Voiko bitcoinilla kiertää rahankeräyslakia? Poliisikaan ei tiedä

Itse kävin verotoimistossa alkuviikosta. Kysyin siinä samalla Bitcoinien verotuksesta jos niitä on muuttanut takaisin euroiksi. Niin verovirkailijan reaktio oli hämmentynyt ilme ja kysymys mikä ihmeen Bitcoin?

Lupasin palata asiaan sitten myöhemmin…

[quote=“jbca, post:2, topic:2236”]Itse kävin verotoimistossa alkuviikosta. Kysyin siinä samalla Bitcoinien verotuksesta jos niitä on muuttanut takaisin euroiksi. Niin verovirkailijan reaktio oli hämmentynyt ilme ja kysymys mikä ihmeen Bitcoin?

Lupasin palata asiaan sitten myöhemmin…[/quote]
:smiley: :smiley: :smiley:

Tämä lienee sitä suomalaista sääntöuskollisuutta, että kaikki halutaan tehdä pilkuntarkasti ja varmistella, mikä vain hidastaa todellista kehitystä ja innovaatioita. Mielestäni kannattaa ottaa vähän rennommin, käyttää maalaisjärkeä ja nauttia tästä ajasta jolloin viranomaiset ovat ihan pihalla teknologiasta. Eri asia tietysti on, jos vaikka yrityksen liikevaihdosta merkittävä osa pyörii Bitcoinin ympärillä.

Varmistelevasta asenteesta kertoo jotain esim. verohallinnon ohje, jonka mukaan virtuaalivaluutat eivät ole valuuttaa eivätkä sijoituskohteita, vaan sopimuksia. Voitot verotetaan mutta tappioita ei voi vähentää verotuksessa, eli verotetaan varmuuden vuoksi mahdollisimman paljon, ettei vaan olisi mitään kannustimia siirtyä tekniikassa eteenpäin. Käytännössä harva taitaa toimia ohjeen mukaan. Tilanne on vähän sama kuin vaikka Huutonetissä myytävissä tavaroissa, joista harvemmin tehdään selvityksiä veroilmoitukseen.

Tarvitseeko sitä nyt muutenkaan kertoa kaikille, miten paljon Bitcoineja liikuttelee. Eikös se ollut vähän niin kuin kryptovaluuttojen pointti, että kansalaiset voivat hoitaa yksityisesti keskenään omat asiansa.

Kieltämättä on hieman häiritsevä skenaario, jos tulevaisuudessa kaikki käyttävät virtuaalivaluuttoja eikä kukaan maksa veroja. Mutta onko jonkinlainen verkon totaalikontrolli kansalaisten rahaliikenteen seuraamiseksi sitten parempi vaihtoehto? Siinä vaiheessa on parempi olla jo vaihtoehtoinen mesh-verkko pystyssä…

Mikä on “mesh-verkko”? Mesh sanana tarkoittaa verkkoa. Kumminkin erilaista verkkoa kuin network.

Minulle mesh on sähtkötupakassa käytettävä teräsverkko, josta tehdään sukka :stuck_out_tongue:

Itse viittaan tuossa vapaaehtoisten ylläpitämään langattomaan verkkoon, jonka toteuttamiseen löytyy paljon valmiita tekniikoita. Jos sinulla ja muutamalla kaverillasi on sopiva tukiasema tms. laitteistoa, voitte siirtää keskenänne dataa ilman ulkopuolisia palveluntarjoajia. Näin voi periaatteessa luoda vaikka koko kaupungin keskustan kattavan verkon. Pidemmätkin yhteydet onnistuvat langattomasti suuntaavilla antenneilla.

Lisäksi mm. radioamatööreillä on omia perinteisiä datansiirtomenetelmiä pidemmille matkoille. Uudet, valmiisiin tukiasemiin ym. kaupalliseen rautaan perustuvat tekniikat ovat tavallaan softasukupolven radioamatööritoimintaa, mihin ei tarvita erityisiä lupia.

Periaatteessa koko Internetin voisi korvata tällä tavoin, mutta etäisyyksien ja eri tekniikoiden yhteensovittamisen takia se lienee käytännössä hankalaa. Toisaalta jos vain tietty alue on nettipimennossa, riittää että sen mesh-verkot saadaan yhdistettyä muun maailman Internetiin.

Sama älykääpiö vauhdissa joka on suomentanut “Compact disk-levy”…

Eihän tässä pitäisi olla mitään epäselvää jos raha määritellään valtion viralliseksi vaihdonvälineeksi. Kaikki muu taas on tavaraa, jolla on jokin vaihtokurssi rahana mitattavissa. Ja jos bitcoin on silloin tavaraa niin sillä saanee tehdä samaa mitä muullakin tavaralla. Mutta kiinnostaisi, miksi rahankerääminen on alunperin kielletty?

Alun perin 1800-luvulla luultavasti sen takia että kerjääminen on ärsyttävää.

