Louhinta verotuksessa?

Tietääkö täällä kukaan miten muut on verotuksen suhteen toiminut louhinnassa?

Kirjanpitolautakunta on ottanut sen verta kantaa että bitcoinia pitää käsitellä rahoitusarvopapereina, mutta onkohan tämäkään ihan oikea lähestymistapa, he tuskin tietävät kunnolla miten bitcoin toimii :slight_smile:
Tuolloin verotusprosentti olisi kiinteä 30% 50 000€ asti ja sen ylittävältä osalta 32%, kaikesta menisi vero kuin se olisi 100% voittoa. Arvonalentumista ei voi vähentää, käytännössä sähköä ei voi vähentää, ja kuinka arvostelet laitteistonhankinta kulut?

Yksi vaihtoehto on että jos on muutakin toimintaa samalla yrityksellä, niin silloinhan sähkön ja laitteiston saa vähennettyä.

Arvonalentuminen: eli jos tässä tilikaudessa bitcoin arvo on päättynyt 200euroon, eli jos tilikausi päättyi justiinsa piikin aikana huhtikuussa, ja seuraavaan tilikauteen päättyy 100euroon, niin maksat tuon 200 euron kurssin mukaan kuitenkin veroa, eikä tuota alentumista voi siis vähentää, efektiivinen veroprosentti siis 60%.
Tuo on worst case scenario, joka olisi todennäköisesti nytten toteutunut jos huhtikuun lopussa tilikausi päättyy.

Kuitenkin, kaikki bitcoinit pitää seurata ja verotetaan olit muuttanut rahaksi tai ei. Käytännössä tuo on vaikeata toteuttaa.

Voikohan sen tehdä niin että tulosta katsotaan syntyneen vasta kun bitcoinit tuloutetaan, ja louhinnan tai palvelumyynnin kohdalla katsotaan olevan normaalia liiketuloa, eikä rahoitusarvopaperia?
Käytännössähän bitcoini aina muutetaan euroiksi tai usd kun jotain maksetaan, kun muu maailma pyörii niilllä, kaikki toimittajat laskuttaa eur/usd/aud/gbp.

eikai tämä oo totta=) joutuuko tästä viel verojaki maksaan tai onko sellasta siis suunniteltu?

En ymmärtäny että miten käytännössä kukaan voisi tulla veroja kyselemään jossei kukaan tiedä lompakon saldoa : O?

Arvonalentuminen: eli jos tässä tilikaudessa bitcoin arvo on päättynyt 200euroon, eli jos tilikausi päättyi justiinsa piikin aikana huhtikuussa, ja seuraavaan tilikauteen päättyy 100euroon, niin maksat tuon 200 euron kurssin mukaan kuitenkin veroa, eikä tuota alentumista voi siis vähentää, efektiivinen veroprosentti siis 60%.
En usko kyl tohon. Mulla on arvopapereita ja osakkeita. Tuotto syntyy myymällä ne. Ei verottaja voi verottaa niitä jonkun arvon mukaan. Bitcoin ei ole valuutta vaan arvopaperi ´/osake/joku muu sellainen, johon sijoitetaan rahaa ja VAIN tuotosta pitäisi veroa mennä.

En toimi yrityksenä vaan yksityisenä, niin käytän osan bitcoineista tällä tavalla:
Kotiutus paypal->maksan eBay ostoksia
tai ->kotiutan tilille pienissä erissä jolloin kukaan ei kysele mitään.

Oletko PulsedMedia tarkoituksella maininnut myös yksityishenkilön verotuksesta kirjoituksessasi? Yrityshän(Oy) ei tuonne noita 30% ja 32%(ellei kyseessä tmi) pääomaveroprosentteja eli kaikesta voitosta menee se 24.5% yhteisövero.

Yksityishenkilö ei saa vähentää bitcoinista syntyneitä tappioita verotuksessa. Ikävää, mutta totta. Samanlaista kohtelua saa myös jotkut päiväkauppiaat, koska CFD hinnanerosopimukset eivät ole pörssilistattuja. He eivät saa vähentää luovutusvoitoista luovutustappioita.

Kuvailemasi arvonalentuminen ei kosketa yrityksiä millään tavalla, koska rahoitusarvopaperit ovat taseessa lähtökohtaisesti hankintahinnan perusteella (vaihtuvat vastaavat). Tämä sen takia, ettei yritys pystyisi kohentamaan vilipillisesti omaa vakavaraisuuttaan tai pystyisi maksamaan liikaa osinkoja. Yritykselle voitto syntyy bitcoineista myyntihetkellä ja vaikuttaa siis sen tilikauden tulokseen.

Yritys voi vähentää kaikki tulojen hankkimisesta aiheutuneet kulut eli siis sähköt, laitteet, varaosat, tilavuokrat yms. Voidaan jopa maksella palkkaa, jos joku noita louhintakoneita hoitaa tai asentelee.

