Uusi verotusohje

Verottajalta on tullut uusi ohje. Päivättu 29.5.2018, mutta julkaistu vasta 2.7.2018.

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48411/virtuaalivaluuttojen-verotus/

Muutoksina huonompaan suuntaan ainakin BTC/altcoin -treidit kaikki veronalaisia, toisaalta louhinnan sähkön voi vähentää. Tappiota ei luonnollisesti edelleenkään voi vähentää, mikä yhdistettynä BTC/alt treidien verollisuuteen tekee asian erittäin vaikeaksi yksityishenkilöille.

Miikan keskustelua verottajan kanssa:

jaa-a, kyllä verottaja nyt kuopan kaivoi.
kuka nyt määrittää BTC/altcoin -treidit euromääräisinä…
ja kun ei määritä, niin verottaja lyö jonkin arvioverotuksen, mikä tekee koko hommasta ihmisille kannattamattoman.
…EDIT… kun välittäjän tilastoista otetaan kaupat, niin ei siellä ole niin hienosti kauppoja kuin noissa verottajan esimerkeissä. Ei siellä ole “10 A:ta vaihdettu 100 C:hen”, vaan
siellä on kymmeniä rivejä, joissa jokaisella voi olla eri määrä ja eri arvo.
Jos vähänkin tekee kauppoja, niin vuodessa tulee 2000 riviä eli 60 sivua vaakaan tulostettuja A4:ia.
Ja jos treidailee vähän enemmän, niin sivumäärät on 500 - 1000.
/ noille riveille sitten pitäisi pystyä laittamaan sinne taulukkoon

  • ko. altin ostohinta euroina FIFO-periaatteella
  • vaihdettavan valuutan arvo euroina
    tarvitaan jokin sovellus, pelkkä excel ei riitä …?

ja tappioita ei tietenkään voi vähentää!!!?
Suomi on virtuaalivaluuttavihamielinen maa - virallisesti.

ja : joku taisi tällaisen tilanteen jossain esittää:
jos vaihtaa välittäjän tilillä alttia bitcoineiksi ja siinä tulee se huomattava voitto, josta verottaja haluaa “omansa”, niin mitä sitten tapahtuu, jos tuo välittäjä tekee MtGoxit ?
Verottaja yhä kynyää niitä “voittoja” verovelvolliselta???

Ovatkohan uudet säännöt takautuvasti voimassa vuoden 2018 alusta, vaikka uusi ohje on päivätty 29.5.2018?

Esim. henkilö joka on vaihtanut vuoden 2018 alussa altcoineja bitcoineiksi. Näistä ei pitänyt tulla veroa. Uusien sääntöjen mukaan tulee kai vero, joka on noin 100% bitcoinien nykyarvosta.

Kun veroprosentti on 100, on aika vaihtaa asuinpaikkaa ja maata.

1 tykkäys

Voimassaolo 29.5.2018 - Toistaiseksi

Tätä ennen olevia tapahtumia tulkitaan ohjeen A83/200/2013 mukaisesti, mikä tosin on erittäin tulkinnanvarainen.

:smiley: onnea ja menestystä Suomi. On kyllä vitsikkäintä tekstiä mitä olen lukenut pitkään aikaan.

luin tätä vero-ohjetta kohtaan 2.3 asti, jossa puhutaan siitä miten maksamalla virtuaalivaluutalla, periaatteessa myyt ne ensin euroiksi joten voi olla että joudut maksamaan pääomatulveroa.
Tässä kohdassa sanon vaan että good luck.
Näiden säädösten valvominen on ihan täyttä mahdottomuutta, :smiley: ja siksi tämä onkin niin hauskaa.

Ainakin ilmapiiri kryptoille on aika vihamielinen.
Sanon kuitenkin kaikille täällä että tsemppiä, ihmiset jotka näistä asiaoista on nyt päättämässä ei vielä ymmärrä joten ollaan kärsivällisiä.
Onneksi itsellä Hodlaamiinen ei aiheuta minkäänlaisia verotuksellisia toimenpiteitä.
Suosittelen siis kaikille ostamista pitkällä aikavälillä niin kyllä tämä verotus onneksi EU:n myötä pikkuhiljaa kevenee sitten aikanaan.

Raparperi

1 tykkäys

ja : joku taisi tällaisen tilanteen jossain esittää:
jos vaihtaa välittäjän tilillä alttia bitcoineiksi ja siinä tulee se huomattava voitto, josta verottaja haluaa “omansa”, niin mitä sitten tapahtuu, jos tuo välittäjä tekee MtGoxit ?
Verottaja yhä kynyää niitä “voittoja” verovelvolliselta???

Kyllä, mutta eihän tämä ole edes ainoa tilanne mistä voi joutua verovelvolliseksi ilman todellisia tuloja.

