

eipä ne taida niitä pitkoja hamuta vaan euroja…

ja varmaan muutkin lompakot kelpaa

Kunnon hodlaajahan ei koskaan myy bitcoinejaan euroiksi, joten asialla ei ole mitään merkitystä :slight_smile:

1 tykkäys

nii… mitäs se Henry tänään just pistikään:P

https://forum.bittiraha.fi/uploads/default/original/2X/0/089e17a050e94a6ac800b81e3ade62a3ca526735.jpg

Eli siis…

Se pääomaverohan realisoituu vasta sitten, ku niitä coineja vaihtaa fiattiin, tavaraan tai palveluihin.

Eli ei tarvii maksaa bitcoinien arvon noustessa… ja eihän siinä bitcoinit edes lisäänny…

Ketään ei kiinnosta bitcoinien arvon nousu… sehän on vaan leikkirahaa.
Jos siitä joutuis verot maksamaan, niin kukaan uskaltais pelata edes monopolia:P

Sitähän joutuis pian maksamaan voitosta verot:D

Tuskinpa verottajaa kiinnostaa tai tarvitsee edes kiinnostuttaa kun vaihtaa bitcoineja tavaraan tai palveluihin jos maksut tapahtuu bitcoin verkossa… myös fiatiksi voi vaihtaa ilman välikäsiä (pankkeja).

noo… se on makuasia:) mutta en viitsinyt veropetokseen yllyttää…

Yksi kaveri maksoi laskujaan bitcoineilla ja sai verottajalta kirjeen, jossa oli ilmoitettu maksettujen laskujen summa koko vuodelta ja todettu, että näitä tuloja ei ollut ilmoitettu kyseisen vuoden veroilmoituksessa tuloina. Kirjeessä verottaja pyysi selvitystä näiden bitcoinien hankintahinnasta maksettavan veron laskemista varten ja ilmoitti, että maksettavaa veroa korotetaan summalla, joka oli tässä tapauksessa muistaakseni enintään noin 15% verosta, joka olisi alunperin pitänyt maksaa. Kyse oli nelinumeroisesta summasta, joka oli jäänyt ilmoittamatta.

Täällä ovat jotkut kertoneet saaneensa verottajalta kirjeen, jossa pyydetään selvitystä virtuaalivaluuttojen käytöstä. Olisiko mahdollisesti verottaja saanut tullin kautta tietoonsa virtuaalivaluutoilla maksetut ostot ulkomaisista verkkokaupoista?

Itse en ole ostanut mitään virtuaalivaluutoilla enkä vaihtanut niitä virallisiin valuuttoihin. Tosin vahingossa on tullut joskus vaihdettua kännykällä treidattaessa kryptovaluuttoja USA:n dollareihin pörssissä mutta olen käytännössä heti ostanut takaisin. Tulee pidettyä krypto-dollari -valuuttapareja näkyvillä, jotta säilyy hintatietoisuus paremmin ja vahinkoja on sattunut. Tuollaisia en ryhdy ilmoittelemaan varsinkaan, kun tässä tapauksessa kyseiset summat aika pieniä.

Ellei minun ole pakko, aion alkaa vaihtaa kryptoja euroiksi pankkitililleni aikaisintaan sitten, kun niiden arvo on kymmenkertaistunut pari-kolme kertaa eli aikaisintaan 10-20 vuoden kuluttua. Voi mennä verojen laskeminen aika mielenkiintoiseksi, jos esimerkiksi Bitcoinia ei enää tuolloin ole olemassakaan. No, sekasotkusta pääsee, jos maksaa suosiolla pääomaveron oletuksella, että hankintahinta oli nolla euroa. Siihen en sentään jaksa uskoa, että eurot tai muut isot viralliset valuutat korvautuvat kokonaan Bitcoineilla. Tai tietenkin voi olla, että jos kryptoportfolioni arvo nousee eläkeikä lähestyttäessä mennessä miljooniin nykyeuroihin, muutan pois Suomesta minne tahansa missä niitä ei veroteta ollenkaan.

2 tykkäystä

Mitenkäs tappiolliset bitcoin-kaupat? Mikä on verottajan kanta niihin? Voiko tappiolliset kaupat vähentää voitollisista? Jostain olen lukenut että ei voi mutta tuolla taas sanotaan toisin:

https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/paaomatulot/

Vasemmalta kun klikkaa kohdasta “vähennykset” ja sieltä edelleen vasemmalta kohdasta “pääomatuloista tehtävät vähennykset”, löytää alaotsikon “myyntitappio vähennetään pääomatuloista” kohdalta seuraavaa tekstiä:

“Vuodesta 2016 alkaen omaisuuden myynnistä tai muusta luovutuksesta syntyneet tappiot vähennetään kaikista pääomatuloista. Ennen vuotta 2016 syntyneet myyntitappiot vähennetään vain myyntivoitoista, ei kaikista pääomatuloista. Muutos koskee siis vain vuonna 2016 tai sen jälkeen syntyneitä myyntitappioita.”

Tuon perusteella myyntitappiot pitäisi pystyä vähentämään. Mutta kuinka on?

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48411/virtuaalivaluuttojen_tuloverotu/#2.1-virtuaalivaluutta-tuloverotuksessa

Virtuaalivaluutta ei ole tuloverolaissa tarkoitettu arvopaperi. Virtuaalivaluutan vaihtamisen yhteydessä syntyvää mahdollista arvonlaskua ei siten voida vähentää tuloverotuksessa TVL 50 §:n luovutustappiota koskevien säännösten mukaan. Virtuaalivaluutan arvonlasku ei ole muullakaan perusteella tuloverotuksessa vähennyskelpoinen.

Kyllä se näin on.

Mielestäni tuossa on kyllä selvä ristiriita. Jos virtuaalivaluutat eivät ole arvopapereita, niin mitä ne sitten ovat? Eikö jäljelle jää omaisuus?

Fiksuinta tällä hetkellä yksityishenkilön on pyörittää toimintaa toiminimen kautta, jolloin tappiot saa vähennettyä. Toisaalta vain muutaman tonnin takia tähän järjestelyyn ei kannata ehkä ruveta.

Niin, sinun sitaatissa sanotaan noin, minun sitaatisssa toisin. Bitcoin ei ole arvopaperi mutta mitä sitten? Miten tämä seikka asiaan liittyy? Eihän moni muukaan pääomatulon laji ole arvopaperien myynnistä johtuvaa. Klikkaa tuolta vasemmalta vähennysten alta kohta “pääomatuloista johtuvat vähennykset”:

Sieltä löydät yllä siteeraamani kohdan. Kyseisessä kohdassa puhutaan “OMAISUUDEN myynnistä tai muusta luovutuksesta syntyneistä tappioista”, ei ARVOPAPERIEN myynnista tai muusta luovutuksesta syntyneistä tappioista". Niinpä en ymmärrä miten asiaan liittyy se, että bitcoin ei ole arvopaperi koska omaisuutta se kuitenkin on. Osaisitko selittää asiaa?