Minulta tilattiin kirjoitus lehteen, mutta sitä ei julkaistu, mahdollisesti siksi että en viitsinyt keksiä negatiivisuutta sinne, missä sitä ei ole. Iloksenne:
Maailmanhistorian arvokkaimmat 2 pizzaa myytiin vuonna 2010 uutukaista nettivaluuttaa bitcoinia vastaan. Maksuun käytetyt 10 000 bitcoinia ovat nyt jo 6 miljoonan euron arvoiset. Mikä Bitcoin on ja miksi sen arvo nousee?
Bitcoin on netissä toimiva kirjanpitojärjestelmä, jonka uutuus on tapa, jolla siirrot merkitään rekisteriin. Käyttäjät allekirjoittavat maksut kryptografisilla avaimilla, jotka toimivat kuin salasanat, mutta ovat liian pitkiä murrettaviksi. Keskitetyn maksukäsittelyn sijaan siirrot ovat kenen tahansa lisättävissä “blokkeihin”, joille tulee laskea hyvin työläs tarkistussumma. Tarkistussumma varmistaa, että blokkien sisältöä ei voi jälkeenpäin käpälöidä.
Korvaukseksi työstä laskentatehon tarjoaja saa blokkipalkkiona uusia bitcoineja. Kaikki bitcoinit ovat syntyneet samalla mekanismilla, ankaran kilpailun vallitessa laskenta-, eli "louhinta"markkinoilla. Blokkipalkkio puolittuu 4 vuoden välein, mikä johtaa siihen, että bitcoinien kokonaismäärä jää noin 21 miljoonaan. Tällä hetkellä bitcoineja on 12 miljoonaa. Yksi bitcoin on varsin suuri yksikkö: sen vaihtokurssi on noin 600 euroa ja se jakaantuu peräti 8 desimaaliin.
Louhiminen vaatii erikoislaitteistoa, eikä ole vasta-alkajalle järkevin tapa hankkia bitcoineja. Niitä ostetaan yleensä joko pörsseistä (Bitstamp), välityspalveluista (Bittiraha) tai yksityisiltä myyjiltä (Localbitcoins). Jotta ostetut bitcoinit saa itselleen, tarvitsee bitcoin-osoitteen. Bitcoin-lompakolla tarkoitetaan sovellusta, joka pitää bitcoin-osoitteistasi kirjaa ja mahdollistaa myös siirtojen tekemisen. Paperilompakko on tapa säilyttää avainta turvassa silloin, kun ei ole tarvetta siirtojen tekemiseen. Bitcoinissa jokainen on itse vastuussa avaimiensa turvallisuudesta eikä hukattuja tai varastettuja bitcoineja yleensä voi saada takaisin.
Bitcoin-verkko on globaali ja sen palvelut ovat enimmäkseen maksuttomia. Ainoastaan lähtevästä siirrosta suositellaan maksettavaksi muutaman eurosentin kulu, mutta tämänkin voi jättää pois, jolloin siirto kestää kauemmin. Normaali siirto kestää vahvistustasosta riippuen parista sekunnista pariin tuntiin.
Koska verkon muodostavat ainoastaan hajautetusti Bitcoin-ohjelmaa ajavat tietokoneet, mikään valtio, pankki tai edes Bitcoinin perustaja ei pysty mitenkään vaikuttamaan sen toimintaan. Selvällä enemmistöllä koko verkon laskentatehosta voi vaikuttaa uusien maksumääräysten perillemenoon sallimalla tai estämällä ne, mutta edes tällöin ei voida poistaa tai lisätä kenenkään tilille bitcoineja.
Bitcoin-teknologialla on potentiaali muuttaa maailmaa jopa enemmän kuin Internetillä. Tieto on luonteeltaan rajatonta, ja Internet on mullistanut tiedon käsittelyn tavoilla, jotka olivat mahdottomia edes kuvitella muuta kuin kaikkein kaukonäköisimmille pioneereille 1980-luvulla. Vanhan tietoparadigman yritykset käyvät surkeaa viivytystaistelua lakituvissa, onnistumatta haittaamaan tiedon vapaata liikkuvuutta juurikaan.
Jos Bitcoinin käyttö leviää yleiseksi, koko nykymuotoinen finanssijärjestelmä muuttuu tarpeettomaksi. Suurin osa siitä saa käyttövoimansa ihmisten tarpeesta pitää varallisuutensa jossakin, joka säilyttää arvonsa, sillä valtion rahan arvoa heikennetään jatkuvasti. Bitcoinien arvo ei laske, koska niiden määrää ei voi lisätä poliittisesti. Tällä hetkellä suurin osa bitcoinien arvostuksesta perustuukin säästämiskäyttöön, ei käyttöön maksuvälineenä.
Netin, emailin, kännyköiden, ja Facebookin käyttö oli aluksi tarpeen vain harvoille. Kun jotkut olivat alkaneet käyttää, oli mukaantulo yhä useammille mielekästä, koska verkostovaikutus on niin voimakas. Kaikki nämä ovat saavuttaneet nyt jo miljardeja käyttäjiä.
5-vuotiaalla Bitcoinilla on nyt noin miljoona käyttäjää, eli teknologiana se on samassa tilanteessa kuin netti vuonna 1993. Nopeiden kasvuvuosien uskotaan olevan vielä edessä. Rahayksikkö bitcoin on jaettavissa pieniin osiin, jotta kaikille riittää eri suuruisia vaihdon välineitä. Bitcoinien rajallisesta kokonaismäärästä ja omistusjakaumasta seuraa, että kokonaisen bitcoinin omistajia ei koskaan tule olemaan 1-2 miljoonaa enempää. (Vrt. dollarimiljonäärejä on maailmassa nyt 29 miljoonaa.)
Vaihtokurssin nousu on ollut huimaa. Tämä johtuu siitä, että arvo on määräytynyt vapailla markkinoilla alusta asti. Aluksi vain muutamien nörttien keskenään käyttämä rahajärjestelmä ei ollut kenenkään ulkopuolisen mielestä arvokas, ja vasta 2 vuoden käytön jälkeen kokonaisuuden arvo noteerattiin edes 1 miljoonaan euroon. Käyttäjämäärän kasvaessa ja tietoisuuden Bitcoinista noustua, on arvo noussut nykyiseen 10 miljardiin. Bitcoin ei kuitenkaan voi korvata nykyistä rahajärjestelmää ilman, että sen arvo nousee 1000-kertaiseksi vielä nykyisestäkin. Vuoden 2013 nousukertoimella laskien tähän menee vain 2 vuotta.
Bitcoin-ohjelma on edelleen beta-vaiheessa, mikä tarkoittaa, että sille ei anneta minkäänlaista takuuta. On monia syitä, miksi Bitcoinin maailmanvalloitus voi hidastua tai pysähtyä ja arvo romahtaa tai mennä nollaan. Äärimmäisistä kurssivaihteluista johtuen bitcoiniin ei kannata perinteisessä mielessä sijoittaa. Pikemminkin bitcoinien ostaminen on tunnetun osuuden hankinta tulevaisuuden rahajärjestelmästä, ja siihen käytetyt eurot on järkevää pitää pysyvästi hävittyinä, palautettuina sinne, minne ne kuuluvatkin.
Risto Pietilä
Kirjoittaja tutkii Bitcoin-taloutta kokoaikaisesti. Hänen kotisivunsa.