Ei tässä kannata liikaa kauhistella, suurempi kaupankäynti on hoidettava yrityksen kautta jatkossa ja pienet ihmiset vain jättävät asioita ilmoittamatta niin kuin tähänkin asti on käteisen kanssa tehty. Siihen näin vaikea sääntely johtaa, mikä on sinänsä harmillista koska luulen että haluja maksaa veroja kyllä olisi jos se tehtäisiin simppeliksi ja oikeudenmukaiseksi.

Miten tuo kaupankäynti oikein tulkitaan yrityksen kautta? Mitä jos verottaja päättä, että lompakon omistaja on yksityishenkilö ja vääntää sen kaupan yksityishenkilön tekemäksi? Pitääkö firman olla olemassa jo ostohetkellä ja ostot tehty sen nimissä?

Tuossa verottajan dokumentissa oli niin kummallisia ajatuskulkuja, että mietityttää, voiko verottajaan luottaa ollenkaan enää. Siinä rikotaan ihmisten tasa-aarvoista kohtelua.

Näyttää siltä, että ainoa turvallinen mahdollisuus on muuttaa pysyvästi ulkomaille. Harkkitsin sitä jo viime vuonna, muuta laiskotti, kun olisi pitänyt myydä/vuokrata asunto. Nyt kuitenkin muutto ulkomaille alkaa vaikuttaa hyvältä ratkaisulta.

kyllä näin on …
aiemmin kynnys oli korkea, mutta verottajan ymmärtämättömyys tekee Suomessakin asumisesta korkean …

Tekee valtion taloudelle oikeen kutaa kun osoitetaan sormella ovea! crypto sijoittajat kun ovat sijoittajista nuorimpaa uutta sukupolvea ja kuinka paljon näidenkin joukossa on tulevia yrittäjiä sekä visionäärejä jotka kokevat epäoikeudenmukaisuutta omista ottamistaan riskeistä.
Toisaalta voi vain todeta että tuleppa ottamaan omasi jos saat. Mielellään sitä kyllä maksaisi kohtuudella mutta rajansa kaikella! Nuorena kollina sitä varmaa pitää lahtee reissaamaan minne tuuli vie ja nenä näyttää jos vaikka tulis kiva maa vastaan jossa verotuskin kohdillaan. Verottajankin kannattaisi muistaa että ammattitreidaaja ei tarvi kuin läppärin ja netin toimintaansa joten asuin paikka ei sido.

Sen sijaan että karkoitetaan potenttiaalisia suuriakin veronmaksajia voitaisiin niitä koittaa houkutella laskemalla crypto verotus kilpailukykyisemmäksi ja saada täten enemmän verotettavaa pääomaa sekã tyytyväisiä veronmaksajia. Olisi mielenkiintoista tietää kuka arkadianmäellä tälläisia verotuksia lobbaa? Itse nalle ja kamut?

Jos rahat on yrityksen hallussa ja käydään kauppaa, niin sillon tulee normaalisti liikevoittoa / tappiota toiminnan seurauksena. Tuossa vähentyy tappiot automaattisesti, ainakin oman käsitykseni mukaan.

Kryptoja ei tosin saa yrityksen nimiin ilman että niistä maksaa täydet verot (jos on voitolla), joten tämä tietysti vaikeuttaa tätäkin toimintamallia, kun tämän uuden ohjeen seurauksena joutuisi tekemään yrityksen kautta kun yksityishenkilölle kohtelu on järjetöntä.

Suomi on kateellisten ja eliittiä mielellään palvelevien byrokraattien maa jossa kaikki pitää tasapäistää harmaaksi massaksi.

Onnea vaan ja tervemenoa pöntöstä alas.

Kertokaa, että tämä on pahaa unta ja erityisesti ettei tota voi millään solveltaa, kun vasta nyt heinäkuun alusta alkaen. Tunnollisimmat voi muuten vetää itsensä kiikkuun samoin tein.

Itse katsoin, että minulla on alkuvuodesta n. tuhat kauppaa ja tappiolla ollaan rajusti, mutta jos kaikista voitollisista kaupoista joutuisi maksamaan vielä verot, niin GAME OVER. Ja ihan mahdotontahan noiden kryptokaupankäyntien hintaa on laskea muutenkin euroissa.

3 tykkäystä

Ehkä verottaja on nähnyt tämän tapauksen ja yrittää toteuttaa sen Suomessa:

“Unfortunate for Vallejo, an old Spanish law which was changed in 2012 dictated that all online gambling winnings be subject to a 47 percent tax, while losses cannot be deducted.”

Shakin suurmestari Francisco Vallejo Pons joutuu maksamaan puoli miljoonaa euroa veroja “pokerivoitoista” vaikkei voittanut pokerissa mitään. Laki muutettiin Esspanjassa 2012. Tämä vähän muistuttaa tuota verottajan tapaa kieltää tappioiden vähentäminen. Verratkaa esimerkki 1:een verottajan dokumentissa.

Facessa on ollut keskustelua poliittisen toiminnan aktivoimisesta ja ns. Lobbaus ryhmän perustamisesta.
Mikäli tämä tehdään ry:n toimesta voidaanko varat kerätä ilman krypto verotuksen realisoitumista? Eli kukin lahjoittaa yhdistykselle esim. 0.5% kryptoistaan. Yleishyödylliset yhdistykset on vapautettu veroista ja niin yhdistys voi käyttää varat kuten haluaa. Onko tällainen yhdistys yleishyödyllinen?

1 tykkäys

Mikäli tämä tehdään ry:n toimesta voidaanko varat kerätä ilman krypto verotuksen realisoitumista?

“Virtuaalivaluutan käyttäminen missä tahansa tilanteessa realisoi mahdollisen arvonnousun tuloverotuksessa. Virtuaalivaluutan vaihtotilanteissa sopijaosapuolina on aina kaksi osapuolta, myyjä ja ostaja.”

Tuon perusteella ei voisi lahjoittakaan ilman veroja.

Kannattaa ainakin huomioda, että keräys ilman rahankeräyslupaa on rahankeräysrikos. Rahaa voi lahjoittaa, mutta sitä ei voi julkisesti pyytää. Lahjaveroa on maksettava vain, kun verotettavan lahjan arvo on vähintään 5 000 euroa (ainakin wikipedian mukaan).

Omasta mielestäni ainakin verotuspäätöksiin pitäisi saada mahdollisimman pätevästi tehdyt valitukset. Muut voivat lahjoittaa valituksen tekevälle henkilölle rahaa lakimieskuluihin, kunhan tämä henkilö ei pyydä julkisesti rahaa (tällaisesta rahankeräyksestä oli juuri oikeudenkäynti Helsingin käräjäoikeudessa, ja sitä käsiteltiin myös mediassa).

1 tykkäys

Tässä koko hommassa nähdään hyvin selkeästi se, että valtiovallalla on erittäin tehokkaita keinoja torpata kryptojen voittokulku ennen kuin se on oikeasti edes alkanutkaan. Verotuksen nostaminen tappiin on paljon tehokkaampaa (ja valtion kannalta tuottoisampaa) kuin yksioikoinen kryptojen kieltäminen. Iloitsenko tilanteesta? En, en suinkaan, totean vain reaaliteetin. Suomi näyttää tässä “hyvää” esimerkkiä siitä kuinka kryptojen massa-adaptaatio torpataan heti alkumetreille. Ketä kiinnostaa maksaa kryptovaluutalla ostetusta kahvikupillisesta pääomatuloveroa? Ei ketään joten goodbye kryptot…

Onko minkään muun asian kohdalla näin monimutkaista ja -vaiheista verotusta?
Jos joku treidaa valuutoilla, niin tuleeko siinä raportoida euroina se kun ostaa dollareilla ruplia?

Osakevälittäjät optimoivat rahaliikenteen aikoinaan siten että päivän aikana tehdyistä kaupoista tuli maksettavaksi tai saatavaksi vain se mikä oli päivän saldo. Ei siis päivän aikana tehdyt 10 kauppaa.

Verottajan aiempi tapa verottaa vasta sitten kun virtuaalivaluutat muutetaan euroiksi oli vastaavanlainen, ja järkevä tapa.
Mutta nyt verottaja pyäräytti pyärää 20 vuotta taaksepäin. Kukahan on laittanut nimensä suunnitelman alle… ei ole järkeä ollut suunnittelijalla. Vaiko vain sitä pahanilkisyyttäkö?

En usko että verottajalla on nyt edes käsitteet oikeassa linjassa.
Jos verottaja ei miellä virtuaalivaluuttaa rahaksi, niin miksi siitä pitää verottaa euroissa?
Tällä verottaja maksimoi verotuoton:
vanhalla tavalla :

  • vaihto virtuaalivaluutta A -> BTC (voitto 1000 euroa)
  • vaihto BTC -> eurot (voitto 700 euroa, koska verkko on ruuhkainen ja kurssi heilahtelee)
    veroa n. 230 euroa

uudella tavalla :

  • vaihto virtuaalivaluutta A -> BTC (voitto 1000 euroa)

  • vaihto BTC -> eurot (voitto -300 euroa)
    veroa n. 300 euroa (eli 30 % enemmän)

    Tuo olisi reilua vain jos tappiot otettaisiin huomioon. Nyt vain verot maksimoidaan!

kyllähän tämä alkaa pohjois korealta kuullostamaan. täytynee keksiä keino kiertää verot tässä tapauksessa.

Onko jollain tietoa, minkälaisia käytäntöjä muissa EU-maissa on? Faktapohjalla mieluiten.