Olisiko jostain (kenties täältä?) mahdollista saada ihan yksinkertaiset rautalankaohjeet tähän bitcoin-systeemin käytännön toimintaan?
Sellaiset, jotka nainenkin tajuaisi (sorry vaan kaikki fiksut naiset) - unohdetaan siis ne kryptaukset ja linukset ym. tietokonetermit.
Eli:
miten bitcoineja kannattaa hankkia (myös helppous plussaa)?
milloin bitcoineja kannattaa hankkia? Nyt kurssi taisi olla reilut 300 eur/BTC - millainen kurssi on nyt (ilmeisen korkea?), heilahteleeko jne?
ostetaanko bitcoineja aina “kokonaislukuina” (eli esim 1 BTC, ei siis vaikka 0.1 BTC)?
missä bitcoineja voi ja kannattaa säilyttää (kyllä, olen lukenut lompakoista, mutta… jos laitan paperilompakolle vaikkapa 100 BTC, ja haluan myöhemmin sieltä siirtää 3 BTC, niin enkö voi vain siirtää sitä 3 BTC ilman että koko paperilompakon turvallisuus vaarantuu? Mitä ihmettä silloin pitäisi niille 97 BTC:lle tehdä, että ne olisivat suojassa? Ja miten voin turvallisesti olla perillä paperilompakon saldosta - palaanko vanhanaikaiseen ruutuvihkotilikirjaan?
entä jos käytössäni on vain verkkoprintteri - minne voin printata paperilompakkoni tiedot? Ja mikä ihme on RAR :-[
tuleeko paperilompakon mukana vain 1 osoite ja käyttäri (private key), vai useita käyttäreitä, joita voin käyttää samalle “tilille” (eli osoitteelle, vrt. vaikka pankkien tilit ja verkkotunnarit)?
miten voin myydä bitcoineja? milloin niitä kannattaa myydä?
Summa summarum: kaivataan siis käytännön opastusta alkaen ihan nollatasosta - mistäs sitä saisi? :-[
Sen jälkeen leikin sillä ilman BTC-rahaa muutaman tunnin.
Jonka aikana tajusin, että se kannattaa asentaa USB-tikulle. Ja kun luo lompakon kannattaa sitä ennen irroittaa verkkopiuhat koneesta tietoturvan takia. Lompakko kannattaa myös suojata salasanalla ehdottomasti kun sen on luonut ja verkkopiuha on edelleen irti. Ja tallentaa se lompakko sille USB-tikulle. Ei siis koneelle vaikka ohjelma sitä ehdottaakin.
Tämän jälkeen Multibit ohjelma kiinni. USB-tikku irti koneesta. Ja koneen uudelleen käynnistys, jonka jälkeen voi laittaa verkkopiuhan takaisin kiinni.
Tämä on varmaan vähin tietoturvajuttu joka kannattaa tehdä kun tekee uuden lompakon Multibit-ohjelmalla. Koska koneen uudelleen käynnistyksessä mahdollinen mato,virus tms on toivon mukaan hukannut annetun salasanan ja lompakon yksityisavaimen. Jos se on saanut ne jotenkin haltuunsa. Ja ei näin ollen pysty laulamaan niitä hakkereille nettiin, jotka voisi niillä tyhjätä tilin halutessaan. Voisi tähän sotkee nörtti juttua RAM-muistista ja takaporteista mutta jätän väliin. Sanon vain sen, että koneen uudelleen käynnistys pitäisi tyhjät RAM-muisti koneesta jonne virukset yms on laittanut mahdollisesti urkkimansa salasanat jemmaan odottaan että verkkopiuha napsahtaa kiinni ja ne pääsee laulaan nettiin. On tässä tietysti se pelko, että virus, mato jne olisi tallentanut yksityisavaimet yms kovalevylle. Sitten ei tämä temppu toimi. Mutta onko sellaisia viruksia, matoja yms? En osaa itsekään vastata.
Mutta nyt siis on luotu lompakko jolla on Bitcoinosoite sen huomaa kun tutkii sitä Multibit ohjelmaa. Tuo osoite sitten lyödään tämän linkin https://bittiraha.fi/bitcoin/buy takana olevaan Bitcoin-osoitteesi kohtaan. Ja sitten haluttu euro määrä millä BTC-kolikoita haluat ostaa jne. Maksat tilauksen ja BTC-rahat ainakin itsellä ilmestyi Multibit-lompakkoon 2-3 päivän sisään. Eka tein toki 50e koeostoksen.
