Viimeisen bitcoinin louhiminen ja sen vaikutukset

Niin, eli näitähän taisi maksimissaan voida louhia 21 miljoonaa. Mitä bitcoinille käy tämän jälkeen? Eli miten louhiminen sen jälkeen voi olla kannattavaa, kun ei ole bitcoineja löydettävänä?Romahtaako koko järjestelmä? Vai hidastuuko sen verran, että yhden transactionin tekemiseen menee useita tunteja ja kuukausia, kun ei ole tarpeeksi laskentatehoa tekemään kaikkia siirtotoimenpiteitä?

Louhija saa myös rahansiirroissa käytetyt siirtomaksut itselleen. Olen ymmärtänyt että ajatuksena olisi, että tulevaisuudessa rahansiirtoja on niin paljon, ja coinien kurssi niin korkealla, että siirtomaksuistakin saisi kivasti rahaa itselleen.

Kun louhijoiden määrä vähenee, niin myös louhinnan vaikeus pienenee, jolloin pienelläkin teholla voi louhia lohkoja. Bitcoin-verkko yrittää pitää vaikeuden sellaisena, että lohkoja tulisi keskimäärin kymmenen minuutin välein.

Mitä uudempia, isompia, nopeampia koneita alkaa olemaan verkossa niin kaiketi pienempi määrä koneita kun aikasemmin riittää ylläpitään verkkoa ?

http://www.coindesk.com/cloud-mining-suffers-hash-rate-plateaus/

en tiedä onko tuosta jutusta apua

Tämä on yksi näitä kysymyksiä, johon on lähes mahdotonta antaa tässävaiheessa vastausta :wink: Sekä myöskin aihe, joka ei ole vielä “ongelma”… joten sen pohtiminen onpi melkolailla “ajanhukkaa” :stuck_out_tongue: En siis kuitenkaan tarkoita, että tuo olisi mitenkään hölmö kymysys, mielenkiintoista tuotakin on tosiaan pohtia ja koittaa ennustaa, hehe.

Louhintapalkkion puoliintumisen aikataulusta voi laskea arvion, että viimeinen palkkion myöntävä lohko tullaan louhimaan vuonna 2140… eli tovi on tuonne aikaa. Tuossa vaiheessa lohkopalkkio on 0.00000042 Bitcoinia, eli 42 satoshia. Tuokin vuosiluku on tosiaan arvio, jota ei voida tässävaiheessa ennustaa… 10 min lohkojen targetti voi hyvinkin vaihdella matkan aikana (louhintatehon mahdollinen laskeminen, louhimien mahdollisesti jatkuva kehitys, mahdolliset protokollamuutokset, yms. yms.).

Siirtokulut ovat tällähetkellä ns. staattiset, mutta tuohonkin on kehitteillä algoritmejä/parannuksia, joilla pystyisit maksamaan mahdollisimman pienen kulun, jotta maksu lisättäisiin lohkoketjuun. Eli lompakko ohjelmassa olisi asetus, jolla voisit päättää prosentuaalisen mahdollisuuden, milloin maksu hyväksyttäisiin… esim:
“Haluan 95% mahdollisuuden, että maksuni liitetään seuraavaan lohkoon… mutta 100% mahdollisuuden, että seuraavan kahden lohkon aikana”
tai “Haluan 80% mahdollisuuden, että maksuni liitetään seuraavan neljän lohkon aikana”
etc.
-> lompsa laskee tuon arvion/mahdollisuuden menneistä lohkoista ja esittää sinulle siirtokulun määrän.

Tulevaisuudessa on siis mahdollista, että siirtokuluista tulee saamaan enemmän bitcoineja, kuin itse louhintapalkkiosta… tai sitten ei :smiley: Tuota tosiaan on hyvin vaikea ennustaa näin teknologian alkumetreillä :wink: