Musta Joutsen. Cash vie ja bitcoin vikisee

Alkuun kun tätä luki tuntui höpöhöpöltä, mutta voishan tuossa noinkin käydä. Voisko louhijat hypätäkin cäshin kelkkaan?

Toki hashratea voi lähteä Bitcoinista reippaastikin, ainakin lyhyeksi aikaa. Kirjoitus on noin muuten melkoista kuraa.
Selkeästi yksi tavoite kirjoittajalla on saada lukija pitämään Bitcoin Cashia aitona Bitcoinina. (“Satoshi’s Vision” jne.) Bitcoiniin viitataan sanalla “Segwit”, mutta Bitcoin Cash -forkki kirjoitetaan aina kokonaan ilman lyhenteitä. Mikäli lukija ei kiinnitä tähän huomiota, voi siitä jäädä helposti kuva että Bitcoin onkin se forkki. Jo alussa kirjoittaja tekee jaon Bitcoin Segwit & Bitcoin Cash. Tämä on melko mieletön jako – Bitcoin on edelleen Bitcoin, ei mikään Bitcoin Segwit tai Segwit.

Mutta näitä tullaan näkemään jatkossa vielä lisää. Sekoittamalla termejä tahallaan keskenään ja luomalla vääristyneitä mielikuvia saadaan joidenkin pussiin rahaa. Tätä on jo tapahtunut jonkin aikaa, viimeisin räikeä esimerkki Bitpayn blogikirjoitus, jossa Bitpay kehottaa käyttäjiä “päivittämään” Bitcoin-clientin “uuteen” versioon. Oikeasti tämä “uusi versio” ei toteuta Bitcoinin sääntöjä, vaan Bitcoinia muistuttavia ja epäyhteensopivia sääntöjä.

Jos Bitcoin Cash “korvaa” Bitcoinin, näkisin että koko kryptorahascene tältä osin (arvonsäilyttäjänä, Internetin kultana jne.) menettää arvonsa lähes kokonaan. Tämä “bait&switch” onnistuessaan osoittaisi, että Bitcoin ja muut hajautetut kryptovaluutat voidaan korvata näin helposti.

1 tykkäys

B-Cashilla ei ole mitään mahdollisuuksia Bitcoinia vastaan. Sitä ei edes voi käyttää lähes missään. Tällä hetkellä B-Cashin arvo perustuu siihen, että se on vaikeasti saatavissa. Suurin osa ei vielä kykene tai osaa myydä omiaan pois. Sitten kun myynti lähtee käyntiin, niin B-Cashin arvo romahtaa.

1 tykkäys

Täysin odotettava kehitys, että Bcashin arvo heilahtelee suuresti, ja nousupiikit saavat jonkin verran louhijoita siirtymään sinne. Louhijat yksinään eivät kuitenkaan kovin paljoa tuo kolikolle pitkän tähtäimen arvoa.

Tällä hetkellä lohkoja tulee todella hurjaa tahtia Bcashissa, koska diffi laski isosti, ja kurssi on noussut isosti. Seuraava diffimuutos kun tulee, lisääntyy vaikeus todella paljon. Samassa yhteydessä luultavasti Bcashia dumpataan huikeasti, aiheuttaen taas louhijoiden siirtymän takas Bitcoiniin. Ja tuossa tilanteessa BTC todennäköisesti nousee.

Tämä on luonnollista vaihtelua mitä kävi aikanaan Ethereumin ja Ethereum Classicin splitin alkuvaiheissa. Ajan kanssa tilanne tasoittuu ja rauhoittuu.

Omasta mielestäni Bcash on höpöhöpöä, minkä voittaa monet muut altit käytännössä. Bcash on teknisesti paskempi versio Bitcoinista, ilman Bitcoinin verkostoefektiä. Niin turhake kuin voi olla. Se ei kuitenkaan estä sitä menestymästä puhtaasti spekulatiivisena pelimerkkinä.

1 tykkäys

Itse tykkään bcashista ideana, tai lähinnä siitä että jos on tyytymätön johonkin kryptovaluuttaan niin voi perustaa oman. Kannatan vapaita markkinoita ja valinnan mahdollisuuksia, ja on hienoa että markkinoilla on erilaisia vaihtoehtoja joista kukin voi käyttää sitä teknologiaa mistä tykkää.

Mutta ongelmallinen tuo nimi “bitcoin cash”. Reilua olisi ollut valita nimi, joka tekee selvän pesäeron bitcoiniin. Toisaalta juuri tämän takia en usko bcashin menestymiseen. Sillä ei ole selkeästi erottuvaa brändiä mikä tekee sen käytön ja tunnettavuuden hankalaksi. “Bitcoin cash accepted here” kaupan ovessa ei vain toimi, koska liian moni sekoittaa sen bitcoiniin.

1 tykkäys

Mielestäni varsinainen oikea sekoilu tapahtui siinä kohden kun joku antaa sille nimen BCC. Nyt sitten kun sillä on se “oikeampi” nimi BCH on yksi soppa keitetty. Todella käsittämätön moka.

Kun katselee maailman fiat valuuttojen kolmekirjaimisia lyhenteitä niin aika vaikeaa ajatella valtavaa hämmenystä jos kaupan ovessa lukee että meillä käy (fiat) MYR ja MUR.
Meillä ainakin käy kuitenkin BCH ja BTC enkä näe mitään vaikeutta erottaa niitä toisistaan yhtään sen vaikeammin tai helpommin kuin MYR MUR tai BWP tai minkä tahansa muun fiat rahan.

Ihan mielissäni olen siitä, että luukusta kilahti ilmaista arvoa. Olkoot se arvo suurempi tai pienempi mutta kuitenkin se tuli ilmaiseksi. Nyt jos sen myisi ja maksisi siitä verotkin jäisi käteen hyvän auton verran. En minä ainakaan nyt ala kitistä siitä onko se ollut väärin tai oikein. Jos sen ilmaisen arvo on ensi vuonna yksi jäätelö, en kitise siitäkään, kuitenkin ilmainen.
Solu jakaantui ja nyt on kaksi solua.

Myöskään niitä ilmaisia BCH ei ole mikään pakko ottaa käyttöönsä mikäli ne aiheuttavat mielenpahennusta tai kolotuksia. Ilmaisen voi jättää sinne ilmaiseksi. Kun osoite on tyhjä sitten joskus BTC saldosta voi repiä sen yksityisavaimen ja jättää ne BCH:t sinne ikiajoiksi - siis sinne saakka kun se lohkoketju tai ylipäätään mikään lohkoketju on “elossa”.

Kyllä itse näen tuon brändin ongelmalliseksi juuri siltä kannalta, että bitcoin cashin halutaan olevan se “käteinen”. Eli olettaisin että halutaan saada siitä muutakin kuin spekulaatiopelinappula, eli verkkokaupat, kivijalkakaupat jne rupeaisivat hyväksymään sitä. Tässä mielessä brändi voi tuoda jonkun verran hankaluuksia.

Mutta samaa mieltä että turha pohtia sitä onko se “oikein vai väärin” brändätä kolikko noin. Bitcoin-nimeä ei omista kukaan, kuka tahansa saa käyttää sitä miten haluaa. Bitcoin toimii nyt näin, varmaan esim. ethereumin suhteen on vähän erilaiset järjestelyt (ei ole tietoa asiasta mutta veikkaus).

1 tykkäys

Miten niin ilmaista? Jos BTC:n arvo olisi 7000 ilman näitä sekoiluja, niin ollaan yli 2000 miinuksella. Sitä ei tiedä kuitenkaan kukaan, miten olisi käynyt, mutta ilmaisesta arvosta on mielestäni vähän hankala puhua.

Ennustaminen on aika hankalaa, varsinkin tulevaisuuden. Mutta ihan reallimaailman toteutunutta dataa on settä “sekoilun” alkaesssa 1.8. BTC kurssi oli luokkaa 2700 taalaa ja nyt kohta komen viikon sekoilun jatkuttua päälle 4000 taalan että selainen havainto. (jolla kuitenkaan ei ole oikeaa merkitystä yhtään enempää kuin sillä kävelinkö juuri sitä ennen tikkaiden ali vai en).

Voisihan myös spekuloida niin päin että jos BCH väki ei olisi lähtenyt omille teilleen saattaisi se ollakin jarruttanut BTC arvon nousua. No… kohti “keskushallintoa” mennään että rytinä käy.
Mahdollisista tulevaisuuden lightning jutuista on kirjoiteltu muutakin kuin joutsenlauluja. Kaikki ei välttämättä johda aina kaikkeen vain kauniiseen ja hyvään. Asioilla on myös ns peolin kääntöpuoli - lähes asialla kuin asialla.

Tuossa -

  • lienee paljon sontaa mutta sen seassa on kuitenkin joitain rusinoitakin eli mielenkiintoisia yksityiskohtia kun niitä itsekseen lämpimikseen pohdiskelee. Yksi on varma ja hyvä ohje. Älä usko kehenkään - varsinkaan niihin joihin haluat uskoa tai joihin on “mukava” uskoa.

Tämä bcäshi tulee varmasti olemaan avaus siihen, että jatkossa altcoinit tulevat olemaan forkkeja aidosta bitcoinista. Tästä tuleekin mielenkiintoinen uusi kannustin bitcoinien hodlaamisen: uudet bitcoinista forkatut altit ovat bitcoin osinkoja.

2 tykkäystä

Itse en usko että tästä tulee mitään erityistä trendiä. Insentiivit on vähän huonot, koska altcoinin kehittäjä jakaa kaikki kolikot nykyisille btc holdaajille. Ehkä niin, että sen lisäksi jaetaan määrä X kolikoita myös altcoinin kehittäjille, esim. ottaa bitcoinin lohkoketjusta saldot, mutta lisää siihen “bonariksi” altcoinin devaajille jotain miljoona tokenia per lärvi. Siitä sitten kiva lähtä pumppaileen ja dumppaileen.

Ketjun aloittajan linkissä on eräs huolestuttava kappale:

However, the creators of the Bitcoin Cash fork anticipated that they would initially have very little miner support. So they added a second difficulty adjustment rule to reduce difficulty every 12 hours if enough blocks have not been mined. The SegWit blockchain does not have this emergency difficulty reduction rule and cannot add it without a hard fork of their own.

Nyt kun laskentatehoa valuu hurjaa vauhtia bitcoinista bitcoin cashiin, tuosta seikasta voi tulla bitcoinille aikamoinen ongelma. Ei voi muuta sanoa kuin että on aivan uskomatonta ylimielisyyttä ja/tai typeryyttä bitcoin coren suunnittelijoilta ettei moista difficultyn säätösääntöä ole bitcoiniin sisäänrakennettu. Ainakin tässä yhdessä mielessä bitcoin cash on PAREMPI kolikko kuin bitcoin, fiksummin suunniteltu (en ota kantaa kolikon muihin aspekteihin verrattuna bitcoiniin).

Anduckin ylläolevasta argumentista voidaan sanoa, että se on yksi mielekäs hahmotustapa muttei suinkaan ainoa. Koska yhtä hyvin voidaan ajatella, että koko tämä kryptorahatouhu on vielä niin uutta, että markkinat eivät vielä välttämättä ole päättäneet “voittajaa”. Epäilemättä se on monen pään sisällä bitcoin mutta markkinat voivat päättää toisin ilman että koko kryptoskene millään lailla kuolee. Voidaan esimerkiksi kysyä ovatko salamaverkot hyvä ratkaisu bitcoinin skaalautuvuusongelman lopulliseksi ratkaisuksi. Nehän johtavat desentralisaation vähenemiseen, kohti keskitettympää rakennelmaa. Ehkä jokin toinen ratkaisu olisi parempi, ehkä bitcoin ei olekaan hyvin rakennettu?

En ole millään lailla olettamassa tai väittämässä, että nimenomaan bitcoin cash olisi lopullinen ratkaisu (tai edes kokonaisuutena parempi) kuin bitcoin), kunhan vain esitän yleisen huomion ettei Anduckin argumentti suinkaan ole konklusiivinen todistus sille, että bitcoinin mahdollinen kuolema olisi koko kryptoskenen loppu. Ja onhan asia niin ettei tällaista splittishowta (joka vielä toistunee muutaman kuukauden kuluttua jos seg wit2x irtoaa perusbitcoinista) olisi edes tapahtunut jos bitcoinilla olisi kaikki kunnossa. Sillä on ongelma ja iso sellainen, nimittäin skaalautuvuusongelma. Jos coren suunnittelijat eivät sitä pysty tyydyttävästi ratkaisemaan, ehkä joku muu pystyy. Ehkä jostain muualta löytyy voittaja (enkä taaskaan sano että se on bitcoin cash, esitän vain yleisen huomion).

Noi parametrit on satoshi aikoinaan säätänyt, ja kaikin puolin ne ovat toimineet riittävän hyvin. Esim. nyt bitcoin cashista ei kyllä ole tullut bitcoinille juurikaan ongelmaa. Blokit hidastuvat hiukkasen, kun bitcoin cashiin menee mainaustehoa. Kuitenkin bitcoin cash difficulty säätyy myös ylöspäin, jos mainaustehoa on paljon, ja silloin sen louhinta ei ole enää niin kannattavaa. Bitcoinin difficulty säätyy myös kahden viikon välein, ja sen difficulty kyllä laskee jos mainaustehoa lähtee, jolloin blokkeja tulee myös nopeammin.

