Bitcoin Block Reward Halving

Blokkipalkkio puolittuu ensi kesänä. Ennakkoarvioita siitä, miten se vaikuttaa hintaan ja ympäristöön, kuten louhintaan?

http://www.bitcoinblockhalf.com/

Itse uskon että tulee vaikuttamaan arvoon merkittävästi. Uusilla bitcoineilla on aktiivisessa kierrossa oleviin bitcoineihin suhteutettuna ihan merkittävä reaalivaikutus mutta spekulatiivinen vaikutus tulee olemaan moninkertainen.

Joidenkin altcoinien (mm. Dogecoin) tapauksessa block halving ei nostanut arvoa mitenkään merkittävästi. Miten sitten Bitcoinin kanssa käy, jää nähtäväksi… Se mitä varmemmin tapahtuu on difficultyn putoaminen. Moni lopettaa louhimisen kun kannattavuus katoaa ja tämä sitten korjaantuu difficultyn kautta.

Louhinnan keskimääräinen ammattimaisuus vaikuttaa asiaan paljon. Mitä ammattimaisempaa ja isompia yksittäiset louhintaoperaatiot on, sitä vähemmän ne voivat holdata louhintansa tulokset itse. Eli siis on lähes varmaa, että Bitcoinin tapauksessa valtaosa louhituista coineista menee myyntiin hyvin nopeasti louhimisen jälkeen. Dogecoinin suhteen uskoisin vaikutuksen olevan paljon vähäisempi.

Toinen tekijä on, että silloin kun palkkion puolittuminen tapahtuu laskukaudella. Silloin se joko lyhentää laskun kestoa tai heikentää laskuvauhtia, mikä on paljon vaikeampi havaita kuin se, että kurssi lähtee tasaiselta kaudelta nousukiitoon.