Uusi verotusohje

Uusi ohjeistus kuulostaa käsittämättömältä touhulta, joten olisi kiva tietää EU:n alueella mahdollisia maita, jossa verokohtelu olisi reilumpaa? Kenelläkään tietoa esimerkiksi Maltan tulevasta kryptolainsäädännöstä?

Niinpä … ja tämä on ns. oikeusvaltio …

Jos tuo tappioiden verotus muuttuu sellaiseksi että tappiot saisi vähentää, niin niitä ei kai takautuvasti enää saa?

Vaikuttaa että on menossa “kill cryptos”-strategian toteutus, vaihe 3.

Käsittääkseni Suomi aika omassa joukossaan sodassa kryptoja vastaan. Luultavasti kosahtaa vain omaan nilkkaan sillä mikään ei estä muuttamasta pois tällaisesta valtiosta.

Verottaja ei ottanut minkäänlaista kantaa kyseiseen hallinto-oikeuden päätökseen vaan kertoi että jos ei noudata vero.fi:ssä olevia ohjeita, niin sitten täytyy olla valmis ottamaan vastaan seuraamuksetkin. Monet “asiantuntijat” eivät tienneet kuinka tämä verotus tapahtuisi virtuaalivaluuttojen kanssa, joten he neuvoivat että virtuaalivaluutat verotetaan silloin kun vaihdetaan ns. “oikeaan valuuttaan”.

Maltalla on ylipäätänsä erittäin hyvä vero yrityksille. Joudut alussa maksamaan hyvin korkeaa veroprosenttia mutta tuosta summasta 6/7 annetaan takaisin vuoden lopussa ns. veronpalautuksina.

juu… tästä on ja tuossa ylempänä muutama kommentti.

Mitä kaikkea tarvitaan verotuksen tekemiseen ohjeen mukaan, jos oletetaan että vero-orja tekee laskennan itse jollain excelillä :

  • alt - BTC - USD - EUR -muunnokset päivämääräkohtaisesti

  • täydellinen listaus ostoista ja myynneistä. Jotta FIFO toteutuisi tarvitaan kaupat aivan aikojen alusta eikä pelkästään 2018 kesäkuun alusta, kun tuo jumalan sana astui voimaan.

  • mielenkiintoiseksi menee se laskenta, kun

    [quote=“fiatorb, post:2, topic:6467”]
    …EDIT… kun välittäjän tilastoista otetaan kaupat, niin ei siellä ole niin hienosti kauppoja kuin noissa verottajan esimerkeissä. Ei siellä ole “10 A:ta vaihdettu 100 C:hen”, vaan
    siellä on kymmeniä rivejä, joissa jokaisella voi olla eri määrä ja eri arvo.
    [/quote]

- esimerkki 1.

v. 2016 v-o on ostanut euroilla 0.1 BTC, joilla osti vvaluutta-A:ta, joiden toteutuneet kaupat oli

  2016.05.01.  12:00:00    0.01 BTC      1.1 vvA 
  2016.05.01.  12:00:01    0.005 BTC     0.554 vvA 
  2016.05.01.  12:00:02    0.0035 BTC    0.354 vvA 
  2016.05.01.  12:00:03    0.0035 BTC    0.350003 vvA 
 jne.
 yhteensä **50 riviä** joissa yksikkömäärät ja vvA:n BTC-arvo on vaihdellut. Yhteensä tuli 120 vvA:ta.

Tuon jälkeen ei vvA-tapahtumia ollut, kunnes nyt heinäkuussa vaihtoi 50 kpl niitä BTC:ksi.

    2018.07.01.  20:00:02    1.001 vvA     0.00001  BTC
    2018.07.01.  20:00:03    1.005 vvA     0.00001  BTC
    2018.07.01.  20:00:04    11.01 vvA     0.00021  BTC
jne.
 yhteensä **100 riviä** joissa yksikkömäärät ja vvA:n BTC-arvo on vaihdellut. Yht. sai 0.0009 BTC:ta.