Oli varmaan aika sekavat ohjeet. Mutta tärkeintä on varmaan tuo USB-tikulle (2Gt riittää helposti) koko Multibit ohjelma, verkkopiuha irti, lompakon salasanasuojaus, koneen uudelleen käynnistys. Sekä ajantasaisen virustorjunta/palomuurin pitäminen koneella. Ihan vain tietoturvan takia. Vaikka ei nämäkään mitään takaa hakkerit on kekseliäitä.
Niin ja tietysti sitten USB-tikun varmuuskopiointi pakattuna RAR-tiedostona salasanalla suojattuna samoin kuin sen lompakon salanan säilytys esim paperilla tai päässä. Pakatun RAR-tiedoston lompakosta voi tehdä netistä ladattavilla ilmaisilla pakkausohjelmilla.
Siinä varmaan tärkeimmät ohjeet aika sekavat ohjeet ehkä. Noilla pääsee varmasti aika pikaisesti ja kohtuu turvallisesti BTC-rahan omistajaksi. Sitten motivaatio varmaan jo kasvaakin paperilompakon idean selvittämiseen jne
Helpoin tapa lienee palveluntarjoajan Bittipörssi (katso palstan etusivu). Jos ostaa isoja määriä ja haluaa välttää “turhia” välityskuluja, kannattanee ostaa joko suoraan isosta pörssistä (Bitstamp) tai suoraan toiselta käyttäjältä (Localbitcoins).
Ensimmäiseen kysymykseen on mahdotonta antaa objektiivista vastausta. Bitcoinin arvo määräytyy puhtaasti kysynnän ja tarjonnan mukaan. Lisäksi “kannattavuuteen” vaikuttaa se, mitä ja milloin ajattelit coineilla tehdä. Jos vanha kurssikehitys on indikaattori yhtään mistään, niin vastaus on kuitenkin “nyt”. Kurssi heilahtelee paljon ja siksi mielestäni coineja kannattaa ostaa pienemmissä erissä tasaisin väliajoin.
Ei, niitä voi ostaa ja käyttää ihan missä murto-osissa tahansa.
Mielestäni pienemmille määrille ihan turvallinen ja näppärä lompakko on blockchain.infon verkkolompakko: https://blockchain.info/wallet
Isommille määrille (joita on lähinnä tarkoitus säilyttää) sitten paperilompakko. Voithan aina siirtää ne 97 kolikkoasi uuteen paperilompakkoon. Paperilompakosta voi siirtää pelkän osoitteen esim. tuonne blockchain.infon lompakkoon (“watch only”-lompakko), jolloin näet sen saldon ja siirrot, mutta et voi siirtää mitään sieltä pois (eli lompakon turvallisuus ei vaarannu).
Paperilompakkoon saa myös useita osoitteita.
Bitcoineja voi myydä samoissa paikoissa kuin ostaakin. Jälkimmäinen kysymys on verrannollinen kysymykseen “milloin niitä kannattaa ostaa”.
Kiitos neuvoista!
Eli vaiheittain tämä menisi tähän malliin (korjaathan jos käsitin väärin): Multibit-ohjelman asennus USB-tikulle, WLAN pois päältä ja sitten ohjelma avataan uudelleen tikulta. Sen jälkeen ohjelmassa luodaan lompakko (tämä siis mahdollista offline?), lompakko tallennetaan USB-tikulle ja suojataan salasanalla (tapahtuuko tämä samoin kuin minkä tahansa tiedoston, vaikkapa wordin salaus, vai jollain kehittyneemmällä tavalla?). Multibit ohjelma kiinni, tikku pois koneesta ja koneen uudelleen käynnistys ja nettiyhteys päälle.
Mutta sitten tulikin hepreaa:
Mikä on RAR-tiedosto, miksi sitä pitäisi tässä käyttää?
Entäpäs sitten kun haluan käyttää rahojani? Ja miksi juuri Multibit-lompakko?
Kiitos myös jamaerille vastauksista! Hyvän vastauksenhan tunnistaa siitä, että se herättää lisää kysymyksiä, joten tässä näitä olisi…
Miten turvallista ostaminen suoraan toiselta käyttäjältä on? Entä miten nuo pörssiostot menevät?
Eikö arvo ollut jokin aika sitten (keväällä) huomattavasti alempi kuin nyt - ovatko vastaavat heilahtelut yleisiä?
[quote=“jamaer, post:3, topic:1311”]Mielestäni pienemmille määrille ihan turvallinen ja näppärä lompakko on blockchain.infon verkkolompakko: https://blockchain.info/wallet[/quote]
Mutta eikö juuri tuonne ole tehty useita murtoja - miten lompakon voisi suojata kunnolla? Ja millaisia määriä siellä kannattaisi säilyttää?
