Mihin lompakkoon forkatut kolikot tulevat, jos fork on tapahtunut siirron aikana? Jos esimerkiksi bitcoin gold fork tapahtui lohkon 491407 aikana ja henkilö lähettäisi bitcoinit toiseen lompakkoon 491400 lohkon aikana (ennen siis forkkia) ja vastaanotto siirto kirjautuisi lohkoon 491410 niin ovatko forkatut kolikot menetetty vai sisältyvätkö ne siihen lompakkoon, josta lähetys lähti ennen forkkia vai forkin jälkeen?
Uskomukseni on seuraava:
Sillä milloin siirtoa on kuuluttetu mempooliin ei ole mitään väliä (tässä asiayhteydessä koska eihän forkissa niitä kopioida - se olisi itseasiassa mahdotontakin).
Jos esimerkin mukaisesti vedos BTC ketjusta BTG ketjuun on otettu tasolta 491407 ja tuosta lohkoketjut erkaantuvat niin siellähän se sinun BTC osoitteesi sisältö on edelleen, nyt BTG arvona, vaikka se olikin aiemmin määrätty siirrettäväksi (kuuluttetu mempooliin). Koska se ei ollut siirtynyt (siirto louhittu) jakautumista ennnen sen pitäisi edelleen näkyä siellä BTG haarassa (lohkoketjussa).
Sieltä vanhasta osoitteesta se lähtee siinä lohkossa jossa se on onnistuneesti louhittu eli tässä tapauksessa lohkossa 491410 (BTC lohkoketjussa) joka on 491407 lohkosta haarautuneen BTG haaran osalta “toisessa maailmassa” ja kun BTG lohkoketju on edennyt lohkoon 491410 sillä ei enää ole mitään tekoa BTC ketjun kanssa. Ne eivät enää näe toisiaan silloin kun kaikki on hoidettu oikein ja kunniallisesti. Ei siis oile mitään “välitilaa” jossa siirto olisi vaan se on aivan ja ehdottomasti joko tai. Se on joko siirtynyt (louhittu) tai se ei ole. (ihan sama jos vaikka kaikki maailman mempoolit yhtäkkiä resetoituisi äkkiarvaamatta. Saldoille ei tapahdu yhtään mitään. Tai jos yhtäkkiä kaikki generoisivat siirrot mempooliin ja yhtäkkiä louhinta pysähtyisi. Mikään ei siirtyisi ja mitään ei tapahtuisi. Mempoolit voisi siinä tilanteessa ajaa bittiavaruuteen ja startata louhinnan ja uudet siirtojen kuuluttelut mempooliin vaikka aivan toisin kuin kuin ennen tuota resettiä ja tilanne olisi ikäänkuin kaikki aiemmat tekemättömät siirtopyynnöt vaan olisi peruttu ja taaskaan missään ei näkyisi mitään ongelmaa. Natoshi Sakamoto ei ollut idiootti.
Muissa asioissa ja asiayhteyksissä toki mempooleilla on merkitystä. Useinhan “luotamme” siihen että kun siirto on kuuluttetu ja mempoolissa, joku jo uskoo että siirto tapahtuu (ennemmin tai myöhemmin) eli luotamme siihen (haluamaamme rajaan saakka). Muutenhan joutuisimme aina odottamaan että siirto on louhittua ja vielä varmuuden vuoksi siten että sille on ollut hyväksyttyjä seuraavia lohkoja jolloin tiedetään ettei mitään mennyt hutiin koska monissa tilanteissahan voi syntyä hetkellisiä uskomuksia siitä että on louhittu hyväksytty lohko vaikka sitten kohta paljastuu että oli joku muukin louhinut saman lohkon jolloin järjestelmän “automatiikka” valitsee niistä jatkoihin lopulta sen oikean (kun hiukan pistetään mutkia suoriksi yksinkertaisuuden vuoksi)
Otetaanpa esimerkiksi bitcoin ATM laite jolle voit nykyisin myydä bitcoinin esim fiat valuuttaa vastaan tai vaikka kultajyviä vastaan (koskahan ensimmäinen BTC Au ATM nähdään). Se voi toimia esimerkiksi siten että johonkin arvoon saakka se vain “luottaa” ja antaa rahat ulos heti ilman että siirtoa on lainkaan tapahtunut mutta siirto (pyyntö) on kuuluttetu verkkoon Se siis nopeuttaa asiaa “luottamalla” sokeasti siihene että saa joskus verkkoon kuulutetun siirron vaikka sitä ei ole oikeasti siirretty yhtään mihinkään vielä. Laitteen omistaja tietenkin päättää mihin ja milloin luottaa ja mihin arvoon saakka.
Vaikkanykyinen paljas lohkoketju siirtoverkko on melko hidas, joskus seuraava lohko voi tulla louhituksi jopa vasta liki tunnin kuluttua ja kuitenkin muutamassa sekunnissa raha on kourassa (kuten esim Bittimaateissa) jos määrä on alle sen kynnyksen johon asti joku on päättänyt luottaa pelkkään oikein tehtyyn siirron kuulutukseen… hups loppu meni hiukan ohi aiheen… mutta ei ohi lohkoketjun ja siirtopyynnön/siirtomääräyksen…