No, eihän se mahdotonta ole löytää euro-arvoa jokaiselle riville ja laskea FIFO-periaatteella että paljonko tällä rivillä tienattiin:
2018.07.01. 20:00:03 1.005 vvA 0.00001 BTC

mutta toivoisin että verottaja oikeasti näyttää kuinka se tehdään :slight_smile:

Erittäin tarkkaa dataa ei ole saatavilla ainakaan excel muodossa käsittääkseni ja ainoastaan mitä löytyy on joka tunnilta. Käytännössä tämä uusi muoto verottaa on hyvin sekava ja vaikea. Jos haluaa tarkkaa dataa silloin täytyy etsiä manuaalisesti tai käyttää jonkinlaista api systeemiä. Kun puhutaan henkilöistä jotka tekevät päiväkauppaa, niin listojen pituudet voivat olla aika pitkiä.

@Fiatorb Joo ei mene pelkästää 2018 kesäkuun alusta vaan voi olla fifo periaattella joltakin toiselta vuodelta.
Itselle tuli aikamoisena yllärinä kyseinen ohjeistus.

Saa nähdä kuinka vaikuttaa uusiin ohjeisiin tuo päätös joka julkaistiin.

Sen verran voisi vihjata, että suosittelen ainakin treidaajille yhtiöittää toimintansa. Elikkäs jos aiotaan tienata cryptoilla / treidaamalla / uhkapelaamalla , niin kai se kannattaa Toiminimellä tehdä, vaikka “joutuukin” maksamaan itselle palkkaa “joutuu” myös vähentämään tappiot voitoista ennen kuin veroja tulee maksaa.

Näin ainakin itse toimisin, onnekseni uhkapelaaminen pikavoitoista on rauhoittunut siitä mitä se oli nuorempana :open_mouth:

Raparperi
:smiley: ja hauskaa että nimeni on selvästikin innoittanut ihmisiä tulemaan foorumille.
Raparperipiirakka on muuten herkullista kesäherkkua murotaikinaantehtynä kera vaniliinikastikkeen. Yllätys yllätys, samalla piirakkareseptillä voi tehdä myös isäni lempparia mustikkapiirakkaa :smiley:

Ilman muuta jos on aloittamassa.

Ongelma on kryptojen siirrossa yhtiölle, jos ne on hankittu ajat sitten ja tässä yhteydessä realisoituu verot. Toimiiko toiminimi tässä yhteydessä eri tavalla?

Hei,
En osaa auttaa kryptojen siirrossa yhtiölle. Toki en usko että sekään mikään ongelma olisi. Kaipa sinä siirtäisit avaimet yhtiön hallintaan ja tavallaan yhtiö ostaa silloin coinit? Ja silloin sulle jää maksettavaksi arvonnousu, joo. Ja se jää sitten kuitenkin firman taseeseen nuo ostetut varllisuudet.

Ehkäpä Firmasi ostaa ne alkuperäisellä hinnalla, niin sinähän et silloin tee voittoa :slight_smile: Ostat firman nimiin kun halvalla myydään :smiley:
Joo en todellakaan tiedä, vaikka taloushallintoa ja kirjanpitoa olen koulussa lukenut. LOL

Raparperin konsulttipalvelut (emme peri maksua sillä neuvomme ovat kyseenalaisia )
Otamme lahjoituksia kuitenkin vastaan :smiley:

1CxXZkHajWw3brDjzkKvmfj7S6fTT7Mys6

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/verottaja-tasmensi-kryptovaluuttojen-verotuksen-ohjeita--nama-seikat-vaihdantaa-tai-louhintaa-tekevan-on-syyta-huomioida/Du2cyrHT

Kauppalehden artikkeli on nyt korjattu, eli krypto-krypto verotus on tämänkin artikkelin mukaan voimassa.

Verottaja on kuulemma kuitenkin antanut kyseisen lausunnon, joka ehkä selkeytyy lomien jälkeen (kysyin toimittajalta). Mahdollisesti virheellinen lausunto.

No voihan pentele !
Eihän näitä jatkuvasti muuttuvia ohjeita voi takautuvasti laittaa voimaan. Verovuodesta 2018 on jo puolet takana, kun näitä ohjeita ruvetaan kuluvan vuoden verotukseen muuttamaan täysin päälaelleen. Aikaisintaan 2019 näitä ohjeita voi vaatia kenenkään noudattavan. Tästä totaalisesta sekoomuksesta täytyy tuon “luottamuksen suoja”-klasuulin paukahtaa. Tässähän uhkaa innokkaimpia treidaajia, jotka voimassaolevia ohjeita on noudattanut, takautuvasti langetetut tähtitieteelliset mätkyt -> törkeä petos -> velkavankeus -> ulosotto -> häkki heiluu…

Noh, yksi juttu tässä ainakin varmistui. Nyt loppui haihattelu ja “räknäily” josko pitäisi muuttaa Suomesta pois. Uskonpa, että aika moni muukin nyt käärii hihat, ottaa kapsäkit kainaloon ja ilmestyy lähimmälle asemalle vain menolipun kanssa…
Enää pitäisi tehdä vain yksi päätös: Saksa, Sveitsi, Hollanti, Malta, Panama ???

Viro? vai onko suomettunut?

ööh en huomannut että oli joku toinenkin jolla oli samanlainen nimi. :smiley: Itse olen seuraillut näitä foorumeita jo pidemmän aikaan ilman tunnuksia ja päätin tehdä ne samalla kun uunissa odotteli raparperipiirakka. Aikamoinen yhteensattuma. Näemmä useampi tykkää raparperistä :smiley:

Panamaan on hyvin vaikeata avata pankkitili ja saada muutettua sinne. Täytyy sijoittaa maahan nopeuttaakseen prosesseja.

Jos tuo luottamuksensuojaperiaate toteutuu, niin voisiko voittojen laskenta mennä seuraavasti?

Esim. kaupat ennen uusinta veroviranomaisen/hallinto-oikeuden ohjetta/päätöstä:

  1. Ostan 100€ arvosta kryptoa A.
  2. Vaihdan kryptot A kryptoon B omistusten arvon ollessa 200€. Verotettavaa tuloa ei realisoidu.
  3. Vaihdan kryptot B kryptoon C omistusten arvon ollessa 300€. Verotettavaa tuloa ei realisoidu.

Krypto-kryptoverotus tulee voimaan ja verotettavaa tuloa alkaa realisoitua:
4. Vaihdan kryptot C kryptoon A omistusten arvon ollessa 350€. Realisoituva voitto 350€-300€=50€.
5. Vaihdan kryptot A Euroihin omistusten arvon ollessa 352€. Realisoituva voitto 352€-350€=2€.

Kuulostaa loogiselta. Juuri noin sen pitäisi mennä kaiken järjen mukaan, jos jonkinlaista inhimillisyyttä/kohtuutta on verottajalla/tuomioistuimella olemassa.

Olisihan se kiva, jos aiempaa arvonnousua ei huomioitaisi. En kuitenkaan usko, että yht’äkkiä ‘edulliset’ hankintahinnat päivitettäisiin päivän arvoon verottamatta.

Krypto-krypto verotus sinällään on aivan järjetöntä, etenkin jos/kun tappioita ei hyväksytä.

En ymmärrä miksi saisi verottaa takautuvasti krypto-kryptotreidejä. Ei Suomeen ole siinä tapauksessa mitään järkeä jäädä, jos viranomaiset voivat toimia mielivaltaisesti.

Ostit kryptoa sadalla eurolla, teit kauppoja ja sait niistä nyt 352 euroa. Kuvittelisin, että aiemmalla ohjeella verot olisi pitänyt maksaa vasta kohdasta 5. Nyt uusilla ohjeilla verot pitää kai maksaa kohdista 4. 350e-100e ja 5. 352e-350e.

Sen ‘oikean’ tulkinan voi kertoa kuitenkin vain verottaja, kannattaa kysyä sieltä.