Pankkien vapaus kieltää bitcoin-toimintaa?

Hei!

Tiedän että naapurimaissa Ruotsissa ja Virossa pankit voivat kieltää bitcoin-toimintaa miten haluavat. Suomessa tietääkseni ei ongelmia juurikaan ollut, mutta onko suomalaisilla pankeilla silti:

  1. Oikeus jäähdyttää/sulkea pankkitili jossa on bitcoineihin liittyvää toimintaa?
  2. Oikeus kieltää tilin avaaminen tähän tarkoitukseen?

t.Simon

Tietenkin on oikeus olla avaamatta tiliä. Nordea ainakin on hyvin nihkeä bitcoin-liiketoiminnan suhteen ja itse asiassa minulle on tullut tieto, ettei bitcoinien kanssa tekemisissä olevat yritykset ole tervetulleita. Perusteluna oli se, että bitcoineja on käytetty laittomuuksiin.

PS. Nordea on kyllä muutenkin ihan paska pankki :smiley:

Nordean ratkaisut Bitcoin-firmojen osalta ovat olleet vähän vaihtelevia. Meillä on ollut pitkään ihan toimiva pankkisuhde sinne, mutta se on vähän eri asia torpata olemassa olevan asiakkaan toimintaa kuin estää uuden tilin luontia. Meidän toimintaa on myös selvitelty Nordeassa korkealla tasolla eli siitäkään ei ole kyse etteivät olisi tietoisia. Mielenkiintoista jokatapauksessa.

Tietenkin pankeilla on päätösvalta ketä haluaa asiakaakseen, näinhän ne on toiminut myös noitten kanssa ketkä menettänyt luottotietojaan ja tiedän ihmisiä joilla on ollut vaikeuksia saada pelkkää pankkikorttia edes.
Ja ymmärrän myös pankkien huolen, tä on niille kilpailua ja isoin haaste pitkään aikaan. Mutta myös mahdollisuus tavallaan.

En mä odotan edes että Nordea taikka muut isot lähtee tähän intoa puhkuen mukaan mutta kieltäminen on väärin ja en tule sellaisia pankeja tukemaan. Mä ostan vaikka vanhoja villasukkia mun rahoilla jos tahdon, ei siihen ole pankilla sanomista.
Perusteluksi ei riitä että Bitcoineja on käytetty laittomuuksiin, niin käytettään muitakin valuuttoja.

Oletteko sitten joutuneet sopimaan AML/KYC asioista ymt. pankin kanssa? Johtuuko esim. teidän 20000€ rajoitus tästä? Vai onko tämä Finanssivalvonnan esittämä vaatimus? Maailmanlaajuisestikin mielestäni bittiraha.fi on siinä mielessä aika uniikki ettei vaadi passin+laskun skannausta mikä ensikertalaiselle voi olla liian korka kynnys. Tosiaan Justcoin.com Norjassa ei vaadi kuin puhelinvarmennusta norjalaisilta, mutta ulkomaisilta normaalia passin+laskun-skannausta… mistä tämä erottelu voisi johtua?

Voi olla että kun aloititte tätä toimintaa bitcoin oli vielä niin tuntematon ilmiö ettei sitä nähty uhkana, ja ehditte onistuneesti pyörittää sitä niin isolla mittakaavalla että siitä syntyi rennompi ilmapiiri kuin monessa muussa maassa. Joka tapauksessa mielenkiintoista että pankeilla on periaatteessa yhdessä valtaa estää bitcoin ja pankkitilienvälistä toimintaa. Pitäisiköhän perustaa kryptoystävällistä pankkia? :wink: Siihen voisi liittää esim. Ripple-yhdyskäytävä (tai muu vastaava IOU-ratkaisu) jonka avulla näppärästi saisi eri kryptovaluuttoja ostettua. Mitäs oikeasti pankin perustaminen vaatii?

[quote=“Rider, post:2, topic:1743”]Tietenkin on oikeus olla avaamatta tiliä. Nordea ainakin on hyvin nihkeä bitcoin-liiketoiminnan suhteen ja itse asiassa minulle on tullut tieto, ettei bitcoinien kanssa tekemisissä olevat yritykset ole tervetulleita. Perusteluna oli se, että bitcoineja on käytetty laittomuuksiin.

PS. Nordea on kyllä muutenkin ihan paska pankki :D[/quote]

Kas kun eivät keksineet lempata autoliikkeitä pellolle. Perusteluna, kun autoja on käytetty laittomuuksiin, jopa hyödynnetty pankkiryöstön jälkeen ja ajettu yli ihmisiä. :o

PS. Veho on kyllä ihan paska auto. ;D

[quote=“Simon, post:5, topic:1743”]Oletteko sitten joutuneet sopimaan AML/KYC asioista ymt. pankin kanssa? Johtuuko esim. teidän 20000€ rajoitus tästä? Vai onko tämä Finanssivalvonnan esittämä vaatimus? Maailmanlaajuisestikin mielestäni bittiraha.fi on siinä mielessä aika uniikki ettei vaadi passin+laskun skannausta mikä ensikertalaiselle voi olla liian korka kynnys. Tosiaan Justcoin.com Norjassa ei vaadi kuin puhelinvarmennusta norjalaisilta, mutta ulkomaisilta normaalia passin+laskun-skannausta… mistä tämä erottelu voisi johtua?