Irtolaislaki kumottiin 1986 ja kerjääminen laillistettiin 2003.
Röökiin ja viinaan saa siis kerätä massia ilman lupaa koska alinta sosiaaliluokkaa ei haluta virastotaloihin täyttelemään lomakkeita.
Järkeviin yleishyödyllisiin tarkoituksiin pitää kuitenkin hakea lupa koska ylisuurta julkista sektoria pitää saada paisutettua lisää kaikin keinoin.
Kontrollia pitää myös olla mahdollisimman paljon, tämän vuoksi rahankeräyslupaa varten pitää olla pankkitili - käteinen ei ole ok.

[quote=“Kimmo, post:7, topic:2236”][quote author=Koppimopo link=topic=2478.msg19277#msg19277 date=1409165832]
Mikä on “mesh-verkko”? Mesh sanana tarkoittaa verkkoa. Kumminkin erilaista verkkoa kuin network.
[/quote]
Sama älykääpiö vauhdissa joka on suomentanut “Compact disk-levy”…[/quote]
Tai sitten vaan suomentanut vakiintuneen termin “mesh networking”.

Nykyisessä Internetissä paikallinen topologia on usein tähtimäinen: monta konetta kytkettynä samaan reitittimeen. Jos kaksi tällaista konetta haluaa keskustella keskenään, menee viesti aina tuon keskusreitittimen kautta.

Mesh-verkon ideana on, että jokainen kone toimii myös reitittimenä, ja siitä on suora yhteys lähellä oleviin koneisiin. Tällaisen verkon kaavio alkaa muistuttaa sähkötupakassa tai esim. teesihdissä käytettyä verkkoa. Käytännön etuna on se, että verkon toiminta ei riipu mistään ulkoisesta palveluntarjoajasta. Lisäksi pidempikin yhteys on mahdollinen ilman yksittäisia pitkiä linkkejä, kun data siirtyy aina koneelta toiselle eteenpäin.

Suosittelen opiskelemaan verkkoteoriaa, niin ei tarvitse olla vain älykääpiöiden mielipiteiden varassa.

Jos vielä hieman on-topic keskustelua tästä aiheesta? :slight_smile:

FAKTAA / NYKÝTILANNE:

  • Suomen poliisilla ei ole mitään resursseja selvittää mitään asioita liittyen kryptovaluuttoihin.
  • Suomen poliisi ei tule mitenkään pysymään mukana kryptovaluuttojen kehityksessä vaikka bitcoinista päästäisiinkin hieman jyvälle.

Esim. jenkeissä Silkroadin alasajoon tarvittiin useita aakkosvirastoja joiden päiväbudjetti saattaa vastata suomen poliisin vuosibudjettia.

Kaikki resurssit mitä suomen poliisi laittaisi johonkin kryptovaluuttaselvittelyyn olisi uskomatonta haaskausta, joten nykytilanne on ihan hyvä.

Mikä tuollaisen Mesh-verkon turvallisuus olisi? Jokaiseen koriin kun mahtuu aina yks mätä omena…

[quote=“Kimmo, post:11, topic:2236”]Jos vielä hieman on-topic keskustelua tästä aiheesta? :slight_smile:

FAKTAA / NYKÝTILANNE:

  • Suomen poliisilla ei ole mitään resursseja selvittää mitään asioita liittyen kryptovaluuttoihin.
  • Suomen poliisi ei tule mitenkään pysymään mukana kryptovaluuttojen kehityksessä vaikka bitcoinista päästäisiinkin hieman jyvälle.

Esim. jenkeissä Silkroadin alasajoon tarvittiin useita aakkosvirastoja joiden päiväbudjetti saattaa vastata suomen poliisin vuosibudjettia.

Kaikki resurssit mitä suomen poliisi laittaisi johonkin kryptovaluuttaselvittelyyn olisi uskomatonta haaskausta, joten nykytilanne on ihan hyvä.[/quote]

Olen samaa mieltä. Mutta mielestäni ei pidä myöskään ehdointahdoin ruveta toimimaan vastoin viranomaisten ohjeita tai yhteiskunnan lakeja vastaan. Koska sillä saavutetaan vain se että kryptovaluutat leimataan ns. suuren yleisön silmissä aivan varmasti “rosvojen valuutaksi” mikä liittyy vain kaikkeen hämärään bisnekseen.

Viranomaisilla on vielä kaikki kortit omalla puolella suuren yleisön mielipiteen muokkaamisen suhteen kryptovaluuttoissa mielestäni. Mielestäni tilanne tulee vääjämättä menemään siihen että valtioiden on pakko ottaa kantaa jollain tasolla kryptovaluuttoihin, viimeistään siinä vaiheessa kun niiden voluumit ovat niin paljon että niistä saatavat mahdolliset verotulot alkavat olemaan jo merkittäviä.

Vielä on kryptovaluutoiden kanssa puuhastelivilla ihmisillä mahdollisuus vaikuttaa päättäjiin ja sitä kautta saada perinteisen lobbauksen avulla mahdollisesti järkevän lainsäädännön tai järkeviä viranomaiskantoja. Typeristä viranomaiskannoistahan on hyvä esimerkki verottajan tulkinta kryptovaluutoista ja tappioiden vähentäminen ei ole mahdollista mutta voitoista maksetaan pääomaveroa.

Käsittääkseni suomessa ollaan ajamassa kryptovaalutoille omaa ry:ta joka ajaa kryptovaluuttojen asiaa. Osaako joku sanoa mikä tämän tilanne on?