Jos teen verkkokauppaostoksen, lähestyykö verottaja jälkikäteen?

Jos kuluttajan ominaisuudessa ja bitcoineilla ostaisin esimerkiksi tietokoneen kotimaisesta verkkokaupasta ja pyytäisin toimittamaan sen postitse nimelläni kotiosoitteeseeni, lähestyisikö verottaja minua selvityspyynnöllä?
Onko siis verkkokaupassa olemassa asiakkaan anonymiteettiä verottajaan päin?
Kauppahan maksaa omat veronsa oman kirjanpitonsa mukaisesti?

Mutta onko veroviranomaisella oikeus selvittää, mitä tavaraa verkkokauppa on myynyt yksittäisille asiakkaille ja sen lisäksi saada selville vielä tämän asiakkaan nimi, osoite ja tieto siitä, millä asiakas on suorittanut maksunsa?
Onko kaupalla velvollisuutta säilyttää asiakkaiden yhteystiedot tai kääntäen: onko kaupalla oikeutta säilyttää asiakkaan yhteystiedot, jos asiakas haluaa, että niitä ei tule säilyttää?

Jos tällainen uhka tai käytäntö on olemassa, rajoittaa se bitcoinin käyttöä arjen maksuvälineenä.

Kivijalkakaupassa ehkä kaffepaketin voi bitcoineilla ostaa ilman, että verottaja saa tietää asiakkaan henkilöllisyyttä?

Onko siis verkkokaupassa olemassa asiakkaan anonymiteettiä verottajaan päin

Ei. Kauppa on velvollinen antamaan tietoja verottajalle jos verottaja kysyy.

Mutta onko veroviranomaisella oikeus selvittää

Verottajalla on hyvät tiedonsaantioikeudet, käytännössä yritysten pitää kertoa kaikki mitä verottajan päähän nyt pälkähtää kysyä.

Se taas on toinen kysymys, että pälkähtääkö. Tai kiinnostaako verottajaa. Verottajaa tuskin pienemmät ostokset kiinnostaa paljoakaan, mutta sitten jos ostelet vaikka arvoautoja niin niihin kiinnitetään huomiota.

Onko kaupalla velvollisuutta säilyttää asiakkaiden yhteystiedot tai kääntäen: onko kaupalla oikeutta säilyttää asiakkaan yhteystiedot, jos asiakas haluaa, että niitä ei tule säilyttää?

Käsittääkseni on. Tosin en ole tässä asiassa ekspertti. Tietoja säilytetään yleensä liiketoiminnallisista syistä, ei niinkään verottajaa varten.

Aina on mahdollista, että tietoa asiasta jollain tapaa liikkuu verottajalle, mutta se on näissä tapauksissa epätodennäköistä. En tiedä yhtäkään tapausta jossa verottaja olisi tullut kyselemään jonkun henkilön bitcoin-kahvikuppiostoksista, ellei niitä itse ilmoittele. Toki oikeaoppisesti kuuluu ilmoitella.

Kiitos edellisistä vastauksesta.
Mutta onkohan tämä anonyyminä ostaminen verkkokaupassa käytännössä mahdollista?

Vai onko tämä verotuksellisesti sellainen asia, johon ei ole muodostunut käytäntöä?
Jos ei ole Suomessa muodostunut, onko muualla EU-alueella?

Olisi kohtalaisen rasittavaa pitää täydellistä kirjanpitoa kaikista ostoksistaan ja jäädä 2-4 vuodeksi odottelemaan, lätkiikö verottaja omia prosenttejaan päälle.

Toisaalta tuo voisi todella kannustaa säästämään: Säästäkää kolmannes tuloistanne yllättävien menojen varalle !

Näkemystä?
Kokemusta?

Sillä näitä kyselen, kun en ole vielä bitcoineilla ensimmäistäkään ostosta tehnyt

Haa, tästä tuli mieleen:

Olisiko sosiaalinen tilaus rivikansalaisen kirjanpito-ohjelmalle, josta voisi näppäintä painamalla rykäistä verottajalle sen kaipaamat tiedot bitcoinin osalta myös?

Verottajan kanssa ei kannata leikkiä, kaikesta jää jäljet joten suosittelen pelaamaan puhtaasti.
Jos ostat jotain mistä jää kuitti niin varmasti BTC maksajat laitetaan jossain vaiheessa erityissyyniin. Itse ainakin maksan toistaiseksi kaikki ostokset Euroilla ja jos omistaisin bitcoineja, suhtautuisin niihin kuten osakkeisiinkin, elikkäs myynneistä maksetaan tottakai verot.

1 tykkäys

Onko nykyisellään kuitenkin niin, että jos kivijalkakaupasta ostan Suomessa btc:llä tuotteen, henkilöllisyyttä ei tarkisteta?
Sen sijaan verkkokaupassa asioidessa merkinnät tai viitteet asiakkaan identiteetistä myyjälle jäävät ja saattavat käynnistää verottajan taholta tiedustelut.
Näinkö on?

Näin on. Bitcoineilla maksu kivijalassa on käytännössä sama kuin maksaisi käteisellä.

Kiitos.

Jatketaan näillä tiedoin.