Bitcoin ja ulosotto

Saako ulosottomies selville mikäli on bitcoineja piilossa?

Lähtökohtaisesti ei. Ihan niin kuin ei pääse käteisen tai kultalaattojen jäljille. Kunhan tiliote ei viittaa bitcoin ostoihin. Jos haluat olla varma, nosta tililtä rahaa ja osta bitcoineja käteisellä. Katkaistaan audit trail…

Vaikka saa selville, niin ei pääse käsiksi niihin kuitenkaan.

Ei ne voi (eikä osaa) hakkeroita sun lompakkoa tai pakottaa sua kertomaan salasanasi.

Bitcoin kun on katsos government-proof.

Jos olet ostanut esim. Prasokselta, niin saanee varsin helposti. Mahdollisesti tietaa jo bitcoinisi.

Ulosotto ei tietenkään saa tietoa krypto-omistuksista koska osoitteita ei ole rekisteröity mihinkään. Sen sijaan btc-omistuksia voidaan epäillä jos on esim. ostanut bitcoineja tilitietojen mukaan, mutta pelkkä lompakko-osoitteen hankkiminen vaatisi yhteydenottoa maksunvälittäjään, ja sen jälkeen täytyisi osoittaa, että varat ovat velallisen hallinnassa eikä niitä ole esim. käytetty hyödykkeen maksamiseen. On tavallista että ihmiset ostavat kryptoja hankkiakseen niillä käytännössä heti jotakin hyödykkeitä. Viimeistään siinä vaiheessa kun hommatut bitit siirtää heti toiseen osoitteeseen, niiden hallinnan osoittaminen muuttuu koko lailla mahdottomaksi. Rikosnimike on(törkeä) velallisen epärehellisyys johon varoja salaamalla syyllistyy. Näyttötaakka on tietenkin syyttävällä osapuolella joten aarnion sanoin aina kannattaa kiistää kaikki jos joku kysyy jotakin.

Ulosotto voi kylläkin ryhtyä pakkokeinoihin varojen löytämiseksi ja selvittämiseksi ja valtuudet tähän ovat varsin laajat. Esim. kotietsintä ja takavarikko onnistuvat tarvittaessa helpostikin, ja jos bittejä sattuu säilyttämään vaikka ledgerillä, se lähtee nopeasti mukaan ja joku kännykkälompakko huonolla(olemattomalla) salauksella siirtyy nopeasti, tai ainakin hitaasti mutta varmasti valtion kirstuun. Jos epäillään vielä rikosta ja epäillään että hallussa on kryptovaroja, niitä osataan varta vasten kyllä etsiä koska viime aikoinakin on paljastunut monia miljoonaluokan huume- ym. bisneksiä joissa varoja on takavarikoitu huomattaviakin summia.

Sen sijaan btc-omistuksia voidaan epäillä jos on esim. ostanut bitcoineja tilitietojen mukaan, mutta pelkkä lompakko-osoitteen hankkiminen vaatisi yhteydenottoa maksunvälittäjään, ja sen jälkeen täytyisi osoittaa, että varat ovat velallisen hallinnassa eikä niitä ole esim. käytetty hyödykkeen maksamiseen.

Mutta jos varat on kaytetty hyodykkeen maksamiseen, niin talloin tulee osoittaa, etta verot on asiallisesti maksettu. Jos ei ole, niin taas ollaan kusessa. Eli siis jos rahat on siirretty esim. exchangesta wallettiin X ja sitten X:sta wallettiin Y, niin joko Y on oma lompakko tai veroja taytyy maksaa.

Onneksi Monero on olemassa.

Jos käytännön kurssivaihtelua ei ole tapahtunut varojen realisoimisen aikana tai ne on realisoitu tappiolla, verotettavaa ei jää. Henkilökohtaisesti yksityiskohtien käytännön toteutuminen ei ole sydämen asia sillä vakuuttavan näytön kasaaminen oikeudenkäyntiä varten on hyvin haastavaa ja ehdotonta vankeutta alkaa tulla vasta useiden satojen tonnien - miljoonien kusetuksista.

Miten maksan Bitcoinit käteisellä Perussa?

Ostamalla toiselta kansalaiselta, jolla on ja joka on halukas myymään. Ja jos olet siellä asti, hanki paikallinen pankkitili, ulosottomiehen toimivalta ei ulotu sinne asti.