Voi olla että kun aloititte tätä toimintaa bitcoin oli vielä niin tuntematon ilmiö ettei sitä nähty uhkana, ja ehditte onistuneesti pyörittää sitä niin isolla mittakaavalla että siitä syntyi rennompi ilmapiiri kuin monessa muussa maassa. Joka tapauksessa mielenkiintoista että pankeilla on periaatteessa yhdessä valtaa estää bitcoin ja pankkitilienvälistä toimintaa. Pitäisiköhän perustaa kryptoystävällistä pankkia? :wink: Siihen voisi liittää esim. Ripple-yhdyskäytävä (tai muu vastaava IOU-ratkaisu) jonka avulla näppärästi saisi eri kryptovaluuttoja ostettua. Mitäs oikeasti pankin perustaminen vaatii?[/quote]

Suomessa bitcoin-vaihdanta ei ole millään tapaa finanssivalvonnan alaista toimintaa. Rahanpesun näkökulmasta kaikkia koskevat säädökset viittaavat lähinnä tilanteisiin joissa on “jotain epäilyttävää”. Käteisen rahan kanssa tilanne onkin sitten erilainen ja meidän Bittimaatti noudattaa tässä suhteessa tiettyjä summarajoja.

Tuo Bittipörssin 20 000 euron raja ei liity mihinkään säädökseen vaan se on ihan meidän itse säätämä raja. Suuremmatkin summat ovat mahdollisia, mutta niiden osalta pitää olla meihin yhteydessä etukäteen.

Sen perusteella mitä olen pankkien ja erityisesti Nordean kanssa ollut tekemisissä, heidän varautuneisuus Bitcoin-asioihin johtuu nimenomaan siitä että Bitcoin ei ole finanssivalvonnan alaista toimintaa. Monet asiat ovat sen takia hieman epäselviä, kun niitä ei ole mitenkään määritelty.

Sähkötupakka-kaupoilta ovat kiistäneet tilejä ja maksunappeja. Vaikka ei ole laittomuuksia tehty, ja ihmisten yli ajettu…

Näiden juttujen takia olisi hyvä, että ihmiset alkaisivat käyttää bitcoinia enemmän. Nythän on kyse ainoastaan siitä, että bitcoin pitää vielä muuttaa pankkirahaksi, jotta sitä voi käyttää yleishyödykkeisiin. Kun toivon mukaan tarve vaihtaa bitcoinia pankkirahaan poistuu, niin tilanne muuttuu kokonaan.

Asiahan on päivänselvä. 2. maailmansodan jälkeisen maailman talousinstituutiot, Bretton-woods -viritykset, IFM, FED jne. on pitkälti rakennettu palvelemaan siionistien intressejä, lähinnä rahoittamaan sotarikoksia tehtailevan Israelin eksistenssiä ja siihen liittyviä kansanmurhaprojekteja. Erinäisten poliittis-juridisten vaikutusmekanismien olemassaolo takaa sen ettei missään siionistien suorassa tai epäsuorassa kontollissa olevassa maassa onnistu sellainen pankkitoiminta tai muu bisnes jolla ei rahoitettaisi Israelin rikoksia ihmisyyttä kohtaan tai palestiinalaisten kansamurhaa. EKP ja EU kuuluvat luokkaan siionistien kontrolloimat instituutiot, niinpä EU:ssa ei onnistu sellainen taloudellinen toiminta, joka ei palvele siionistien intressejä. Jos joku asiakas sattuisi nostamaan kohtelustaan oikeusjutun niin siionistien kontrolloima kontrolloima "oikeus"laitos hoitelee hankalat tapaukset siionistimedian uutisoimana. Pankaa lisäksi merkille että eräissä kehittymättömissä banaanivaltioissa ei ole edes perustuslakituomioistuinta, joten esim. parlamentin kollektiiviset valtiopetokset menevät heittämällä läpi.

Osuuspankilta hieman myötätuulta nöyryyden merkeissä:

Ja tässä potaska-artikkelin korvike:
https://www.op.fi/op/op-pohjola-ryhma/uutishuone/?id=80300&srcpl=1#/uutiset/8507/bitcoin-rahan_omistaminen_on_perusoikeus!1393331257

OP on tällä hetkellä varmaan myönteisin uusille BTC yrityksille.

Henkilökohtaisesti kannatan pankkisektorille vaihtoehtoisia valuutan talletus ja siirto muotoja.
Perusteluna tälle on pankkien tapa uudelleen sijoittaa asiakasvaroja riskin kaatuessa veronmaksajille ja sijoitus voiton kuitenkin aina pankille.
Tämä on maailmanlaajuinen ongelma ja pääasiallinen syy miksi lamakausia edes syntyy ilman tuonannollisia syitä.

Virtuaalivaluutat eivät yksin pysty tarjoamaan vaihtoehtoa pankkijärjestelmälle.
Tarvitaan selkeä vaihdantatalous suunnitelma ja poliittinen tuki sille.
Toimivana näkisin paikallisia vaihdantatalous yhteisöjä ja niitä palveleva kattojärjestö joka tarjoasi valuutanhallinnan, liiketoiminnan taustajärjestelmät, yhteisöfoorumin ja keskitetyn informaation.

Ehkä tähän aktivoidutaan kansallisesti, jos/kun EU politiikkaan tarpeeksi petytään.