Yksityishenkilön verotukseeen en osaa tai uskalla ottaa kantaa, koska verottajakaan ei ole siitä vielä mitään kovin ihmeellistä lausuntoa antanut. Kai niitä laitteita voisi vähentää, koska ne ovat tulonhankintaan liittyviä kuluja. Kuinka paljon ja missä määrin? En tiedä.

Kirjanpitolautakunnan lausuntoa Bitcoineista vedoten tuo tieto on tullut.

Eli heidän mielestään nykyistä arvoa pitäisi seurata ja sen mukaan verotetaan, eikä vasta tuloutuksessa.
Veroa tulisi siis maksettavaksi “voitosta” kirjanpitokauden lopussa sen mukaisella arvolla lompakon saldoon nähden, oli sitä voittoa sitten tullut louhinnasta (lisää bitcoineja) taikka arvonnoususta. Ihan sama onko tuloutettu tai ei.

Yksityishlönä tosiaan et saa mitään kuluja vähennettyä, yrityksenä saa.

Mielestäni järkevä käytäntö olisi jos vain tuloutetusta verotettaisiin ihan normaali myyntitulona, siten ne vähennykset yms. menisi oikein. Tmi kyseessä, ei Oy.
Mutta tuossa taas tulee ongelmaksi että vissiin pitäisi tietää onko ne myyty EU alueelle yms. normaali ALV jutut. Mistä minä tiedän mihin ne on menny Bitstampilta tai MtGoxilta, mutta ilmeisesti koska noi on vain välittäjiä niin ei voi katsoa niitä ostajiksi :confused:

Vähän tuntuu naurettavalta kyllä että kirjanpito ois taas kerran se vaikein juttu ja hidaste. Kai se pitää tehdä vaan siten miten tuntuu loogiselta ja pitää tarpeeksi rahaa mahdollisia veromätkyjä ja oikeudenkäyntikuluja varten.

Onko vielä tullut mitään tietoa miten yksityishenkilönä ilmoitetaan louhinnan tuotot verotukseen? Jostain kuulin ettei alle 50Btc vuosittaista louhintaa tarvitsisi ilmoittaa mihinkään. Koskeeko tämä myös Litecoinia? Mites bitcoin gamblingilla tehdyt voitot, onko tämäkin louhintaan verrattavaa tuloa? Onko tässä jotain alarajaa euromääräisesti, ennen kuin pitää tehdä ilmoitus? Vai pitäisikö verottajalle kertoa, että jäin 2 btc voitolle satoshidicellä viime vuonna?

[quote=“mig91”][quote author=ps89 link=topic=1030.msg7309#msg7309 date=1372044384]
eikai tämä oo totta=) joutuuko tästä viel verojaki maksaan tai onko sellasta siis suunniteltu?
[/quote]
valtio vetää välistä kaikesta voitosta mitä teet. myit sitten mustikoita tai louhit coineja[/quote]
Suomi24:n keskusteluissa joku totesi nohevasti seuraavaa:

“Suomessa maksetaan veroja aina kun tienaat. Vaikka myyt käytettyä vessapaperia. Jos jäät voitolle. maksat veroja. Ainoa laillisesti verovapaa tienaaminen on marjojen ja sienien poiminta yleisistä metsistä.”

Kertokaas mitä teen kun tilanne on seuraavanlainen:

Louhin yli vuosi sitten litecoineja, joita nostin ennen viime joulua.
Verottajan ohjeen mukaan

Louhinnasta saatu tulo realisoituu verotettavaksi sillä hetkellä, kun henkilö saa virtuaalivaluutan vallintaansa.

Koska sain virtuaalivaluutan valintaani jo vuosi ennen kuin verottaja oli alkanut kerätä veroja louhimisesta, en voinut näitä tuloja heille ilmoittaa. Koska en ole myöskään ostanut näitä coineja, mikään verottajan esimerkki ei anna selvyyttä siihen, tuleeko minun maksaa pääomatuloveroa näistä louhituista coineista? Ja jos, niin mistä tiedän kuinka paljon?

Vai onko niin, että minun ei tarvitse maksaa veroa lainkaan näistä coineista, kun ne kerran on louhittu jo kauan ennen verotuksen voimaanastumista?

Soitin tänään verottajalle. Puheluni ohjattiin palvelijalta toiselle, kunnes sain jätettyä soittopyynnön jollekkin asijantuntijalle.

Kyllä tämä vielä selviää :slight_smile:

Oma käsitykseni on sellainen että sinä päivänä kun saat louhinnasta kolikoita, sinun pitää ottaa kurssi ylös ja merkata siten euromääräinen tulosi.

Tämän euromääräisen tulon perusteella sinun kuuluu maksaa ansiotuloveroja.

