Avainten tuonti Electreumiin

Hei
Käytössä on ollut Multibit Classic ja tarkoituksena siirtyä Electrumiin (tällä hetkellä kaikki avaimet offline minkä seurauksena softat ovat päässeet “hieman vanhenemaan”). Katsoin seuraavan videon aiheesta:

Mutibit Classic to Electrum Tutorial
https://www.youtube.com/watch?v=LaijbTcxsv8

Ja ymmärtääkseni tämän pitäisi onnistua helposti . Mitä vielä askarruttaa on:

  • Videossa neuvotaan luomaan “standard walletin” ja tuomaan avaimet "Keystore "ikkunassa valitsemalla “Use public or private keys”. Miten tämä eroaa siihen että luodaan lopakko standardi walletin sijaan valitsemalla “import Bitcoin addresses or private keys” ja syöttämällä yksityinen avain?

  • Jos luon lompakon niin kuin videossa neuvotaan (standard wallet -> keystore -> “import Bitcoin addresses or private keys”), luoko tämä uuden avain parin jonka ohella se käyttää vanhaa avainta? Tarkoittaen että kaikki vanhat varmuuskopiot pitäisi uusia?

  • Onko tapaa käyttää vanhaa avain paria luomatta uutta sillä vanhasta on X salattuna muisti tikuilla eikä tekisi mieli päivittää näitä ?

  • Vaikuttaako tämä mitenkään avaimen Bitcoin cashehin? Vai voinko importata saman avaimen Bitcoin Cash lompakkoon?

  • Tuleeko mikään “vaara” mieleen (esim klassinen importtaus moka että varmuus kopioidaan alkuperäistä avainta, mutta siirron yhteydessä kaikki varat siirretään paluu transaktiossa uudelle avain parille)?

Olisin neuvoista erittäin kiitollinen!

Terveisin
Riku

Suosittelisin tekemään uudet avaimet ja siirtämään bitcoinit lohkoketjussa. Bcashit ja muut on vanhojen/nykyisten avaimien takana.

Kiitos vastauksestasi!

Hyvä pointti bcashien kanssa (vanhan avaimen takana)! Jos ymmärsin vastauksesi oikein, ehdotat välttämään avainten tuonti kokonaan ja siirtämään varat Electreumiin tavallisella siirrolla?

Ongelmana on vaan että en usko tämän toimivan vanhan Multibitin kanssa (saatan olla väärässä, mutta en uskalla kokeilla…).

A) sen takia että siinä on staattinen transaction fee joka on hyvin alhainen,
B) siinä ei ole tukea Segwitille… (tarvitaanko tämä?).

Tärkeintä olisi joka tapauksessa löytää turvallisin tapa päästä varoihin käsiksi.

Terveisin
Riku

Vanha multibit ei liene kovin toimiva, jos fee tosiaan on liian alhainen eikä sitä voi muuttaa. B-kysymykseesi: Ei tarvita Segwittiä.

Itse ottaisin avaimet vanhasta multibitistä johonkin uudempaan lompsaan ja tekisin sillä siirron täysin uuteen lompakkoon (vaikkapa Electrumiin.)

Tässä vaan on pari muuttujaa – eli homma ei liene ihan helppo varsinkaan tarpeeksi turvallisesti tehtynä.

Tässä vaan on pari muuttujaa – eli homma ei liene ihan helppo varsinkaan tarpeeksi turvallisesti tehtynä.

Yup, juuri sitä pelkääkin ja olisin siksi erittäin kiitollinen neuvoista miten tehdä tämä oikein ja mitä se käytännössä tarkoittaa…

Mutta olettaen että kukaan ei ole mun private keytä nähnyt (Multibitillä luotu ja varmuuskopiot säilytetty luotettavasti), onko syytä luoda uutta?

Ymmärtääkseni suurin vaara käyttää vanhaa on jos se on epäluotettavasta tahosta (esim exportattu online lompakosta, paperi lompakko joka joku on nähnyt, fyysinen kolikko lompakko jne). Tässä tapauksessa avain on minun luoma Multibitin avulla ja sitä on säilytetty salattuna offline joten en näe siinä riskiä…

Vanha multibit lienee ei-bip32, eli jokainen avainpari on erikseen varmuuskopioituna. Vanhoja avaimia voi kyllä käyttää, mutta vanha multibit on voinut käyttää niitä “väärin”. Eli tekisin uudet systeemit kokonaan.

Vanhat avaimet saa electrumiin WIF-muodossa. Multibitistä saanee avaimet ulos WIF-muotoisena.
Avainsäätö ym tulee tehdä offline-koneella.

Nyt on käynyt kuten varmaan monella.
Pieni sijoitus muutama v sitten on nyt melko arvokas, mutta osaamista tekniikasta ei ole ja rahat multibit classicissa.
Onko tässä riski niitten katoamisesta ellen ala opiskella e.o. ketjussa olevaa osaamista ja muuta nykyaikaisempaan lompakkoon?

Rahat ei katoa kunhan sinulla on lompakko ja salasana siihen tallessa. Maksua vanhasta lompakosta ei kuitenkaan kannata yrittää yllä mainitusta syystä eli siirtopalkkio voi jäädä liian pieneksi. Viimeistään siinä vaiheessa kannattaa asentaa esim. Electrum ja exportoida private keyt Multibitistä ja luoda niillä lompakko Electrumiin.

Minulla on myös multibitin lompakossa vielä pieni määrä bitcoinia, joka tarvisi sieltä ilmeisesti siirtää vaikka tuonne Electrumiin. En kuitenkaan aivan ymmärrä tuota private keyn merkitystä. Silläkö saan siirrettyä (luultavasti haluan sweepata) multibit-lompakkoni sisällön Electrumiin ilman mitään wallet-tiedostoja tai salasanoja? Mitä turvallisuusriskejä tuohon liittyy? Onko tuon siirron jälkeen Electrumilla oma private key, että vaikka koneeni olisi saastunut ja joku näkisi vanhan private keyn, pystyykö sillä tekemään enää mitään sweeppauksen jälkeen? Meneekö sweeppauksesta joku maksu ja minkä kokoinen se on?