Käytännössähän mainaajat seuraavat kolikoiden hintaa. Bcashin hinta oli parhaillaan 0.25 btc, jolloin niiden mainaustehon luulisi siis tulevan n. 25%:iin bitcoinin hash ratesta. Tuokin tarkoittaa hetkellisesti vain 25% hitaampia blokkeja mikä ei ole mikään maailmanloppu. Hinta on kuitenkin nyt 0.15, jolloin mainausta taas valuu takaisin bitcoiniin päin.

En nyt näe miksi mitään isompaa ongelmaa olisi bcash tai bitcoin käyttäjillä. Blokit voivat tulla hetkellisesti hitaammin mutta pitkällä tähtäimellä difficulty säätö toimii, ja tilanne stabiloituu. Jos väliaikaiset hitaat blokit on maailmankaatava ongelma, niin kannattaa vaihtaa vaan johonkin kokonaan toiseen kryptovaluuttaan, tyypillisesti niissä blokkinopeus on huomattavasti tiheämpi.

2 tykkäystä

http://ztnark.com/bitcoin-fork
Profitbility perusteella ei laskentatehoa ole juuri lähtenyt bcash kelkkaan.
Kuinkahan paljon ehtii tapahtua muissa coineissa ennen bitcoinin skaalautuvuuden ratkaisemista?

Oletteko seuranneet marketcappia tänään ja eilen?
Bitcoin cash on mennyt jopa Ethereumin ohi ja on nyt kakkosena. BTC on laskenut yli tonnilla ja BCH nousee joka sekunti.

Pakko sanoa että vähän alkaa jo hikipisara valua otsalle. Mitä jos flippening tapahtuukin?

Mielestäni Bitcoin Cash on höpöhöpöä. Se on muutamien varakkaiden ja vaikutusvaltaisten tyyppien (kuten Roger Ver ja Jihan Wu) masinoima vallankaappausyritys. Tavoitteena on syöstä Bitcoin valta-asemasta erilaisten keinojen kombinaationa.

Tämä kampanja oli melko hyvin suunniteltu ja on saanut isoja kurssiliikkeitä aikaan. Käytetyt keinot olivat muun muassa:

  • Kurssimanipulointi korealaisten pörssien kautta, siellä on ollut massiivinen BCH-volyymi. Nyt tässä aallossa selkeästi varakkaat BCH-tukijat ovat itse konvertoineet bitcoineja casheiksi, kiihdyttääkseen pumppia. Esim. Roger Verin bitcoinit ainakin vaikuttivat olevan liikkeessä tuossa aiemmin. Pumppaukseen lienee osallistunut moni muukin varakas tukija koordinoidusti. Tässä vanhempi keskustelu jossa Roger Ver julkisesti harkitsee tälläistä suunnitelmaa: https://twitter.com/AriDavidPaul/status/898269051893542912

  • Bitcoin Cashia pumpataan somessa niin sanottujen sock puppettien avulla, eli uusia käyttäjiä, joita kukaan ei tunne eikä kukaan seuraa, ilmestyy tyhjästä eri sosiaalisiin medioihin tukemaan sitä. Se on osa kokonaisstrategiaa.

  • Bitcoin-louhintaa dominoi Jihan Wu, ja nyt tapahtuvan kampanjan aikana louhintatehoa oli siirretty tavallista enemmän Cashin puolelle, mikä hidasti Bitcoinin lohkoja merkittävästi. Samanaikaisesti Bitcoin-verkkoa spämmättiin transaktioilla merkittävästi, siitä juttua esim. tässä: https://twitter.com/CarpeNoctom/status/929535811472764929

  • Roger Ver on alkanut käyttämään omistamaansa Bitcoin.com -sivustoa aggressiivisempaan Cash-pumppaukseen. Jopa niin törkeästi, että monet noviisit eivät edes tiedä enää mihin ovat sijoittamassa. Tämä on petoksellista.

Yleisesti ottaen siis kyse on manipulatiivisesta hyökkäyksestä Bitcoinia kohtaan, mutta en ole missään määrin huolissani. Markkinat voivat olla epärationaalisia pitkäänkin, mutta ennen pitkää järki löytyy. Ja järki kallistuu Bitcoinin puolelle.

  • Bitcoin on selvästi hajautetumpi järjestelmä. Bitcoin Cash nodeja on vähän, ja niitä pyöritetään melko keskitetysti, toisin kuin Bitcoinissa. Bitcoin-louhinta on hajautetumpaa koska Bitcoin-louhinnassa on mukana myös tahoja jotka eivät juuri louhi Cashia. Cashin louhijat taas ovat enemmistöltään Jihan Wu:n kontrolloimia entiteettejä.

  • Bitcoinin tekniikka on kehittyneempää ja tulevaisuus todella paljon valoisampi. Cashilla on muutama kehittäjä, Bitcoinilla on kryptoskenen kovimmat kehittäjät. Bitcoinissa on SegWit, joka on merkittävä parannus todellisen skaalauksen kehittämisen kannalta, Cashissa ei. Bitcoiniin on tulossa todella paljon todellisia skaalauspäivityksiä, Cashiin ei ole tulossa mitään. Siinä on tarkoitus vain nostaa lohkokokoa, mikä tulee tekemään Cashista yhä keskitetymmän järjestelmän.

  • Bitcoin Cashia ei voi treidata läheskään yhtä laajalti kuin Bitcoinia. Bitcoiniin on tulossa futuurimarkkinoita lisääntyvästi, lisää rahastoja, todennäköisesti pian myös ETF. Onko Cashiin tulossa tälläisiä asioita? Ei ole, koska se on höpöhöpöä.

  • Bitcoin Cashia ei hyväksytä maksuvälineenä juuri missään. Bitcoin hyväksytään. Jälleen, höpöhöpöä.

Summa summarum on se, että suosittelen miettimään asiaa fundamenttien kautta, ei sen kautta mitä markkinoilla tapahtuu lyhyellä tähtäimellä. Jos BTC rommaa ja BCH nousee, mikäs siinä, se on todennäköisesti hyvä paikka myydä BCH:ta mikäli sitä omistaa, ja hyvä paikka ostaa BTC:tä.

1 tykkäys

hidastuminen on osoitus haavoittuvuudesta?
Pyritäänkö sillä osoittamaan että 2x olisi ollut tarpeen?

[quote=“fiatorb, post:17, topic:4346, full:true”]hidastuminen on osoitus haavoittuvuudesta?
Pyritäänkö sillä osoittamaan että 2x olisi ollut tarpeen?[/quote]

2X ei ratkaise mitään. Verkon spämmääminen on yhä ihan yhtä edullista. Sen sijaan että pitää tehdä pienempi määrä kalliimpia transaktioita, voi tehdä isomman määrän vähemmän kalliita transaktioita.

Lohkojen ajoittainen hidastuminen viime aikoina on ollut Bitcoin Cashin syytä. Siinä on louhinta-algoritmi, joka johtaa tilanteeseen jossa yhtäkkiä louhijoita voi siirtyä isosti Cashin puolelle, ja sitten ne palaavat yhtäkkiä takaisin. Tasapainoa ei oikein tunnu löytyvän. Siihen on tulossa korjaus Cashin puolella, mikä on hyvä asia molempien ketjujen kannalta.

Bitcoin-verkon kapasiteetin ja kulujen kannalta parasta olisi, jos isot palvelut ottaisivat SegWitin käyttöön. Se kuitenkin tuplaa lohkokoon efektiivisesti mikäli kaikki sen ottavat käyttöön. Toistaiseksi vain muutama iso palvelu on ottanut sen käyttöön, ja läjä pieniä. Kunhan useampi iso palvelu ottaa sen käyttöön, ja tuo pelleily BTC:n ja BCH:n louhintatehomuutoksissa loppuu, tälläiset ongelmat mitä nyt viikonloppuna nähtiin loppuvat.

Mitä tulee Bitcoinin heikkouksiin yleisesti, niin tottakai kohtalaisen keskitetty louhinta on yksi merkittävimmistä. Ei kuitenkaan ole mitään viitteitä siitä että se olisi fataali heikkous. Näillä poikkeustilanteilla on tapana korjaantua. Ja tosiaan Cashissa se louhintateho on vielä selvästi enemmän keskitetty.

Vaikea on kuvitella flippeningiä tapahtuvaksi. Sen verran monta näitä on nähty.
Silti. Aalloilla olis hienoa osata ratsastaa. En vaan taida uskaltaa.

Flippeningin todennäköisyys on marginaalisen pieni. Mutta aina voi yrittää, ja kovasti nämä Cashin taustatahot yrittävät.