[quote=“Velho, post:11, topic:965”]Oma käsitykseni on sellainen että sinä päivänä kun saat louhinnasta kolikoita, sinun pitää ottaa kurssi ylös ja merkata siten euromääräinen tulosi.

Tämän euromääräisen tulon perusteella sinun kuuluu maksaa ansiotuloveroja.[/quote]joo-o, mutta kun olin mainannut nämä coinit jo vuonna 2012. Niitä ei enää verotuspäätökseen saa kuin oikaisuvaatimuksella.

Puhelusta selvisi että pääomatuloveroa joutuu maksamaan mainaushetken hinnan ja myyntihinnan erotuksesta - vaikkei tätä suoraan verottajan sivuilla luekkaan.

www.vero.fi - Virtuaalivaluuttojen tuloverotus

2.1.4 Virtuaalivaluutan ”louhintaan” osallistumisesta saatujen varojen verotus:

“Louhimisesta vastineeksi virtuaalivaluuttana saatua tuloa ei voida pitää varallisuuden kerryttämänä. Tuloverolain 61 §:n mukaan ansiotuloa on muu tulo kuin pääomatulo. Siten louhintaan osallistumisesta saatava tulo on saajansa ansiotuloa. Louhinnasta saatu tulo realisoituu verotettavaksi sillä hetkellä, kun henkilö saa virtuaalivaluutan vallintaansa. Virtuaalivaluutan arvona käytetään saantohetken mukaista vaihtokurssia.”

Mutta kun olen jo töissä niin tämähän on sitten lisäansiota. Aika pirullisen nerokas temppu verottajalta kun katsoo omaa lisäveroprosenttiaan…

Mainittakoon mutten että verottaja sanoi minulle puhelimessa, ettei pool-louhinnan säännöllisiä maksuja tarvitse jokaista erikseen laskea, vaan vuoden lopussa tulee katsoa kuinka paljon on tienannut ja maksaa siitä loppusummasta verot. Tästä ei tietenkään ole mustaa valkoisella, mutta soittakaa itse ja kysykää :slight_smile:

Jos kaikki olisivat näin innokkaita veronmaksajia, ei Suomen talous olis tässä jamassa!

Mites tä homma menee jos ei vaihda niitä kolikoita ikinä Euroiksi? Vaan käytän ne sellaisenaan…

[quote=“Juho.K, post:16, topic:965”]Mites tä homma menee jos ei vaihda niitä kolikoita ikinä Euroiksi? Vaan käytän ne sellaisenaan…[/quote]Tilanteet jossa “käytät” bitcoineja, eli vaihdat niitä mihin tahansa ei-bitcoiniin joudut maksamaan siitä summasta veroa.

Jos kaikki … niin Euroopan talous ei olis tässä jamassa ???

Olikos noissa louhintatuloissa mitään rajoja, esim. 500 eur / v verotta?
Täältä ei osunut silmään
http://www.vero.fi/fi-FI/Syventavat_veroohjeet/Verohallinnon_ohjeet/2013/Virtuaalivaluuttojen_tuloverotus(28450)

Joku tolkkuhan hommassa pitäis olla, vai meinaako nää tappaa ihmisen byrokratiaan?

Massat eli ne köyhimmät joutuu aina tekemään suhteessa suurimman työn. Jos verottaja samalla tiukkuudella kohtelisi muutamia veroparatiiseja hyödyntäviä suuryrityksiä, niin ei tarvisi pikkurahoista ja niiden olemattomista veroista naputtaa ja pykäliä rustata.
(Tulee vähän sama tunne kuin MOT:n Mannerheim-elokuvasta… elokuva kaatui kun ei saatu ehkä 3-5 miljoonaa oikealla hetkellä. Missä oli Suomen raharikkaat sillä hetkellä. Muutama autourheilijakin olisi kesätyöpalkkioillaan kustantanut elokuvan ja lisäksi pari muuta Suomen historiaan liittyvää dokumenttia.)

Vertauksena: Muutama mätää omenaa mahtuu aina omenapuun allekin. :wink: Vielä jos meidän politikot ei sysäis meidän kaikkia rahoja läpimätiin maihin… Muistutuksena, että köyhyydessähän elää jo koto Suomikin.

Kohtuullisen pöljää altcoinien louhinnan kanssa.
Esim. Millä perusteella vaihtokurssi valitaan? Pörssejä on monta ja kaikissa eri hinnat. Ja eikö melko pienellä vaivalla voisi tuhota koko touhun perustamalla vaihtopörssin, johon asetetaan aivan järjettömän korkeat hinnat?
Entä altcoinit, joille ei ole vielä pörssihintaa?

Ei tämä ihan oikeasti toimi. Ja verohallintokin ehkä asian ymmärtää, jos vaikka 10 000 louhijaa lähettää nivaskan tositteita 150 eri altcoinista… :wink: