Maaliman meno ja bitcoin

En osaa varmaan etsiä oikeaa ketjua jossa asiaa puitaisiin, mutta mitä kansa tuumaa siitä millaisessa maalimassa bitcoin menee eteenpäin?

Tässä kun yrittää saada kuvaa siitä kannattaako bitcoiniin miten vakavasti suhtautua, kuulee puhuttavan pääasiassa bitcoinin mahdollisuuksista, ominaisuuksista, sijoittamisesta ja miten eri firmat sille näyttää vihreää valoa tai miten eri valtiot siihen suhtautuvat.

Mutta kukaan ei tunnu puhuvan siitä millaisessa ympäristössä se kasvaa. Kuinka moni kiinnittää huomiota siihen mitä tapahtuu lähi-idässä ja Ukrainassa tai miten on aivan vaiettu siitä millaisessa kriisissä euro on? Jenkkien ns. talouskasvu on ollut täys floppi. Kiina vie ja muut menee siinä mukana. Tässä nyt vain “muutama muuttuja” kuten Napapiirin Sankareissa olisi todettu. ;D

Onko näissä edellämaintuissa asioissa joitakin hyviä puolia bitcoinin suhteen vai kääntyykö vaaka toiseen suuntaan? Vai vedetäänkö vain BTC-lasit päässä ja hyvä tästä tulee 8)

En tiedä onko tällaisessa spekulaatiossa mitään järkeä mutta tulipahan taas vetästyä ajatukset tekstin muotoon :o

Ihan hyvää juttua. Itsekin tulee vähän väliä ihmeteltyä maailman menoa. Toistaiseksi kriisimaissa, etenkin rahakriiseistä kärsivissä maissa on bitcoin lähinnä kasvattanut suosiotaan.

Suurin uhka bitcoinin tulevaisuudelle on ehkäpä internetin rakenteiden muuttuminen. Itse pidän todennäköisenä, että valtiot tahtovat entistä tiukempaia rajoituksia tiedon valtatielle. Ehkä IPv4 osoitteiden loppuessa porukka siirtyy NATien taakse (kuten useimmat mobiililaajakaistat ovat jo siirtyneet), joita sitten manipuloidaan perusteella jos toisella. Ehkä jokin globaali kriisi katkoo yhteyksiä/sähköjä aiheuttaen lohkoketjun jakautumista.

[quote=“Meizirkki, post:2, topic:2233”]Ihan hyvää juttua. Itsekin tulee vähän väliä ihmeteltyä maailman menoa. Toistaiseksi kriisimaissa, etenkin rahakriiseistä kärsivissä maissa on bitcoin lähinnä kasvattanut suosiotaan.
Ehkä jokin globaali kriisi katkoo yhteyksiä/sähköjä aiheuttaen lohkoketjun jakautumista.[/quote]
Tää on se mikä pistääkin mietittymään kovasti jos vedetään piuhat poikki jossakin mikä on tärkeä maa bitcoinille :-\

Kohtahan bitcoinit liikkuu radioteitse…eikä sitä estä mikään :smiley:

[quote=“katlisa5963, post:4, topic:2233”]Kohtahan bitcoinit liikkuu radioteitse…eikä sitä estä mikään :smiley:


Elä ny hyvä mies! Pitääkö mun ostaa vanha patteriradio että saan coinit vastaanotettua jos vaikka sota syttyy? ;D

Olin juuri sanomassa samaa minkä katlisa ehti sanoa. :smiley:

Siis radiosignaalin välityksellä coinit kotiin? :smiley: … se sit vaan jotenkin muunnetaan koneelle…

Heh. Tai kännykkään kuulokkeet kiinni ja radiosignaalilla latailemaan coinit kännylompakkoon? :smiley:

Eiköhän verkkoinfrankin rakentajille käy coinit maksuvälineenä :slight_smile:

Tosin makeeta olis, jos mesh-verkot yleistyisivät. Aika paljon erilaisia projekteja kehitteillä idealla “hajautetaan kaikki”, infrasta lähtien.

http://avc.com/2014/08/hyperlocal-mesh-networks/

[quote=“aSaMiner, post:8, topic:2233”][quote author=samke link=topic=2474.msg19226#msg19226 date=1409073273]
Siis radiosignaalin välityksellä coinit kotiin? :smiley: … se sit vaan jotenkin muunnetaan koneelle…
[/quote]

Heh. Tai kännykkään kuulokkeet kiinni ja radiosignaalilla latailemaan coinit kännylompakkoon? :D[/quote]
Tää ois bueno 8)

Radiosignaalin avullahan se on helppo laittaa blokkiketju tulemaan länkkärimaissa, missä radioverkkoa voi vapaasti käyttää kunhan maksaa :slight_smile: Jossain kiinassa voi olla vähän hankalampi.

Suurempi ongelma lienee transaktion kuuluttaminen verkkoon. Kai senkin saisi jollain sopivan resilientillä ja matalakustanteisella vehkeellä tehtyä :slight_smile:

Ideahan noissa on, että radiosignaalia kuunteleva komponentti ei paljoa maksa. Voisi rakentaa eri laitteisiin matalilla kustannuksilla bitcoin-tuen, ilman nettiä.

Ihan hyvää pohdintaa aloitettu ensimmäisessä postauksessa :slight_smile: Ja muutamat mielenkiintoiset projektitkin jo mainittu ^^

“Bitcoinista” on vaikea saada otetta, sillä perustallaajat eivät käytännön esimerkkejä voi vielä kuvitellakaan, että mitä kaikkea tämä ja muut hajautetut projektit mahdollistavat. Perustallaajalla en siis tietenkään tarkoita mitään pahaa, vaan tarkemminkin henkilöä, joka ei aiheeseen ole syventynyt ns. harrastajan innolla.

Niin kuin tykätään bitcoin piireissä mainostaa, on tietokoneiden tai internetin kehitys hyviä vertauskohteita :slight_smile: Tosin, tietokoneisiin vertaaminenkin menee jo osittain “oldschoolin” puolelle, sillä tietokoneetkin ovat yleistyneet niin nopeasti, että vain pieni ryhmä nykyajan käyttäjistä omisti kotikoneen internetin “alkuaikoina”.

Nuoremmat ikäluokat (~10-16v?) ovat jo isommalti nuoresta iästä asti tottuneet tietokoneen tai kännykän lähes päivittäiseen läsnäoloon… joidenka tietenkin nykyään oletetaan perukseltaan olevan kytköksissä myös internetiin :smiley: Suurella osalla onkin jo luultavasti ollut jonkinmoista konsolia jos tietokonettakin varttuessaan, sekä oma kännykkä, mp3 soittimet yms. jo vuosia.
Nuorista aikuisista (~20-25v?) osa varmaan muistaa, kun vielä soitettiin puhelut pöytäpuhelimilla lankalinjojen läpi (jolloin tuttujen numerot säilyi vielä pääköpan muistissakin vielä :D). Ja kohtalaisen moni saattaa muistaa, kun joku toveri sai tietokoneen jolla pääsi pelaamaan kaksin tai jopa nelinpelejä! Tai oi sitä nörtteilyä ja säätelyä, että päästiin vietteleen LANeja ja pelaamaan räiskintöjä, strategisoimaan linnojenvaltauksia sekä mitä muuta milloinkin tahkottiin läpi viikonlopun, HUH! Heh, sekä oi niitä hauskoja aikoja kun vanhemmat alkoivat toitottamaan teeveestä tuupattua propagandaa, että internetistä toisella puolella maapalloa pelaava henkilö voikin olla pedofiili tai muu kauhia hämärämies ;D Internetistä tilatessakin aina myös tuli tietenkin huijatuksi jne. jne

Vanhemmat ikäluokat ovat vielä nähneet ajat, jolloin telkkarista näkyi vain kolme-neljä kanavaa? Tai että edes ohjelmaa tuli tietyn ajan ulkopuolella… saati sitten väreillä! Ajatkin olleet, jolloin tuo oli jo puheenaihe, jos kylällä jollain moinen hökötys oli hankittuna! Saattanut kuulua tuolloin vanhemmalta ikäluokalta, “nottajo vastahan ne radiot tuli!?” :smiley:

Internettiin verrattaessa taas, ikäluokat pienenevät, koska iso osa tarvittavaa infrastruktuuria oli jo olemassa (sähköverkot, lankapuhelinlinjat yms.) ja internet pääs kehittyyn alkuun räjähdysmäisesti teknologiaa hiettoaessa käyttökohteiden esiintyessä…
Tuossa alussa olikin tuo “alkuaikoina” lainauksissa, koska tuo merkitsee eri ikäluokille ja harrastelijoille eri asiaa. Viittaan tuossa alussa itse hetkiin, jolloin se sähköposti ja intternettisivu alkoi olemaan perustallaajalla samassa asemassa, mitä ennen telkkari oli silloin kun koko kylältä löytyi tosiaan yksi toosa ja muilta radiot :slight_smile:
Alan harrastajallehan tuo hetki voi olla jopa about puolessa välissä kehityshistoriaa :wink:

*Pieni visakysymys tähän väliin :stuck_out_tongue: Miltä vuodelta ja mitä kartta kuvaa?

*

… muttaniin! Johan meni rumblaukseksi, mutta pointtina siis tämä: Ellei ole tietotekniikan alan harrastelija, on vaikeaa kuvitellakkaan tai hahmottaa vertauskuvaa tilanteesta, että samalla tavalla miten sähköposti mullisti postinjakajakelun … miten voip puhelut karsivat lankaliittymät ja kaukopuhelupalvelut operaattoreilta… miten videon streamaus palvelut ovat ajaneet puheenvuoroa isoilta mediafirmoilta kansalaisille, miten isot levyttämöt ovat menettäneet emppiirinsä musiikin levityksessä tiedostonjakoverkoille… niin samalla tavalla “Bitcoin” mahdollistaa mullistavan määrän uusia teknologioita kehittyvän viemään isoilta firmoilta, erityisesti pankeilta, mahdollisuutta ryövätä maiden ja ihmisten oikeuksia ja varantoja ^^

“Bitcoin” on ollut lainauksissa, koska tuokin tarkoittaa eri kättäjäryhmille eri asiaa. Tuohon on perustallaaja tasolla lumpattu kolme eri asiaa;
Bitcoin protokolla
Bitcoin verkko
Bitcoin valuutta

Jokainen näistä itsessään jo mahdollistaa eri teknologian aloilla huimia uusia järjestelmiä, jotka antavat valtaa ja päätöksentekomahdollisuuksia takaisin kansalle :slight_smile: Suuri juttu on tuo palveluiden hajautus ^^ Hajautetut ja julkiset palvelut ovat hyvin turvallisia ja vaikeasti korruptoitavissa.

Esimerkiksi otetaan tuo linkattu mesh verkon idea… kuvittele tilannetta, että Helsingissä suurimmalla osalla ihmisistä olisi laitteet mesh verkossa… läppärit, padit, puhelimet… sinulla olisi useampia nodeja lähettyvillä melkein missäpäin vain kaupunkia kulkiessa ja joku näistä nodeista on varmasti yhteydessä internetiin. Tämän tyylisiä ideoitahan on nähty… wippies yms. Näillä palveluilla ei kuitenkaan ollut vielä järkevää tapaa tarjota palveun ylläpitäjille korvauksia ylläpidosta, sähköhän ja ylläpitovaivathan ei ole nyky yhteiskunnassa ilmasta!
-> Yhdistäppä tähän bitcoinin; saat kannustettua ihmiset ylläpitämään verkkoa vaikka veloittamalla satosheja, dogecoineja tai vaikka helsinkicoineja datan siirron määrän mukaan. Tämä veisi nykyisiltä palveluntarjoajilta pelinappuloita millä pitävät internetiä sensuurin alla ja antaisi käyttäjille vaihtoehtoja, mihin verkkoihin luottaa. Helsingissä voisi esimerkiksi olla kolme mesh verkkoa rinnakkain, suomipropagandaverkko, porvariverkko ja vapaan miehen hajautettu verkko :stuck_out_tongue_winking_eye:
–> Yhdistäppä tähän vielä tuo bitcoin radio projekti ja sms/mms kautta bitcoinin lähetys ja vastaanotto, luottokortin pitämismaksu ja käyttömaksu alkaa kuulostaa hölmöltä? :wink:

TL;DR
Bitcoinin perustalla olevat keksinnöt, protokolla+verkko+valuutta, ovat jo asettuneet pysyäkseen, ja tulee nämä varmasti vaikuttamaan teknologian sekä ihmiskunnan kehityksen suuntaan :slight_smile: Teknologian kehitys tulee olemaan hyvinkin räjähdysmäistä monella alalla, sillä nämä keksinnöt mahdollistavat lähestulkoon minkä vain ylläpitokustannuksia vaativan keskitetyn palvelun hajauttamisen koska infrastruktuuri maailmanlaajuiselle verkolle on jo pitkälti rakennettu! 8)

Huomenta kaikille ja johan oli BaaBlo&co melkonen pläjäytys ja vieläpä kielellä jota meikäläinenkin ymmärtää kerrankin :smiley:

Nyt alkoi saada BTC ihan uutta ulottuvuutta. En enää ihmettele mikä saa asiasta tietävät niin tämän kolikon puolestapuhujaksi ja uskomaan sen tuomiin mahdollisuuksiin.

Hauskasti kun kerroit tuosta eri ikäluokkien omaksumista ja kokemista ajoista, -80 luvun skidinä edustan siinä mielessä aikakautta kun muistan ekan koneeni olleen Basic2000 josta en tajunnut mitään :smiley:

Sitten tuli jo kavereille C64:nen joka mullisti pelaamisen Honk Kongeista ihan uusiin sfääreihin. Itse onnistuin saamaan koulun arpajaisista Vic20(vai mikä lie ollut) ja sen kanssa kun pelaaminen ei ollut niin kiehtovaa, aloin opetella sen ohjelmointia ja yllätyksekseni olin siinä aikas hyväkin. Tosin kyllä siinä muutamakin kirja tuli kirjastosta haettua että oli mahdollista. Sitten sain vihdoin C64:sen joka oli silloin menneen talven lumia ja painopiste siirtyi taas ikävä kyllä pelaamiseen kun muut veteli jo ihan eri koneilla.
Muistan kun menin koneista kiinnostuneena johonkin kansalaisopiston kurssille jossa en tajunnut sen ajan koneiden kielestä paskaakaan ja jäi kahteen kertaan. Tais olla vuos -89. Samalla lopahti mielenkiinto ja alkoi muutenkin eri aikakausi elämässä.
Meni koko -90 luku vetäen pään sekaisin melkein kaikella mitä vastaan tuli ja v. 2002 vasta kuulin internetistä ;D … oli siinä pikkasen pihalla että mitä on tapahtunut kun ostin ekan pena I:sen ja aloin taas kirjaston kautta opettelemaan että “mikä pirun internet”? ;D … yllättävän nopsaan konemailman taas omaksui ja hakeuduinkin kauppiksen ajokortti-kurssille, missä en mitään muuta uutta oppinut kuin nettivedonlyönnin loistavat mahdollisuudet 8) … no siitä datanomin linjalle ja aloittelemaan koneiden kasausta ja ohjelmointia, mutta niin oli jo pää pehmentynyt vuosien varrella, ettei enää paukut riittäneet pysyä mukana ja jäi taas.
No, taas yks vuoskymmen meni etten muuta tehnyt kuin kasailin koneita sivutulona ja erikoistuin vain vedonlyöntiin netissä. Sitten tulee vastaan mies joka kysyy: “tiiätsä bitcoineista?”, tais olla vuos 2011 ja alkoi armoton mainaus näyttiksillä kun dollarit kieppui silmissä … ei siinä jaksanut kiinnostua koko coineista muuta kuin paljon niillä voi tienata :o

Tätä taustaa vasten kun peilaa, niin alkaa ehkä ymmärtää miks mulla on niin pirun paljon tyhmiä kysymyksiä koko ajan. ::slight_smile:
Samalla kun on yrittämässä opetella elämään ja ajattelemaan kuin ns. normaali ihmiset, antakaa armoa. Tulee syksyllä vasta 10v kuivilla kamoista niin on vähän kuin Happoradio laulaa “Olen yksinkertainen, aina selitystä vailla…” ;D
Kiitos kaikille kuitenkin kärsivällisyydestä ja yrittäkää jaksaa mun ihmetteleviä kysymyksiä tässä uudessa hienossa jutussa (BTC) joka on muutakin kuin pelkkää rahan tekoa :slight_smile:

Hehe, jepsu, melkonen pläjäys tuli tekstiä :smiley: Sopivan innostuneella päällä satuin taas voorumia lukeen, niin jouduin ihan toppuutella itteäni tuossa kirjottelun osalta :stuck_out_tongue: Tekstiä tulee kyllä siis lisää, jos jostain aiheesta tahtoo kysyä tai keskustella enempi :slight_smile:

Muttajeps, itse olen mieltä, ettei tyhmiä kysymyksiä olekaan… tyhmiä vastauksia ehkä kylläkin :wink: Muailmassa on tosiaan niin paljon eri aiheita mihkä syventyä, että olisi ihme, jos joku ehtisi jokaiseen tutustua harrastelupohjalta. Kuten esimerkiksi jo noissa teknologiaan liittyvissä esimerkeissä huomaa, jo pienissä ikäluokanvaihteluissa ei kaikki aikoinaan alan huippuhommissa pyörineetkään ole pysyneet kehityksen perässä.
Sama pätee tietenkin missävain alalla tai harrastuksessa… esimerkiksi jos käyt kysymässä raksamiehiltä että mikä on hempcrete, niin monelta saattaa vastaus puuttua. Tähänkin tietenkin vaikuttaa moni asia, mutta väittäisin, että henkilöt jotka tästä enemmän tietää ovat suurimmaksi osaksi nuoria aikuisia.

Tässäpä voi verrata taas tietokoneisiin: alkujaan alan harrastelijat pysyttelivät ajantasalla lukemalla aiheeseen liittyviä lehtiä… yliopistojen julkaisuista tietokone lehtiin. Kun internet mahdollisti näennäisesti välikädettömän ja reaaliaikaisen tavan kommunikoida, uusien ideoiden ja projektien perässä oli vaikea pysyä kun aiheita pompsahteli niin paljon useasta suunnasta. Nyt kun internetin käyttö on nuoremmille niin tuttua hommaa, herkemmin lähtee tutkimaan mielenkiintojaan ja pysyttelee oman alan hommista perillä. Bitcoinikin on hempcreten lailla enemmänkin harrastelijoiden piireissä, niin tietoisuus vielä valuu harrastelijapuolelta perustallaajille.
Rakennusalalla on vielä senverran tuota vanhempaa sukupolvea, että tieto kulkee vielä isoilta osilta välikäsien kautta. Suuri osa heistä siis vielä saavat tietonsa alan harrastelija lehdistä, jos moisiakaan seuraa… lehdissäkin kun tunnetusti nykyään on mielipiteetkin usein maksettuja :smiley: Monipa nykyään saattaakin tehdä “vain duuniaan”, eikä seuraa alalla tapahtuvia uudistuksia lainkaan.
Pointtina siis, että vanhemmistakin raksamestareista löytyy näitä jotka osaavat internetissä surffata, jotka jopa vielä aktiivisesti alaa mielenkiinnosta/harrastusinnosta tutkailevat, mutta hyvin pieni osa verrattuna nuorempiin sukupolviin :slight_smile:

Teikäläiselläkin on taustoja ihan hyvin tietokoneiden parissa, niin uskoisin että kun tutustut taas tietokonealan meininkeihin ja syvennyt tarkemmin bitcoinin taustalla toimiviin mekanismeihin, osaat helpommin vakuuttua tämän teknologian leviämisestä :slight_smile:
Ja onnittelut 10v saavutuksestasi myös! Noistakin ajoista varmasti olet paljon oppinut ja tulet vielä huomaamaan, että vertauskuvia löytänet vielä sieltäkin teknologian puolelle :wink:

Eli loppuun jep, tyhmiä kymysyksiä ei olekaan, eli jatka ihmeessä täällä voorumeilla aiheesta jauhamista! Sanoisin että olet vielä osa käyttäjäryhmää, jota tullaan tulevaisuudessa katsomaan “early adoptereiksi” :wink: