2013-08-27 Verovirasto tutkii bitcoinin ja Habbo Hotelin verottamista

http://www.taloussanomat.fi/raha/2013/08/27/verovirasto-tutkii-bitcoinin-ja-habbo-hotelin-verottamista/201311852/139

Verottajan kiinnostuksen kohteena on etenkin bitcoin…Verolle pannaan myös netin pelimaailmojen sisäiset valuutat.

Verottajan mukaan bitcoin-sijoituksilla tehdyt voitot ovat pääomatuloverotuksen alaisia siinä missä minkä tahansa muunkin omaisuuden tuotto heti, jos voitto realisoidaan virtuaalimaailmasta tosielämään.

Arvonlasku ei sen sijaan ole verottajan tulkinnan mukaan vähennyskelpoista luovutustappiota kuten esimerkiksi arvopaperien arvonmenetykset joissain tilanteissa ovat.

Verottajan mukaan louhimisesta saatu tulo on ansio-, ei pääomatuloa, koska bitcoin-järjestelmä jakaa palkkioita käytännössä sattumanvaraisesti.

Edit. Meinaako tämnä muuten sitä että mainauskulut voi vähentää verotuksesta tulonhankkimisvähennyksenä [sup]1[/sup]?

Verovelvollinen saa vähentää palkkatulostaan tulonhankkimisvähennyksenä 620 euroa, kuitenkin enintään palkkatulon määrän (TVL 95.1 §:n 1 k.).

Näihin kuuluvat myös mm. työpuku-, työkalu- ja työhuonevähennys sekä ammattitaidon ylläpidosta aiheutuneet opiskelukustannukset. Jos tällaisten luonnollisten vähennysten määrä on tulonhankkimisvähennyksen määrää pienempi, verovelvolliselle myönnetään vain tulonhankkimisvähennys.

Maalaisjärjellä ajetellen ainakin ASIC mineri menee tuohon työkaluvähennyksen piiriin (ei ole dual-use, niin kuin esim. GPU miner). Tiedä sitten miten paljon maalaisjärkeä verottajalta löytyy.

[sup]1[/sup] http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Henkiloasiakkaan_tuloverotus/Tulonhankkimisvahennys%2825625%29

Kysymys kuuluukin miten he valvovat tätä? Tuskinpa monikaan vapaaehtoisesti antaa tietoja :smiley:

Juuri näin. Ei sitä voi valvoa mitenkään, ainoastaan jos olet tyhmä ja ilmoitat itse. Tai sitten jos olet muuten työtön ja köyhä (tai normaalituloinen), mutta olet tinannut Bitcoineilla omaisuuden niin et sä voi sitä rahaa tilille laittaa, etkä ostaa kallista autoa tai asuntoa, koska verottaja huomaa tämän ja määrää sulle täysin keksityn veron hankkimallesi omaisuudelle (luultavasti kovimman veroluokan mukaan, eli yli 50%).

No onhan se nyt ihan hyvä jossain vaiheessa realisoidakin sitä kertynyttä voittoa, varsinkin kun on kyse näinkin spekulatiivisesta sijoituskohteesta kuin Bitcoin. Itse ostin juuri asunnon Bitcoinista saamillani pääomatuloilla.

Ja eikös se kovin veroluokka (yli 50 000 euron pääomatulot) ole 32%?

Eli jos ostaa BFL:n mainerin ja maksaa siitä ALVeineen noin 3000 euroa (harrastuskuluja) ja onnistuu mainaamaan sillä 1000 euron arvosta Bitcoinia, niin tämä on sitten ansiotulona saatua lisätuloverokortilla verotettua tuloa kaikki.

Ei hyvää päivää. Se siitä harrastuksesta.

[quote=“jarif, post:5, topic:1094”]Eli jos ostaa BFL:n mainerin ja maksaa siitä ALVeineen noin 3000 euroa (harrastuskuluja) ja onnistuu mainaamaan sillä 1000 euron arvosta Bitcoinia, niin tämä on sitten ansiotulona saatua lisätuloverokortilla verotettua tuloa kaikki.

Ei hyvää päivää. Se siitä harrastuksesta.[/quote]

Taitaa jäädä louhintatulot/-menot ilmoittamatta. :stuck_out_tongue:

FOR THE RECORD: Hypothetically speaking.

No, onneksi kyseessä on vasta luonnos, ja nyt voisikin olla oiva paikka pieneen lobbaamiseen. Suomi on nyt kuitenkin edelläkavijä kryptovaluutan suhteen, ja olisikin perin ikävää jos joku puolivillaisesti valmistettu lakialoite saisi lainvoiman.

Kauhukuvissani näen jo tulevaisuuden jossa veroviraston myyrät yrittävät bustata coinien myyjiä kohdennetuilla localbitcoins-peiteoperaatioilla.

Tässä tulee myös pohdittua näiden bittilaskufirmojen kohtaloa. Hyvin herkästi niiden kimpussa ollaan ehkä ja pyritään selvittämään voidaanko niitä käyttää veronkiertoon ja miten se ehkäistäisiin.

Tuo on valtion vero, sen lisäksi menee kuntavero noin 20%, eli yhteensä noin 50%. Ja nämähän tietenkin lasketaan ansiotuloiksi, että lähtee enemmän veroja.

Tuli tässä mieleen että pitäisikö jokaiselle kansanedustajalle tarjota kahvit? En tiedä mitä kuppi maksaa Arkadianmäellä, mutta kolmella eurolla irtoaa kyllä sumppi useimmista paikoista. Kun edustajia on 200, tulisi kokonaisbudjetiksi 600€. Tämä tietysti bitcoineina, jotka on talletettu paperilompakkoon, joka on liitetty lyhyeen, mutta asialliseen saatekirjeeseen. Saatekirjeessä selitetäisiin selväsanaisesti mikä on bitcoin, miten se toimii jne.

Ihan siksi, että harvemmalla heistä tuskin on tällä hetkellä edes käsitystä koko kryptovaluutasta. Käytännön esimerkki on paras esimerkki.

Ihan vaan tämän takia piti rekisteröityä: höpöhöpö. Forumia taustalta lukeneena voi vaan todeta, että keskustelun taso niin täällä kuin uutisissa on välillä melko korkealentoista ja asioista puhutaan faktoina niistä mitään tietämättä…

Hyvin pitkälle pelkistetty esimerkki siitä miksi ei kertakaikkiaan ole mitenkään mahdollista että verotus toteutuisi tuon artikkelin esittämällä tavalla:

Akilla on verkkokauppa jossa hän myy avaimenperiä, hän ostaa avaimenperät, webbihostauksen, maksunvälityspalvelun ja rahdin bitcoineilla, käsitellään tässä kuitenkin summia euroina helppouden nimissä ja unohdetaan arvonlisävero, joka loppujen lopuksi on vain kauttakulku summa jonka loppukäyttäjä maksaa.

Yksi avaimenperä maksaa akille yhden euron, ostaessaan sen hän joutuu maksamaan tuloveroa käyttämästään bitcoinista, sovitaan että Akin veroprosentti on 30%.

Aki myy avaimenperän kahdella eurolla ja rahtikuluilla, eli yhteensä 2,8€.

Avaimenperän hankinta -1,3€
Avaimenperän myynti +1€, josta kuitenkin taas maksetaan tuloveroa, eli todellisuudessa +0,7€
Postimerkin hankinta 0,8€, tulovero bitcoinilla maksamisesta tässä tapauksessa 0,24€, eli hintaa tulee 1,04€

Eli 2,8€ tulolla pitää nyt siis kattaa kaikki edellämainitut kulut: -1,3€-1,04€ jäljelle jää 0,46€ jolla Akin pitää kattaa kiinteät kulunsa: nettiyhteys, puhelin ja webbihostaus.

Sanotaan että:
nettiyhteys maksaa 20€/kk
puhelinkulut ovat 5€/kk
webbihostaus maksaa 5€/kk

Kaikki nämäkin kulut Aki maksaa bitcoineilla.

Oletetaan että tämä yksittäinen avaimenperä johon nyt keskitymme muodostaa yhden prosentin koko kuukauden myynnistä.
Eli jäljellejääneellä 0,46€:lla pitää vielä kattaa 0,3€ kulut (20€+5€+5€ / 100) jäljelle jää 0,16€.

Edellytykset liiketoiminnan pyörittämiselle Suomessa saattavat kilpailukyvyltään olla heikot, mutta tämänkaltaiseen naurettavuuteen ei onneksi ole mitenkään mahdollista päätyä. Artikkelin kirjoittaja ja/tai vero-ohjeiden laatija selvästikkin keskittyvät bitcoinien tuottamiseen ja unohtavat että se ei enää ole, eikä koskaan tule olemaan bitcoinin pääasiallinen kayttö.

Suomen julkinen sektori elää deluusiossa.

No vastaavasti, jos kerran bitcoinia ollaan mieltämässä oikeaksi valuutaksi niin miksi sillä pitää olla erivapaus verotuksen suhteen?

Mitään erivapautta en hae, tai aja… mutta eihä eurotalouskaan toimi noin että joka käänteessä maksetaan tulovero.

Tuota… minä kuvittelin tuloveron koskevan vain myyntivoittoa. Jos näin olisi niin se tulisi kyseeseen vain jos bitcoinin kurssi on noussut tai bitcoinit ovat itse mainattuja.

[quote=“Cherenkov”]Hauskan tästä asiasta tekee se että miten yksityishenkilö voi vähentää mainaamisesta syntyneet kulut tuosta myynnistä. Sähkö, koneet, nettiyhteys jne pitäisi päästä vähentämään eikä suinkaan maksaa sitä pääomatuloveroa koko bitcoin-myyntisummasta sillä sehän ei ole sama asia kuin voitto.

Verohallinnon vastaus kysymykseeni mainauksesta:
“Verohallinnolla ei ole tällä hetkellä antaa sitovia ohjeita bitcoin-virtuaalivaluutan verotuksesta. Verohallinnon ohje bitcoin-virtuaalivaluutan verotuksesta on luonnosvaiheessa.”[/quote]
Milloin sait tuon vastauksen ?