Alkoiko Goxissa "bank run"?

Bitcoinin hinta MtGoxissa on hypännyt huimasti ylöspäin (~120$), muualla nousu on ollut konservatiivisempaa (bitstamp @ ~103$).

Ovat ihmiset kotiuttumassa rahojaan Goxista? Kun perinteinen tilisiirto vie huimasti aikaa, ainoa keino kotiuttaa rahoja nopeasti on ostaa bitcoineja.


Jep. Luottamus goxiin on selkeästi tippunut vaikka kuulemma nostot MtGoxista kuulemma toimivatkin jo nyt paremmin kuin muutama viikko sitten.

Jos uskoo goxin tarinaan, niin sittenhän tässä on oiva tilaisuus saada 20% kuukausituottoa fiatille. Tuollaisiin tuottolukemiin harvempi pääsee edes vuodessa.

Itse jätän kyllä tämän arbitraasitilanteen hyödyntämättä ;D

Inb4 “Gox halts trading”.

En ole nyt vajaan kuukauten selaillut normaaliin tapan fooormia/bitcoin uutisia niin voisko joku valaista et miks Goxin luottamus pudonnut ?

Sieltä withdrawit on kestänyt kauan, jopa yli kuukauden kestää että saa rahat. Goxin virallinen selitys että “kankea pankki ei pysty käsittelemään kuin 10 SWIFT-transaktiota päivässä”, kun taas toiset epäilisivät että goxilta on fiat loppu ja se pyörittää “ponzia” uusilla depositeilla.

Itse olen siirtynyt hiljalleen epäileväisten leiriin, mutta olen nyt muutenkin perusluonteeltani skeptinen ihminen.

Kukaanhan ulkopuolinen ei hirveän hyvin voi tietää tilannetta, mutta jonkun verran koittanut kysellä ihmisiltä millä vauhdilla raha on tullut. Hieman tuntuu vaihtelevan raportit. Joku noheva voisi kerätä netistä eri raportit excel-taulukkoon niin saisi kivaa dataa :stuck_out_tongue:

Mulla meni kyllä viimeks vain pari viikkoo. Saa nähä miten nyt käy. Älkää pelotelko :slight_smile:

SEPA siirrot eurooppaan päiun ovat ilmeisesti toimineet jote kuten. Siirrot Yhdysvaltoihin päin ovat olleet kai totaalisen jumissa.

Vähän offtopic, mutta Vergessä oli artikkeli Saksan “bitcoin päätöksestä”:

http://www.theverge.com/2013/8/19/4636068/germanys-recognition-of-bitcoin-paves-the-way-for-a-licensed-exchange-EU

Tässä lainaus:

The most interesting aspect of the German ruling may be the consequences for the rest of the EU. The designation means that any exchange that wants to sell Bitcoin in Germany knows exactly what it needs to do: get a license from BaFin under Article 32 Kreditwesengesetz. Once an exchange is licensed in Germany, it would be allowed to operate anywhere in the EU — a stark contrast from the US, which requires a federal registration in addition to separate licenses from the states.

One German bank, Fidor Bank, has already applied for a license to operate a Bitcoin exchange. The current leading exchange, Tokyo-based Mt. Gox, has recently been struggling with technical and legal challenges. Perhaps the next company to dominate the market will come out of Berlin.

toiset epäilisivät että goxilta on fiat loppu ja se pyörittää "ponzia" uusilla depositeilla.

Onkos sellaista aihetta käsitelty, että miten kurssille käy jos kaikki osto/myynti paikat jotenkin kaatuvat tai suljetaan? Ei varmaan pelkät coinit, joita ei voisi vaihtaa rahaksi eläisi kovin pitkään?

Miksi goxilla ei olisi rahaa, kun heidänhän pitäisi toimia vain välittäjänä? Toisaalta jos vain keräävät rahat omaan pussiinsa ja katovat niin saadaanko heitä kuinka helposti vastuuseen?

Onkos sellaista aihetta käsitelty, että miten kurssille käy jos kaikki osto/myynti paikat jotenkin kaatuvat tai suljetaan? Ei varmaan pelkät coinit, joita ei voisi vaihtaa rahaksi eläisi kovin pitkään?[/quote]

Onhan tuota toki spekuloitu ihan bitcoinien alkuajoista saakka. Valtaosa taitaa ajatella, että kurssi syöksyisi alas jos vaihto kielletään. Toisten näkemysten mukaan bitcoinien arvo nousee, koska laittomuuden riski leipoituu hintaan.

Sitä taas ei ole spekuloitu, että mitä tapahtuisi jos kaikki vaihdantapaikat kaatuisivat muusta syystä. Tällainen tilanne olisi hyvin epätodennäköinen, koska vaihdantapalveluiden pyörittäminen on hyvää liiketoimintaa.

Ensimmäinen spekulaatio on, että jenkkihallitus olisi jäädyttänyt ison osan goxin USD-varannoista. Vaikka goxilla onkin pankki japanissa, periaatteessa kait jenkkihallitus pystyy estämään/jäädyttelemään mitä tahansa USD-muodossa olevia varoja.

Toinen spekulaatio on, että goxin ongelma olisi ns. wire fraud, eli peruutetut pankkisiirrot. Pankkijärjestelmä ei ole niin yksinkertainen kuin äkkiseltään ajattelisi. Gox on merkinnyt rahat omalle asiakastililleen ennenkuin ne ovat oikeasti edes saapuneet goxin oikealle pankkitilille. Tämän ongelman gox on itsekkin myöntänyt, tosin ainoastaan pienenä ongelmana.

Koska goxin omat preemiot vaihdannasta ovat pieniä (1%), tuollaista ongelmaa ei tarvi monta kertaa toistaa niin se on jo aika iso ongelma. Jokaista virheellistä deposittiä pitäisi saada 100-kertainen voluumi aikaiseksi että ongelma korjaantuu.

Goxin pyörittäjät eivät ole anonyymejä, joten ongelmatilanteen sattuessa ne saataisiin helposti vastuuseen. Se ei tosin asiakkaita epälikvidiys-tilanteessa lohduta, koska rahoja ei ole.

Tuoreimman Saksan-päätöksen nojalla ei nyt kyllä vaikuta siltä että kaikki osto/myyntipaikat kaatuisivat tai suljettaisiin.
Ja kyllähän vaihtotoimintaa voi harrastaa paikallisestikin, vrt. Localbitcoins.

One German bank, Fidor Bank, has already applied for a license to operate a Bitcoin exchange.

Noiden bitcoin.de on vissiin jo toiminnassa. Tai sitten tajusin jotain väärin. Tuntuu jotenkin liian uskomattomalta. En nyt jaksa kipeänä penkoa enempää, mutta jos tuo bitcoin.de tosiaan toimii jonkun pankin alaisuudessa, niin eikö tämä tarkoita että tältä pankilta voisi olla mahdollista saada esim. pankkikortteja joihin voi ladata bitcoineja ja maksaa missä haluaa?

Voisihan coineja vaihtaa edelleen yksityisten tahojen kesken.

Taisi osua naulan kantaan.

Feds seized $2.9M in Bitcoin funds from Mt. Gox, court docs show (-siis ~ $2.9 M dollaria Goxin Dwolla-tililtä - toim.huom.)

http://gigaom.com/2013/08/19/feds-seized-2-9m-in-bitcoin-funds-from-mt-gox-court-docs-show/

http://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/1kp4uf/gigaom_reporting_that_feds_seized_29million_from/

[quote=“majere, post:14, topic:1075”]Taisi osua naulan kantaan.

Feds seized $2.9M in Bitcoin funds from Mt. Gox, court docs show (-siis ~ $2.9 M dollaria Goxin Dwolla-tililtä - toim.huom.)

http://gigaom.com/2013/08/19/feds-seized-2-9m-in-bitcoin-funds-from-mt-gox-court-docs-show/

http://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/1kp4uf/gigaom_reporting_that_feds_seized_29million_from/[/quote]

Tuohan oli jo tiedossa, että jenkkilä oli “jäädyttänyt” goxin dwolla-tilit. Jos goxilla on likviditeettiongelmia, niin tuo summa ei riitä niitä selittämään.

Summa ei ollut mielestäni aikaisemmin tiedossa, ja eikös Goxin Wells Fargo tili jäädytetty kanssa?

Ei tuo ~$3 miljoonaa vielä yksinään pitäisi ylitsepääsemättömiä ongelmia aiheuttaa, mutta pelkäänkin että se on vain jäävuoren huippu.

Toisekseen Gox:in vaihto pitää olla ~$300 miljoonaa että se tienaa tuon verran. Kun 30 päivän vaihto on ~$60 M [sup]1[/sup], voi nopealla aritmetiikalla laskea että siinä meni puolen vuoden työ.

[sup]1[/sup] http://bitcoincharts.com/markets/mtgoxUSD.html

[quote=“majere, post:16, topic:1075”]Summa ei ollut mielestäni aikaisemmin tiedossa, ja eikös Goxin Wells Fargo tili jäädytetty kanssa?

Ei tuo ~$3 miljoonaa vielä yksinään pitäisi ylitsepääsemättömiä ongelmia aiheuttaa, mutta pelkäänkin että se on vain jäävuoren huippu.

Toisekseen Gox:in vaihto pitää olla ~$300 miljoonaa että se tienaa tuon verran. Kun 30 päivän vaihto on ~$60 M [sup]1[/sup], voi nopealla aritmetiikalla laskea että siinä meni puolen vuoden työ.

[sup]1[/sup] http://bitcoincharts.com/markets/mtgoxUSD.html[/quote]

Juu, spottasin saman spekulaation redditistä:

“People are forgetting something: according to the article, $2.9 million is the amount seized from the Dwolla account. Let’s not forget that the biggest concern during this raids on Mt. Gox was actually their USD bank account holdings at Wells Fargo. The amount lost in this seizure has not been disclosed, but would be in addition to this $2.9 million. Even without the Wells Fargo account, almost $3 million is a lot to lose for a company whose net revenue (not profit!) over the last four months—which includes April, when everyone and their mother was using Mt. Gox—was only $8 million.”

[quote=“kangasbros, post:17, topic:1075”]Juu, spottasin saman spekulaation redditistä:

http://www.reddit.com/r/Bitcoin/comments/1kp4uf/gigaom_reporting_that_feds_seized_29million_from/[/quote]

Juu siellähän minäkin törmäsin tähän ensimmäistä kertaa, kuten linkityksestä näkee. Laskelmat olivat kyllä ihan omaa tuotantoa. :slight_smile:

Tulihan tuota itsekin lähdettyä mukaan tähän Mt. Goxin rallyyn, kun maksoin eilen tilaamani BFL Monarchit vaihtamalla goxin tilillä lojuneet eurot bitcoineiksi. En sitten tiedä kannattiko niistä maksaa 18,2% ylihintaa, kun toinen mahdollisuus olisi ollut odotella pari kuukautta SEPA-tilisiirtoa ja vaihtaa sitten coineiksi BitStampissa mahdollisesti paljon halvemmalla.

EDIT: Mainittakoon, että minulla on Goxissa vielä kolme muutakin tilisiirtoa odottamassa kotiutusta, joista vanhin on tehty jo 20.6., joten se on ollut jo kaksi kuukautta jonossa.

[quote=“AnttiM, post:19, topic:1075”]Tulihan tuota itsekin lähdettyä mukaan tähän Mt. Goxin rallyyn, kun maksoin eilen tilaamani BFL Monarchit vaihtamalla goxin tilillä lojuneet eurot bitcoineiksi. En sitten tiedä kannattiko niistä maksaa 18,2% ylihintaa, kun toinen mahdollisuus olisi ollut odotella pari kuukautta SEPA-tilisiirtoa ja vaihtaa sitten coineiksi BitStampissa mahdollisesti paljon halvemmalla.

EDIT: Mainittakoon, että minulla on Goxissa vielä kolme muutakin tilisiirtoa odottamassa kotiutusta, joista vanhin on tehty jo 20.6., joten se on ollut jo kaksi kuukautta jonossa.[/quote]