2012-10-30 / Talouselämä / Euroopan keskuspankki varoittaa virtuaalirahoista

EKP:n tuore raportti virtuaalirahoista saa huomiota Suomessakin. Itse uutinen ei ole kovin hyvä, mutta raportti on ehdottomasti lukemisen arvoinen.

http://www.talouselama.fi/uutiset/euroopan+keskuspankki+varoittaa+virtuaalirahoissa+piilee+vaara/a2153045

Koko raportin voit lukea tästä: http://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/other/virtualcurrencyschemes201210en.pdf

Raportissa meni hetki (47 sivua) mutta oli se ihan kiinnostava lukea. Bitcoinin luonne oli pääosin oikein ymmärretty, vaikka joitain lukuja käytettiinkin epäkonsistentisti (esim. btc-määrä kulloinkin), eikä ‘yleensä-virtuaalirahoihin’ tarkoitettujen lauseiden sanamuodot tietenkään sopineet juuri Bitcoiniin.

Muutamia mieleenpainuneita:

  • EKP pitää omaa tuotettaan luotettavuuden standardina, ja sitä on välillä hymyilyttävää lukea, kun esim. Bitcoinia vastaan esitetty kritiikki objektiivisten tosiasioiden valossa välillä tuntuu sopivan paremmin euroon. Noin ylipäätään, jos raporttia lukisi siten, että “real” tarkoittaa kovaa valuuttaa, eli kultaa, ja “virtual” keskuspankkien valuuttoja, osuisi monet päätelmät hyvin paikalleen.
  • Todettiin, että Bitcoinia ei voi hallituksen toimesta sulkea.
  • Sekä USA että Kiina (keskusjohtoisuuden lipunkannattajina) jo 2006-2009 sulkivat ja pistivät oikeuteen pääasialliset ei-reguloidut virtuaalimaksupalvelut alueellaan. Bitcoinin kehittäminen on varmasti ollut osaltaan reaktio e-Goldin sulkemiseen 2006.
  • Ranskassa sitävastoin tutkitaan, ovatko liikepankit syrjineet bitcoiniin liittyviä transaktioita ilman oikeutta.
  • Linkkiä virtuaalirahojen ja “tosielämän” välillä pidettiin vielä niin heikkona, että riski virtuaaliromahdusten heijastumisesta tosielämään on pieni, akuuttia tarvetta toimenpiteisiin ei ole, mutta asiaa kannattaa pitää silmällä, koska etenkin bitcoinilla on mahdollisuus voimakkaisiin arvonmuutoksiin. Todennäköisyyttä sille, että Bitcoin saisi nopeasti lisää käyttäjiä ja suosiota, pidettiin kuitenkin pienenä.