Artikkeli: "Bitcoin-valuuttajärjestelmän markkina-arvo jo 10 miljardia"

Minulta tilattiin kirjoitus lehteen, mutta sitä ei julkaistu, mahdollisesti siksi että en viitsinyt keksiä negatiivisuutta sinne, missä sitä ei ole. Iloksenne:

Maailmanhistorian arvokkaimmat 2 pizzaa myytiin vuonna 2010 uutukaista nettivaluuttaa bitcoinia vastaan. Maksuun käytetyt 10 000 bitcoinia ovat nyt jo 6 miljoonan euron arvoiset. Mikä Bitcoin on ja miksi sen arvo nousee?

Bitcoin on netissä toimiva kirjanpitojärjestelmä, jonka uutuus on tapa, jolla siirrot merkitään rekisteriin. Käyttäjät allekirjoittavat maksut kryptografisilla avaimilla, jotka toimivat kuin salasanat, mutta ovat liian pitkiä murrettaviksi. Keskitetyn maksukäsittelyn sijaan siirrot ovat kenen tahansa lisättävissä “blokkeihin”, joille tulee laskea hyvin työläs tarkistussumma. Tarkistussumma varmistaa, että blokkien sisältöä ei voi jälkeenpäin käpälöidä.

Korvaukseksi työstä laskentatehon tarjoaja saa blokkipalkkiona uusia bitcoineja. Kaikki bitcoinit ovat syntyneet samalla mekanismilla, ankaran kilpailun vallitessa laskenta-, eli "louhinta"markkinoilla. Blokkipalkkio puolittuu 4 vuoden välein, mikä johtaa siihen, että bitcoinien kokonaismäärä jää noin 21 miljoonaan. Tällä hetkellä bitcoineja on 12 miljoonaa. Yksi bitcoin on varsin suuri yksikkö: sen vaihtokurssi on noin 600 euroa ja se jakaantuu peräti 8 desimaaliin.

Louhiminen vaatii erikoislaitteistoa, eikä ole vasta-alkajalle järkevin tapa hankkia bitcoineja. Niitä ostetaan yleensä joko pörsseistä (Bitstamp), välityspalveluista (Bittiraha) tai yksityisiltä myyjiltä (Localbitcoins). Jotta ostetut bitcoinit saa itselleen, tarvitsee bitcoin-osoitteen. Bitcoin-lompakolla tarkoitetaan sovellusta, joka pitää bitcoin-osoitteistasi kirjaa ja mahdollistaa myös siirtojen tekemisen. Paperilompakko on tapa säilyttää avainta turvassa silloin, kun ei ole tarvetta siirtojen tekemiseen. Bitcoinissa jokainen on itse vastuussa avaimiensa turvallisuudesta eikä hukattuja tai varastettuja bitcoineja yleensä voi saada takaisin.

Bitcoin-verkko on globaali ja sen palvelut ovat enimmäkseen maksuttomia. Ainoastaan lähtevästä siirrosta suositellaan maksettavaksi muutaman eurosentin kulu, mutta tämänkin voi jättää pois, jolloin siirto kestää kauemmin. Normaali siirto kestää vahvistustasosta riippuen parista sekunnista pariin tuntiin.

Koska verkon muodostavat ainoastaan hajautetusti Bitcoin-ohjelmaa ajavat tietokoneet, mikään valtio, pankki tai edes Bitcoinin perustaja ei pysty mitenkään vaikuttamaan sen toimintaan. Selvällä enemmistöllä koko verkon laskentatehosta voi vaikuttaa uusien maksumääräysten perillemenoon sallimalla tai estämällä ne, mutta edes tällöin ei voida poistaa tai lisätä kenenkään tilille bitcoineja.

Bitcoin-teknologialla on potentiaali muuttaa maailmaa jopa enemmän kuin Internetillä. Tieto on luonteeltaan rajatonta, ja Internet on mullistanut tiedon käsittelyn tavoilla, jotka olivat mahdottomia edes kuvitella muuta kuin kaikkein kaukonäköisimmille pioneereille 1980-luvulla. Vanhan tietoparadigman yritykset käyvät surkeaa viivytystaistelua lakituvissa, onnistumatta haittaamaan tiedon vapaata liikkuvuutta juurikaan.

Jos Bitcoinin käyttö leviää yleiseksi, koko nykymuotoinen finanssijärjestelmä muuttuu tarpeettomaksi. Suurin osa siitä saa käyttövoimansa ihmisten tarpeesta pitää varallisuutensa jossakin, joka säilyttää arvonsa, sillä valtion rahan arvoa heikennetään jatkuvasti. Bitcoinien arvo ei laske, koska niiden määrää ei voi lisätä poliittisesti. Tällä hetkellä suurin osa bitcoinien arvostuksesta perustuukin säästämiskäyttöön, ei käyttöön maksuvälineenä.

Netin, emailin, kännyköiden, ja Facebookin käyttö oli aluksi tarpeen vain harvoille. Kun jotkut olivat alkaneet käyttää, oli mukaantulo yhä useammille mielekästä, koska verkostovaikutus on niin voimakas. Kaikki nämä ovat saavuttaneet nyt jo miljardeja käyttäjiä.

5-vuotiaalla Bitcoinilla on nyt noin miljoona käyttäjää, eli teknologiana se on samassa tilanteessa kuin netti vuonna 1993. Nopeiden kasvuvuosien uskotaan olevan vielä edessä. Rahayksikkö bitcoin on jaettavissa pieniin osiin, jotta kaikille riittää eri suuruisia vaihdon välineitä. Bitcoinien rajallisesta kokonaismäärästä ja omistusjakaumasta seuraa, että kokonaisen bitcoinin omistajia ei koskaan tule olemaan 1-2 miljoonaa enempää. (Vrt. dollarimiljonäärejä on maailmassa nyt 29 miljoonaa.)

Vaihtokurssin nousu on ollut huimaa. Tämä johtuu siitä, että arvo on määräytynyt vapailla markkinoilla alusta asti. Aluksi vain muutamien nörttien keskenään käyttämä rahajärjestelmä ei ollut kenenkään ulkopuolisen mielestä arvokas, ja vasta 2 vuoden käytön jälkeen kokonaisuuden arvo noteerattiin edes 1 miljoonaan euroon. Käyttäjämäärän kasvaessa ja tietoisuuden Bitcoinista noustua, on arvo noussut nykyiseen 10 miljardiin. Bitcoin ei kuitenkaan voi korvata nykyistä rahajärjestelmää ilman, että sen arvo nousee 1000-kertaiseksi vielä nykyisestäkin. Vuoden 2013 nousukertoimella laskien tähän menee vain 2 vuotta.

Bitcoin-ohjelma on edelleen beta-vaiheessa, mikä tarkoittaa, että sille ei anneta minkäänlaista takuuta. On monia syitä, miksi Bitcoinin maailmanvalloitus voi hidastua tai pysähtyä ja arvo romahtaa tai mennä nollaan. Äärimmäisistä kurssivaihteluista johtuen bitcoiniin ei kannata perinteisessä mielessä sijoittaa. Pikemminkin bitcoinien ostaminen on tunnetun osuuden hankinta tulevaisuuden rahajärjestelmästä, ja siihen käytetyt eurot on järkevää pitää pysyvästi hävittyinä, palautettuina sinne, minne ne kuuluvatkin.

Risto Pietilä

Kirjoittaja tutkii Bitcoin-taloutta kokoaikaisesti. Hänen kotisivunsa.

Julkaise esim. bittirahan blogissa, tai jos oikeasti haluat näkyvyyttä niin uudessa suomessa.

Onko lupa kertoa tilanneen lehden nimi? Aika moni lehti on suunnitellut juttua bitcoinista, mutta jostain syystä ne eivät ikinä ole ilmestyneet.

Kertokaa nyt ensin, onko juttu teidän mielestänne hyvä vai ei :slight_smile: Päivä siihen meni, kun yritin kirjoittaa sekä yleistajuisesti, kiinnostavasti, asiatarkasti ja ei liian mainosmaisesti.

Mun mielestä juttu oli hyvä. Tarpeeksi yksinkertaisesti selitetty ihmisille joilla ei jutun lukiessaan ole välttämättä mitään tietoa koko Bitcoinista.

Toisalta myös bitcoinista perillä oleville jutussa on mielenkiintoisia vertauksia historiaan - unohtamatta pientä tulevaisuuden spekulointia :slight_smile:

Iltalehden nettiartikkeleita lukevalle varmasti liian raskasta luettavaa ehkä sanomalehteenkin. Tieto on kattavaa ja sitä on paljon. BitCoineista valmiiksi kiinnostuneelle ja jotain tietävälle varmasti mielenkiintoinen kirjoitus. Tulee heti mieleen, että sopisi tieteenkuvalehteen.

Edit: Kärkkäisen Magneetimedia lehteen tuota voisi tarjota.

Hyvä juttu kokonaisuudessaan. Hieman joku kustannustoimittaja voisi hieman viilata suorasukaisemmaksi muutamia lauserakenteita (pilkun viilausta)
Magneettimediaan en koskisi pitkällä tikullakaan, mutta Usarin blogeissa kannattaa julkaista raflaavalla otsikolla.

Bitcoineista tietävälle kelpo teksti, mutta jos tavoitteena oli tehdä artikkeli lehteen ihan normi tuulipukukansalle, niin menee kyllä aika metsään. Liian raskas, liian sekava ja liian paljon eri alueiden käsittelyä liian lyhyesti samaan pätkään. Eri termejä vilisee kamalasti, eikä niitä pahemmin selitetä.

Täysin tietämättömille suunnattu artikkeli kuuluisi olla kaikkine inforuutuineen sellainen, että vähänkin harjaantuneempi kaveri tuntee, että nyt siirryttiin tarkoista kelloseppähommista suoraan duploihin. Sitten pari tommosta kivaa pizzajuttua sekaan, niin homma pelaa niillekin.

Kirjoitus sopii nykysisällöltään ennemmin tieteellisiin tai teknisiin julkaisuihin, kuten MB tai Tieteenkuvalehteen. Perus päivälehtiin tai sanomalehtiin se ei oikein sovellu, sillä sisällössä on tällähetkellä liikaa teknistä kuvausta joka olettaa lukijan olevan tietyllä tieto ja kiinnostustasolla. Jos teknistä kuvausta haluaa, se pitäisi painottaa artikkelin loppupuolelle (ei alkuun) ennen hienoja tulevaisuusvisioita. Jotta tavallinen pulliainen kiinnostuisi artikkelista, se pitäisi kirjoittaa täysin toisenlaisella kynällä. Artikkelin pitäisi alkaa kuvailemalla bitcoinia viihteellisesti ja taiteellisesti (samalla tyylillä kuin alun pizza-lause). Siitä voisi puhua arkipäiväisemmin ja selittää mikä se pintapuolisesti on ja menemättä teknisiin yksityiskohtiin selittää, miksi sitä tarvitaan tulevaisuudessa ja mitä se muuttaisi.

Vois tosiaan olla ideaa, että alkais tollai aika yleistajuisesti ja kertomalla mikä se ylipäänsä on.

Sitten loppuakohden kiihdyttää tietomäärää.

Ja tuli mieleen, että pitäisikö pyrkiä suuntaamaan ehkä enemmän vielä yrittäjille. Hieman kuten tuossa sanottiinkin, että nopeat rahan siirrot ja edullisuus.

Tärkeetä tässä vaiheessa ois kuitenkin saada niitä paikkoja missä se kelpaa maksu välineenä.

Ja ehkä vielä mainostaa, että nyt jo voi käyttää maksupalveluita, missä vaikkapa euromääräisiä laskuja voi maksaa bitcoineilla.

edit. Itse kyllä pidin ja ihmettelinkin kommentteja, että liian tekninen, mutta uudelleen luettuani tajusin, että niinpäs onkin. Tosin olenkin näitä sarjassamme Tieteen kuvalehden lukijoita. Ja paskalehdet saa jäädä hyllyyn, poikkeuksena: ostin oliko viimeviikolla elämäni ensimmäisen iltapaskan, kun oli “Nämä miehet tehneet omaisuutensa omalla työllään”. Pakko oli sponssata, kun kerrankin ei ollut BB Jorma hukassa tai vastaavaa. Kyseisen artikkelin informaatioarvo oli tosin niin surkea, että eiköhän tämä ostos jäänyt viimeiseksi poikkeukseksi.

Hyvä teksti. Henkilökohtaisesti ihan viimeinen lause hieman tökki, eli tuo “Pikemminkin bitcoinien ostaminen on tunnetun osuuden hankinta tulevaisuuden rahajärjestelmästä, ja siihen käytetyt eurot on järkevää pitää pysyvästi hävittyinä, palautettuina sinne, minne ne kuuluvatkin.”

Ei välttämättä niitä kaikista helpoiten ymmärrettäviä lauseita.

[quote=“Technomage, post:11, topic:1389”]Hyvä teksti. Henkilökohtaisesti ihan viimeinen lause hieman tökki, eli tuo “Pikemminkin bitcoinien ostaminen on tunnetun osuuden hankinta tulevaisuuden rahajärjestelmästä, ja siihen käytetyt eurot on järkevää pitää pysyvästi hävittyinä, palautettuina sinne, minne ne kuuluvatkin.”

Ei välttämättä niitä kaikista helpoiten ymmärrettäviä lauseita.[/quote]

Samaa mieltä, oikein asiallinen kirjoitus viimeistä lausetta lukuun ottamatta.

Ite taas tykkäsin:D

Palautettuna sinne minne kuuluvatkin -> unohduksiin.

Pankkiin :slight_smile:

[quote=“Kimmo, post:14, topic:1389”][quote author=akiramo link=topic=1496.msg11808#msg11808 date=1385504362]

Palautettuna sinne minne kuuluvatkin -> unohduksiin.
[/quote]

Pankkiin :)[/quote]

Eikös se oo suunnilleen sama asia…:wink:

Tosi hyvin kirjoitettu juttu.

Olisin itse ehkä siirtänyt kohdeyleisöä silmälläpitäen kolme ekaa kappaletta lähemmäs loppua koska niissä tulee heti kaikki asiat jotka on vaikein tajuta (kryptografinen avain, blokki, louhinta).

Hyvä juttu.

Muutamia korjausehdotuksia. Louhimisesta kannattaa kirjoittaa lyhyesti. Muuten lukijalle tulee fiilis, että koko hommassa on ideana nimenomaan louhia coineja, jotta “pyramidissä” mukana olevat rikastuvat. Kannattaa kirjoittaa lyhyesti siten, että lukija tajuaa, että kun ne coinit nyt kumminkin pitää jotenkin luoda, niin näin ne luodaan.

Tuossa syntyy fiilis, että nykyinen finanssijärjestelmä saa käyttövoimansa ihmisten tarpeesta säilyttää varallisuutensa, vaikka tarkotit varmaan, että bitcoin saa käyttövoimansa.

Sanajärjestystä uusiksi.

Tämä on hyvin sanottu, mutta ymmärretään, väärin. Tuo hävittyinä-sana kannattaa jättää pois.

Kokonaisuutena hyvä kirjoitus.

Kesämies, ihan oikein kirjoitin.

Tämä oli ehdottomasti paras suomenkielinen tiivestelmä minkä olen lukenut Bitcoinista.

Teknisesti näin monimutkaisen asian selittäminen kansantajuisesti lähentelee mahdottomuutta.
Toisaalta moniko on perehtynyt pintaa syvemmälle miten MasterCard toimii saatika yrittänyt selittää sitä taviksille?

Tuosta jäi minusta puuttumaan selkeä vastaus kysymykseen. “Miksi minä käyttäisin Bitcoineja?”

Ja oletetaan että kysyjä on 25-50 vuotias mies/nainen, joka on juuri 1-5 vuoden sisällä oppinut käyttämään viivakoodin lukijaa. Eikä enää vaivaudu pankkikonttorin nurkassa seisovalle laskujen maksuautomaatille maksamaan laskuja. Vaan maksaa ne kotikoneelta oman noin 20-50e viivakoodinlukijan avulla nettipankissa. Kyseinen henkilö ei enää ajattele eurohintoja markoissa. Tähän on mennyt vaikka 10 vuotta.

Sitten voikin alkaa erottelemaan lisää henkilöitä vaikka tähän malliin:

Eli henkilö ei ole nörtti ja hänen kännykkänsä ei ole viimeisin ja hienoin älykännykkä vaan kenties jopa napeilla toimiva.

Tai henkilö on hyvin tarkka taloudestaan ja miettii tarkkaan rahan käyttöänsä.

Tai henkilö on koko ajan rahallisesti pulassa vaikka käy töissä ja saa kohtuu hyvää palkkaakin. Eli tyyliin maksaa kaiken VISA:lla ja kun tili tulee niin täytyy maksaa VISA-lasku.

Tai henkilö on pienipalkkainen joka joutuu pakostakin miettimään rahan käyttöänsä koko ajan. Eikä omista edes luottokorttia. Mutta pärjää rahallisesti koska elää ilman turhia hienouksia jne.

Tai perhe jossa lapsia.

No siinä oli joitakin esimerkkejä. Noille kun keksii syitä miksi Bitcoin on hyvä juttu heille tulevaisuudessa.

Tai no itse asiassa tästä asiasta pitää kyllä keksiä ihan uusi kirjoitus tai toinenkin, kuinka Matti ja Maija Meikäläinen voisi hyödyntää Bitcoinin tulevaisuuden visioita noiden eri elämäntilanteiden kannalta. Esim siittä kuin Bitcoin voi tulevaisuudessa auttaa säästämään vaikka sähköä automaattisesti reaaliajassa. Tai tuottaa sitä sähköverkkoon saaden maksun Bitcoineissa nopeasti ja helposti.

Tai miksi lapset saa viikkorahansa Bitcoineissa . Miksi joku pieni tuloinen, mutta kielitaitoinen voisi hankkia Bitcoinien avulla helposti lisätuloja.

Eli ehkä joku hyvä kirjoittaja voisi kertoa kuvitteellisia tarinoita tulevaisuudessa missä “seikkailee” joku tämän päivän Matti/Maija. Ja kuinka Bitcoin auttaa heitä elämässä ja tekee siitä ainakin hieman helpompaa toivon mukaan. Ehkä niin Bitcoinnin idea voisi upota paremmin?