Käytännössä siis: kun tarvitsen vain 3 Bitcoinia, joudun siirtämään ensin kaikki bitcoinini (tässä leikisti 100) verkkolompakkoon, josta sitten siirtäisin käyttämättä jääneet 97 kolikkoa UUTEEN paperilompakkoon (joka pitää luoda erikseen)? Hankalaa – miksi en vain voi siirtää niitä tarvitsemiani 3 bitcoinia, ilman että koko tili pitää uusia?
En oikein ymmärtänyt – jos ajatellaan analogisesti pankkimaailman kanssa, niin onko osoite=tilinumero ja private keys=tunnukset? Silloin osoitteita olisi vain yksi kun taas avaimia voisi olla useita. Mutta bitcoin-maailma ei ilmeisesti toimi niin?
[quote=“Kimmo, post:6, topic:1311”]Unohda multibitit vielä toistaiseksi ja tutustu tuohon blockchain.info/wallet lompakkoon.
Samalla voit unohtaa WLANin USB-tikkujen ja RAR-tiedostojen kanssa räpeltämisen ja pääset hieman mukavemmin alkuun :)[/quote]
Amen brotha, jos puhutaan pienistä summista (kenelle on tietty mikäkin pieni summa on taas eri juttu). alle 2btc?
Jos katsot bitcoinin hintakehitystä viime vuosina, huomaat, että se ensin nousee hitaammin, sitten kiihtyvällä tahdilla, kunnes hinta putoaa nopeasti jonnekin lähtötason ja huipun välille. Siitä kehitys jatkuu samalla tavoin, ensin kiihtyen, sitten pudoten takaisin. Huippujen korkeus ja putoamisen jälkeinen taso vaihtelevat, ja niitä ei oikein pysty ennustamaan. Siksi helpointa on ostaa joko heti tai pienemmissä erissä hieman välillä odottaen - tällöin hintakehityksestä riippumatta saat coineja sekä “halvemmalla” että “kalliimmalla” riippumatta kurssin suunnasta.
[quote=“Ignara, post:5, topic:1311”][quote author=jamaer link=topic=1407.msg11054#msg11054 date=1384545970]
Mielestäni pienemmille määrille ihan turvallinen ja näppärä lompakko on blockchain.infon verkkolompakko: https://blockchain.info/wallet [/quote]
Mutta eikö juuri tuonne ole tehty useita murtoja - miten lompakon voisi suojata kunnolla? Ja millaisia määriä siellä kannattaisi säilyttää?[/quote]
Murtoja tapahtuu, kun tiliä ei suojata kunnolla. Blockchain-lompakon voi suojata kunnolla 2-factor autentikaatiolla. Se tarkoittaa esim. toista salasanaa, tai Google Authenticator -ohjelman käyttöä. Tuo ohjelma toimii niin, että asennat puhelimeesi gAuth-ohjelman (nimi voi olla eri eri puhelimille). Blockchain-sivulla menet turvallisuusasetuksiin, josta aktivoit tuon autentikoinnin. Sivusto esittää sulle numerosarjan, joka syötetään puhelimen ohjelmaan. Tämän jälkeen yrittäessäsi käyttää lompakkoa sulta kysytään lyhyttä numerosarjaa, jonka puhelimessa oleva ohjelma kertoo kun sen avaa. Pidä kuitenkin huolta siitä, että salasana pysyy mielessä ja tuo gAuth käytettävissä, koska ilman niitä bitcoineihin ei välttämättä pääse käsiksi ollenkaan. 2-factor autentikoinnin voi nollata jos pystyy todistamaan olevansa tilin omistaja, mutta unohtunelle salasanalle ei palvelun ylläpitokaan pysty tekemään mitään.
Säilytettävä määrä riippuu siitä, paljonko sulla on tarvetta säilyttää helposti käytettävässä paikassa. Tällä hetkellä parillakin bitcoinilla saa jo aika paljon, jos jotain haluaa ostella, joten tuskin paljon enempää. Jos et aio käyttää bitcoinejasi ollenkaan esim. seuraavaan vuoteen, niin ei tuolla välttämättä tarvitse säilyttää yhtään mitään.
Siirto lompakosta toiseen käyttää lompakkoon tulleita yksittäisiä siirtoja tasasummina, joita voi jakaa vain siirron tapahtuessa. Et siis voi vastaanottaa 100 BTC yksittäistä siirtoa, jakaa sitä lompakon sisällä, ja siirtää sitten erotettuja 3 BTC eteenpäin ilman muun osuuden siirtymistä. Jakaminen tapahtuu niin, että siirrossa lähetetään oikeasti koko tuo 100 BTC, josta osa ohjataan takaisin sun omaan osoitteeseen - lompakosta riippuen joko lähtöosoitteeseen tai uuteen osoitteeseen, joka lisätään sun lompakkoon. Lisäksi bitcoinien siirto vaatii yksityisavaimen käyttämistä, sillä allekirjoitetaan siirto. Kun yksityisavain on siten ollut “esillä” tietokoneella, josta sen joku virus olisi voinut napata, on turvallisempaa siirtää jäljelle jääneet coinit mahdollisimman pian uuteen osoitteeseen, jonka yksityisavain on edelleen salassa.
[quote=“Ignara, post:5, topic:1311”][quote author=jamaer link=topic=1407.msg11054#msg11054 date=1384545970]
Paperilompakkoon saa myös useita osoitteita.[/quote]
En oikein ymmärtänyt – jos ajatellaan analogisesti pankkimaailman kanssa, niin onko osoite=tilinumero ja private keys=tunnukset? Silloin osoitteita olisi vain yksi kun taas avaimia voisi olla useita. Mutta bitcoin-maailma ei ilmeisesti toimi niin?[/quote]
Tietty bitcoin voi olla vain yhden osoitteen käytettävissä, koska käytettävissä on vain osoitteeseen tulleet siirrot, joita ei aiemmin ole käytetty. Osoite on ns. tilinumero, ja yksityisavain on salasana, jolla siirto allekirjoitetaan. Paperilompakkoon saa useitakin osoitteita, mutta nämä osoitteet ovat silti erillisiä. Yhden osoitteen bitcoineja ei siis voi mitenkään käyttää toisella osoitteella, vaikka ne olisi samalla paperilla. Käytännön hyötyä useamman paperilompakon tulostamisesta samalle paperille on se, että käytettyäsi sen ensimmäisen lompakon coineista osan, voit siirtää jäljelle jääneet heti toiselle ilman, että sun pitää käydä läpi koko lompakonluomisprosessi uudestaan. Tai jos haluat pitää eri paikoista saamasi coinit eri osoitteissa, niin sekin onnistuu - annat lähettäjälle kulloinkin sen osoitteen, johon coinit haluat. Tämä toimii siis tavallaan samoin kuin pankkimaailmassa.
Olemme tehneet localbitcoinsiin paperipohjaisen kaksivaiheisen autentikaation. Se on hyvin samanlainen suomalaisten verkkopankkien kanssa, paitsi että tunnuslukuliuska pitää tulostaa itse. Tähänkin on tulossa muutos, eli jossain vaiheessa tunnuslukuliuskat saa kotiin postitettuna Tämä siis jos webbilompsa rahojen säilyttämiseen riittää.
Kirjoittelin ajallisesta hajauttamisesta bitcoineihin vuoden 2012 alussa - eli jos pelkää volateliteettia, niin voi ostaa bitcoineja pienissä määrissä jatkuvasti. Kirjoitus on tieten jo vanhentunut - nykyään mt goxia ei kannata käyttää.
Suosittelen pienten bitcoin-määrien (alle 10 BTC) säilyttämiseen ja käyttämiseen Mycelium-kännykkälompakkoa.
Todella toimiva ja monipuolinen lompakko joka tukee monenlaisia systeemejä.
[quote=“katlisa5963, post:11, topic:1311”]Suosittelen pienten bitcoin-määrien (alle 10 BTC) säilyttämiseen ja käyttämiseen Mycelium-kännykkälompakkoa.
Todella toimiva ja monipuolinen lompakko joka tukee monenlaisia systeemejä.
Itse suosittelen isompien bitcoinmäärien helppoon säilyttämiseen paperilompakkoa. Se vaan on niin helppokäyttöinen ja ei ole riippuvainen mistään laitteesta. Myceliumia en ole itse käyttänyt, mutta käsittääkseni yksi parhaimmista kännykkälompsista. Kännykkälompakossa en säilyttäisi 50-100 euroa (150-300 mBTC) isompia summia.
Se nyt on subjektiivinen preferenssi mikä on järkevä määrä säilyttää kännykkälompakossa. Saman verran kuin on valmis säilyttämään käteistä fyysisessä lompakossa.
Myceliumia voin todellakin suositella käyttölompakoksi, se on todella hyvä lompakko. En oikeastaan käytä käyttölompakkona enää mitään muuta, muut lompakot ovat sitten vaan holdaamista varten.